The Lord of the Rings: War in the North

LOTR

The Lord of the Rings: War in the North vertelt het verhaal over de gebeurtenissen tijdens de grote queeste uit de boeken en films. Alleen gaat het nu over de gebeurtenissen in het noorden van Midden-Aarde, een onbekend verhaal.

The Lord of the Rings: War in the North draait om drie personages die vanuit Rivendell vertrekken om een eigen queeste te voltooien terwijl Frodo, de bekende Hobbit, zich bezighoudt met een ring. Deze queeste kun je in je eentje voltooien maar je kunt ook twee vrienden mee laten spelen aangezien één van de belangrijke aspecten van het spel bedoeld is voor drie speler co-op.

LOTR

Samen spelen, eerlijk delen
Voor mensen die geen vrienden hebben die dit spel ook halen, geen nood, de game is ook volledig in je eentje te spelen en je zult daardoor niks missen. De AI neemt jouw medereizigers over en jij kunt ze volledig aankleden en invullen zoals jij dat wilt. Elke speler kiest één personage uit de drie beschikbare keuzes. Je kan kiezen uit een Ranger (mens), Loremaster (Elf) en een Champion (Dwerg). De Ranger is goed in pijl en boog, de Loremaster heeft handige spreuken en de Champion hakt ledematen af als een heet mes door de boter heen.

Een personage bestaat uit verschillende statistieken zoals je vaker ziet in een RPG. Daarnaast hebben personages ook per rol een eigen set skills die je krijgt en verbetert tijdens het spelen van het spel. Door het afslachten van Orcs, Trolls en ander slecht gespuis krijg je XP toegediend waarmee je statistieken en skills kunt verbeteren als je genoeg verzamelt.

LOTR

Naast het verkrijgen van XP en je personage sterker maken, is het verkrijgen en bijhouden van je uitrusting erg belangrijk. De game is in dat opzicht een echte RPG met verschillende statistieken en bonussen per voorwerp waarbij je soms keuzes moet maken wat uiteindelijk beter is voor een personage. Mensen die houden van het verzamelen en verbeteren van hun uitrusting hebben wat te doen in deze game.

In het spel kun je iets oppakken wat een stervende vijand laat vallen. Het voorwerp valt maar een keer, maar wel bij alle spelers op het scherm. Iedere speler krijgt een verschillend item uit de grote lijst met voorwerpen in het spel. Mocht het iets zijn waar jouw personage niets aan heeft, kun je gerust onderling ruilen zonder dat er wat tegenover hoeft te staan. Hetzelfde geldt voor kisten die je onderweg vindt. Iedere speler krijgt een eigen inhoud van de kist waardoor elke speler beloond wordt. Mocht je alleen spelen, geen nood, je kunt de andere twee personages naar eigen smaak een uitrusting geven en deze aanpassen waar nodig.

LOTR

Chop chop
Ik heb met alle drie de personages mogen spelen en ik kan je vertellen dat ze compleet van elkaar verschillen. Zo zal de Ranger gericht zijn op afstanden door pijl en boog te gebruiken. Pijlen zijn helaas soms erg schaars maar dat is geen probleem want de Ranger kan dus ook met handwapens overweg en kan zo de Champion ondersteunen als de pijlen op zijn.

De Champion, de fiere dwerg, hakt er op los met zijn grote tweehandige wapens of eenhandige wapens in combinatie met een schild. De Champion staat altijd vooraan en vangt de meeste klappen terwijl hij ze drie keer zo hard teruggeeft. Mocht hij echt geen andere keuze hebben dan kan de Dwerg ook gebruikmaken van een kruisboog voor afstand.

LOTR

De Loremaster, een elfendame, schittert op de achtergrond door verschillende spreuken in de rondte te gooien. Maar o wee als haar krachten uitgeput zijn, want kontschoppen met haar staf is behoorlijk effectief bij deze tante. Samen vormen de personages een goed team. Ze vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig, want alleen een gevecht induiken is een doodswens.

Het vechten werkt erg soepel en met verschillende skills in je arsenaal kun je behoorlijk wat vijanden onder hun kont schoppen. Door verschillende slagen aan elkaar te knopen maak je bepaalde combinaties die weer extra XP opleveren. Daarnaast krijg je door de combinaties te maken meer kans op kritieke slagen en nog meer kans om ledematen af te hakken.

LOTR

Ik heb twee omgevingen mogen aanschouwen in de speelsessie: een bos vol spinnen en een besneeuwde berg met Orcs en Trolls. De omgevingen zijn lineair maar wel erg mooi gemaakt. Sneeuw blijft aan je kleding plakken en spinnen komen voor in elk hoekje en gaatje van het bos. Zodra je van de besneeuwde bergtoppen een grot binnenstapt en een oude dwergenstad ontdekt, sta je met je mond open. Indrukwekkende, sfeerbepalende levels waar je met plezier en met je ogen open doorheen loopt.

Voorlopige conclusie
The Lord of the Rings: War in the North ziet er grafisch goed uit. De personages en omgevingen doen je echt in Midden-Aarde wanen. Met de actie in het spel zit het goed en ook het RPG-gedeelte is erg uitgebreid. Wie van de boeken en de films houdt, Orcs of Trolls wil slachten of gewoon van co-op houdt, moet deze game zeker in de gaten houden. De game komt 25 november uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Kijk op de tweede pagina voor een interview met één van de producers van het spel.