D66 wil opheldering over titel minister van Staat

D66 wil opheldering over de criteria om minister van Staat te worden. Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw is het niet duidelijk waarom iemand wel of niet de eretitel krijgt. Daardoor is er risico op willekeur, zegt hij woensdag in het Nederlands Dagblad.

Ook de schijn dat persoonlijke voorkeuren van de koningin een rol spelen, moet worden voorkomen. "Het kabinet mag de koningin niet in verlegenheid brengen door politieke voor- en afkeuren de doorslag te laten geven", aldus Schouw.

Schouw reageert op uitspraken van oud-premier Dries van Agt, die tegen de krant zegt teleurgesteld te zijn dat hij nooit is benoemd tot minister van Staat. De CDA'er heeft wel een vermoeden waarom hij is gepasseerd, maar houdt dat voor zich. "Ik heb er wel ideeën over, maar dat is ook het laatste wat ik er over zeggen mag."

De titel minister van Staat wordt toegekend door de koningin, op voordracht van de ministerraad. De titel wordt gegeven aan politici of staatslieden die geen publieke functie meer vervullen. Zo werden oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok een jaar na hun aftreden benoemd. Zij kunnen in sommige gevallen worden geraadpleegd, bijvoorbeeld bij een kabinetsformatie, maar maken geen deel uit van de ministerraad. Momenteel zijn er zes ministers van Staat.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn er geen vaste criteria voor het verkrijgen van de titel.