'Ministeries zetten stakingbrekers in'

Redactie

Op de twee ministeries waar de schoonmakers staken worden stakingsbrekers ingezet. Dat zegt vakbond FNV Bondgenoten, die hier donderdag melding van gaat maken bij de Arbeidsinspectie. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken is er van stakingsbreken echter geen sprake.

De 55 schoonmakers van het ministerie van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken legden op 7 oktober het werk neer. Zij protesteren tegen bezuinigingen waardoor twintig mensen hun baan kwijtraken. Medewerkers van de twee ministeries nemen nu het werk van de stakende schoonmakers over, tot woede van Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

Het schoonmaakbedrijf dat de gebouwen schoonmaakt zette kort nadat de staking inging al twee nieuwe medewerkers aan het werk. Toen FNV Bondgenoten hier bezwaar tegen maakte werden zij weer teruggetrokken. Maar nu maken medewerkers van de facilitaire dienst van de ministeries zelf schoon, zegt de vakbond. Ook worden ambtenaren opgeroepen hun eigen troep op te ruimen.

"Het op die manier breken van een staking is niet solidair en moreel verwerpelijk", zegt Meyer. Bovendien geldt er een verbod op stakingsbreken. "Momenteel is staken het enige verzetsmiddel dat deze schoonmakers nog hebben. Dat wordt ze nu ook nog uit handen genomen", aldus Meyer.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is er echter geen sprake van stakingsbreken. "De wet bepaalt dat het schoonmaakbedrijf dat in opdracht van de overheid werkt, geen extra mensen mag inzetten. Dat ambtenaren wordt gevraagd om hun eigen afval in een vuilniscontainer te gooien die op de gang staat is geen stakingsbreken."

SP-Kamerlid Sadet Karabulut is desondanks geschokt. "Schande. Volgende week spoeddebat", kondigde ze aan op Twitter. "Kamp heeft mij beloofd dat ministeries de schoonmakers eerlijk zouden behandelen. Wat is die belofte waard?", vraagt Karabulut zich af.


'Ministeries zetten stakingbrekers in' (Foto: Novum)