The Change-Up

René (MrManiak)

Het wisselen van lichaam is een hot item in de filmindustrie. Je kan hierbij denken aan films zoals Freaky Friday, It's A Boy Girl Thing, The Hot Chick, Like Father Like Son en in zekere zin Being John Malkovich. Met enige regelmaat komt er weer een 'body swapping'-film voorbij, de een soms erger dan de ander. Weet The Change-Up wel een goede prestatie neer te zetten?

De grote wisseltruc

Dave (Jason Bateman) is een succesvolle advocaat met een bomvolle agenda. Met een vijftienurige werkdag besteedt hij enorm veel tijd aan zijn werk bij een chic advocatenkantoor, terwijl hij thuis een vrouw (Leslie Mann) en drie kinderen heeft rondlopen. Hij heeft zeer weinig tijd voor kleine uitstapjes en heeft weinig privétijd met zijn vrouw. Met een dikke bankrekening en enorm dure pakken leeft hij dag in dag uit bijna hetzelfde met zijn sexy nieuwe collegae Sabrina (Olivia Wilde).

De jeugdvriend van Dave heet Mitch (Ryan Reynolds). Hij is alles wat Dave niet is: dagelijks stoned, naait alles met borsten en benen, moet niets van familie hebben en heeft geen baan. Zijn vader heeft een afkeer van hem en met weinig geld op de spaarrekening moet Mitch elke cent omdraaien om zich te redden. Toch heeft hij al humus etende en masturberende de tijd van zijn leven in zijn bijna studentenachtige kamer.

Na een lange tijd met matig contact besluiten Dave en Mitch elkaar weer eens te ontmoeten. Een avond met veel shots volgt en de hartgeheimen van beiden worden aan elkaar voorgelegd. Mitch wil meer van Dave zijn levensstijl en vice versa. Als beiden door het park zwabberen en blijven filosoferen over elkaars leven, besluiten ze om hun blaas te legen in de plaatselijke fontein. De discussie wordt al pissend beëindigd met de woorden 'Ik wou dat ik jouw leven had', gevolgd door een stroomuitval in het centrum van de stad.

De ochtend breekt aan. Als beiden hun standaardroutine volgen, blijkt er iets onmogelijks gebeurt te zijn: Dave en Mitch zijn van lichaam verwisseld. Met een mogelijke doorbraak van Mitch in de filmindustrie en een enorme klant voor Dave is dit niet het goede moment om iemand anders te zijn. In de hoop dat de fontein hun zielen weer in het goede lichaam plaatst crossen ze beiden weer naar het park. Het enige probleem is dat de fontein is verplaatst naar een onbekende lokatie en de gemeente pas over enkele dagen informatie over deze plaats kan verstrekken. Er zit maar één ding op voor Dave en Mitch, namelijk elkaars leven proberen te leiden zonder dat iemand het door heeft.

The Change-Up

Er zat meer of juist teveel in

Om meteen met de deur in huis te vallen: de film is geschreven door de schrijvers van The Hangover, wat goed te merken is. Op veel oppervlakken is The Change-Up een zoveelste 'buddy film' met veel onderbroekenhumor, bungelende borsten, gematigd vrouw- en kindonvriendelijke grappen en veel vulgaire teksten en situaties. Veel momenten zijn net als de eerdergenoemde film redelijk voorspelbaar en ze volgen netjes de regels van het genre waarin ze zich afspelen. Twee tegenpolen wisselen van lichaam door iets magisch, beiden ontdekken de voor- en nadelen van elkaars levensstijl, leren van elkaar en eind goed al goed. Je zou dus kunnen zeggen 'een frisse zomerfilm met het hart op de goede plaats', maar dat zou te makkelijk zijn.

Ryan Reynolds en Jason Bateman zijn beiden goed voor de rollen waar ze in spelen. Reynolds is de wietrokende nietsnut die meer aan het zieken is en een borstenfetish heeft dan een hoog concentratievermogen voor belangrijke zaken. Bateman is een gestructureerde, georganiseerde vent met een oog voor timing en orde. Het is hilarisch om te zien hoe beiden elkaars stijl proberen over te nemen, maar ze vallen toch regelmatig terug op hun eigen persoonlijkheidseigenschappen en -kenmerken.

Het is jammer dat de film meer leunt op het feit dat deze wil shockeren en geforceerd leuk zijn dan deze daadwerkelijk is. De grappen die wel goed overkomen zijn degene die juist onverwachts zijn. The Hangover had meer van deze momenten en was ook meer succesvol in het element van verrassing en nieuwigheid. Dat is in het geval van The Change-Up zeer matig gelukt en daarom kan de film zeker niet tippen aan het niveau van The Hangover. Maar niet alleen de grappen, ook het verhaal is niet dermate sterk om de film te laten werken. Natuurlijk moet je wel door de gedaantewisseling heen kunnen kijken, maar de uitwerking van het leven van elkaars leven is gewoon niet goed.

Al met al is het een aardige film om te kijken, maar verwacht er niet al te veel van. Het is net als Due Date, namelijk leuk om op dvd te huren en met een paar vriend(inn)en aangeschoten te bekijken.