Wakker Dier wil onderzoek naar 'klimaat' WUR

Redactie

Vanwege de vele sponsorcontracten die de Wageningen Universiteit (WUR) heeft moet het wetenschappelijk klimaat op de universiteit worden onderzocht. Dat stelt Wakker Dier nadat dinsdag bleek dat in een onderzoek te snel was geconcludeerd dat melk gezond is. Volgens Wakker Dier gaat het om een gesponsord melkonderzoek en zijn de feiten verdraaid ten gunste van de sponsor.

De universiteit verstuurde in november een persbericht waarin stond dat drie glazen melk per dag achttien procent minder kans op hart- en vaatziekten geeft. Een deel van de data werd aangeleverd door de universiteit van Harvard. Professor bij Harvard Walter Willet eiste later dat het bericht werd ingetrokken.

WUR stelt nu dat het onderzoek te klein was om er uit te kunnen concluderen dat melk gezond is. Wakker Dier stapte vanwege de claims van de universiteit eerder al naar de Reclame Code Commissie. De belangrijkste vraag is volgens de stichting niet of melk nou gezond is of niet, maar of de wetenschap zich steeds meer opstelt als reclamebureau voor de sponsor en of daar een extra waarborg tegen moet worden ingebouwd.

Daar zou de Reclame Code Commissie dan ook uitspraak over moeten doen. Waarschuwingen vanuit de politiek en wetenschappelijke organisaties worden volgens Wakker Dier genegeerd.