Schijttelefoons

Nee, ik heb het niet over de recente technische problemen van BlackBerry, de telefoon die door de gebruikers liefkozend BB wordt genoemd. Dat is voor de mensen die Berend Boudewijn bewust meegemaakt hebben ongetwijfeld een doorn in het oor. Ik weet dat het oog moet zijn, maar bij telefoons gebruik je meestal je oor, hoewel dat sinds de opkomst van de mobiele telefoons en dan met name de smartphone al lang niet meer zo is. Maar daar wil ik het ook niet over hebben, dat telefoons tegenwoordig voornamelijk apparaten zijn waar je eventueel ook mee zou kunnen bellen.

Waar ik het ook niet over wil hebben is het krankzinnige gedrag van mensen vandaag de dag dat ze alleen maar oog hebben voor hun telefoon. Ze stappen in een bus of trein en meteen wordt de telefoon uit de zak gehaald. Zit men ergens op een terras, hup, telefoon erbij. Ben je in gesprek met iemand en zijn of haar telefoon gaat, dan wordt het gesprek zonder uitleg afgebroken en wordt de telefoon opgenomen. De nieuwe etiquette zullen we maar zeggen. Maar pas op, zo'n telefoon kan wel eens heel wat minder onschuldig zijn dan je op het eerste gezicht denkt.

Ik wil me voornamelijk concentreren op het eerste deel, "schijt". Even terzijde nog, wat ik niet begrijp zijn mensen die tegenwoordig in plaats van "shit" te roepen, opeens "kak" zijn gaan zeggen. Waar slaat dat op? Ik begrijp dat je je vandaag de dag moet profileren en op moet vallen, maar om nu een perfecte uitroep als shit in te ruilen voor een Nederlands alternatief, dat slaat natuurlijk nergens op. Niet alleen vind ik kak een stuk onsmakelijker klinken, het klinkt in het geheel gewoon niet. Dat komt omdat de tweede k te zacht is. Een goed scheldwoord heeft vaak een harde beginletter, maar zeker een harde slotletter. Shit, fuck, kut. Sorry dames, voor die laatste. Ik begrijp dat het voor jullie vervelend moet zijn dat een intiem deel van jullie lichaam gebruikt wordt als scheldwoord, maar kut bekt nou eenmaal zo lekker. Mijn spellingsontrole dacht overigens even dat ik bij 'bekt' een tikfout had gemaakt.

Maar goed, de schijttelefoons. Afgelopen zaterdag was het Wereld Handenwasdag, een initiatief dat volkomen belangeloos werd ondersteund door Unilever, producent van, inderdaad, zeep. Het doel van Wereld Handenwasdag is om mensen er bewust van te maken dat het wassen van handen je leven kan redden. Naar aanleiding van deze dag is er een Engels onderzoek geweest naar het wassen van handen. Vooraf had vijfennegentig procent van de deelnemers gezegd dat ze waar mogelijk hun handen wasten met zeep. Desondanks bleek dat op tweeëntachtig procent van de onderzochte handen bacteriën zaten. Als onderdeel van het onderzoek werden ook mobiele telefoons onderzocht en het bleek dat op tweeënnegentig procent van deze dingen bacteriën zaten.

Wat verontrustender is, is dat zestien procent van de telefoons besmet is met de E. coli-bacterie. E. coli-bacteriën komen voornamelijk voor in je darmen, dus op één van de zes telefoons zitten sporen van poep. De EHEC-bacterie die deze zomer zo vrolijk slachtoffers maakte in Europa is een variant van de E. coli-bacterie. En daar zit één op de zes mensen lekker met zijn oor tegenaan. Mocht je je afvragen waarom je collega zo lang op het toilet zit, die is zeer waarschijnlijk bezig met een spelletje Angry Birds of Wordfeud. Als je tegenstander het woord 'kramp' neerlegt, kun je wel raden wat hij of zij aan het doen is, of niet. Want het blijft voor mij een raadsel wat mensen dan zoal op het toilet doen.

Zelfs als je niet je handen wast, dan nog moet je probleemloos in staat zijn om zonder poep aan je handen te krijgen je reet af te vegen, maar kennelijk is dat voor een groot deel van de mensen te moeilijk. Bij verwarde mensen kan ik me nog voorstellen dat als ze tijdens de grote boodschap een spelletje spelen en dan gebeld worden dat ze even de volgorde kwijt zijn. Ze nemen de telefoon op, voeren hun gesprek en na afloop zijn ze vergeten wat ze ook weer aan het doen waren. De positie waar ze zich in bevinden, met de broek op de enkels zittend op het porceleinen altaar, maakt hun dat snel weer duidelijk. Alleen nog even afvegen. En omdat ze iets in hun hand hebben, ratsen ze zonder na te denken de iPhone door de bilnaad. Hadden ze het maar geen swipe moeten noemen.

Maar het is niet alleen de telefoon natuurlijk. Wat dacht je van toetsenborden? Wie wil er nu nog de computer van een ander gebruiken? Een collega die koffie gaat halen, ik zou maar zeggen dat ik niet zo'n dorst heb. Mocht je je telefoon vergeten zijn, denk dan nog maar eens twee keer na over het risico dat je neemt als je iemand vraagt of je zijn telefoon mag lenen. En ga maar vast nadenken wat je moet zeggen in het geval dat iemand zijn telefoon aan je doorgeeft omdat hij een gesprek voor je heeft. Misschien moet je dan maar snel je snor drukken, alhoewel dat nu ook zeer onsmakelijk klinkt. Net zoals een spelletje mijnenveger.

columistencab.png