The Ides of March

Martijn van Veen

'Ides of March' is 15 maart op de Romeinse kalender. De dag verwijst vermoedelijk naar de dag van de volle maan. Het is tevens de datum waarop Julius Ceasar vermoord werd in 44 voor Christus. George Clooney vond de benaming interessant genoeg voor een film, maar deze gaat niet over Julius Ceasar. George himself speelt een presidentskandidaat in het politieke drama The Ides of March.

Stephen Myers (Ryan Gosling, Drive) is een ambitieuze persvoorlichter, die onder campagneleider Paul Zara (Philip Seymour Hoffman, The Big Lebowski) meewerkt aan een campagne om de democraat en presidentskandidaat Mike Morris (George Clooney, Ocean's Eleven) te laten winnen in de strijd om het presidentschap. Maar al snel valt Stephen ten prooi aan de achterkamerpolitiek, corruptie en manipulatie. Hij probeert zich staande te houden tussen de verleidingen, terwijl een journalist (Marisa Tomei, The Wrestler) en de campagneleider van de concurrent hem tegenwerken.

Ryan Gosling is een aanstormend talent in grote films. De laatste jaren wordt hij steeds vaker gevraagd in producties als Drive en Crazy, Stupid, Love. Ook in The Ides of March maakt hij duidelijk dat dit volkomend terecht is. Gosling zet een zeer overtuigende rol neer als de persvoorlichter die de verleidingen in de politiek moet zien te vermijden. Niet alleen Ryan levert een goede acteerprestatie, maar zeker ook Clooney, Hoffman en Paul Giamatti (als concurrerende campagneleider) moeten genoemd worden.

Regisseur George Clooney gunt met het politiek drama iedereen een kijkje in de keuken van de hedendaagse politieke race om het presidentschap. Het lijkt allemaal rooskleurig, maar zoals in de film ook duidelijk wordt, is dat het zeker niet. De kijker volgt Stephen in een zenuwslopende campagne en door veelvuldige gebeurtenissen blijft het interessant om door te kijken. Overdreven wordt het nergens, het blijft altijd realistisch en geloofwaardig.

The Ides of March is een zeer interessant politiek drama geworden en heeft zelfs aspecten van een thriller. Door zenuwslopende gebeurtenissen blijft het als kijker interessant en is het geen moment saai. Dat komt grotendeels door het uitstekende acteerwerk van de cast. Een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in het politiek incorrecte wereldje van de politiek zelf.