EFSF mogelijk vergroot tot maximaal 1,4 biljoen

Redactie

Het noodfonds voor de eurozone zal een vuurkracht van maximaal 1,45 biljoen krijgen, meldt het Financieele Dagblad woensdag. Op basis van bronnen, zegt de krant dat er nog geen akkoord ligt en dat Europese topambtenaren nog onderhandelen over de precieze details van het plan.

Zoals Dow Jones eerder meldde, vormt de kern van het plan dat het noodfonds garanties zal geven ter grootte van de eerste 20 procent aan verlies op staatsobligaties. Daardoor kan het effect van het noodfonds met een factor vijf worden vergroot.

Volgens de krant resteert van het fonds van 440 miljard na de steunoperaties voor Griekenland, Ierland en Portugal, nog 290 miljard voor het plan. Dit bedrag vermenigvuldigend met vijf komt de krant op het maximum van 1,45 biljoen.

Berichten uit de Britse krant The Guardian dat er een noodfonds van 2 biljoen in de maak was, zijn inmiddels tegengesproken. De Financial Times Deutschland stelde dat de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäeuble openstaat voor verhoging van het fonds tot een bedrag van zo'n 1 biljoen.