Pomphouders gaan illegaal alcohol verkopen

Redactie

Op vijf tankstations door het hele land wordt vanaf volgende maand illegaal alcohol verkocht. De belangenvereniging van tankstationhouders Beta vindt het verbod op de verkoop van alcohol onzin en wil met burgerlijke ongehoorzaamheid een proefproces uitlokken, bevestigt voorzitter Ewout Klok woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Sinds 1 november 2000 mogen pomphouders geen alcohol meer verkopen. Daardoor zijn de pomphouders volgens Klok miljoenen euro's misgelopen. De regering vond het geen goed idee alcohol aan verkeersdeelnemers te verkopen. "We hebben lang via lobbywerk geprobeerd het verbod ongedaan te krijgen, maar we zijn steeds van het kastje naar de muur gestuurd", zegt Klok.

Daarom is vorige week besloten op vijf locaties bier en witte en rode wijn te gaan verkopen. Dat gaat gebeuren in pompstations in de buurt van Amsterdam, Rotterdam, Winterswijk, Hoogeveen en het Friese Zurich. "We verwachten dat de Voedsel en Waren Autoriteit meteen ingrijpt."

Er wordt niet meteen op alle stations in het land alcohol verkocht. "Zoveel boetes kunnen we niet betalen." Uiteindelijk willen de pomphouders ook sterke drank gaan verkopen. "In het buitenland is dat altijd normaal geweest. Er is dus eigenlijk sprake van oneerlijke concurrentie."