'Nederlandse vrouw is slonzige bitch'

Buitenlanders vinden Nederlandse vrouwen maar 'lomp, slonzig en ongastvrij'. Maar gelukkig zijn vrouwen uit de polder ook aantrekkelijk, intelligent en niet op geld belust. Dit alles staat nu opgetekend in het boek Het Poldermodel van journalist Santje Kramer.

Kramer sprak 24 mannen en vrouwen die vanuit alle delen van de wereld naar Nederland zijn gekomen. Deze mensen hebben allemaal een Nederlandse partner (gehad) en zouden dus moeten weten waar ze het over hebben.

Aanvankelijk worden de Nederlandse dames nog positief beoordeeld op hun uiterlijk. Lang, knap en naturel. "Al die mooie meisjes op de fiets met een open, positieve en vrije  blik en zonder veel make-up", verzucht een Australiër. "De mooiste meisjes op aarde", aldus een Brit.

Maar dan komt de kritiek. Te weinig sieraden, te weinig make-up, ongekamde haren. "Als God je zo bedeeld heeft, doe er dan wat mee!", aldus een Griek. Ook modieuze kleding is de vrouw uit de polder vreemd. De Nederlandse kiest liever voor stoer en comfortabel. De plompe laarzen met platte hak komen gerust terug onder een rok of jurk.

Het kort, pittig kapsel dat toch 'zo praktisch' is, valt al helemaal niet in de smaak. Een Fransman twijfelt regelmatig als hij een stel van achteren ziet wie nou de man en wie de vrouw is. Volgens een Duitse journaliste wordt de ruggengraat van de Nederlandse samenleving gevormd door 'ontelbaar veel vrouwen met iets te kort haar, een iets te korte broek, een iets te dikke buik en heel veel tassen'.

Het karakter

Het karakter van de vrouwen in ons land kan op meer waardering rekenen. De dames zijn vrij van geest, lief, niet jaloers en nog intelligent ook. Bovendien staan ze sterk in hun schoenen en zijn ze allerminst verwend.

Maar ook hier worden kanttekeningen geplaatst. Een zuiderbuur merkt op dat Nederlandse vrouwen direct,  grof gebekt en dominant zijn. Daarnaast wordt er geklaagd dat de dames niet kunnen flirten, te weinig werken en hun kind ten onrechte als middelpunt in hun leven zetten.

Hoewel de auteur zich in veel van de kritiek kan vinden, had ze niet gedacht dat buitenlanders onze vrouwen zo afschrikwekkend zouden vinden. "Ze verwijten ons bijvoorbeeld dat we niet kunnen flirten. Door mijn boek ben ik daar eens op gaan letten en ik zie nu dat op straat niemand elkaar aankijkt. Iedereen houdt maar die blik op de grond. Ze lijken wel te willen zeggen 'bemoei je niet met mij, dan bemoei ik me niet met jou'."

Wat vind jij van de Nederlandse vrouw? Discussieer mee op ons forum!