Griekenland massaal in staking

Ambtenaren en werknemers in de particuliere sector leggen woensdag in heel Griekenland het werk voor 48 uur neer. De vakbonden die samen de helft van de 4 miljoen werkende Grieken vertegenwoordigen, hebben opgeroepen tot een massaal protest tegen de bezuinigingen van de regering.

Het land is de laatste tijd wel wat gewend als het om stakingen gaat, maar dit moet de grootste staking worden sinds het begin van de financiële crisis twee jaar geleden. Een Griekse krant sprak al van "de moeder aller stakingen".

Personeel van veerdiensten gaf maandag al een voorproefje door het werk al neer te leggen en in de straten van Athene stapelt het vuil zich al dagen op omdat het niet meer wordt opgehaald.

Donderdag stemt het parlement over de bezuinigingen die de Griekse regering onder internationale druk heeft aangekondigd. De ambtenarensalarissen en de pensioenen gaan fors naar beneden en duizenden ambtenaren dreigen hun baan te verliezen. Ook gaan de belastingen omhoog. Griekenland zit zwaar in de schulden en moet financieel orde op zaken stellen.

Griekenland massaal in staking
Griekenland massaal in staking (Foto: ANP)