Kamer tegen bierverkoop op pompstations

Het voornemen van vijf tankstations om vanaf volgende maand alcohol te gaan verkopen, valt slecht in de Tweede Kamer. Een meerderheid is tegen het plan en enkele partijen willen dat het kabinet ingrijpt.

De belangenvereniging van tankstations Beta vindt het verbod op de verkoop van alcohol onzin en wil met burgerlijke ongehoorzaamheid een proefproces uitlokken. Sinds het verbod in 2000 zouden de pomphouders miljoenen euro's zijn misgelopen, terwijl het aantal verkeersslachtoffers door het verbod niet zou zijn gedaald.

CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe noemt het voornemen een 'slecht plan'. "Alcohol en verkeer gaan gewoon niet samen", twittert hij. Lea Bouwmeester (PvdA) heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Bouwmeester wil weten wat het kabinet kan doen om te voorkomen dat de pomphouders daadwerkelijk bier en wijn gaan verkopen. Ook Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt dat Opstelten moet ingrijpen. Hij heeft eveneens vragen gesteld over de kwestie. De VVD laat weten dat de pomphouders zich gewoon aan de wet moeten houden.