Advocaat klaagt over machtsvertoon inval Saturadah

Redactie

Bij de aanhouding van tien leden van de Molukse motorclub Satudarah is dinsdagavond een overdreven politiemacht ingezet. "Ik moet eerlijk zeggen dat het mij erg over de top lijkt", stelde advocaat van de motorclub Erik Thomas woensdag op Radio 1. De opgepakte leden zitten volgens de advocaat in beperkingen, wat wil zeggen dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

Bij de inval in het clubhuis van Satudarah in Zundert werden volgens de advocaat naast zwaar bewapende agenten een helikopter en een pantserwagen ingezet. "Er zijn nog geen incidenten met leden van Satudarah geweest die deze aanpak rechtvaardigen."

De 'robuuste overheid' wil volgens de advocaat 'wel even laten zien dat ze haar mannetje staat'. "De overheid waakt over jullie, slaap maar lekker verder", probeert de overheid volgens de advocaat met het machtsvertoon te zeggen.

In het clubhuis werden dinsdag zes verdachten aangehouden. Daarnaast werden twee verdachten in Breda aangehouden en nog eens twee op de A16.

Leden van Satudarah zouden achter de bedreiging van portiers van een café in Breda medio augustus zitten. Ook zouden leden van de motorclub zo'n tien dagen later twee mensen ernstig hebben mishandeld in Rijsbergen.

Vanwege het onderzoek werden naast het clubhuis in Bergen op Zoom, Halsteren, Breda, Tilburg en Rotterdam woningen doorzocht. De verdachten worden naar verwachting vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

De afgelopen zomer werden in meerdere gemeenten motordagen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen de Molukse club en de Hells Angels. Thomas zegt dat hij de autoriteiten toen heeft gevraagd wat de verdenking is. Daar zou hij nooit een reactie op hebben gehad.