UWV onderzoekt mogelijke fraude bij hoofdkantoor

Redactie

Het UWV is een groot intern onderzoek gestart naar mogelijke fraude op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie woensdag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Bronnen vertelden aan RTL Nieuws dat het onderzoek is begonnen na een melding over een medewerker die een bevriende headhunter zou inschakelen om personeel te leveren. De medewerker zou daarvoor geld krijgen. Het UVW onderzoekt nu of de medewerker geld heeft aangenomen. Hij is hangende het onderzoek geschorst.

Het onderzoek zou zich ook richten op de aankoop van dure software buiten de voorschriften van het UWV om. Volgens interne bronnen snapte niemand die aankoop en is de software nauwelijks gebruikt. Onderzocht wordt of de medewerker steekpenningen heeft aangenomen van de leverancier van de software.

Een woordvoerder van het UWV wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan zolang het onderzoek loopt. "We vinden het erg jammer dat iemand geslachtofferd wordt op basis van wat een paar mensen roepen. Het is niet eens duidelijk of hij wel fouten heeft gemaakt."

De betreffende ambtenaar laat via zijn advocaat aan RTL Nieuws weten dat hij naar zijn mening niets fout heeft gedaan. Hij zegt altijd te hebben gehandeld met medeweten van zijn meerderen.

Het UWV denkt dat het onderzoek nog vier weken gaat duren. In totaal worden ongeveer twintig mensen gehoord.