Griekenland dwingt vuilnisophalers weer aan het werk

De Griekse regering heeft dinsdag een burgermobilisatie afgekondigd om stakende vuilnisophalers in Athene te dwingen weer aan het werk te gaan. Door de al zeventien dagen durende staking tegen bezuinigingen ligt overal op straat vuilnis te rotten.

De socialistische premier Giorgos Papandreou greep naar de noodmaatregel terwijl het land zich opmaakt voor een algemene staking op woensdag en donderdag, als opmaat naar een stemming donderdag in het parlement over het bezuinigingspakket. "Ik wil al degenen die ministeries bezetten, de straten verstoppen met vuilnis, de havens sluiten en de Akropolis op slot doen of dit ons helpt weer op eigen benen te staan - natuurlijk doet het dit niet", zei Papandreou.

Het pakket omvat belastingverhogingen, kortingen op pensioenen en salarissen, verlaagd wachtgeld voor dertigduizend ambtenaren en opschorting van collectieve arbeidsovereenkomsten. De maatregelen zijn nodig om een nieuwe lening te krijgen uit het noodkrediet dat door de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds aan Griekenland beschikbaar is gesteld.

De werkloosheid in Griekenland is in juli gestegen tot 16,5 procent, vergeleken met 16 procent in juni en 12 procent een jaar eerder. Het totale aantal werklozen bedraagt meer dan 820 duizend.


Griekenland dwingt vuilnisophalers weer aan het werk (Foto: Novum)