FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 mei 2011

Hoofd omstreden Iraakse commissie vermoord

Gewapende mannen hebben donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad het hoofd van een controversiële commissie van de regering doodgeschoten. De commissie deed onderzoek naar mensen die mogelijk banden hadden met het regime van de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein. Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse leger bekendgemaakt.

De man, Ali al Lami, werd door de gewapende lieden onder vuur genomen terwijl hij door een wijk in het oosten van Bagdad reed. Naast Al Lami kwam ook zijn chauffeur om het leven.

Al Lami gaf leiding aan de zogeheten 'de-Baathificatie-commissie' en was verantwoordelijk voor het doorlichten van personen die een functie bij de overheid wilden bekleden. Hij moest controleren of ze banden hadden met de Baath-partij van Saddam Hussein.

Al Lami werd er al lange tijd van verdacht banden te onderhouden met het sjiitische Iran en Hezbollah in Libanon. Vorig jaar speelde hij een omstreden rol bij de parlementsverkiezingen. Hij probeerde honderden soennitische kandidaten van de kieslijst te halen, omdat ze banden zouden hebben gehad met het regime van Saddam. Dit leidde tot de kritiek dat Iraakse sjiieten, gesteund door Iran, probeerden te voorkomen dat soennieten politieke macht zouden vergaren.

De woordvoerder van de sjiitische politicus Ahmed Chalabi, die ook in de zuiveringscommissie zat, zei dat Al Lami vermoedelijk is omgebracht door aanhangers van de Baath-partij. "Ik ben er zeker van dat de Baath-leden een grote wrok jegens hem koesteren (...) Hij had zoveel vijanden", aldus de woordvoerder.


Hoofd omstreden Iraakse commissie vermoord (Foto: Novum)

Ook resistente bacteriŽn in biologische kip

Biologische kippen krijgen geen antibiotica, maar toch zijn ook op biologisch kippenvlees resistente bacteriën gevonden. De Tweede Kamer is bezorgd, want als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, kunnen ze immuun worden voor antibiotica die bij een ernstige ziekte worden voorgeschreven.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport had er donderdag nog geen pasklare verklaring voor. Ze hoopt dat het rapport van de Gezondheidsraad naar de gevolgen van het antibioticagebruik in de veehouderij duidelijkheid geeft. Dat rapport verschijnt deze zomer en kan volgens de minister aanleiding zijn om het huidige beleid aan te scherpen. PvdA en Partij voor de Dieren willen sowieso meer vaart maken, want er wordt al jaren gewaarschuwd en de Nederlandse veehouderij staat te boek als grootverbruiker van antibiotica.

Gemeente mag wietpas aan laars lappen

Volgens minister Opsteltens conceptbrief aan de Tweede Kamer over de wietpas, is het aan de burgemeesters of coffeeshops besloten clubs worden en toeristen moeten weren. Vrijdag bespreekt hij zijn plan in de ministerraad.

Opstelten wil haast maken met de invoering van de wietpas, waarmee coffeeshops clubs zouden moeten worden waarvan alleen meerderjarige inwoners van Nederland lid mogen worden. Met het toegeven door de bewindsman dat de handhaving van de regels een zaak van de lokale autoriteiten is, lijkt het er echter op dat de grote steden gewoon op de oude voet verder kunnen gaan. Die hebben zich altijd tegen de plannen verzet, onder meer omdat ze de terugkeer van straathandel vrezen.

Een paar maanden geleden stelde de Groningse hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer al dat de wietpas genegeerd kan worden. Een verkoopverbod van softdrugs aan buitenlanders zou namelijk in de plaatselijke verordening moeten worden vastgelegd. Een dergelijk verbod in de landelijke wetgeving impliceert immers dat de verkoop aan ingezetenen van Nederland wel is toegestaan, met andere woorden, cannabis zou erdoor worden gelegaliseerd.

Opstelten heeft altijd gezegd geen uitzondering te willen maken voor de grote steden. Die betoogden dat ze de grensstreekproblematiek met drugstoeristen helemaal niet kennen, en dat de pas eerder problemen creëert dan opgelost. Nu het erop lijkt dat iedere gemeente zelf mag beslissen in hoeverre de regels worden gehandhaafd, is te verwachten dat de Amsterdamse coffeeshops ook in de toekomst met toeristen gevuld zullen zijn.

Coffeeshop Cheech & Chong's, Amsterdam
Coffeeshop Cheech & Chong's, Amsterdam (foto: Google Maps)

Bier en tieten

Tot mijn niet geringe vreugde en verbazing, vernam ik het heugelijke nieuws dat op vrijdag 17 juni a.s. een heuse bierdag voor vrouwen wordt georganiseerd. In een klooster in Brabant nog wel, georganiseerd door Fiona de Lange. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar deze kittige dame heeft bier tot haar missie gemaakt. Ze heeft zelfs een bierblog. En een biertwitter. En god mag weten wat ze nog meer met bier doet. Ik dacht dat je met ‘hij smaakte weer prima dit weekend’ wel voldoende woorden had vuil gemaakt aan dit goudgele drankje. Maar daar denkt Fiona compleet anders over.

Bolt begint seizoen met zege

Usain Bolt is het atletiekseizoen begonnen met een overwinning op de 100 meter. In Rome won de wereldrecordhouder in 9,91.

Zijn landgenoot Asafa Powell werd vlak achter Bolt tweede in 9,93. Europees kampioen Christophe Lemaitre werd in 10,00 derde. Powell was niet tevreden met zijn tweede plaats: "Ik was nog niet echt ontspannen bij de start. Ik was te gefocust op Bolt. Op deze manier maak ik geen kans tegen hem."

Andere topprestaties waren er voor de Amerikaanse Allyson Felix op de 400 meter en de Ethiopiër Imane Merga op de 5000 meter. Felix won in 49,81 seconden en Merga liep op zijn afstand in 12.54,21. Bij het sterk bezette kogelstoten was de Amerikaan Dylan Armstrong de beste met een afstand 21,60 meter.

Run op kaarten voor naakte theatervoorstelling

De theatervoorstelling in de Utrechtse Paardenkathedraal zondag waarbij zowel de acteurs als het publiek uit de kleren gaan is uitverkocht. Dat laat theatergroep De Utrechtse Spelen donderdag weten.

Vanwege het succes heeft de groep besloten het publiek bij een tweede voorstelling de gelegenheid te geven het stuk naakt te bekijken. Het gaat om die van 4 juni, niet toevallig ook Wereld Naturistendag. Bij de andere voorstellingen wordt het publiek geacht de kleding aan te houden.

De acteurs wilden in de voorstelling Viva la Naturisteraçion! graag voor een naakt publiek spelen zodat niemand meer iets heeft om zich achter te verschuilen. De voorstelling gaat over het naturisme als basis voor een ideale wereld.

Bezoekers van de naakte edities van de voorstelling moeten hun kleding bij binnenkomst achterlaten bij de deur, zo laat de theatergroep weten.

Hillen ziet protest als ondersteuning

Onder luid boegeroep en gefluit heeft minister Hans Hillen (Defensie) donderdag ruim vijfduizend actievoerende militairen en Defensiepersoneel toegesproken op het Malieveld in Den Haag.

Hillen zei de enorme opkomst als een ondersteuning voor zijn beleid te zien. "Ik begrijp de roep om verzachting en we zullen ons best doen om een goede werkgever te blijven", aldus de minister. Volgens hem zal de Nederlandse krijgsmacht kleiner moeten, maar 'het zal er wel een zijn waar andere landen jaloers op zullen zijn'.

Hillen beëindigde geheel in stijl zijn toespraak met een: "Veel succes met uw loopbaan, ik hoop dat dit bij de krijgsmacht zal zijn." De militairen waren duidelijk niet blij met de woorden van de minister.

Hillen ziet hoge opkomst als ondersteuning
Hillen ziet hoge opkomst bij protest als ondersteuning (Foto: ANP)

[Play-offs EL] Uitslag ADO Den Haag - FC Groningen

ADO Den Haag is dicht bij een ticket voor Europees voetbal. De Hagenaars wonnen in eigen huis met liefst 5-1 van FC Groningen. Jens Toornstra was drie keer doeltreffend, Lex Immers en Ramon Leeuwin maakten ook een doelpunt voor ADO. Joris Ivens scoorde namens FC Groningen tegen. Zondag is de return in Groningen.

ADO en Groningen begonnen stipt om acht uur in de stromende regen aan hun duel, maar de vreugde bleek van korte duur. Door een storing deden de lichtmasten in Den Haag het niet en scheidsrechter Pieter Vink legde de wedstrijd in de negende minuut stil.

Na ruim tien minuten ging het spel verder en werd duidelijk dat ADO de betere ploeg was. Halverwege de eerste helft drukte de thuisploeg dat ook uit in de score. Toornstra liep goed de diepte in na een steekpass van Aleksandar Radosavljevic en schoof de 1-0 langs de Groningse doelman Luciano.

Met die stand werd ook gerust, maar in de tweede helft duurde het niet lang voor Toornstra weer doel trof. Nu reageerde hij goed toen Luciano een schot van Immers alleen maar tegen kon houden. Na ruim een uur viel uit het niets de tegentreffer. Ivens kopte van dichtbij een voorzet van de linkerkant binnen.

Na de tegentreffer was ADO heel even van slag, maar als snel herpakte de ploeg zich en werd weer ieder duel geestdriftig aangegaan. Groningen had daar nog steeds geen antwoord op en vier minuten na de tegentreffer was de marge weer twee. Immers prikte vanaf de rand van het strafschopgebied een derde bal langs Luciano.

Daarmee was het leed nog niet geleden voor Groningen. ADO bleef aandringen en de bezoekers wisten niet hoe ze het hadden. De laatste twee treffers vielen dan ook door verdedigingsfouten. Eerst voltooide Toornstra zijn hattrick nadat een bal voor het Groningse doel bleef hangen en even later profiteerde Leeuwin van een fout van Luciano.

ADO Den Haag

5 - 1

FC Groningen

 21' Toornstra
53' Toornstra
67' Immers
72' Toornstra
84' Leeuwin
   64' Ivens
 
 Gele kaart: Kum, (ADO Den Haag), Ajilore, v. Dijk (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.564
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Kum
Derijck
M.Piqué
Leeuwin
Radosavljevic
Toornstra (v.Duinen/90 3)
Verhoek
Immers
Kubik (Visser/90)
  Luciano
Kieftenbeld (v. Dijk/46)
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Ajilore (Metaj/81)
Bacuna
Hiariej
Tadic
Andersson (Matavz/70)

[Play-offs] Uitzeges voor Excelsior en VVV-Venlo

Excelsior en VVV-Venlo hebben een goede stap gezet op weg naar lijfsbehoud in de Eredivisie. Excelsior moest op bezoek bij Helmond Sport en won daar met 5-1, waardoor de Kralingers zo goed als veilig zijn. Helmond-verdediger Philipp Haastrup kreeg kort na rust zijn tweede gele kaart. VVV won uit bij FC Zwolle met 2-1. Zondag zijn de returns.

In Helmond was het Excelsior dat al snel de touwtjes in handen nam. De Rotterdammers kwamen in de vierde minuut op voorsprong via Roland Bergkamp die een voorzet van Guyon Fernandez binnentikte. Daarna duurde het lang tot er weer gescoord werd.

Pas nadat Haastrup in de 52e minuut zijn tweede gele kaart kreeg, lukte dat. De Duitser trok Daan Bovenberg naar de grond bij een hoekschop. Uit de strafschop die volgde was Ryan Koolwijk trefzeker.

Daarna waren het Fernandez, die de bal van de voet van Helmond-doelman Robert van Westerop plukte, Kevin Wattamaleo en Edwin de Graaf die de score verder opvoerden. Guus Joppen maakte in de 89e minuut de eretreffer voor Helmond Sport.

VVV had het bij Zwolle aanmerkelijk moeilijker. De nummer twee van de Jupiler League zag voor rust zelfs een doelpunt afgekeurd worden. In de tweede helft was het toch VVV dat toesloeg. Michael Uchebo maakte in de zeventigste minuut een voorzet van Ahmed Musa af. Negen minuten later deed hij dat nogmaals.

In de slotfase zorgde Arne Slot uit een penalty voor de aansluitingstreffer. Daarna sloop de spanning bij VVV in het spel. Ken Leemans kreeg diep in blessuretijd nog een rode kaart en mist daardoor de return.

Mallya: "Sutil is stoeltje niet zeker"

Adrian Sutil lijkt niet meer zo zeker van zijn stoeltje te zijn bij Force India. Mocht Eric Lux zijn aanklacht tegen de Duitser doorzetten dan denkt Force India-teambaas Vijay Mallya er over om zijn coureur eventueel te vervangen.

Sutil zou in een nachtclub in Shanghai Lux met een bierglas verwond hebben. De Duitser heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en aangegeven dat het ging om een ongeluk. Mallya houdt vertrouwen in zijn coureur omdat er nog geen verder nieuws naar buiten is gekomen. Gebeurt dit wel, dan kan de Indiër snel omslaan en besluiten een andere coureur in de auto te zetten.

"Ik weet alleen dat er een persbericht is uitgegeven waarin het incident wordt omschreven, maar sindsdien hebben we niets vernomen over het daadwerkelijk indienen van een aanklacht. Daarom nemen we nog geen standpunt in. Dat zou op dit moment onjuist zijn. We kunnen nu niet oordelen over wat Adrian wel of niet heeft gedaan. Pas als een aanklacht daadwerkelijk volgt, is er voor ons meer duidelijkheid en kunnen we gepaste actie ondernemen," zei Mallya.

De Indiër wil in ieder geval niet over één nacht ijs gaan met zijn besluit en waarschuwt Sutil dat zijn stoeltje niet veilig hoeft te zijn. "Contracten overtreffen wangedrag niet, maar ik wil geen overhaaste conclusies trekken omdat ik nog niet weet wat er is gebeurd."

Verhoor Mladic stilgelegd wegens gezondheid

De rechtbank in Belgrado heeft het verhoor van Ratko Mladic donderdag stilgelegd, omdat Mladic niet kan communiceren. Dat heeft zijn advocaat donderdag gezegd.

De Servische rechter probeerde Mladic te ondervragen, maar die kon geen antwoord op de vragen geven. Volgens zijn advocaat, Milos Saljic, verkeert de voormalige Bosnisch-Servische legerleider in 'slechte gezondheid'.

Mladic werd door twee gerechtsbodes de zaal in geleid. Hij zag er broos uit en schuifelde langzaam naar binnen, onderwijl de daar aanwezigen begroetend. De Servische staatstelevisie zond beelden uit de rechtszaal uit.

Mladic wordt sinds 1995 door het Joegoslaviëtribunaal gezocht wegens oorlogsmisdaden, met name vanwege zijn rol in het bloedbad in Srebrenica, waar achtduizend moslims werden afgeslacht. Hij werd donderdagmorgen gearresteerd in het kleine dorp Lazerevo, nabij de Noord-Servische stad Zrenjanin.


Verhoor Mladic stilgelegd wegens gezondheid (Foto: Novum)

CIA krijgt toegang tot Bin Laden-complex

Pakistan is bereid de CIA toegang te verschaffen tot het complex waar Osama bin Laden zich schuilhield. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse regering donderdag gezegd. De Al Qaida-leider werd daar op 2 mei bij een inval door Amerikaanse Navy SEALs gedood.

Het complex van Bin Laden ligt in de garnizoensstad Abbottabad, in het noordwesten van Pakistan. Op het terrein staat een woning met twee verdiepingen, waar de Al Qaida-leider waarschijnlijk vijf jaar lang verbleef.

Wanneer de CIA toegang krijgt tot het terrein is nog niet bekend. Het is zeer aannemelijk dat de Pakistaanse inlichtingendienst het terrein en het gebouw reeds grondig hebben doorgelicht. Toch hoopt de CIA nog vingerafdrukken of andere aanwijzingen te vinden.

Bin Hammam wil onderzoek naar Blatter

FIFA-presidentskandidaat Mohamed bin Hammam wil dat ook Sepp Blatter wordt onderzocht vanwege omkoping. De Qatarees stelt dat volgens het aangeleverde bewijs Blatter, de huidige voorzitter van de FIFA en Bin Hammams concurrent, wist van de omkoping, maar daar niets aan deed. Bin Hammam heeft de ethische commissie opgeroepen het onderzoek uit te breiden.

Bin Hammam werd eerder deze week officieel onderwerp van een onderzoek naar omkoping in de Cariben. De uitdager van Blatter zou landen daar geld hebben geboden in ruil voor stemmen. Ook Jack Warner, de voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond, maakt deel uit van het onderzoek.

Als Bin Hammam zondag wordt geschorst, is Blatter zeker van herverkiezing. Bin Hammam is daarom overtuigd dat er sprake is van een georkestreerd plan om hem in diskrediet te brengen. Blatter ontkent die aantijgingen met klem. "Ik ben geschokt, bedroefd en zeer ongelukkig dat een man die ik al vele jaren een vriend noem van deze zaken wordt beschuldigd."

Atsma: Sproei tuin voorlopig niet

Mensen moeten vanwege de aanhoudende droogte zuinig zijn met water en als het even kan hun tuin niet sproeien en hun auto niet wassen. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) donderdag gezegd.

Nederland stevent af op een droogterecord. Het neerslagtekort is tot nu toe groter dan in het recordjaar 1976. Volgens Atsma moet het de komende tijd elke dag regenen om uit de problemen te komen. Omdat dat er voorlopig niet inzit, moeten mensen zuinig en spaarzaam omgaan met water, vindt Atsma. Donderdag kwam ook het Management Team Watertekorten voor het eerst sinds 2003 weer bijeen om de situatie rond de aanhoudende droogte in Nederland te bespreken. Het team komt de komende tijd wekelijks bijeen om te beoordelen welke maatregelen nodig zijn.

Donderdag is onder meer besloten naast de maatregelen die al zijn genomen vanwege de droogte, zoals extra inspecties van veenkades, rondom de verzilting in Zuid-Holland verdere actie te ondernemen. Zo is bij de Haringvliet het beheer van de vis- en zoutriolen aangepast. Daarnaast is het passeerverbod voor schepen bij verschillende bochten in de IJssel uitgebreid tot alle schepen die langer zijn dan 20 meter.


Atsma: Sproei tuin voorlopig niet (Foto: Novum)

Chinese gevangenen gedwongen tot 'goldfarmen'

Gevangenen in China worden volgens The Guardian gedwongen om te 'goldfarmen'. Overdag verzetten ze zwaar handenarbeid, 's nachts moeten ze onder andere World Of Warcrafts' Azeroth bezoeken om virtueel geld te verdienen. Dit wordt door de gevangenisbewakers weer doorverkocht voor echt geld.

In een interview vertelt een oud-gevangene dat hij en ongeveer 300 anderen uren achtereen moesten spelen om aan een quotum van virtueel geld te voldoen. Hij hoorde bewakers zeggen dat ze ongeveer 600 euro per dag ermee konden verdienen. De gevangenen kregen zelf niets, maar de computers werden nooit uitgezet.

De Chinees moest naast greppels graven ook eetstokjes en tandenstokers maken, om vervolgens de sleur door te zetten in nachtelijke goldfarmsessies. "Als ik niet aan mijn werkquotum kwam, dan straften ze me fysiek. Ik moest met mijn armen omhoog gaan staan en als ik terugging naar mijn slaapplek werd ik geslagen met plastic buizen. We bleven spelen tot we amper konden zien", aldus de oud-gevangene.

wow

Pornobus niet welkom in UK

Het is een briljant pornoconcept, de reeks 'Girls Gone Wild'-films. Met een touringcar rijdt de crew door heel de VS waar honderden welwillende dames worden geronseld om vervolgens voor een draaiende camera een nummertje te maken in de bus. De makers willen nu graag de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk, maar daar wordt de politiek nog niet echt warm van het idee.

Het bedrijf achter de films, Mantra Films, vond het na 14 jaar Amerika wel eens tijd worden voor een overzeese pornotour. Begin dit jaar maakten ze bekend twee maanden door de UK te touren om aldaar lekkere chicks te hosselen. Men besloot fans te laten stemmen welke plaatsen de touringcar zou aandoen.

Hoewel het nog niet eens bekend is wanneer de pornomakers Engeland gaan aandoen, staat de politiek in het conservatieve land nu al op zijn achterste benen. Volgens Ian Mearns is het slecht voor tere kinderzieltjes en zal hij er alles aan doen om een stokje voor de komst te steken. Verschillende grote steden in het land hebben inmiddels gezworen de bus uit hun stad te bannen.

"De bus benadert jonge, veelal dronken vrouwen op straat", luidt het protest. "Zij worden vervolgens aangemoedigd hun borsten te laten zien en seks te hebben voor de camera." "Er zijn gegronde zorgen dat dit Amerikaanse bedrijf mensen geld uit de zak weet te kloppen met het in gevaar brengen van jonge vrouwen", stelt een ander.

Girls Gone Wild is een zeer bekende reeks pornofilms. Gestart in 1997, heeft Mantra Films al honderden miljoenen dollars verdiend met onder andere 'onervaren meisjes' (NSFW), lesbische meisjes onder de douche (ook NSFW) en meisjesslaapzaalfantasieën (ook NSFW, uiteraard). Het bedrijf heeft nog niet gereageerd.


Een reportage over hoe de jongedames worden geronseld

Huntelaar haalde voldoening bij Oranje

Klaas-Jan Huntelaar heeft een wisselend seizoen doorgemaakt bij Schalke 04. De spits scoorde aan het begin van het seizoen veelvuldig, maar daarna volgde een moeizame periode. Ondertussen vocht de club uit Gelsenkirchen zelfs tegen degradatie. Veel voldoening heeft Huntelaar aan zijn eerste Duitse seizoen dan ook niet beleefd.

"In de beker hebben we wel voldoening behaald en in de Champions League op zich ook", relativeert Huntelaar, die bij Oranje zijn beste wedstrijden speelde dit jaar. "Bij Nederland speel je toch het voetbal dat je als aanvaller wilt spelen. Met dat systeem ben je opgegroeid en daarin krijg je ook kansen."

De blessure die Huntelaar begin dit jaar lang aan de kant hield, was door de club verkeerd ingeschat, vertelt de aanvaller. "Het is onderschat. Soms kan je door een blessure heen spelen, maar in dit geval niet. Ik kon goed meetrainen, maar schieten lukte steeds niet, waardoor dat meetrainen zinloos was."

Toen het erg lang duurde, is Huntelaar naar Amsterdam getrokken om een eigen fysiotherapeut en arts te bezoeken. "De trainer bij Schalke had zijn eigen medische staf en de dokter kwam alleen op wedstrijddagen", vertelt hij over de situatie bij zijn club. "Als ze het gelijk goed hadden gedaan, had het de helft van de tijd geduurd."

[RG] Sharapova met de schrik vrij

Maria Sharapova heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. De als zevende geplaatste Russin was Caroline Garcia uit Frankrijk met 3-6, 6-4 en 6-0 de baas.

Garcia, 17 jaar en de nummer 188 van de wereld, overrompelde de Russin anderhalve set met mokerslagen vanaf de baseline. Garcia kwam in de tweede set met een dubbele break op een voorsprong van 4-1 maar toen sloegen bij haar de zenuwen toe. Sharapova wist er wel raad mee en won maar liefst elf games op rij.

Google maakt portemonnee van mobieltje

Als het aan Google ligt, behoren zowel contant geld als de creditcard binnenkort tot het verleden. Het concern heeft donderdag een techniek gepresenteerd waarbij met de mobiele telefoon kan worden betaald. Een handjevol Amerikanen gaat Google Wallet de komende tijd uittesten, waarna het internetconcern de techniek snel breed op de markt wil brengen.

Met het mobiele betaalsysteem van Google kunnen consumenten betalen door hun mobieltje tegen een terminal te houden. In 2014 moet de helft van alle smartphones met de nieuwe techniek zijn uitgerust, aldus Google.

Google maakt portemonnee van mobieltje
Google maakt portemonnee van mobieltje (Foto: ANP)

Man sterft na aanrijding door dieplader

Een medewerker van een bedrijf in Dongen is donderdagmiddag om het leven gekomen door een ongeval. Vermoedelijk is de man overreden door een dieplader. De bestuurder zag het slachtoffer over het hoofd. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. Dat meldt de politie.

Rond 15.30 uur is het ongeluk gebeurd bij een bedrijf aan de Eindestraat in de Brabantse plaats. Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar reanimatiepogingen mochten niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De politie is een onderzoek gestart naar het ongeluk. Ook de Arbeidsinspectie is ingelicht. Andere werknemers zijn opgevangen door Slachtofferhulp.

Politie Athene jaagt bezuinigingsprotest uiteen

De Atheense politie heeft donderdag met pepperspray artsen en verpleegkundigen uiteengejaagd die demonstreerden tegen de bezuinigingen van de Griekse regering.

De oproerpolitie botste kortstondig met protesterende medici en andere betogers die probeerden het ministerie van Volksgezondheid binnen te dringen. Er werden geen slachtoffers of aanhoudingen gemeld.

De betoging vond plaats op het moment dat inspecteurs van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland bezochten om de vorderingen van het Griekse bezuinigingsprogramma te inventariseren.

De EU en het IMF vroegen het door een begrotingscrisis getroffen land te bezuinigen in ruil voor een noodlening van 110 miljard euro. Maar nu die lening niet voldoende lijkt, dringt de Unie aan op verdere bezuinigingen voor Griekenland op nieuwe hulp kan rekenen. Bovendien vraagt de EU de Griekse regering de oppositie te overtuigen de bezuinigingen, die de huidige kabinetsperiode zullen overschrijden, te steunen. De Griekse president Karolos Papoulias heeft de belangrijkste politieke partijen samengeroepen voor spoedoverleg op vrijdag.

Later donderdag worden opnieuw duizenden betogers verwacht in het centrum van Athene. Zij verzamelen zich voor een demonstratie naar het voorbeeld van eerdere Spaanse protesten tegen bezuinigingsmaatregelen.


Politie Athene jaagt bezuinigingsprotest uiteen (Foto: Novum)

Hillen wil missie LibiŽ verlengen

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) steunt een eventuele verlenging van de NAVO-missie in Libië. De politiek-militaire doelen van de NAVO zijn nog niet gehaald, zo schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. Het mandaat van de missie loopt eind volgende maand af.

Hillen vindt dat de missie moet worden voortgezet om 'grootschalig geweld' door de Libische leider Moammar Gadhafi te voorkomen. Volgens Hillen beschikt die nog over voldoende middelen om een dreiging te vormen voor de minder georganiseerde opstandelingen en de bevolking.

Nederland draagt sinds eind maart bij aan het handhaven van de no-flyzone boven Libië en het controleren het wapenembargo met zes F-16's en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem. Bij de operatie zijn ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen betrokken.

Het kabinet denkt momenteel na over een voortzetting van de Nederlandse bijdrage. Op 8 juni praten de NAVO-ministers in Brussel over een eventuele verlenging van de missie.

Rode Kruis: Meer noodhulp voor rampen nodig

Er is een 'ongekende' vraag naar noodhulp onder mensen die lijden onder natuurrampen en aanhoudende bloedige conflicten. Dat heeft het Internationale Rode Kruis donderdag gezegd.

In het jaarlijkse rapport van de organisatie staat dat 'het geweld primair gericht is tegen burgers'. De gevechten duren vaak twintig tot veertig jaar, 'zonder een oplossing voor een duurzame vrede'.

De meeste conflicten waarbij het Rode Kruis noodhulp heeft geboden zijn gecompliceerder of duren langer dan in de afgelopen jaren het geval is geweest. Bovendien werden de natuurrampen, zoals de aardbeving in Haïti en de overstromingen in Pakistan, nog eens verergerd door geweld en politieke instabiliteit.

[RG] Nadal moeizaam door

Rafael Nadal heeft de derde ronde van Roland Garros bereikt. De Spanjaard versloeg Pablo Andújar met 7-5, 6-3 en 7-6.

In de eerste ronde had Nadal al vijf sets nodig om John Isner te verslaan en ook tegen Andújar was Nadal nog niet in topvorm. De Spanjaard sloeg veel afzwaaiers en werd vijfmaal gebroken.

In de derde set kwam Andújar op een voorsprong van 5-1 en 40-0 maar hij verzuimde de set vervolgens naar zich toe te trekken. Nadal won de tiebreak met 7-4 maar moest in totaal zeven setpunten wegwerken.   

Jaar cel geŽist tegen hotelspringer

Tegen de Australische toerist die begin juli vorig jaar bij een sprong uit een hotelraam in Amsterdam een 19-jarige Braziliaan verwondde is donderdag een jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam beschuldigt de man van zware mishandeling.

De destijds 28-jarige Australiër sprong op 1 juli rond 19.15 uur van drie hoog uit het raam van zijn hotel in de Kerkstraat. De Braziliaan zat met twee vrienden op een terras. Hij liep zwaar rugletsel op en moest in een ziekenhuis worden geopereerd. Mogelijk herstelt hij nooit meer helemaal.

De Australiër was toen hij zijn sprong waagde onder invloed van drugs. Hij zou meerdere soorten drugs hebben genomen. Hij liep zelf ook licht rugletsel op.

Naar verwachting doet de rechter over twee weken uitspraak.

Van der Vaart en Bale in beeld bij Milan

Volgens algemeen directeur Adriano Galliani van AC Milan is zijn club nog niet uitgeshopt. De interesse wordt nu verlegd naar Londen.

Tegenover diverse Italiaanse media laat Galliani weten dat Milan nog op zoek is naar een middenvelder voor de linkerkant. Hiervoor zouden twee spelers van Tottenham Hotspur in beeld zijn. Rafael van der Vaart en gareth Bale worden met bovengemiddelde interesse gevolgd.

"Voor de linkerkant hebben we een aantal spelers op het oog", meldt Galliani. "Van der Vaart is er één, net als Gareth Bale", aldus de bestuurder. "Ook hebben we Marek Hamsik van Napoli op het oog." De interesse is slecht nieuws voor Urby Emanuelson. De Amsterdammer werd tijdens de winterstop overgenomen van Ajax en mag zich nu opmaken voor extra concurrentie.

Eerder vandaag kwam Galliani met het bericht dat Arsenal-middenvelder Cesc Fàbregas te duur zou zijn voor Milan. Het lijkt er dan ook op dat Bale en Van der Vaart niet snel naar Milan komen. De twee zijn in het bezit van een doorlopend contract en Tottenham zal de twee sterspelers niet zomaar laten gaan.

Celstraf voor ontvoeren meisje Neerbeek

Een man die een 8-jarig meisje uit Neerbeek ontvoerde en kinderporno in zijn bezit had, moet voor deze vergrijpen twee jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald.

De man lokte het meisje in november vorig jaar in de Limburgse plaats zijn bedrijfsbusje in. Na ongeveer een kwartier te hebben rondgereden liet hij haar ongeschonden weer vrij. Het is niet duidelijk wat hij met het meisje van plan was.

De rechtbank rekent de man de ontvoering zwaar aan. "Het moet voor het meisje en haar familie een schokkende gebeurtenis zijn geweest. De rechtbank kan slechts de hoop uitspreken dat ze de gebeurtenis weten te verwerken."

Nadat de man voor de ontvoering werd aangehouden, trof de politie duizenden kinderpornobestanden op zijn computer aan. De man ontkent dat hij het meisje heeft ontvoerd.

Rusland ontslaat bondscoach ijshockey

Vjatsjeslav Bykov is door de Russische ijshockeybond vandaag ontslagen als bondscoach van het ijshockeyteam. Aanleiding daarvan waren de teleurstellende prestaties tijdens het WK.

Tijdens dat WK eindigde Rusland slechts als vierde. In de halve finale werden zij door Finland verslagen, terwijl in de strijd om het brons Tsjechië te sterk was.

In 2008 en 2009 werd Bykov wereldkampioen met het Russische team.

Omkoopschandaal in Zuid-Korea

Het Zuid-Koreaanse voetbal is opgeschrikt door een grootschalig omkoopschandaal. er zouden minstens tien spelers bij betrokken zijn. Volgens diverse Koreaanse media heeft de openbaar aanklager in het Changwon district, al meerdere verdachten aangehouden. Volgens de berichten zouden er minstens tien spelers uit de K-League, de hoogste afdeling van het Zuid-Koreaans voetbal, betrokken zijn bij het schandaal.

Verder zijn er twee bookmakers, onder wie één oud-voetballer, aangehouden. De twee worden verdacht van omkoping van spelers. Een officieel woordvoerder van het openbaar ministerie van Chungwon kon nog niet veel zeggen over de zaak: "Op dit moment is het onderzoek in volle gang, ik kan er dan ook niets over bekend maken", aldus de woordvoerder.

Het is voor het eerst dat Zuid-Korea wordt genoemd in een dusdanig gokschandaal. De zaak heeft in het Oost-Aziatische land voor veel opschudding gezorgd. Eerder kwamen in Duitsland al zaken aan het licht. Dit had verstrekkende gevolgen voor de hoofdrolspelers. Zo kreeg een omgekochte scheidsrechter vijfenhalf jaar cel.

Merkel dringt aan op steun Arabische wereld

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag bij de G8-landen aangedrongen op maatregelen om de opkomende democratie in de Arabische wereld te versterken. Bovendien wil zij dat de nucleaire veiligheid in de wereld omhooggaat.

Merkel zei donderdag tijdens een zitting van het Duitse parlement dat de leiders van de G8-landen moeten helpen om ervoor te zorgen dat 'de eerste politieke vooruitgang niet in gevaar wordt gebracht door economische instabiliteit'. Regionale ontwikkelingsbanken kunnen daarbij van dienst zijn, onder andere de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Deze bank sprong bij toen Oost-Europa zich afkeerde van het communisme.

Tevens zei de bondskanselier dat de G8 'het voortouw moet nemen bij de verbetering van de nucleaire veiligheid' in de wereld. Ze gaat daarnaast aandringen op striktere internationale controles op kerncentrales.


Merkel dringt aan op steun Arabische wereld (Foto: Novum)

Wildcards TT naar zestienjarigen

Vandaag heeft de organisatie van de TT van Assen vier wildcards weggegeven. Deze gingen naar talentvolle Nederlandse motorcoureurs. Onder hen was de pas zestienjarige Bryan Scouten en Thomas van Leeuwen, eveneens zestien. Het duo krijgt een kans om zich voor de Grand Prix in de 125cc-klasse te kwalificeren.

Verder zijn de wildcards ook toebedeeld aan Ernst Dubbink en Jerry van de Blunt, deze reden al vaker op het circuit.

EA Sports krijgt vrij baan met ijshockey

Dit jaar is Electronic Arts het enige gamebedrijf dat een spel maakt rond de Amerikaanse ijshockeycompetitie. Volgens entertainmentwebsite IGN haakt het concurrerende 2K Sports voor het tweede jaar op rij af. De sporttak van 2K Games heeft geen uitleg gegeven.

Vorig jaar werd het ijshockeyspel NHL 2K11 uitgegeven voor Nintendo Wii. Een versie voor Playstation 3 en Xbox 360 werd toen geschrapt omdat het bedrijf meer tijd wilde nemen voor innovatie.

Daar waar Electronic Arts vrij baan heeft binnen het ijshockeygenre, was 2K Sports vorig jaar alleenheerser op het basketbalveld. Toen besloot concurrent Electronic Arts op het laatste moment de basketbalgame NBA Elite 11 toch maar niet uit te geven. Het zou niet goed genoeg zijn.

GGD Drenthe waarschuwt voor hondsdolle vleermuizen

De GGD in Drenthe waarschuwt voor hondsdolle vleermuizen. De afgelopen tijd zijn er twee incidenten geweest met personen die aanraking zijn gekomen met zieke vleermuizen, meldt de gezondheidsdienst donderdag.

Bij een deel van de vleermuizen in Nederland komt hondsdolheid voor. Deze dodelijke ziekte kunnen ze overbrengen op mensen. De GGD adviseert zieke of dode vleermuizen nooit met blote handen aan te raken. Wie dit wel heeft gedaan of wie is gekrabd of gebeten, moet contact opnemen met de huisarts of de GGD.

Rabiës, zoals hondsdolheid ook wordt genoemd, komt in Nederland slechts sporadisch voor onder mensen. De ziekte is goed te behandelen met een serie vaccinaties, waarmee echter wel op tijd moet worden begonnen.

Hondsdolheid begint met griepachtige verschijnselen als koorts en spierkrampen, waarna slik- en ademhalingsproblemen optreden waaraan patiënten overlijden. Na een besmetting kan het twee weken tot een jaar duren voordat ziekteverschijnselen optreden.

'Calgon werkt niet of nauwelijks'

Calgon, dat kalkafzetting in wasmachines moet voorkomen, werkt niet of nauwelijks om de levensduur van de apparaten te verlengen. Dat meldde het Britse consumentenblad Which? naar aanleiding van onderzoek.

De onderzoekers vonden na drie jaar testen geen bewijs dat wasmachines zonder Calgon een korter leven zijn beschoren. Daarvoor waren de hoeveelheden kalkopbouw te gering. De onderneming die al jaren adverteert met de slogan 'wasmachines leven langer met Calgon' zegt dat de reclameuitingen zijn onderbouwd met onderzoek. De uitkomsten daarvan kunnen echter niet naar buiten gebracht worden uit concurrentieoverwegingen, aldus Calgon tegen het consumentenblad.

Which? heeft een klacht ingediend bij de Britse reclamewaakhond Advertising Standards Authority.

'Wasmachines leven niet langer met Calgon'
'Wasmachines leven niet langer met Calgon' (Foto: ANP)

Te Vrede van AZ naar Excelsior

De negentienjarige aanvaller Mitchell te Vrede verkiest een overgang naar Excelsior boven een langer verblijf bij AZ. Het talent tekent voor twee seizoenen bij de Rotterdamse club. Dat meldt Voetbal International.

Te Vrede scoorde in de jeugd en bij de beloftes van AZ aan de lopende band, maar kwam niet tot een debuut in de Alkmaarse hoofdmacht. "AZ wilde mij graag behouden, maar ik ben toe aan een volgende stap."

"Bij Excelsior verwacht ik die stap te kunnen maken", zegt de aanvaller op de officiële website van de Rotterdammers. "Excelsior betekent voor mij een mooie en belangrijke stap in mijn carrière. Ik vond het al mooi dat Excelsior belangstelling voor mij toonde. Uit de gesprekken die we hebben gevoerd, sprak vertrouwen."

"Het is voor mijn carrière belangrijk dat ik nu stappen ga maken en met de grote jongens mee ga voetballen. Natuurlijk hoop ik dat Excelsior via de play-offs in de Eredivisie blijft, maar ook in de Jupiler League kan ik nog beter worden."

PremiŤre Penny's Shadow in Hollandsche Manege

De Nederlandse première van de film Penny's Shadow vindt plaats op een bijzondere locatie. De film van regisseur Steven de Jong wordt op 5 juni voor het eerst vertoond in de Hollandsche Manege aan de Vondelstraat in Amsterdam, meldde Independent Films gisteren.

De film Penny's Shadow gaat over de band tussen het paard Shadow en de zeventienjarige Lisa tijdens een zomer op Ameland.

Het manegegebouw stamt uit 1882 en is de oudste paardrijschool van Nederland.

Tropa de Elite-regisseur terug naar misdaad-roots

De Braziliaanse filmmaker José Padilha gaat de misdaadthriller Tri-Border regisseren. Zijn twee keiharde Tropa de Elite-films gingen over de onderwereld van Rio de Janeiro, nu focust hij zich op de drugssmokkel op het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het scenario van Tri-Border gaat over een agent bij de Amerikaanse antidrugseenheid DEA. Als hij de zoon van een Amerikaanse senator arresteert, wordt hij 'voor straf' naar Paraguay gestuurd.

Padilha wil van de film een 'politieke aanklacht in een actiefilm' maken. "We willen mensen vermaken maar tegelijkertijd iets leren over deze grensstreek en internationale misdaad in het algemeen." Hij benadrukt het internationale karakter van de misdaad op het drielandenpunt, waar onder meer de Italiaanse, Chinese, Servische, Colombiaanse en Libanese criminelen actief zijn. Het scenario is geschreven door Nick Schenk (Gran Torino) en moet in augustus klaar zijn.

De Braziliaan is al gecontracteerd voor de remake van Robocop. Ook staat hij naar verluidt op de verlanglijst van 20th Century Fox voor de regie van de nieuwe film over superheld Wolverine.

Tri-Border moet niet worden verward met Triple Frontier. Deze film van Kathryn Bigelow gaat over hetzelfde wetteloze drielandenpunt in Zuid-Amerika en heeft een soortgelijk scenario, maar Bigelow legt zich momenteel geheel toe op haar nog titelloze film over de jacht en moord op terroristenleider Osama bin Laden.


Tropa de Elite-regisseur terug naar misdaad-roots (Foto: Novum)

[RG] Haase ook onderuit in dubbelspel

Voor Robin Haase zit Roland Garros er na vandaag helemaal op. De Nederlander verloor vandaag eerst in de tweede ronde van het enkelspel van Mardy Fish en ging daarna ook in de eerste ronde in het dubbelspel onderuit.

Haase begon samen met dubbelpartner Olivier Rochus goed aan de partij tegen de Oekraïner Sergii Stachovski en de Rus Mikhail Youzhny. Toch ging het mis voor Haase en Rochus die met 5-7 en 3-6 het onderspit dolven.

Regisseur overwoog Amsterdam voor vervolg Hangover

Regisseur Todd Phillips overwoog zijn nieuwste film The Hangover Part II op te nemen in Amsterdam. Phillips koos uiteindelijk voor het Thaise Bangkok 'omdat er zoveel bizarre dingen gebeuren'. Dat vertelt de 40-jarige filmmaker in een interview met Spits.

"We zochten een stad met een reputatie", zegt Phillips over de opnamelocatie. Het eerste deel van The Hangover werd opgenomen in Las Vegas. "Als je Las Vegas zegt, zeg je eigenlijk 'problemen'. Er zijn niet veel steden in de wereld die dezelfde connotatie hebben. We hebben het over drie locaties gehad, Rio de Janeiro, Amsterdam en Bangkok."

De keus viel op Bangkok, maar dat betekent niet dat de feestbeesten van The Hangover nooit neerstrijken in Amsterdam. Phillips denkt voorzichtig na over een derde film in de reeks. "Ik heb wel al een idee voor The Hangover Part III maar ik weet niet of de studio en de acteurs het wel willen."

The Hangover Part II, wederom met Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms en Justin Bartha in de hoofdrollen, is vanaf donderdag te zien in de Nederlandse bioscopen.


Regisseur overwoog Amsterdam voor vervolg Hangover (Foto: Novum)

3D-Pornokomedie Sex and Zen ook naar VS

De 3D-pornokomedie Sex and Zen: Extreme Ecstasy is na het succes in Azië ook naar Noord-Amerika gehaald. Waar China de film verbood, kunnen bioscoopgangers in de Verenigde Staten en Canada de pornobewerking van een klassiek Chinees verhaal binnenkort bekijken.

De film, een remake van de gelijknamige film uit Hong Kong uit 1991, gaat over een seksueel gefrustreerde man in het oude China die zichzelf verliest in de harem van een bevriende hertog. Aan de film werken enkele bekende Japanse pornosterren mee.

Sex and Zen: Extreme Ecstasy was in Hong Kong al een enorm succes, en beleefde een beter openingsweekend dan de 3D-film Avatar daar had. De avonturenfilm van James Cameron bracht in het eerste weekend 0,24 miljoen euro op, de seksfilm ging daar met een kwart miljoen ruim overheen.

Inmiddels heeft 'Sex and Zen' in Hong Kong al 3,48 miljoen euro opgebracht, daar is het de succesvolste Aziatische film van dit jaar tot nu toe. Ook de opbrengsten in Taiwan, Australië en Nieuw-Zeeland waren hoog. Over eventuele Nederlandse distributierechten is nog niets bekend.


3D-Pornokomedie Sex and Zen ook naar VS (Foto: Novum)

'Frank Lammers is een schitterende kerel'

Regisseur Michaël Roskam vindt Frank Lammers een 'schitterende kerel'. De Belg regisseerde de Nederlandse acteur in het misdaaddrama Rundskop. "Het klikte gelijk", zegt hij tegen Novum Nieuws.

De 38-jarige Roskam had wat aarzelingen bij het inhuren van Nederlandse acteurs voor zijn debuutfilm waarvoor hij ook het scenario schreef. De acteurs moesten een specifiek Vlaams-Limburgs dialect kunnen spreken. De Nederlandse producent Waterland Film die aan het filmproject verbonden is, overtuigde de Belg ervan dat Nederlandse acteurs die taal ook zouden kunnen beheersen. Uiteindelijk deden dertig Nederlanders auditie voor vier rollen in de film over een Belgische boer en de veehormonenmaffia. Naast Lammers zijn de Nederlanders Mike Reus en Hein van der Heijden in de film te zien.

"In het begin keek ik heel gefascineerd naar Frank en dacht ik 'wat een topacteur'", zegt de 38-jarige Roskam. Hoofdpersoon Matthias Schoenaerts kwam in drie jaar tijd 27 kilo aan voor zijn rol als sterke, uit de kluiten gewassen vetmester Jacky Vanmarsenille. "Ik was blij met iedere kilo die hij aankwam, maar vond het tegelijk heftig," zegt de regisseur.

In Rundskop wordt Vanmarsenille door een malafide veearts (Lammers) gevraagd een deal te sluiten met een beruchte vleesboer. Vanmarsenille kent de vleesboer nog van een trauma uit zijn verleden. De film gaat donderdag in première.


'Frank Lammers is een schitterende kerel' (Foto: Novum)

Bill Nighy rebellenleider in remake Total Recall

Bill Nighy is in bespreking voor een rol naast Colin Farrell in de remake van Total Recall. Hij zou rebellenleider Quatto spelen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Het verhaal werd in 1990 verfilmd met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol.

Total Recall is gebaseerd op het verhaal We Can Remember It for You Wholesale van Phillip K. Dick, wiens boeken ook de inspiratiebronnen waren voor films als Minority Report en Blade Runner. Waar de eerste film nog ging over een opstand op Mars om de menselijke kolonisten en mutanten aan zuurstof te helpen, speelt de remake zich op aarde af, in een futuristisch Euromerica en het rivaliserende New Shanghai.

Farrell speelt de rol van Douglas Quaid, in de vorige film een rol van Schwarzenegger. Hij is een simpele fabrieksarbeider die droomt dat hij vroeger een spion was. Als hij naar Total Recall gaat, een bedrijf dat kunstmatige 'herinneringen' implanteert als een soort entertainment, blijkt dat zijn geheugen is gewist en dat hij wel degelijk een spion is geweest. De grote vraag is echter voor welke van de twee partijen.

Kate Beckinsale en Jessica Biel hebben al getekend voor de film. Zij spelen respectievelijk Quaids echtgenote en een vrouw die bij het verzet werkt.

Total Recall komt op 3 augustus in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse datum is nog niet bekend.


Bill Nighy rebellenleider in remake Total Recall (Foto: Novum)

Contant geld is op z'n retour

Contant geld verliest steeds meer terrein. Een kwart van de Nederlandse winkeliers verwacht zelfs dat consumenten vroeg of laat helemaal niet meer met contant geld zullen betalen. Dit blijkt uit het donderdag gepresenteerde onderzoek Naar een contantloze detailhandel in opdracht van Detailhandel Nederland en Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Uit de steekproef onder meer dan zevenhonderd winkeliers blijkt dat consumenten nu al in vrijwel alle winkels elektronisch kunnen betalen. In 2004 bedroeg de waarde van alle pinbetalingen in Nederland voor het eerst meer dan de waarde van alle contante betalingen samen. In 2010 zijn meer dan 2 miljard elektronische betalingen gedaan.

De groei van het aantal elektronische transacties laat zien dat de overgang naar een samenleving zonder contant geld al is ingezet. Cijfers van De Nederlandsche Bank bevestigen dat het aandeel contant geld dat uit de muur wordt getrokken aan het dalen is.

Contant geld is op z’n retour
Contant geld is op z'n retour (Foto: ANP)

Veiligheidsraad: SomaliŽ dreigt steun te verliezen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Somalische regeringsleiders gewaarschuwd dat ze het risico lopen financiële steun te verliezen als er geen overeenstemming wordt bereikt over de komende verkiezingen.

De Somalische regering is voor bijna alles afhankelijk van internationale steun, waaronder de salarissen van militairen en parlementariërs. Om te voorkomen dat de regering wordt overlopen door opstandelingen zijn zo'n negenduizend militairen van de Afrikaanse Unie in Mogadishu gestationeerd.

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei op een persconferentie in buurland Kenya dat de Europese Unie de financiële steun voor de betaling van salarissen kan intrekken. "Stevige boodschappen, zoals ik al zei, werden afgegeven en we hebben duidelijk gemaakt dat de steun van de internationale gemeenschap niet gegarandeerd kan worden als het geruzie en de interne strijd voortduren", aldus Grant.

President Sheik Sharif Sheik Ahmed en de voorzitter van het parlement, Sharif Hassan Sheik Aden, zijn verwikkeld in een ruzie over wat er moet gebeuren als de termijn van de regering in augustus afloopt. Het parlement wil verkiezingen houden en een nieuwe president kiezen, ondanks bezwaren van Ahmed die zijn termijn met een jaar wil verlengen.

"De voorzitter van het parlement en de president moeten zich ervan bewust zijn dat er consequenties zijn als ze niet in staat zijn snel een overeenkomst te bereiken", zei Grant.

PlayStation 4 in ontwikkeling

Sony heeft bevestigd dat ze bezig zijn met de opvolger van PlayStation 3. Sony deed dit omdat ze een verklaring moesten geven over de gestegen kosten in hun research- en developmentafdelingen. Ze hebben er wel expliciet gemeld dat PlayStation 3 nog lang niet klaar is. Ze zijn nu ongeveer halverwege het PS3-tien-jaren-plan.

Masaru Kato deed al deze uitspraken tijdens een conference call met investeerders vandaag. "For the home equipment the PS3 still has a product life," zei hij, "but this is a platform business, so for the future platform - when we'll be introducing what product I cannot discuss that - but our development work is already under way, so the costs are incurred there."

De woorden van Kato staan overigens in contrast met de uitspraken van Kaz Hirai drie maanden geleden in maart. Hirai vertelde toen dat een PS4 iets is waar ze totaal niet mee bezig zijn: "a near-future PS4 or next-generation home console is not something that we are even debating now".

Op dit moment is Nintendo de enige die een nieuwe generatie console heeft aangekondigd. Deze wordt komende E3 onthuld voor het grote publiek.

Archeologische vondsten Egypte door satelliet

Infrarood-satellieten zullen gaan zorgen voor een aardverschuiving in de wereld van de archeologie. Door deze nieuwe vorm van onderzoek zijn in Egypte mogelijk 17 piramides, meer dan 1000 tombes en ongeveer 3000 nederzettingen ontdekt. Deze zijn uit het oog verdwenen sinds ze zijn begraven onder een dunne laag woestijnzand.

Alle vondsten moeten nog wel bevestigd worden door opgraving. Bij twee piramides in de buurt van Sakkara is dat inmiddels al gebeurd. Ook is er een 3000 jaar oud huis gevonden met behulp van de satelliet. "De omtrek van het huis kwam in het echt bijna exact overeen met wat de foto aangaf. Dat was de bevestiging dat de techniek werkt", vertelt Sarah Parcak, de Amerikaanse onderzoekster die het project leidt.

Volgens haar is deze techniek zeer belangrijk voor de toekomst. "We kunnen selectiever zijn in het werk dat we doen. Als je een groot terrein hebt, weet je niet waar te beginnen. We moeten groter denken en dat kunnen we dankzij de satellieten." En er liggen mogelijk nog veel meer grote ontdekkingen op de loer. "Dit zijn enkel de gebieden nabij de oppervlakte. Er zijn nog duizenden sites nabij de Nijl die nog onderzocht moeten worden. Deze liggen vaak onder een dikke laag slib. We zijn net pas begonnen."

Komende maandag 21.30 uur (Nederlandse tijd) zendt de BBC One de documentaire 'Egypt's lost cities' uit. Hierin is te zien hoe Parcak en haar team op zoek gaan naar piramides die ze ontdekten op de satellietfoto's.

'Totaal verkeersinfarct' rond Rotterdam

Verkeer rond Rotterdam heeft donderdag in de avondspits veel last van vertraging en files. Rond de stad stond rond 17.30 uur zo'n 100 kilometer file. Ook in de stad staat het volgens de ANWB 'hopeloos vast'. De bond spreekt van een 'totaal verkeersinfarct'.

De problemen ontstonden doordat een vrachtwagen kantelde op de Moerdijkbrug. Daardoor kwam het verkeer vanuit Rotterdam naar het zuiden vast te staan. De rijstroken op de A16 zijn weer vrij, maar de problemen hebben gezorgd voor lange files.

Op de A15 tussen Europoort en Gorinchem stond 50 kilometer file. Tussen Ridderkerk en Gorinchem staat het over 30 kilometer vast.

Rond Rotterdam staan de laatste tijd wel vaker lange files, mede door de afsluiting van de Maastunnel.

Autorijdende Saudische langer vast

De Saudische autoriteiten hebben donderdag de hechtenis van Manal al-Sherif, de vrouw die vorige week het verbod voor vrouwen op autorijden schond, met tien dagen verlengd. Dat heeft advocaat Waleed Aboul Khair gezegd. "Dit is een boodschap dat elke vrouw die het waagt in haar auto te rijden hetzelfde lot wacht", aldus Khair.

Al-Sherif, een 32-jarige IT-deskundige, werd afgelopen zondag gearresteerd. Haar is schending van de openbare orde ten laste gelegd. Al-Sherif begon vorige week een campagne tegen het verbod op autorijden voor vrouwen. Ze had een filmpje op Facebook geplaatst waarin ze achter het stuur te zien was in de oostelijke stad Khobar.

Hoewel de grootschalige opstanden elders in de Arabische wereld nog niet zijn overgeslagen naar Saudi-Arabië grijpen de autoriteiten hard in. Zij zien de zaak van Al-Sherif als een oproep tot demonstraties voor jongeren die snakken naar veranderingen in het land. Internationale en lokale rechtengroepen hebben kritiek geleverd op de behandeling van Al-Sherif. Haar zaak heeft bovendien andere vrouwen ertoe gebracht ook filmpjes van zichzelf in een auto op internet te plaatsen.

Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar een verbod geldt op het besturen van een auto door vrouwen - zowel uit het buitenland als uit Saudi-Arabië. Vrouwen zijn om die reden gedwongen een mannelijke chauffeur in te huren. Diegenen die dat niet kunnen betalen, zijn afhankelijk van mannelijke familieleden.


Autorijdende Saudische langer vast (Foto: Novum)

Frankrijk verkoopt Rusland vier oorlogsschepen

Rusland koopt vier amfibische oorlogsschepen van Frankrijk. De Russische president Dmitri Medvedev en zijn Franse ambtsgenoot Nicolas Sarkozy maakten de koop donderdag bekend op de G8-top in het Franse Deauville.

Het koopcontract voor de schepen uit de Mistral-klasse, tussen de 400 en 500 miljoen euro per stuk, zal de komende twee weken worden getekend. Met de veelzijdige schepen, die tot zestien helikopters en tientallen tanks kunnen vervoeren, kan de Russische marine onder meer snelle landingsoperaties uitvoeren. Twee van de schepen zullen deels door de Russische scheepsbouwer OSK worden gebouwd.

De Verenigde Staten noemde de verkoop een verkeerd signaal aan de Amerikaanse bondgenoten in Centraal- en Oost-Europa. De koopovereenkomst heeft buurlanden van Rusland gealarmeerd.


Frankrijk verkoopt Rusland vier oorlogsschepen (Foto: Novum)

Van Marwijk niet blij met De Zeeuw

Bondscoach Bert van Marwijk vindt dat Demy de Zeeuw eerder had moeten laten weten dat hij niet mee zou gaan naar Zuid-Amerika. Dat zegt de bondscoach op een vandaag gehouden persconferentie, volgens het ANP.

"Hij had zich van mij iets eerder mogen afmelden. Voor het samenstellen van de selectie bijvoorbeeld", aldus Van Marwijk. "Maar ik respecteer de beslissing van Demy. Hij heeft een zwaar seizoen achter de rug."

"Mede door de trap die hij tijdens de halve finale van het WK tegen Uruguay tegen zijn hoofd kreeg. Maar ik had juist het idee dat het de laatste weken beter met hem ging." Van Marwijk begrijpt dan ook niet helemaal waarom De Zeeuw wel met Ajax meeging op oefentrip naar de Verenigde Staten.

"Ik zou die trip van Ajax naar Amerika hebben afgezegd"
, aldus de bondscoach tegen NUsport. Van Marwijk roept overigens geen vervanger voor De Zeeuw op. "Vooralsnog roep ik niemand op. Alleen bij meer afzeggingen gaan we overleggen."

Gevangene heeft recht op rookvrije cel

Gevangenen hebben recht op een rookvrije cel. Dat vindt zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de Inspectie voor de Sanctietoepassing (IST), blijkt uit een donderdag verschenen rapport. Daarmee gaan de twee inspectiediensten in tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD).

In cellen mag worden gerookt, omdat ze worden gezien als privéruimtes. Volgens de staatssecretaris moeten gevangenissen weliswaar hun best doen om ervoor te zorgen dat gedetineerden niet tegen hun wil met een rokende celgenoot worden opgesloten, maar is het geen verplichting.

De inspectiediensten keren zich nu tegen die opvatting. "Onvrijwillig meeroken is evident schadelijk voor de gezondheid en daarom niet acceptabel", schrijft de IST in het rapport. Als een roker en een niet-roker toch bij elkaar op een cel moeten worden gezet vanwege ruimtegebrek, moet daar tijdelijk een rookverbod gelden.

Het rapport is een evaluatie van het gebruik van meerpersoonscellen. Dat is mogelijk sinds 2004. Destijds waren dergelijke cellen controversieel. Inmiddels zijn ze algemeen aanvaard, constateert de IST. Wel vindt de inspectie dat illegale vreemdelingen die daaraan behoefte hebben, na verloop van tijd een eenpersoonscel moeten krijgen. Nu is dat niet mogelijk.

Examenkandidaten na achtervolging aangehouden

Twee scholieren uit Rotterdam zijn woensdagochtend wel heel ver gegaan voor een rekenmachine die ze nodig hadden voor een wiskunde-examen. De jongens ontvluchtten in een auto de politie nadat ze het apparaat hadden opgehaald, omdat de bestuurder geen rijbewijs had. Dat meldde de politie donderdag.

De twee jongens, van achttien en negentien jaar, reden richting de A16 ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht toen een agent hen een volgteken gaf. In plaats van de agent te volgen gaven de mannen gas, tot de bestuurder de macht over het stuur verloor en de auto tegen een vrachtwagen botste. Daarbij raakte niemand gewond.

Versneld afhandelen strafzaken succes

De proef met het versneld behandelen van strafzaken is een succes. Sinds de start van de proef begin dit jaar zijn tot medio mei 4800 zaken versneld afgehandeld. Ook worden steeds meer taakstraffen werkelijk uitgevoerd. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Waar het eerder gemiddeld acht tot negen maanden duurde voordat een zaak werd afgehandeld, is dat met deze 4800 zaken niet het geval. Veel daders kregen binnen zes uur te horen welke sanctie werd opgelegd, anderen werden eerst vastgezet en kregen binnen drie dagen duidelijkheid.

De proef loopt in vijf regio's: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Den Bosch. Eind februari begon Utrecht als eerste regio met de proef. Doel is slachtoffers, verdachten en de samenleving sneller te laten weten waar ze aan toe zijn.

Bij de aanpak werken onder meer het OM en de politie beter samen. Er wordt bijvoorbeeld meteen naar de zaken gekeken, in plaats van dat eerst rapporten worden geschreven. De zaken die in aanmerking komen voor een versnelde behandeling, zijn misdrijven die eenvoudig te bewijzen zijn. "Bijvoorbeeld als een dader op heterdaad is betrapt", legt een woordvoerder van het OM uit.

Een bijkomend voordeel blijkt dat het aantal mislukte taakstraffen is gedaald. Voorheen kwam het geregeld voor dat daders niet meer te vinden waren door een verhuizing, maar tijdens de proef kregen ze de straf al opgelegd terwijl ze nog vastzaten. Hoe groot de daling is, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het OM kan slechts melden dat het gaat om een 'aanzienlijke daling'.

Eind juni start een nieuw hoofdstuk van de proef en start nog een aantal regio's met de versnelde afhandeling. Aan het eind van het jaar vindt een evaluatie plaats. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2012 de nieuwe werkwijze landelijk worden ingevoerd.

Voorlopig geen roze OV-chipkaart

Er komt voorlopig geen roze OV-chipkaart voor ouderen en voor kinderen onder de 12 jaar. Eerst moet de strippenkaart in het hele land zijn afgeschaft, pas daarna kan worden gekeken naar de mogelijkheden voor korting voor groepen met de OV-chipkaart. Dat laat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag weten aan de Tweede Kamer.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent deed de minister in maart meerdere voorstellen om de OV-chipkaart voor doelgroepen aan te passen. Naast de roze OV-chipkaart wil ze ook dat er een gezinskaart voor het stads- en streekvervoer wordt ingevoerd en dat de Railrunner in de trein behouden blijft.

Dit laatste kon Schultz van Haegen wel toezeggen. Nog voor het einde van 2012 heeft de NS een 'verchipte' Railrunnerskaart ontwikkeld.

Toeristen die in de bus of tram een kaartje moeten kopen, blijven fors meer betalen dan het normale tarief. De minister laat weten dat als toeristen minder gaan betalen, de prijs voor andere reizigers omhoog moet. Dat is onwenselijk, vindt zij.

UWV sluit 68 vestigingen

Het UWV Werkbedrijf gaat in de periode tot eind 2014 68 regiovestigingen sluiten. Werkzoekenden worden voortaan online geholpen. Kabinetsbezuinigingen op arbeidsbemiddeling maken deze ingrepen noodzakelijk.

Kansrijke werklozen worden voortaan online begeleid bij het vinden van een baan. Voor de minder kansrijke werkzoekenden blijft persoonlijk contact op de zogenoemde werkpleinen bestaan.

Uiteindelijk blijven 30 regiovestigingen over, die verdeeld worden over Nederland. In 2012 en 2013 worden 31 kleinere vestigingen gesloten. Over de 37 resterende te sluiten werkpleinen onderhandelt het UWV nog met de gemeenten. Als het UWV vertrekt, kunnen gemeenten er overigens zelf voor kiezen de werkpleinen open te houden.

In totaal bezuinigt het kabinet 600 miljoen euro op het UWV. De bezuinigingen leiden tot een flinke krimp in het personeelsbestand. Eerder dit jaar werd al bekend dat er van de 20.000 banen bij het UWV 5000 tot 6000 verdwijnen.

[Giro] Dagzege Capecchi

Eros Capecchi heeft de achttiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan van Liquigas bleef zijn medevluchters na 150 kilometer in de straten van San Pellegrino voor. Zijn landgenoot Marco Pinotti van HTC-Highroad werd tweede, voor de Belg Kevin Seeldraeyers van QuickStep. Alberto Contador behield de leiding in het algemeen klassement.

De drie renners behoorden tot een kopgroep van zo'n twintig man, onder wie Bram Tankink, die op 55 kilometer voor de finish wegsprongen. Van een echte samenwerking was echter geen sprake en op de enige col van de dag viel de kopgroep uit elkaar. Capecchi, Pinotti en Seeldraeyers maakte er vervolgens een nerveuze finale van en Capecchi bleek vervolgens de snelste in de eindsprint.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Eros Capecchi Liq 3.20,38
2 Marco Pinotti HTC z.t.
3 Kevin Seeldraeyers Qst z.t.
4 Gianluca Brambilla Cng + 1,20
5 Paolo Tiralongo Ast z.t.
6 Dario Cataldo Qst + 2,49
7 Alberto Losada Kat + 3,46
8 Russell Downing Sky + 4,34
9 Oscar Gatto Frn z.t.
10 Jan Bakelants OPh z.t.


Klassement na etappe achttien

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 71:45.09
2 Michele Scarponi Ita Lam + 4,58
3 Vincenzo Nibali Ita Liq + 5.45
4 John Gadret Fra AG2 + 7,35
5 Kanstant. Sivtsov WRu HTC + 9,12
6 José Rujano Ven Adn + 9,18
7 Mikel Nieve Spa Eus + 9,22
8 Denis Menchov Rus Geo + 9,38
9 Roman Kreuziger Tsj Ast + 9,47
10 Joaquim Rodriguez Spa Kat + 10,25

[RG] Murray naar derde ronde in Parijs

Andy Murray heeft de derde ronde van Roland Garros bereikt. De als vierde geplaatste Brit rekende in drie sets af met Simone Bolelli uit Italië: 7-6 (3), 6-4 en 7-5. De 24-jarige Murray treft in volgende ronde thuisspeler Arnaud Clement of Michael Berrer uit Duitsland.

Robin Söderling plaatste zich ook voor de derde ronde. De Zweedse nummer vijf van de plaatsingslijst was met 6-3, 6-4 en 6-4 te sterk voor Albert Ramos uit Spanje. De volgende tegenstander van Söderling is de Cyprioot Marcos Baghdatis (27) of Leonardo Mayer uit Argentinië.

De Spanjaard Fernando Verdasco neemt het in de volgende ronde op tegen Ivan Ljubicic. De nummer zestien van de plaatsingslijst was met 4-6, 6-3, 7-6 (5) en 6-1 Xavier Malisse uit België de baas. De Kroaat Ljubicic stuurde de Amerikaan Sam Querrey (24) naar huis: 7-6 (2), 6-4 en 6-4.

'L.A. Noire DLC-nieuws is onderweg'

Rockstar heeft vannacht, middels een tweet, laten weten dat er binnen nu en een week meer details vrijgegeven worden met betrekking tot een nieuwe serie DLC voor L.A. Noire. De huidige twee DLC-packs, The Naked City en A Slip of the Tongue, zijn alleen verkrijgbaar via speciale retailacties.

Informatie over een derde DLC-pack, Nicholson Electroplating, is al gelekt via de site van BestBuy en zal te koop zijn op 21 juni via XBL en PSN. Of het geplande nieuws iets te maken heeft met de releasedatum van al deze DLC-packs is helaas niet bekend. Het blijft dus even wachten op volgende week.

'Nederlander gooit ex van balkon in Spanje'

Een 34-jarige Nederlander heeft woensdag zijn 35-jarige Marokkaanse ex-vriendin van een balkon gegooid in de Spaanse stad Murcia. De vrouw moest met onder meer hoofdletsel naar het ziekenhuis. De twee hadden ruzie gekregen. De man is aangehouden, meldden Spaanse media donderdag.

De vrouw viel rond 15.15 uur van de eerste verdieping van een woonhuis naar beneden. Zij kon zich nog enige tijd aan het balkon vasthouden en riep om hulp. De man zorgde er vervolgens voor dat zij zich niet langer kon vasthouden, waarna zij alsnog naar beneden viel.

De politie in Murcia, in het zuidoosten van Spanje, wilde donderdag niet direct op de zaak ingaan.

Iran hangt vijf veroordeelden op

Vijf Iraanse gevangenen zijn donderdag in het openbaar opgehangen. Een van hen was een veroordeelde seriemoordenaar, de anderen werden schuldig bevonden aan verkrachting en roofovervallen. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA gemeld.

Een van de geëxecuteerden is Mahdi Faraji. Hij zou vijf mensen hebben vermoord en hun juwelen hebben gestolen. Hij werd opgehangen in de noordelijke stad Qazvin. De vier anderen vonden hun dood in de stad Shiraz, in het zuiden van Iran.

Met de executie van de vijf is het aantal voltrekkingen van de doodstraf sinds het begin van dit jaar opgelopen tot 130. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben forse kritiek op Iran wegens het groeiende aantal ophangingen.

Bosnische voetbalbond overstag

De Bosnische voetbalbond heeft nu alsnog gehoor gegeven aan de oproep van de voetbalbonden UEFA en FIFA om met slechts één voorzitter te gaan werken. Om dit mogelijk te maken zijn belangijke bestuurswijzigingen doorgevoerd. Momenteel is het land geschorst voor het spelen van internationaal voetbal.

"De nieuwe statuten zijn unaniem goedgekeurd," zei Dino Begic die in een door de FIFA opgezette commissie zat om de problemen op te lossen. De Bosnische voetbalbond NFSBiH had tot voor kort drie voorzitters die elkaar om de zestien maanden afwisselden. Zo werd afwisselend een Kroaat, een Serviër en een moslim voorzitter van de bond. De UEFA en FIFA eisten dat er één voorzitter op basis van zijn kwalifiteiten werd gekozen.

De verwachting is dat nu er aan de voorwaarden voldaan is de schorsing van het land opgeheven kan worden en Bosnië-Herzegovina op 3 juni gewoon een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië kan spelen.

EVO 2-console aangekondigd

Er is een nieuwe console aangekondigd. Niet eentje van De Grote Drie, maar eentje van Envizions Computer Entertainment Corporation. De EVO 2 draait op Android 2.2, heeft een 1.2GHz Samsung CPU en wordt geleverd met TV-afstandsbediening en gamecontroller. Motion controls staan in de planning voor later dit jaar.

De prijs voor consumenten komt op 249 dollar, maar een exacte releasedatum is nog onbekend. Wel kun je alvast een exemplaar reserveren voor 15 dollar. De makers van de console willen complete openheid, dat betekent dat je de console helemaal naar eigen inzicht mag aanpassen en modden. Periodiek komen er updates uit zodat de console in de toekomst extra features kan krijgen.

Developers kunnen gratis een EVO 2-kit krijgen, maar moeten per jaar 149 dollar betalen voor ondersteuning en licenties. Bestaande Android-games kunnen ook overgezet worden.

EVO 2

Vakbonden tevreden over actiedag Defensie

De militaire vakbonden kijken terug op een 'fantastische' actiedag. Dat liet voorzitter van Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV Jean Debie donderdag weten. Volgens hem zijn ruim zesduizend Defensiemedewerkers naar Den Haag gekomen om actie te voeren tegen de bezuinigingen op Defensie.

"We zijn heel bij met de grote steun van onze leden. Die hebben we ook nodig", zei Debie. Het kabinet wil 1 miljard euro bezuinigen op de krijgsmacht en er verdwijnen duizenden banen. "Dat is buitengewoon. Het gaat wel om de nationale veiligheid. Die komt door de bezuinigingen in het gedrang."

De actiedag begon met een protestmars waarin ongeveer duizend militairen in uniform meeliepen. Deze 'mars voor waardering' eindigde op een manifestatieterrein naast het Malieveld. Daar werden de militairen en burgermedewerkers van Defensie toegesproken door Tweede Kamerleden en minister van Defensie Hans Hillen (CDA). De CDA en VVD-politici werden door de menigte uitgefloten.

Hillen zegde volgens Debie toe met de vakbonden om de tafel te willen. "We willen best met hem om tafel, maar dan moet hij wel wat te bieden hebben."

De voorzitter kon nog niet zeggen of er nieuwe acties op stapel staan. "We willen eerst het gesprek met de minister afwachten. Wel zullen we op 6 juni in groten getale aanwezig zijn als de Tweede Kamer vergadert over de bezuinigingen."


Vakbonden tevreden over actiedag defensie (Foto: Novum)

FC Den Bosch contracteert Brock

FC Den Bosch heeft overeenstemming bereikt met Joey Brock over een tweejarig contract (met een optie voor nog een jaar), dat de 22-jarige vleugelverdediger aan de club bindt van 1 juli 2011 tot 30 juni 2013. Brock komt deze zomer transfervrij over van RBC Roosendaal.

Brock maakte in de seizoenen 2008-2009 en 2009-2010 deel uit van de selectie van N.E.C. Nijmegen. Sinds dit seizoen komt de linksback uit voor RBC Roosendaal, waar hij tot op heden 28 duels heeft gespeeld.

Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: "Joey is een linkervleugelverdediger met veel snelheid en energie in zijn spel. Hij heeft verdedigende en opbouwende kwaliteiten en is in het bezit van een goede traptechniek. Joey heeft een uitstekende mentaliteit en is een speler die graag wil presteren. We zijn uiterst content dat hij ondanks interesse van andere clubs voor FC Den Bosch heeft gekozen."

FragFX naar Xbox 360

Splitfish gaat eindelijk hun FragFX uitbrengen voor Xbox 360. De controller-muis combinatie bestond eerder al voor PC en PlayStation 3. Hiermee kunnen gamers volgens de makers met meer precisie shooters en strategie-games spelen. Opvallend is dat je een bedrade Xbox 360-controller nodig hebt.

De bedrade controller gaat in de USB-stick die in de Xbox 360 gestoken wordt. De FragFX zelf bestaat wel uit twee draadloze onderdelen. De releasedatum staat gepland voor komende zomer, een prijs is nog niet bekend.

FragFX

Uitslag tweede vrije training Monaco

Fernando Alonso heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd neergezet. De Spanjaard stuurde zijn Ferrari naar een tijd van 1.15,123 en was hiermee nipt sneller dan Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Jenson Button en kampioenschapsleider Sebastian Vettel.

In de tweede sessie werden voor het eerst de superzachte banden van Pirelli uitgeprobeerd. In de straten van Monaco leken deze zich goed te houden, want de coureurs konden er veel ronden op rijden zonder veel aan tempo in te leveren. Net als in de eerste training werden er vele ronden gereden, met de 50 van Heikki Kovalainen als uitschieter.

De Fin ging wel enkele malen in de fout, net als veel andere rijders die of bij St. Devote of bij de chicane bij het uitkomen van de tunnel even rechtdoor schoten. Vitaly Petrov verloor bij een van die keren zijn voorvleugel. Paul di Resta viel met versnellingsbakproblemen halverwege de sessie stil, terwijl Vitantonio Liuzzi door hydraulische problemen helemaal niet kon rijden.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:15.123 42
2 Lewis Hamilton McLaren 1:15.228 33
3 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:15.321 44
4 Jenson Button McLaren 1:15.448 38
5 Sebastian Vettel Red Bull 1:15.667 46
6 Felipe Massa Ferrari 1:15.781 45
7 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:16.356 33
8 Mark Webber Red Bull 1:16.642 42
9 Adrian Sutil Force India F1 1:17.707 46
10 Nick Heidfeld Renault 1:17.126 38
11 Vitaly Petrov Renault 1:17.337 35
12 Sergio Perez Sauber 1:17.541 47
13 Rubens Barrichello Williams 1:17.570 39
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:17.581 32
15 Pastor Maldonado Williams 1:17.633 49
16 Kamui Kobayashi Sauber 1:17.706 37
17 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:17.789 43
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:18.266 50
19 Jarno Trulli Team Lotus 1:18.490 39
20 Paul di Resta Force India F1 1:19.053 15
21 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 1:19.185 40
22 Timo Glock Virgin Racing 1:19.338 35
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:22.066 33
24 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team geen tijd  

Dagzege Greipel in BelgiŽ

De tweede etappe in de Ronde van België is gewonnen door André Greipel. De Duitser van Omega Pharma-Lotto was in de straten van Knokke-Heist Kenny van Hummel de baas in de sprint en pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

Lieuwe Westra, die gisteren de proloog won, raakte zijn leiderstrui vandaag dus weer kwijt. Het peloton viel door de hevige wind in waaiers uiteen en Westra kwam in een groep terecht die vele minuten moest toegeven.

In de slotfase leek Greg van Avermaet met een versnelling succesvol, maar in de helling naar de finish werd hij door het peloton teruggepakt.

Obama en Medvedev spreken over raketschild

De Verenigde Staten en Rusland willen een manier vinden om binnen de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Centraal- en Oost-Europa de veiligheid van beide landen te garanderen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in Frankrijk, waar hij de top van de G8 bijwoont.

Het raketschild is bedoeld om de dreiging te keren die uitgaat van landen als Noord-Korea en Iran, aldus de president, maar Rusland ziet dit toch vooral als een provocatie zo dicht bij zijn grenzen. De Russische president Dmitri Medvedev waarschuwde eerder al eens dat het schild het begin kan zijn van een nieuwe wapenwedloop.

Obama kwam donderdag in Frankrijk aan. Op de G8-top in het Franse Deauville bespreken wereldleiders kwesties op de gebieden van economie en veiligheid. In de wandelgangen spreekt Obama bovendien onder vier ogen met Medvedev, de Japanse premier Naoto Kan en de Franse president Nicolas Sarkozy. Naast de kwestie van het raketschild zoekt hij meer Europese steun voor inmenging in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De G8 bestaat uit de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, Rusland en Japan. Ook de Europese Unie is bij de gesprekken aanwezig.

Misdaad verankerd in Amsterdams Wallengebied

De georganiseerde misdaad is sterk verankerd in het Amsterdamse Wallengebied. Criminelen hebben de prostitutiebranche stevig in hun greep. Om dit structureel aan te pakken moet de samenwerking tussen overheidsinstanties worden geïntensiveerd.

Dit staat in een rapport dat donderdag is uitgereikt is aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Mensenhandel, uitbuiting en gedwongen prostitutie komen veelvuldig voor in de rosse buurt. Ook is de georganiseerde misdaad in toenemende mate aan de achterdeur van coffeeshops zichtbaar.

In 2007 werd besloten de zware misdaad op de Amsterdamse Wallen systematisch te onderzoeken. Gemeente, politie, Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de belastingdienst Amsterdam werken sindsdien samen onder de projectnaam Emergo. Hierbij zijn onder meer de coffeeshop- en hotelbranche grondig doorgelicht. Inmiddels zijn diverse strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel en andere vormen van zware criminaliteit opgestart.

Uit het rapport blijkt dat mensenhandelaren en pooiers zowel mannen als vrouwen zijn en voornamelijk uit Turkije, Hongarije, Nederland en Duitsland komen. Ze zijn gemiddeld 30 jaar en gebruiken geweld. Om de uitbuiting in stand te houden dreigen ze met grof geweld, al hanteren ze ook subtielere methoden. Daders en slachtoffer wonen vaak bij elkaar.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat van de 560 onderzochte exploitanten en eigenaars van coffeeshops er 317 in aanraking met politie en justitie zijn gekomen. Van hen zijn er 145 veroordeeld, ze pleegden gezamenlijk 1036 delicten. Hiervan is 21 procent drugsgerelateerd. In 10 procent gaat het om het gebruik van geweld. Banden met mensen uit de georganiseerde criminaliteit komen veel voor.

Berekeningen wijzen uit dat op jaarbasis ongeveer 400 professionele kwekerijen nodig zijn om aan de vraag naar cannabis op de Wallen te voldoen. Vanwege de oncontroleerbare achterdeur is goed zicht op de inkoop en winst van coffeeshops feitelijk niet goed mogelijk, stellen de onderzoekers. Amsterdam besloot eerder het aantal coffeeshops in het gebied met 26 te verminderen.

In het Wallengebied, postcodegebied 1012, zijn ongeveer 110 hotels gevestigd, waarvan er 45 zijn onderzocht. Hierbij is onder meer gekeken naar witwasconstructies, ondoorzichtig eigendom, en signalen van afpersing en escort. In enkele gevallen zijn vermoedens van witwassen van drugsgeld gerezen.

Bij 18 procent van de vergunningplichtige bedrijven heeft een of meer van de exploitanten criminele antecedenten. Bij leidinggevenden is dat 49 procent. Het percentage bij coffeeshops ligt nog hoger.

Het project Emergo heeft laten zien dat nog vaak onduidelijk is welke informatie tussen overheidsinstanties mag worden gedeeld. De regelgeving op dit punt moet eenvoudiger worden om de aanpak van criminaliteit in de toekomst te vergemakkelijken.

[RG] Rus: "Dit is heel bijzonder"

Arantxa Rus versloeg vandaag verrassend Kim Clijsters op Roland Garros. De Belgische, winnares van de laatste twee grandslamtoernooien, dolf het onderspit en verloor met 3-6, 7-5 en 6-1. Ondanks de knappe zege bleef Rus erg rustig op de baan na haar overwinning.

"Ik ben echt heel blij," zei de hoogst geklasseerde Nederlandse na haar wedstrijd. "Het zit alleen niet zo in mij om heel enthousiast te doen. Maar ik voel echt wel van binnen hoe bijzonder dit is."

"Op 3-6 en 2-5 achter zei ik tegen mezelf: ik ga ervoor. Ik was in het begin wel een beetje nerveus. Het was toch mijn eerste wedstrijd op het centercourt en ook nog tegen mijn held. Maar na de winst van de tweede set ging ik er wel in geloven."

Rus was de laatste tijd al op de goede weg, maar wist nog geen opzienbarend resultaat te behalen, iets wat nu wel gelukt is. "Ik was er tegen drie andere toppers dichtbij. Ik ben blij dat ik het nu een keer heb kunnen afmaken. Hopelijk is dit een doorbraak en kan ik het nu doorzetten."

Sportief Fulham mag Europa in

Fulham mag komend seizoen meedoen aan de Europa League. De Engelse voetbalbond FA kreeg van de UEFA een extra ticket omdat de Premier League bovenaan eindigde in het Fair Play-klassement. Chelsea was de sportiefste ploeg in Engeland, maar de Blues plaatsten zich al voor de Champions League.

Tottenham Hotspur en kampioen Manchester United eindigden als tweede en derde in het klassement, maar ook die ploegen waren al verzekerd van Europees voetbal. Fulham liep dit seizoen slechts tegen een rode kaart aan, waardoor de nummer acht van de Premier League alsnog Europa in mag.

[RG] Fish is Haase de baas

Robin Haase is er niet in geslaagd om de derde ronde van Roland Garros te bereiken. De Nederlander verloor met 6-7 (1), 2-6 en 1-6 van de als tiende geplaatste Mardy Fish. Jeremy Chardy of Gilles Simon zal de volgende tegenstander van de Amerikaan worden.

Haase kon in het begin van de partij goed mee met Fish, maar verloor de tiebreak van de eerste set kansloos met 7-1. Daarna leek er iets te breken bij de Nederlander die in het vervolg van de partij niets meer tegen de Amerikaan in te brengen had.

Game door vijfjarige

Fans van adventures opgelet! Er is een nieuwe adventure verschenen waarin je de hoofdpersoon helpt met haar zoektocht naar ponycorns, een kruising tussen pony's en eenhoorns. De game is getekend door een vijfjarig meisje en werd door haar vader ontwikkeld. De game is ongeveer een minuut of tien lang.

Je kunt de game *hier* spelen, gewoon in je browser. De besturing is volledig met de muis.

Sissy

Abidal keert terug bij Frankrijk

Eric Abidal is voor het eerst sinds zijn operatie aan een levertumor opgeroepen voor Frankrijk. De 31-jarige verdediger, die half maart onder het mes ging, maakte begin deze maand al zijn rentree bij Barcelona. In de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid viel hij enkele minuten voor tijd in.

Abidal is door bondscoach Laurent Blanc geselecteerd voor het EK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland en voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Oekraïne en Polen, de gastlanden van het EK 2012. Zijn laatste interland voor Frankrijk speelde Abidal in februari, toen Brazilië met 1-0 werd verslagen.

Abidal neemt het zaterdag met Barcelona in de eindstrijd van de Champions League op tegen Manchester United.

Studente vermist na omslaan zeilboot

Een persoon, vermoedelijk een studente, is vermist nadat donderdag een zeilboot op het Slotermeer in de provincie Friesland is omgeslagen. Een grote zoekactie is op touw gezet. Onder meer duikers en een sonarboot van het Korps Landelijke Politiediensten zijn op zoek. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeval vond even voor het middaguur plaats. Op de boot zaten vijf vrouwen of meisjes, van wie er vier door een getuige uit het water zijn gehaald. Zij zijn onderkoeld en in shock naar een huisarts in de omgeving gebracht.

De vijf zijn vermoedelijk onderdeel van een grotere groep, die op het meer aan het varen was. Of het gaat om studenten of scholieren is nog onduidelijk. De groep van circa veertig personen wordt opgevangen door slachtofferhulp.

Kolles sluit protest van HRT uit

Hispania Racing zal volgens teambaas Colin Kolles in Monaco niet gaan protesteren tegen de geblazen diffuser. Kolles heeft in Spanje FIA-president Jean Todt gevraagd om helderheid te geven over het stromen van uitlaatgassen door het systeem terwijl coureurs geen gas gaven.

De FIA verklaarde voorafgaand aan de race vorige week in Barcelona illegaal, maar kwam hier na protesten van de teams op terug en plaatste het issue op de agenda van de technische werkgroep. Dit tot woede van Kolles die dreigde in Monaco te gaan protesteren. Hij heeft nu eieren voor zijn geld gekozen, omdat de FIA aangegeven heeft het zo snel mogelijk te gaan behandelen. Dit zal op 16 juni, na de Grand Prix van Canada, gaan zijn.

Twee jaar geŽist voor masturberende doodrijder

Een 42-jarige Fries die vorig jaar een bejaard echtpaar doodreed moet twee jaar de cel in en mag veertig maanden niet rijden. Dat heeft justitie donderdag geëist. Waarschijnlijk masturbeerde de man tijdens het ongeluk. Hij zat er verder bepaald niet alledaags bij: hij was onder invloed van drugs, droeg vrouwenkleren en had een cockring om zijn geslachtsdeel.

Het ongeval vond plaats op 24 juni vorig jaar. De man uit Minnertsga reed op de N32 bij Leeuwarden en botste met zijn blauwe VW Golf frontaal op de Mitsubishi Space Star van de 78-jarige Leeuwarder en zijn 79-jarige echtgenote. De verdachte was in een flauwe bocht naar rechts rechtdoor gereden.

De twee overleden ter plekke aan hun verwondingen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de man schuld heeft aan het ongeval. Hij heeft volgens de officier van justitie 'zeer onvoorzichtig en onoplettend' gereden. De officier vermoedt dat de man bezig was zichzelf te bevredigen toen hij op de auto van de slachtoffers botste.

Vlak voor de aanrijding zag een vrouwelijke getuige dat de man hard en slingerend reed. Op de plek van de aanrijding zijn geen remsporen aangetroffen. In het bloed van de verdachte zijn sporen van ghb, xtc en cannabis aangetroffen.

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut hebben de drugs het rijgedrag waarschijnlijk nadelig beïnvloed. De verdachte zegt dat hij zich niets meer van de bewuste dag kan herinneren. Volgens hem heeft hij de avond voor het ongeval drugs gebruikt. Hij vermoedt dat hij door de zon werd verblind.

Hij ontkent dat hij zichzelf achter het stuur bevredigd heeft. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd met diverse breuken en kneuzingen. Zijn milt en een stukje darm moesten worden verwijderd. De officier sprak van 'een bizar ongeval'. "Dit is een zaak die ik niet meer zal vergeten."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Politiek Den Haag opgetogen over arrestatie Mladic

Politiek Den Haag reageert opgetogen op de aanhouding van Ratko Mladic. De arrestatie van de voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs betekent echter nog niet dat de weg voor EU-lidmaatschap voor Servië geplaveid is, vindt de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat de aanhouding van Mladic laat zien 'dat je in deze wereld niet wegkomt met deze misdaden'. Dit betekent niet automatisch dat Servië mag toetreden tot de EU, vindt Rutte. "Dit was slechts een van de vele voorwaarden die daarvoor zijn gesteld."

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) spreekt van een 'goede dag voor de slachtoffers van Srebrenica, voor Servië en voor Europa'. "Nederland mag trots zijn dat we erop zijn blijven hameren dat Mladic naar Den Haag moet. Oorlogsmisdadigers kunnen vluchten, ze kunnen zich verstoppen maar uiteindelijk zullen ze zich moeten verantwoorden voor hun daden."

Joris Voorhoeve, die ten tijde van de val van Srebrenica minister van Defensie was, vindt dat de arrestatie veel te lang op zich heeft laten wachten. Hij zei altijd het vermoeden te hebben gehad dat er te weinig moeite is gedaan om hem aan te houden.

Oud NAVO-chef en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer noemt de aanhouding van Ratko Mladic groot nieuws. "De arrestatie heeft veel te lang geduurd. Srebrenica is een kras op de ziel van Nederland, ook voor mij persoonlijk", zei hij.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke spreekt van geweldig nieuws. "Dit laat zien dat keiharde druk werkt", zegt hij. "Maar een zwaluw maakt nog geen zomer." Servië moet ook werk maken van de arrestatie van andere oorlogsmisdadigers, vindt hij.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel is blij voor alle nabestaanden. "Het recht zal nu zegevieren", zei hij. Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt de arrestatie een stap in de goede richting. Maar hij vindt dat Servië nog niet automatisch tot de EU mag toetreden. SP'er Harry van Bommel vindt ook dat het land nog meer moet doen om 'andere boeven' te pakken, maar spreekt wel van 'geweldig nieuws'.


Politiek Den Haag opgetogen over arrestatie Mladic (Foto: Novum)

Markt mobiele telefonie krimpt flink

De Nederlandse markt voor mobiele telefonie is in het eerste kwartaal op jaarbasis met 4,7 procent gekrompen. Vooral de inkomsten uit gesprekken liepen terug, onder meer door afgedwongen tariefsverlagingen. Dat maakte marktonderzoeker Telecompaper donderdag bekend.

"Normaal gesproken is het eerste kwartaal zwakker dan het vierde kwartaal, maar dit jaar was de krimp veel sterker", aldus Telecompaper in een verklaring.

De hogere inkomsten uit data- en sms-diensten waren onvoldoende om de teruggang in gespreksinkomsten te compenseren. Telecompaper heeft de verwachtingen voor dienstverleners in de mobiele telecommarkt in 2011 naar beneden bijgesteld. De onderzoekers rekenen nu op een krimp van de 1à 3 procent tot een totale omzet van 6 à 6,1 miljard euro.

'Neelie Kroes gelooft in waarzeggers'

Neelie Kroes, Eurocommissaris en VVD-coryfee, raadpleegde regelmatig waarzeggers en astrologen. Dat schrijft haar ex-man Bram Peper in een biografie over de politica die binnenkort verschijnt. Tussen 1991 en 2003 zou Kroes met vijf verschillende waarzeggers en astrologen langdurig contact hebben gehad.

De conversaties gingen zowel over haar privéleven als haar zakelijke leven. Op basis van die gesprekken zou Kroes verschillende belangrijke beslissingen genomen hebben. "Het liep allemaal door elkaar heen", vertelt Peper. "Neelie vroeg advies over haar privézaken maar nog vaker gingen de gesprekken over haar zakelijke leven." Of Kroes nu nog altijd waarzeggers en astrologen consulteert is onbekend.

Woensdagavond was onderzoeksjournalist Eric Smit in het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink (video) om te praten over Kroes' affectie met waarzeggers en astrologen. Hij onthulde onder andere dat Simon Suiker (1947-2007), door sommigen ook wel de Nederlandse Rasputin genoemd, een belangrijke gesprekpartner was voor Kroes.

Suiker was naast waarzegger ook een heroïne- en cocaïne-verslaafde. Hij werd door veel BN'ers geconsulteerd, zoals Ruud Gullit, Oscar Hammerstein en Nina Brink.


'Neelie Kroes gelooft in waarzeggers en astrologen' (Foto: Novum)

Minecraft naar Xperia Play

Minecraft komt naar smartphones en Xperia Play is de eerste waarop je de game kunt spelen. Later dit jaar moet de game ook verschijnen op smartphones die draaien op Android en iOS. De versie voor Xperia Play krijgt aangepaste controls vanwege de unieke knoppen op deze telefoon.

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de game exact uitkomt en hoeveel je dit gaat kosten. Developer Mojang is komende E3 aanwezig, dus houd onze E3-pagina in de gaten. Zodra er meer nieuws is zullen we dat aan jullie vertellen.

Minecraft

AIVD raadt gebruik WhatsApp af

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) raadt ambtenaren af WhatsApp te gebruiken. De beveiliging van de app, waarmee tekstberichten via smartphones gratis kunnen worden verstuurd, is onder de maat. Dat meldt de website webwereld.nl.

Veel ambtenaren hebben te maken met gevoelige informatie en daarvoor is WhatsApp niet geschikt, zegt de AIVD. Vorige week bleek WhatsApp eenvoudig te kraken, onder meer doordat de app berichten en telefoonnummers niet versleuteld verstuurt.

WhatsApp is in korte tijd zeer populair geworden. De applicatie is beschikbaar voor iPhone, BlackBerry, Android en Nokia.

Minister botst met Kamer over homo's

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) blijft weigeren scholen te verplichten om aandacht te besteden aan homoseksualiteit. Ze gaat daarmee in tegen een eis van een meerderheid van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer sprak in 2009 uit, op initiatief van D66, dat in de zogeheten kerndoelen voor het onderwijs moet worden opgenomen dat scholen aandacht moeten besteden aan 'seksuele diversiteit'.

Van Bijsterveldt liet vorige maand weten dat ze de wens van de Tweede Kamer naast zich neerlegt. Ze wil het aan scholen zelf overlaten hoe zij omgaan met voorlichting over seksualiteit. Wel geeft ze subsidie aan projecten die de tolerantie van scholieren jegens homo's moeten vergroten.

Een meerderheid van de Kamer gaat niet akkoord met het standpunt van Van Bijsterveldt, bleek donderdag. Het plan is bedoeld om scholen aan te pakken die niets aan voorlichting over homoseksualiteit doen, zei D66-Kamerlid Boris van der Ham, zoals streng christelijke of islamitische scholen. Hij kreeg steun van de PvdA, de SP en regeringspartij VVD.

De Tweede Kamer praat binnenkort verder over de kwestie.

Overtoom: "Ik wil naar een topclub"

Willie Overtoom vindt zelf dat hij klaar is voor een stap hoger. De middenvelder van Heracles Almelo denkt zelfs een topclub aan te kunnen.

"Ik weet zeker dat ik nu bij de top-drie van Nederland mee kan", aldus Overtoom tegen NUsport. "En als je daar mee kan, kun je ook bij Oranje mee." Overtoom ziet in Nederland alleen PSV, Ajax en FC Twente als een stap hoger.

"Ik ben niet van plan Heracles te verlaten voor een subtopper als AZ. Dan zou het niveauverschil tussen tussen mijn oude en nieuwe club te klein zijn om te spreken van een sportieve vooruitgang." Overtoom zegt te weten dat er wel interesse in hem is. "Via via hoorde ik dat sc Heerenveen, PSV en FC Twente laatst bij Heracles op de tribune zaten. Van die clubs vind ik PSV en Twente interessante opties. Datzelfde geldt uiteraard voor Ajax."

Overtoom wist dit seizoen veertien keer te scoren voor de Almeloërs. De club speelt volgend seizoen geen Europees voetbal, nadat het in de play-offs over twee wedstrijden werd uitgeschakeld door FC Groningen.

Jaar minder cel voor Benno L. in hoger beroep

Benno L. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar celstraf. De 61-jarige Bossche zwemleraar die terecht stond voor het misbruiken van tientallen meisjes die les van hem kregen, kreeg vorig jaar nog zeven jaar gevangenisstraf. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep omdat L. geen tbs had gekregen. In hoger beroep stelden meerdere deskundigen echter dat tbs niet nodig was, omdat de kans op herhaling klein zou zijn. Wel werd een hogere straf van tien jaar geëist. Justitie vond dat er genoeg bewijs was dat L. zich ook schuldig heeft gemaakt aan verkrachting en niet alleen ontucht.

L. werd in 2009 opgepakt. Bij hem thuis werden duizenden foto's en 221 filmpjes gevonden van ontuchtige handelingen met kinderen. De meeste slachtoffers waren jong en verstandelijk gehandicapt.

[Upd] ServiŽ heeft Mladic opgepakt

Servië heeft een man opgepakt die mogelijk de van oorlogsmisdaden verdachte ex-generaal Ratko Mladic is. Dat meldde de Servische omroep B92 donderdag. Volgens een bron van de zender lijkt de arrestant op Mladic, maar moet DNA-onderzoek zekerheid bieden.

Mladic is bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995. Troepen onder leiding van Mladic vermoordden toen duizenden Bosnische moslims. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen.

Update 13.42 uur
De Servische president Boris Tadic heeft inmiddels op een persconferentie in Belgrado bevestigd dat de wegens oorlogsmisdaden gezochte Bosnische Serviër Ratko Mladic in Servië is gearresteerd.

'Servië pakt mogelijk Mladic op'
'Servië pakt Mladic op' (Foto: ANP)

PS3-sales nog steeds achter Xbox 360

Sony heeft een uitstekend jaar achter de rug wat betreft PlayStation 3. Er zijn een recordaantal PlayStation 3-consoles over de toonbank gegaan: 14.3 miljoen wereldwijd. Het totaal komt daarmee op zo'n 50 miljoen. Xbox 360 blijft echter daarvoor met in totaal 53.6 miljoen verkochte consoles (jan 2011).

PSP en PlayStation 2 deden het beduidend minder. PSP verkocht maar acht miljoen units en PlayStation 2 zakte naar 6.4 miljoen, bijna een miljoen minder dan het jaar ervoor.

Wat betreft games groeiden de verkopen voor PlayStation 3 van 115.6 miljoen naar 150 miljoen. PSP verkocht 46.6 miljoen games en PlayStation 2 haalde 14.6 miljoen games.

Seedorf: "Ik ben beschikbaar voor Oranje"

Clarence Seedorf heeft het 'boek' Oranje nog niet helemaal afgesloten. "Ik ben nog steeds beschikbaar", aldus de middenvelder van AC Milan in de nieuwste editie van Helden Magazine. "Het enige wat mij nu pijn doet, is dat ik na de komst van de nieuwe bondscoach (Bert van Marwijk, red.) nooit meer iets gehoord heb."

Seedorf besloot in 2008, na een meningsverschil met toenmalig bondscoach Marco van Basten, zich niet meer beschikbaar te stellen voor Oranje. "Mark van Bommel, die in dezelfde situatie zat als ik en hetzelfde over Van Basten dacht, keerde terug. Maar ik word niet eens gebeld." Seedorf neemt het Van Marwijk niet persoonlijk kwalijk, maar: "Dat twee oud-collega's van me, Frank de Boer en Philip Cocu, die als assistent mee gingen draaien, er zelf geen belletje aan hebben gewaagd om de situatie uit te leggen, dat vind ik het meest teleurstellend."

"De ontwikkeling die ik bij de clubs heb doorgemaakt, heb ik niet bij Oranje kunnen doormaken. In mijn tijd bij Ajax werd ik opgeroepen als ik goed presteerde op het veld. Die tijd is blijkbaar voorbij."
Seedorf verlengde deze week zijn contract bij Milan met een jaar. Dit seizoen werd hij met de club kampioen van Italië.

Scholen mogen drugstesten afnemen

Scholen mogen speekseltesten afnemen bij leerlingen om ze te testen op het gebruik van drugs. Daarvoor is wel toestemming van de ouders nodig. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

"Speekseltesten zijn mogelijk en worden ook gebruikt", zei Van Bijsterveldt. Ze reageerde op een pleidooi van VVD-Kamerlid Ton Elias om dergelijke testen op scholen mogelijk te maken. Dat zou helpen om het gebruik van drugs onder scholieren terug te dringen.

Van Bijsterveldt is het met Elias eens dat meer scholen de speekseltest zouden moeten toepassen. Ze denkt dat veel scholen niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheid en gaat ze er nog eens op wijzen. Ze tekende er wel bij aan dat bij minderjarige leerlingen de ouders toestemming moeten geven, en bij meerderjarigen de leerling zelf.

[RG] Rus verrast Clijsters

Arantxa Rus heeft op Roland Garros voor een grote verrassing gezorgd. De Nederlandse speelster bereikte de derde ronde door de als tweede geplaatste Kim Clijsters met 3-6, 7-5 en 6-1 te verslaan.

Rus begon nerveus aan de partij en werd door de nummer twee van de wereld gelijk tweemaal gebroken. Vervolgens kreeg ze haar zenuwen echter beter in bedwang en kwam beter in de wedstrijd. In de tweede set wist de nummer 114 van de wereld zich van 2-5 terug te knokken naar 7-5 en werkte daarbij ook nog eens twee matchpoints weg.

Rus bleef in de derde set rustig spelen terwijl de Vlaamse fout op fout stapelde. Clijsters kon geen gaatje vinden in de muur die Rus optrok en moest tot tweemaal toe haar opslag inleveren met een dubbele fout. Bij de stand 5-1 wist Rus haar eerste matchpoint nog niet te verzilveren maar op haar tweede sloeg ze wel toe.

Australische overheid onthult plannen 18+-keuring

De 18+-leeftijdskeuring voor computerspellen lijkt eindelijk ook zijn intrede te gaan maken in Australië. Brendan O'Connor, minister van Binnenlandse Zaken, heeft een eerste leidraad opgesteld om de introductie mogelijk te maken. Het document is gelijk aan de keuringen van de filmindustrie, waarbij restricties op vulgair taalgebruik, drugsgebruik en naaktheid worden opgeheven.

Door de leeftijdsaanduiding voor achttien jaar en ouder zouden er geen beperkingen meer zijn op het gebied van bijvoorbeeld geweld. Alleen O'Connor laat wel aantekenen dat gamebedrijven verantwoord en gepast met de keuringen om moeten gaan. In juli wil O'Connor het plan er door drukken in de ministerraad.

Waar de Europese keuringsdienst Pegi een 18+-keuring al jaren toepast, is de maximale leeftijdsaanduiding in Australië vastgesteld op vijftien jaar en ouder. Hierdoor mogen veel spellen niet op de Australische markt uitgegeven worden. In sommige gevallen worden games speciaal voor de Australische markt aangepast.

Vettel: "Vertrouwen sleutel op Monaco"

Sebastian Vettel vindt dat vertrouwen het sleutelwoord is voor het racen op het circuit van Monaco. De Red Bull-coureur weet dat hij beschikt over de snelste auto van het veld, maar een zege in het Prinsdom heeft de WK-leider in de Formule 1 nog niet weten te boeken.

"Ik heb altijd van het circuit gehouden en dat is belangrijk omdat het een lastige baan is. Het is een circuit waar de coureur het verschil kan maken en maar het is een lang weekend. Er kunnen zaken zijn waarover je zorgen maakt en je moet deze tijdens het hele weekend meenemen. Je kunt ze niet veranderen, dus het is niet altijd zwart en wit hier. Om hier snel te zijn moet alles goed gaan. Je moet het vertrouwen hebben en de auto moet naar je smaak afgesteld staan. Je hoeft niet de snelste auto te hebben, maar je moet hier goed in je vel zitten," zei Vettel.

De Duitser wijst hierbij op Robert Kubica die vorig jaar met de Renault verraste door de derde plaats te pakken. De Pool beschikte niet over de snelste bolide, maar reed met zoveel vertrouwen rond dat hij zich in de strijd met de Red Bulls kon mengen. "Je moet snel zijn, maar het is, net als Singapore, een ander soort baan. Er is weinig ruimte voor fouten en je moet tot het uiterste gaan. Dat is de sleutel."

Hoe was je weekendwip? (Deel 35 -slot- )

Lisa kijkt haar papa stralend aan. Zou hij weer dat gekke spelletje met haar gaan doen? Nee, helaas. Hij loopt naar de keuken. Hè, waar is hij nou gebleven? Zonder dat ze er zelf erg in heeft, loopt ze een paar stapjes richting de keuken. Ze zien het allemaal. Michael, die net uit de keuken komt om te vragen of Paul een glas bij zijn bier wil, en Paul, Monique en Stella die op de bank zitten. “Ze loopt!” gilt Monique! “Ze loopt!” Tranen stromen over haar wangen. Waarom, dat weet ze zelf niet eens. “Michael, dat is toch leuk! Op haar eerste verjaardag heeft ze haar eerste stapjes gezet!”

Zuid-Afrika zet Olympische Spelen uit het hoofd

Zuid-Afrika gaat toch geen poging doen de Olympische Spelen van 2020 binnen te halen. Direct na het WK voetbal van vorig jaar liet het land weten ook de Spelen te willen organiseren. De regering van Zuid-Afrika vindt het echter te vroeg. "Het is beter om de winst van het WK te consolideren", stelt het in een reactie.

Zuid-Afrika had na het WK de ambitie om tien jaar later ook de Spelen voor het eerst naar het Afrikaanse continent te halen. De preses van het Olympische comité van Zuid-Afrika Gideon Sam hoopte op steun van de regering, maar geeft aan dat de plannen voor het bid voorlopig worden opgeborgen.

Leeuwarders niet terug naar 'onvoorspelbare' flat

De bewoners van de flat in Leeuwarden waarvan maandag de galerijen gedeeltelijk instortten, kunnen de komende maanden niet terug naar hun woning. De galerijconstructie van de Antillenflat kan onvoorspelbaar gedrag vertonen, blijkt uit een eerste onderzoek. Dit kan acuut onveilig zijn, meldt de gemeente.

Het is nog te vroeg om te concluderen dat de flat gesloopt moet worden. Corporatie WoonFriesland heeft voor alle huurders een woning gevonden. De sleutels worden vrijdag uitgereikt. Mensen die hun woning hadden gekocht, krijgen uiterlijk dinsdag informatie over hoe ze naar een tijdelijke woning kunnen verhuizen. De vereniging van eigenaren vergadert vrijdagavond.

Maandag stortten rond het middaguur vijf delen van galerijen van de tien woonlagen tellende flat aan de Antillenweg in. Om de twee lagen werd een gat van enkele meters breed in de galerij geslagen, precies midden in de flat. Niemand raakte gewond.

De flat telt honderd zogenoemde maisonnettewoningen, waar 160 mensen woonden. De bewoners zijn ondergebracht in een hotel of logeren bij vrienden of familie. Het is niet meer mogelijk om bezittingen uit de woning te halen. De flat wordt dag en de nacht bewaakt.

Elk huishouden krijgt een vergoeding, waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld. Donderdag wordt overlegd met verzekeringsmaatschappijen.

Juventus neemt Ziegler over van Sampdoria

Juventus heeft met Reto Ziegler de tweede versterking voor het nieuwe seizoen binnen. De 25-jarige Zwitser komt over van het gedegradeerde Sampdoria. In Turijn tekent hij een contract tot de zomer van 2015. Eerder legde de Oude Dame Andrea Pirlo van AC Milan vast.

Ziegler speelde ruim vier jaar voor Sampdoria. De linkerverdediger stond eerder onder contract bij Tottenham Hotspur, maar daar wist hij geen basisplaats te veroveren. Ziegler begon zijn loopbaan in eigen land bij Grashoppers.

Antonio Conte wordt naar verwachting de nieuwe trainer van Juventus. De voormalig middenvelder moet de ontslagen Luigi del Neri opvolgen.

'Uitspraak Contadorzaak half juli'

Het lijkt er op dat de uitspraak in de dopingzaak rond Alberto Contador niet voor half juli te verwachten is. De vertraging bij het internationale sporttribunaal CAS zou veroorzaakt worden doordat de verdediging met extra documentatie op de proppen komt.

Luis Sanz, juridisch adviseur van de Spaanse wielerbond, maakte het nieuws bekend in de krant AS. "Misschien wordt het pas september, in elk geval nooit juni, zoals eerder gecommuniceerd." Contador heeft tot 27 mei om extra documenten op tafel te leggen, maar het CAS wil hem mogelijk extra tijd geven.

De zaak draait om de positieve test van Contador in de afgelopen Tour de France. Daar werd de Spanjaard gepakt op clenbuterol dat naar eigen zeggen in het bloed is gekomen door het eten van besmet vlees. De huidige leider van de Giro d'Italia werd door de Spaanse bond eerder dit jaar hiervoor al vrijgesproken. De wielerunie UCI en de antidopingorganisatie WADA stapten hierop naar het CAS. Dat wilde voor de start van de Tour een uitspraak doen, maar dit lijkt niet meer te lukken nu.

Hoogzwangere verdachte ontsnapt uit ziekenhuis

Een hoogzwangere vrouw die verdacht wordt van diefstal is dinsdag op eenvoudige wijze aan de politie ontkomen. Ze was wegens medische klachten ondergebracht in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, maar kon weglopen door een gebrek aan bewaking. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag.

De 35-jarige Servische vrouw, die acht maanden zwanger is, werd vorige week aangehouden omdat ze een bejaarde vrouw van haar pinpas zou hebben beroofd. Ze kreeg daarbij hulp van haar 17-jarige dochter.

De rechtbank bepaalde dat de twee in voorlopige hechtenis moesten blijven, maar omdat er voor de hoogzwangere geen vervoer meer naar het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen kon worden geregeld, werd gekozen om haar in het Bossche ziekenhuis te laten. Daar schoot echter de beveiliging tekort.

De politie heeft een zoekactie ingesteld naar de Servische. De rechter-commissaris had juist deze week besloten dat de vrouw en haar dochter nog twee weken langer vast moeten blijven.

Barrichello: "Ander kwalificatieformat onderzoeken"

De huidige manier van kwalificeren in de Formule 1 staat sinds de komst van het Pirelli-rubber onder druk. Voorheen vochten de coureurs in het derde deel een verbeten strijd om de poleposition uit, maar sinds de Grand Prix van Turkije gaan ze veel meer berekenend te werk om zo voor de wedstrijd nog een vers setje banden over te houden.

Williams-coureur Rubens Barrichello is dan ook van mening dat er naar het huidige kwalificatieformat gekeken moet worden. "De knock-out sessies waren altijd interessant, maar dat is nu minder omdat coureurs vooral bezig zijn met het sparen van de banden. Het rubber is zo anders dan vorig jaar dat een ander format het overwegen waard is, hoewel het huidige format in principe altijd aardig werkte. De afgelopen jaren was dit format zeer interessant, maar omdat we tegenwoordig maar één run doen is het zaak om te kijken of we dat volgend jaar anders aan moeten pakken."

Man rijdt zestien jaar zonder rijbewijs

De politie heeft woensdagavond een 34-jarige man uit Landgraaf aangehouden, die al zestien jaar zonder rijbewijs reed. De auto waar de man in reed, bleek op naam te staan van een familielid. Dat meldt de politie.

Een agent in burger zag de 34-jarige langsrijden en herkende de man. Omdat de agent wist dat de automobilist niet in het bezit was van het roze papiertje gaf hij het door aan de meldkamer. De 34-jarige is later aangehouden en kreeg een boete van 450 euro.

'Modern Warfare 3 moet geband worden'

De trailer van Call of Duty: Modern Warfare 3 is nog maar net uit en gelijk komen de eerste klachten binnen. Enkele lui vinden de beelden te veel lijken op de bomaanslagen in Londen van enkele jaren geleden en willen de game dan ook bannen. De trailer toont gevechten die plaatsvinden in onder andere Londen, Parijs en Berlijn.

In de trailer is te zien hoe de metro in Londen ontspoort. In juli 2005 werden enkele metro's en busstellen geteisterd door zelfmoordaanslagen en de actiegroep vindt de beelden uit de trailer te veel lijken op de gebeurtenissen die toen plaatsvonden. Bekijk de plaatjes hieronder en geef je mening. Moet Activision rekening houden met aanslagen uit het verleden of is het maar een game en moeten deze lui gewoon niet zeuren?

TubeAttack

MW3Tube

AanslagBus

MW3BigBen

 

Kassai fluit finale Champions League

De finale in de Champions League staat onder leiding van de Hongaar Viktor Kassai. Dat maakte de UEFA vandaag bekend. De 35-jarige Kassai moet zaterdag op Wembley het duel tussen Barcelona en Manchester United in goede banen leiden. Hij floot dit seizoen al vijf wedstrijden in het meest prestigieuze clubtoernooi ter wereld.

Kassai krijgt in Londen assistentie van zijn landgenoten Gabor Eros en György Ring. De vierde official is Istvan Vad. Mihaly Fabian en Tamas Bognar zijn de extra assistenten naast de doelen.

Vorig jaar november was Kassai eindverantwoordelijke bij het vriendschappelijke treffen tussen Nederland en Turkije. Eerder dit jaar floot hij de wedstrijd tussen Internazionale en Bayern München in de tweede ronde van de Champions League.

Kassai was afgelopen zomer actief op het WK in Zuid-Afrika. Daar had hij onder meer de leiding over het duel tussen Spanje en Duitsland in de halve finale.

Mourinho niet naar Chelsea

José Mourinho zal voorlopig niet naar Chelsea terugkeren, zo weet een vriend van hem aan The Sun te melden. Hij sluit niet uit dat de huidige coach van Real Madrid in de toekomst toch weer in Londen zal werken, maar dan moeten er wel dingen veranderen.

"Chelsea heeft nog steeds een speciaal plekje in het hart van José. Er is alleen niks veranderd sinds José de club verliet. Het schijnt dat er nog steeds dezelfde fouten worden gemaakt," zei de vriend van Mourinho die anoniem wil blijven.

Chelsea stuurde vorige week Carlo Ancelotti de laan uit en over zijn opvolging wordt druk gespeculeerd. Zo zou het koppel Guus Hiddink/Marco van Basten een goede kans maken. Ook worden Malaga-trainer Manuel Pellegrini en de coach van Europa League winnaar FC Porto Andre Villas-Boaszouden genoemd.

De Runestones van Diablo 3

Stiekem hadden we met tegenzin verwacht dat al het nieuws over Diablo 3 zou moeten wachten tot BlizzCon deze oktober, aangezien ze E3 overslaan. Niets is minder waar. Een grote update is naar buiten gebracht. Dit keer met Runestones in de hoofdrol, waar je de vaardigheden van je karakter drastisch kan aanpassen.

Er zijn vijf Runestones: Crimson, Indigo, Golden, Obsidian en Alabaster. Deze kun je aan een vaardigheid, zoals een speciale aanval hangen, waardoor deze een andere vorm krijgen. Zo kan een Crimson-runestone de schade van de skill verhogen, of een Alabaster een stun-effect toevoegen.

Runestones variëren in sterkte en kunnen dus duizenden combinaties mogelijk maken.

Op de website (zie bron) staan voorbeelden voor alle klassen met een Runestone-aanpassing, dus het is aan te raden om het even te bezoeken. Diablo 3 zal uitkomen op... we hopen in ieder geval voor het einde van de wereld. Over een paar maanden moet de bèta van start gaan, dat is al iets.

Scholen haken af in voorlichting over roken

Steeds minder middelbare scholen besteden in de klas aandacht aan roken. Wijdde in 2008 nog vrijwel alle scholen enkele lessen aan het gezondheidsgevaar van sigaretten, nu is dat nog 82 procent. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van antirookorganisatie Stivoro.

De kennis over de schadelijke gevolgen van roken zou ook zijn gedaald, evenals het aantal rookvrije schoolpleinen. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) gaf in januari al aan daar snel iets aan te willen doen.

Oud-Ajacied GrÝnkjśr houdt het voor gezien

Jesper Grønkjær zet na zondag een punt achter zijn loopbaan. De 33-jarige oud-Ajacied speelt dan met FC Kopenhagen op de laatste speeldag in Denemarken tegen Aalborg, waar hij zijn carrière begon. Grønkjær zegt te willen stoppen nu hij het niveau nog aankan.

De vleugelaanvaller won dit seizoen met Kopenhagen het Deense kampioenschap. Hij had ook een belangrijke bijdrage in het bereiken van de tweede ronde in de Champions League.

Grønkjær kwam in 1998 naar Ajax, dat hem overnam van Aalborg. Na drie seizoenen in Amsterdam vertrok de Deen naar Chelsea. Via Birmingham City, Atlético Madrid en VfB Stuttgart kwam hij vijf jaar geleden bij Kopenhagen terecht.

Grønkjær maakte tachtig keer zijn opwachting voor Denemarken. Na het WK 2010 in Zuid-Afrika beëindigde hij zijn interlandcarrière.

Bloedige schietpartij tussen drugsbendes Mexico

Een bloedige schietpartij tussen rivaliserende drugsbendes heeft in het westen van Mexico aan zeker 28 mensen het leven gekost. Voorts vielen er 4 gewonden. Dit heeft de Mexicaanse politie woensdagavond bekendgemaakt.

Het bloedbad werd aangericht op een snelweg in de buurt van Ruiz in de deelstaat Nayarit. Aan de schietpartij was een ontvoering voorafgegaan, vermoedt de politie op basis van binnengekomen meldingen.

Mexico wordt al jaren geteisterd door drugsgeweld. Drugskartels bestrijden elkaar op leven en dood. Ook ontvoeren zij mensen, veelal immigranten, om hen te dwingen drugskoerier te worden. Mensen die weigeren worden vermoord. De laatste tijd zijn veel massagraven met door de kartels vermoorde mensen gevonden.

Sinds de regering van president Felipe Calderon in 2006 een offensief tegen de kartels lanceerde, zijn al ruim 35.000 mensen bij drugsgeweld om het leven gekomen.

ProRail ontevreden over resultaten

Spoorbeheerder ProRail is niet tevreden over het afgelopen jaar. "De behaalde resultaten hebben namelijk niet geleid tot tevredenheid bij reizigers en vervoerders", zegt directeur Marion Gout-Van Sinderen bij de presentatie van het jaarverslag. "We moeten beter worden als het fout gaat."

De punctualiteit was vorig jaar met 92,5 procent lager dan in 2009. Vooral de brand in de verkeersleidingpost in Utrecht en de winterperikelen zorgden voor vertragingen. Bij storingen en calamiteiten moet ProRail alerter en sneller reageren, vindt de kersverse directeur.

De organisatie is primair gericht op het technisch functioneren van de infrastructuur en te weinig servicegericht, constateert Gout. "In ons denken en handelen moeten we de reizigers en vervoerders centraal stellen." De volgende 'cruciale' stap is om een dienstverlenend bedrijf te worden.

Gout is enigszins van toon veranderd. In een vraaggesprek zei Gout vorige maand dat ze zich niet in de eerste plaats op de reiziger, maar klanten als de NS richt. Dit tot irritatie van de Kamer en van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Na een gesprek zette ook Gout de reiziger weer centraal.

ProRail wil af van neventaken. Zo is al besloten te stoppen met projecten als elektrisch rijden en windmolens boven het spoor. De spoorbeheerder moet de komende jaren 160 miljoen euro bezuinigen. Reden voor de directie om het aantal mensen dat extern wordt ingehuurd sterk te verminderen.

ProRail gaat nog nauwer samenwerken met de NS om de reisinformatie en de 'bijsturing' tijdens verstoringen te verbeteren. Dit jaar wordt een klein controlecentrum getest op vier verkeersleidingposten, waarin NS en ProRail 'fysiek' gaan samenwerken.

Afgelopen jaar reden wekelijks 44.000 reizigerstreinen en 2000 goederentreinen over het spoor. Het reizigersvervoer groeide licht, maar het goederenvervoer is nog niet op het oude niveau. Op overwegen vonden 47 aanrijdingen plaats, waarbij 9 doden vielen, 4 minder dan in 2009 en een halvering ten opzichte van 2008. Het aantal zelfmoorden op het spoor was met 202 vergelijkbaar met het jaar daarvoor.

Er wordt steeds meer koper op en rond het spoor gestolen. Elke dag is het raak. Vorig jaar werd een stijging van 173 procent opgetekend. De toename zet zich dit jaar door.

Uitslag eerste vrije training Monaco

Sebastian Vettel heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd neergezet. De Red Bull-coureur bleef met 1.16,619 Fernando Alonso en Nico Rosberg nipt voor. Achter hen volgden Felipe Massa, Lewis Hamilton en Jenson Button.

Drukste man in de eerste sessie was Narain Karthikeyan die zijn HRT liefst 37 maal in de rondte stuurde. Zijn teamgenoot Vitantonio Liuzzi kwam lang niet aan dit aantal omdat bij het uitkomen van de tunnel crashte en ridder te voet werd. Dit werd ook Michael Schumacher die de eerste bocht bij St. Devote miste en de banden raakte in een poging om op de uitloopstrook te komen. De enige die helemaal geen tijd neerzette was Mark Webber die versnellingsbakproblemen had.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:16.619 24
2 Fernando Alonso Ferrari 1:16.732 23
3 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:17.139 19
4 Felipe Massa Ferrari 1:17.316 23
5 Lewis Hamilton McLaren 1:17.350 22
6 Jenson Button McLaren 1:17.534 24
7 Pastor Maldonado Williams 1:18.527 30
8 Adrian Sutil Force India F1 1:18.578 24
9 Vitaly Petrov Renault 1:18.733 16
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:18.805 16
11 Nick Heidfeld Renault 1:18.928 14
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 1:19.234 24
13 Rubens Barrichello Williams 1:19.395 24
14 Daniel Ricciardo Scuderia Toro Rosso 1:19.463 25
15 Kamui Kobayashi Sauber 1:19.768 25
16 Sergio Perez Sauber 1:19.792 26
17 Heikki Kovalainen Lotus F1 1:20.083 23
18 Jarno Trulli Lotus F1 1:21.116 27
19 Paul di Resta Force India F1 1:21.548 32
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:21.758 31
21 Timo Glock Virgin Racing 1:21.815 17
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 1:22.840 13
23 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 1:22.840 37
24 Mark Webber Red Bull geen tijd 3

Booth: "Virgin heeft Formule 1 onderschat"

Marussia Virgin Racing heeft volgens teambaas John Booth de Formule 1 behoorlijk onderschat. Booth was de baas van Manor Motorsport dat in de lagere Formule klassen veel succes boekte. De stap naar de Formule 1 blijkt veel groter te zijn dan de renstal vooraf ingeschat had. Hierdoor rijdt het team na ruim een jaar nog achteraan.

"We hebben echt zwaar onderschat hoeveel werk we voor de boeg hadden. We moeten wel gek zijn geweest om te denken dat we in zes maanden tijd vanuit het niets een Formule 1-team konden opbouwen," zei Booth tegen Reuters over 2009-2010 toen de eerste auto gebouwd moest worden. "Nu ik in de Formule 1 zit, wil ik er ook succes boeken. Ik weet echter niet hoe lang ik nog geduldig kan blijven tot het goed gaat, al bedoel ik met succes niet dat we het nieuwe Red Bull moeten worden."

"Ik wil gewoon een team opbouwen dat vooruitgang boekt. Dat is het belangrijkste, dat we progressie maken. Virgin mag niet in de boeken komen te staan als een team dat alleen maar achteraan heeft gebungeld," zei de Brit die weet dat er nog een lange weg te gaan is. "We hebben ons van de winter primair op de betrouwbaarheid van de auto gericht en die is nu goed, maar we komen snelheid tekort. De bolide zit qua aerodynamica niet goed in elkaar. Het is niet eens zo dat de auto niet te besturen is of iets dergelijks, we kampen gewoon een algeheel gebrek aan downforce."

Booth denkt dat Virgin de MVR-02 wel kan verbeteren, maar ook dat er structurele tekortkomingen aan het ontwerp van Nick Wirth zitten. De auto is volledig met computers gebouwd, maar mogelijk dat het team er nu toch deels van af stapt. "Als je kijkt naar waar we op de grid staan, hebben mensen die onze ontwikkelingsmethode in twijfel trekken namelijk wel een punt, denk je niet? Windtunnels zijn de laatste jaren bovendien een stuk efficiënter geworden, dus er is een mogelijkheid dat we een ontwikkelingsprogramma in een windtunnel in beraad nemen zolang het binnen ons budget past."

Doe mee met de Ms. Splosion Man-BŤta

Twisted Pixel gaat iets unieks doen: een bèta voor een Xbox Live Arcade-game! Ms. Splosion Man zal vanaf 6 juni door 10.000 gelukkigen getest worden, waarbij het de bedoeling is om feedback te geven. Wat precies mogelijk zal zijn met de bèta is nog onduidelijk, online multiplayer wordt in ieder geval wel ondersteund.

Ms. Splosion Man is de opvolger van Splosion Man, een explosieve platformer op XBLA. Meer details over de bèta, waar ook wij als Nederlanders aan mee kunnen doen, vind je op de site.

Massale betoging in Bagdad

Tienduizenden aanhangers van de anti-Amerikaanse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zijn donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad bijeen voor een massale betoging. Zij eisen dat de Amerikaanse troepen eind dit jaar Irak hebben verlaten.

De aanhangers van Al-Sadr gaan de straat op nu de regering overweegt de Amerikanen te vragen langer te blijven. Washington wil over deze kwestie een snelle beslissing van Bagdad.

Momenteel zijn er nog 46.000 Amerikaanse militairen in Irak.


Massale betoging in Bagdad (Foto: Novum)

Hormoon voorspelt begin overgang

Vrouwen kunnen laten uitzoeken hoelang ze nog vruchtbaar zijn. Door het meten van het hormoon AMH in het bloed van vrouwen kan worden voorspeld wanneer ze voor het laatst menstrueren. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat de resultaten publiceerde in vakblad Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

De meeste vrouwen komen tussen hun veertigste en zestigste jaar in de overgang. Hun vruchtbaarheid eindigt al tien jaar daarvoor, in sommige gevallen dus al rond het dertigste levensjaar. Volgens de onderzoekers is de uitkomst van het onderzoek van groot belang voor jonge vrouwen in verband met het plannen van gezin of carrière.

"Vrouwen stellen het krijgen van kinderen vaak uit tot hun carrière is opgestart, maar soms blijkt dan dat ze moeilijk zwanger kunnen worden. Het kan daarom voor vrouwen van grote waarde zijn vooraf te weten tot welke leeftijd ze vruchtbaar blijven", zegt arts-onderzoeker Simone Broer van het UMC.

Ook als vrouwen door de test ontdekken al vroeg onvruchtbaar te worden, kunnen zij op latere leeftijd toch nog kinderen krijgen. Dat kan door hun eicellen in te vriezen.

Space Marine gaat los in trailer en collector's edition

THQ heeft gisteren een hoop informatie losgelaten over Warhammer 40.000: Space Marine. Zo is er een nieuwe trailer die dieper ingaat op de gevechten van een Space Marine en er is bekendgemaakt wat de collector's edition van het spel allemaal zal bevatten. Warhammer 40.000: Space Marine zal 9 september uitkomen op Xbox 360, PS3 en PC.

Warhammer 40.000: Space Marine zal naast een collector's edition ook enkele pre order-bonussen krijgen in Nederlandse winkels. Bekijk hieronder de inhoud van de collector's edition, daaronder de pre-order bonussen en daaronder de nieuwste trailer van de game.

Collector's edition

 • De game.
 • 25 collector kaarten (van hoofdpersonen tot de belangrijkste vijanden). Op deze collector kaarten staat informatie van de personages en game hints.
 • Purity Seal: het teken van een Space Marine die eervol gevochten heeft in grote veldslagen. Hoofdpersonage Titus draagt deze seal die gemaakt is van authentieke poly hars en een dubbele lintendoek.
 • Soundtrack: muziek van de game gecomponeerd door Cris Velasco en Sacha Dikiciyan. Cris Velasco is bekend van onder andere de God of War-franchise, Splinter Cell en de film Terminator 3. Sacha Dikiciyan is bekend van onder andere Borderlands, Starcraft en de film Beowulf.

Space Marine CE

Pre Order-bonussen

 • The Emperor's Elite Pack, alleen beschikbaar bij Bart Smit en E-Plaza, bevat de unieke Space Wolves en Black Templar chapter armor skins.
 • Voor wie liever speelt met de krachten van Chaos, The Traitor Legion Pack bevat een complete armorset voor de Iron Warriors en Emperors Children en is alleen beschikbaar bij Free Record Shop en Playerone.be.
 • The Golden Relic Chainsword, het primaire close combat-wapen voor Space Marines, is alleen beschikbaar bij Gamemania en Smartoys.
 • The Golden Relic Bolter, een krachtig afstandswapen, is alleen beschikbaar bij Bol.com, 12game.com, Coolblue, Fourgames, Gameshop Twente en NEDgame.
 • PC-gamers krijgen het iconische rood- en botkleurige armor van de Blood Ravens en een kopie van Darksiders als ze een pre order plaatsen bij Steam.
 • PC-gamers kunnen ook de game bestellen bij de THQ E-store en krijgen dan een exclusief PowerSword voor in de multiplayer.
 • PC-gamers kunnen bij verschillende digitale distributeurs de game bestellen en krijgen dan Darksiders cadeau.

Space Marine Combat-trailer

'Zidane opvolger Valdano bij Real'

Zinedine Zidane kan een deel van het takenpakket overnemen van de ontslagen directeur Jorge Valdano bij Real Madrid. Volgens de Spaanse krant Marca gaat de 38-jarige Fransman in samenspraak met trainer Jose Mourinho het technische beleid voeren. Zidane zou op 17 mei hebben toegezegd de functie te aanvaarden.

Valdano werd woensdag aan de kant gezet nadat hij al het hele seizoen in de clinch lag met Mourinho. De Portugees krijgt van voorzitter Florentino Pérez nu meer macht en mag Real volgens Engels model gaan leiden. Hij krijgt daarbij dus assistentie van Zidane, die in 2006 zijn actieve loopbaan afsloot bij de Koninklijke.


'Zidane opvolger Valdano bij Real' (Foto: Novum)

PVV woest op KPN vanwege Skype-heffing

De PVV is verbijsterd over het voornemen van KPN om consumenten toch extra te laten betalen voor diensten als Skype of Whatsapp. PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel roept minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) op om hier onmiddellijk een stokje voor te steken.

Verhagen maakte dinsdag bekend dat hij de Telecomwet gaat aanpassen om de heffing onmogelijk te maken. Een Kamermeerderheid had hierom gevraagd. KPN liet woensdag weten de discussie in Den Haag in de gaten te houden, maar de voorbereiding van de nieuwe abonnementen waarbij de heffing geldt door te zetten. De nieuwe voorwaarden zouden vanaf deze zomer ingaan.

Van Bemmel is woest, zo laat hij donderdag weten. "De Kamer was duidelijk in haar oordeel: geen extra heffingen op apps. Kennelijk heeft KPN lak aan de regels en wil, tegen de wens van de meerderheid van de Kamer, alsnog heffingen gaan invoeren op apps."

Binnenkort Mortal Kombat-DLC

Ed Boon, mede-bedenker van Mortal Kombat, heeft in een tweet laten weten dat alle pre order-content binnenkort beschikbaar zal zijn als DLC. De DLC bestaat uit zeven 'Klassic Outfits' en drie 'Klassic Fatalities'. Aanstaande vrijdag zal er een trailer voor de DLC komen waar waarschijnlijk meer info in staat.

Er is namelijk nog geen datum of prijs voor de DLC bekendgemaakt. Mocht je niet meer weten wat de DLC precies zal inhouden, hieronder een lijstje met welke personages een extra iets krijgen.

Klassic Outfits

 • Ermac
 • Jade
 • Kitana
 • Mileena
 • Reptile
 • Scorpion
 • Sub-Zero

Klassic Fatalities

 • Reptile
 • Scorpion
 • Sub-Zero

Koele wetenschap

Wat gebeurt er als je in een zwart gat valt?
En die asteroide die in 2029 wel héél dichtbij komt dan?? Die kunnen we toch wel tegenhouden?

En hoe zit het met Intelligent design en leviterende Swami's?

Zijn we alleen in het heelal en worden we bezocht door buitenaardse wezens? En vergaat de wereld in 2012?

Dit alles op meesterlijk grappige en duidelijke wijze verteld door Neil DeGrasse Tyson. Zoals zijn verhaal over menselijke intelligentie:

Voor een volledige discussie van anderhalf uur (begint op 15 min), zie hier

[Upd] Studentes naakt voor examenstunt

De directie van een prestigieuze, Tsjechische universiteit voelt zich lelijk in het hemd gezet. Maar liefst 23 mooie studentes van de Palacky-Universiteit Olomouc hebben zich op de gevoelige plaat vastgelegd om te vieren dat ze voor hun opleiding zijn geslaagd. In evakostuum, welteverstaan.

De directie en personeelsleden van een van de oudste universiteiten van Tsjechië zijn niet blij met de actie. "Zij maken ons instituut ten schande", luidt hun reactie. "Het geeft een totaal verkeerd signaal af aan potentiële studenten en werkgevers."

De directie heeft dan ook gezworen de identiteiten van de zwartgebalkte studentes te achterhalen en hun diploma in te trekken. Een mannelijke student wenst hen hierbij veel succes. "Ik heb geen idee hoe ze dat willen doen als hun gezichten niet zijn te zien, maar ze zullen veel plezier beleven aan het proberen hiervan."

Update 10.50 uur
Na vakkundig speurwerk van FOK!ker Monopoly blijken de dames toch niet zorgvuldig te zijn geweest in het onherkenbaar blijven. Er is namelijk ook een foto zonder balkjes opgedoken. Deze is hier te zien (uiteraard ook NSFW). Volgens FOK!ker FaceFok is het nu duidelijk waarom de dames onherkenbaar wilden blijven.

Benieuwd naar de naakte studentes? De foto is hier te zien. (NSFW, uiteraard)

Ajax sluit seizoen af met zege in VS

Ajax heeft het seizoen afgesloten met een zege op Portland Timbers in de Verenigde Staten. De Amsterdammers wonnen met 2-0 dankzij treffers van Lorenzo Ebecilio en de jarige Demy de Zeeuw. Zondag was de kersverse landskampioen al te sterk voor D.C. United in een oefenduel: 2-1.

Trainer Frank de Boer was ondanks de magere zege tevreden. "We hebben heel geconcentreerd gespeeld, en misschien maar één kans weggeven. De spelers hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Dat moet ook, want we vertegenwoordigen Ajax in Amerika. Alleen qua kansen hebben we misschien te weinig afgedwongen."

Oleguer speelde tegen Portland zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax. De 31-jarige Spaanse verdediger, die in 2008 naar Amsterdam kwam, krijgt geen nieuw contract. Ook Demy de Zeeuw, die 28 is geworden, vertrekt mogelijk. Hij staat in de belangstelling van Spartak Moskou.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 16 mei 2011 tot en met 22 mei 2011. De Nintendo 3DS heeft de één miljoen verkochte stuks behaald in Japan maar toch lijkt de hardware nog niet klaar te zijn met dalen. Ook Dead or Alive, een welbekende Japanse fightinggame-serie kan geen verandering teweegbrengen.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Akiba's Trip 58.150
2 3DS
Dead or Alive: Dimensions 23.078
3 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 19.290
4 PSP
Gungnir: Mayari no Gunshin to Eiyuu Sensou 16.355
5 PSP
Patapon 3 11.458
6 PS3
Portal 2 8.942
7 PSP
Pro Baseball Spirits 2011 8.032
8 Wii
Wii Party 5.043
9 DS
Pokemon Black / White 4.767
10 3DS
Steel Diver 4.583
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
30.463 -4.202
2 3DS
17.240 -1.084
3 PS3
12.935 -854
4 Wii
6.269 -67
5 DSi XL
5.176 -182
6 DSi
4.938 -354
7 Xbox 360
2.186 -577
8 PS2
1.129 -190
9 DSL
158 -50
9 PSPgo
65 -106
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 93.995 30.528
DS 24.057 10.272
3DS 27.661 17.240
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 102.937 44.592
Microsoft - 2.186
Nintendo 56.761 33.781
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 934.621 17.424.409
Wii 278.994 11.558.629
PS3 517.914 6.605.404
DSiXL 224.106 2.171.689
DSi 191.859 5.735.583
DS Lite
18.214 18.092.135
Xbox 360
49.960 1.470.457
PS2
33.287 21.729.379
PSPgo 15.072 175.496
3DS 1.013.259 1.013.259
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 949.693 17.599.905
DS 434.179 32.584.878
3DS 1.013.259 1.013.259
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

NEC krijgt waarschijnlijk groter stadion

NEC krijgt waarschijnlijk een groter stadion. De gemeenteraad van Nijmegen nam woensdagavond een positief besluit over de volgende stap in het proces voor de ontwikkeling van het Topsport- en Innovatiepark (TIP) en de uitbreiding van het Goffertstadion. Dat meldt NEC.

Met een meerderheid van 21 stemmen voor en 18 stemmen tegen is het besluit positief en kunnen de wethouders verder met het ontwikkelingsproces.

Forse groei omzet horeca

De Nederlandse cafés, snackbars, restaurants en hotels hebben in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet flink zien groeien. De groei kwam dit keer niet alleen van prijsverhogingen, er werd ook daadwerkelijk meer verkocht. Voor restaurants was dat voor het eerst in meer dan drie jaar tijd, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In totaal kwam de horeca-omzet 6,2 procent hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2010. Daarvan was 3,7 procent te danken aan meer afzet en 2,4 procent kwam voor rekening van prijsverhogingen.

De cafetaria's boekten de grootste groei; hun omzet was 7,8 procent hoger dan een jaar eerder. Voor het overgrote deel (5 procent) was dit te danken aan meer verkochte friet, snacks en dranken.

Cafés zagen met 1,8 procent de kleinste groei van het verkochte volume.

Horeca groeit weer echt
Forse groei omzet horeca (Foto: ANP)

Eredivisie: Stem nu op Elftal/Speler/Coach van het Jaar

Vorig weekend werd in de Eredivisie de laatste speelronde afgewerkt. Uiteindelijk ging Ajax met de titel aan de haal door met 3-1 van directe concurrent FC Twente te winnen. Nu het seizoen 2010/2011 achter de rug is, is het hoog tijd om alle prestaties te beoordelen.

De opzet

Om daar achter te komen organiseert FOK!sport het FOK! Eredivisie-elftal van het Jaar. Elke gebruiker krijgt de kans om zijn/haar favoriete elftal (4-3-3) in te zenden. Aan de hand daarvan rollen hier uiteindelijk elf namen uit, die tot het elftal van het jaar gaan behoren.

Ook willen we ook nog weten welke speler jij de allerbeste vond! Verdient Siem de Jong (Ajax), die twee treffers tegen FC Twente maakte, deze titel? Of is het misschien de revelatie van ADO Den Haag, Dmitry Bulykin?

En tot slot zijn we benieuwd welke trainer volgens de FOK!kers het allerbeste was! Is het John van den Brom, die met ADO Den Haag play-offs voor Europees voetbal haalde? Of is het misschien wel Alex Pastoor, die tegen de grote clubs een uitstekend resultaat neerzette?

Hoe zend ik mijn stemmen in?

Onder dit bericht heb je de mogelijkheid om te stemmen. Doe dit dan wel op de volgende manier;

Doelman (1x):
Verdedigers (4x):
Middenvelders (3x):
Aanvallers (3x):

Speler van het Jaar:
Coach van het Jaar:

Je hebt tot 30 mei 20:00 uur om je voorkeuren op te geven. Daarna sluiten de stembussen en worden alle stemmen geteld.

Veel succes!

Portal 2-soundtrack gratis te downloaden

Wie graag luistert naar GLaDOS of gewoonweg naar de muziek van Portal 2, doet er goed aan om de website van Portal in de gaten te houden. Valve heeft namelijk aangekondigd om de soundtrack van de game gratis aan te bieden aan alle fans van de game. Of alle fans van goede gamemuziek, hoe u wil.

Songs To Test By wordt in drie delen gereleased waarbij de eerste volume 22 tracks zal bevatten. Helaas voor alle fans van Still Alive, dit nummer zal niet in de eerste volume zitten. Valve geeft aan dat dit de perfecte muziek is om testsubjecten te misbruiken.

"Whether you're a mega-science corporation with decades of test experience, or a young start-up liberating your first test subject from non-testing with a chloroform-soaked rag, Aperture guarantees results. Wake up your test subject, open the chamber door, and press play - let Aperture's patent-pending rhythmic compliance enhancers do the rest."

Gemeenteraad Nijmegen wil uitbreiding Goffert

Voetbalclub N.E.C. Nijmegen krijgt waarschijnlijk een groter stadion. De gemeenteraad van Nijmegen stemde gisteravond met een kleine meerderheid voor de volgende stap in het proces voor de ontwikkeling van het Topsport- en Innovatiepark (TIP) en de uitbreiding van stadion De Goffert. Dat meldt N.E.C.

21 gemeenteraadsleden stemden vóór de plannen en achttien tegen. De wethouders kunnen door die uitkomst nu verder met het zogenoemde ontwikkelingsproces.

Penguin bevestigd voor Batman: Arkham City

Batman: Arkham Asylum, die in 2009 verscheen, was een groot succes en bevatte veel bekende vijanden van de Dark Knight. In deel twee, die onder de naam Batman: Arkham City gaat, zullen nog meer vijanden hun opwachting maken. Zo ook Penguin die door de cover van PSM3 is bevestigd voor de game.

Op de cover, die hieronder te aanschouwen is, zien we Penguin inclusief hoge hoed, sigaar en paraplu. Eerder konden we hem al zien in een vage screenshot maar met deze cover lijkt hij definitief bevestigd te zijn.

Naast Penguin zullen karakters uit het Batman-universum zoals Two Face, The Joker, Harley Quinn, Poison Ivy, The Riddler, Mr. Freeze, Talia Al Ghul, Catwomen en Hugo Strange ook hun opwachting maken. Bij FOK!games vragen we ons nu al af welke er over zouden blijven voor een eventueel derde deel in de serie.

Penguin

'Wielrenners onderschatten helmgebruik'

Het helmgebruik onder wielrenners en mountainbikers wordt onderschat. Voor veel van hen is het dragen van een helm niet vanzelfsprekend waardoor het risico van hoofdletsel enorm is bij een val. Daarvoor waarschuwt de stichting Consument en Veiligheid donderdag.

Jaarlijks belanden zo'n 3800 wielrenners en mountainbikers in het ziekenhuis. Van hen moet 20 procent behandeld worden voor hoofdletsel. Daarvan heeft bijna een derde hersenletsel. Dat kan leiden tot concentratie- en geheugenverlies, chronische hoofdpijn en geïrriteerdheid.

Consument en Veiligheid heeft in samenwerking met de sportbonden KNWU en NTFU, fietsverenigingen en fietswinkels de campagne 'Gebruik je kop, helm op' opgestart. De stichting hoopt zo dat wielrenners beter gaan beseffen hoe belangrijk helmgebruik is.


'Wielrenners onderschatten helmgebruik' (Foto: Novum)

Herziene bijbel redt christelijke boekhandel

Waar de boekverkoop op de algemene markt flink instort, gaat het de christelijke boekhandel voor de wind. Dat is geheel te danken aan de eind vorig jaar uitgebrachte Herziene Statenvertaling (HSV) van de bijbel, schrijft het Nederlands Dagblad donderdag.

Op de algemene markt daalde de verkoop van boeken dit jaar met 4,3 procent. De verkoop van christelijke boeken ging juist met 6,8 procent omhoog. Dat is een flinke opsteker voor veel christelijke boekhandels, zegt Els de Jong van brancheorganisatie voor christelijke boeken en muziek BCB.

"Voordat deze bijbelvertaling uitkwam, ontliepen de algemene en de christelijke boekenmarkt elkaar niet zoveel", zegt De Jong in de krant. Volgens haar zorgde de komst van de nieuwe bijbelvertaling in 2004 bij veel winkels al voor een reserve. "Ik hoop dat de HSV nu hetzelfde kan doen."

Schaap op de weg zorgt voor file

Een loslopend schaap zorgt donderdagochtend voor files. Het dier loopt op de A12 richting Utrecht bij Nieuwerbrug over de middenberm. Hoewel het schaap niet over de weg zelf loopt, zorgt het toch voor vertraging omdat mensen voorzichtig passeren en de linkerrijstrook is gesloten. Dat meldt de ANWB.

Rond 08.45 uur stond er op de A12 al 16 kilometer file. Het verkeer staat vast tot aan Zevenhuizen. Het schaap zou inmiddels zijn gevangen, maar de ANWB kan dat nog niet bevestigen.

De spits is verder niet buitengewoon druk. Op de gebruikelijke knelpunten staan files.

DVD: Sonny Boy

Pak je tissues er maar bij, want deze film gaat een aanslag doen op je traanbuizen. Sonny Boy van regisseuse Maria Peters vertelt het verhaal van de liefde tussen de Surinaamse Waldemar en de 17 jaar oudere Nederlandse Rika, een interraciale relatie die in het Nederland van rond de Tweede Wereldoorlog verre van geaccepteerd was. Rika verkeerde al in de lastige positie van alleenstaande moeder nadat ze haar overspelige man verlaten had, maar haar relatie met Waldemar zorgt voor meer problemen. Ze raakt haar huis en vier kinderen kwijt, maar samen met Waldemar weet ze er weer bovenop te komen. Ze krijgen een zoontje, Waldy, en samen bieden ze het hoofd aan tal van tegenslagen maar beleven ze ook vele gelukkige momenten. Maar wanneer de oorlog uitbreekt wordt het pas echt zwaar...

"Sonic Generations was bedoeld voor Wii"

Sonic heeft de afgelopen jaren in vrij weinig goede games gespeeld. Daar hoopt SEGA snel verandering in te brengen met Sonic Generations waarin we terug gaan naar bekende levels van Sonic maar nu in stralend HD. De game zal uitkomen voor het PSN en XBLA maar was van origine bedoeld voor de Wii.

Takashi Iizuka van SEGA heeft gezegd dat de game oorsprokelijk in ontwikkeling was voor de Wii. Helaas konden ze daar het concept van de game, de klassieke Sonic-gameplay in HD graphics, niet realiseren en zijn ze overgestapt naar de PlayStation 3 en Xbox 360.

"The primary goal for the console versions of Generations was re-imagining the series’ classic zones in vivid, high-definition graphics. The Wii hardware wasn’t a good fit for that concept, so we abandoned development on that, and decided that for our Nintendo audience, we would make a fresh start with a N3DS version of Generations.”

Toch zal SEGA Nintendo niet volledig in de steek laten want de game zal een versie krijgen op de 3DS.

Sonic Generations

Vervoerder HTM schrapt 500 banen

De Haagse vervoerder HTM schrapt in de komende anderhalf jaar vijfhonderd banen. Dat betekent dat ruim een vijfde van alle banen verdwijnt. Dat heeft een woordvoerder van de vervoerder donderdag gezegd.

De bezuinigingen treffen onder meer het kantoorpersoneel, ondersteunende diensten en in een later stadium het rijdende personeel. Ook moeten twee van de vijf directeuren weg. De reorganisatie is ingegeven door bezuinigingen van het Rijk die al eerder in gang zijn gezet en een dreigende nieuwe bezuinigingsronde.

PVV eist aanscherping gezinshereniging

De PVV eist dat het kabinet uitvoering geeft aan afspraken over de aanscherping van gezinshereniging. "Ik waarschuw minister Leers en het kabinet dat de PVV voor het hele gedoogakkoord heeft getekend en niet voor de helft", aldus PVV-leider Geert Wilders donderdag.

Nederland wil de immigratieregels aanscherpen, maar daarvoor is wel steun nodig vanuit de Europese Commissie. Woensdag sprak eurocommissaris Cecilia Malström hierover onder anderen met minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel).

Voor Wilders is Malström echter 'niet relevant', zo stelt hij. "De afspraken uit het gedoogakkoord wel en die moeten worden nagekomen, alleen daarom geven wij steun aan dit kabinet en de bezuinigingen van 18 miljard. Laat dat glashelder zijn."

PVV eist aanscherping gezinshereniging
PVV eist aanscherping gezinshereniging (Foto: ANP)

Roda JC laat De Fauw niet zomaar gaan

Roda JC legt zich niet zonder slag of stoot neer bij het vertrek van Davy de Fauw. De verdediger is dicht bij een akkoord met het Belgische Zulte Waregem.

De Belg heeft zelf al een akkoord bereikt met de nieuwe club van trainer Darije Kalezic. Zulte Waregem moet er nog wel uitkomen met Roda JC. En de Limburgers zijn niet van plan De Fauw zomaar te laten gaan. "Davy is de aanvoerder van Roda JC en die laten we niet zomaar gaan. Ik zie het nog niet gebeuren dat Zulte met het door ons gewenste bedrag over de brug komt", zegt Gerard Wielaert, technisch directeur van Roda JC, in De Telegraaf.

De Fauw vindt het tijd voor een nieuwe stap. "Ik ben een beetje klaar hier", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Al langer wilde ik graag naar Duitsland of België. Waregem heeft grote ambities en wil binnen drie jaar vast in de top vijf staan."

De Fauw speelt al tien jaar in Nederland. In 2001 begon hij bij Sparta, de club die hij medio 2006 verliet voor Roda JC. Daar speelt de verdediger inmiddels alweer vijf seizoenen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het verschil tussen serieus onderzoek en een heksenjacht.

De 53-jarige zweminstructeur uit Uithoorn die wordt verdacht van ontucht met een jong meisje is vrijgelaten. De rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam heeft besloten dat de man op vrije voeten moet worden gesteld, meldt het Openbaar Ministerie woensdagavond. Er is ook vrij weinig bewijs tegen de man. Slechts de ouders van één kind hebben aangifte gedaan en bij huiszoeking bij de verdachte werd niets verkeerds aangetroffen. Toch is er een storm van kritiek over het besluit losgebarsten.

Sonic en Mario alleen samen bij Olympische Spelen

Als je in de jaren 90 had gezegd dat Sonic en Mario ooit nog eens samen zouden werken in een game, dan werd je waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch zitten beide figuren sinds 2007 samen in games die draaien om de Olympische Spelen. Helaas zal het waarschijnlijk wel daarbij blijven.

Takashi Iizuka van SEGA heeft in een interview gezegd dat een gigantisch event er voor heeft moeten zorgen dat de twee samen zouden werken en ondanks dat hij ze ook daarbuiten wel eens in dezelfde games zou willen zien, ziet hij dit niet gebeuren.

“It took a huge event like the Olympics to make it possible to bring Mario and Sonic together. While I’m personally interested in bringing various characters together for a crossover game outside of the framework of a sporting event, I don’t think we’ll be seeing Mario and Sonic costarring in a game outside of the Olympics.”

Naast de Mario en Sonic op de Olympische spelen-games heeft Sonic in 2008 ook nog een rolletjes gespeeld in Super Smash Bros. Brawl. Waar zouden jullie graag de blauwe egel en besnorde loodgieter samen willen zien stralen?

Mario vs Sonic

[NBA] Dallas naar finale

Dallas Maverciks heeft de finale bereikt van de NBA. Het team maakte in de wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder in de vierde periode een achterstand van acht punten ongedaan en won uiteindelijk met 100-96. De stand in de best-of-seven series kwam hiermee op een onoverbrugbare 4-1.

De Duitser Dirk Nowitzki speelde weer een hoofdol bij Dallas. Hij was goed voor 26 punten en bracht zijn team 74 seconden voor tijd met een driepunter eindelijk op voorsprong (95-94). Ook Shawn Marion was op dreef bij Dallas, hij maakte ook 26 punten.

Dallas Mavericks moet het in de finale opnemen tegen Miami Heat of Chicago Bulls. Na vier wedstrijden staat Miami met 3-1 voor.

Munsterman: "Guidetti snoepje van de week"

FC Twente heeft er een spits bij. Volgens De Telegraaf is de transfer van John Guidetti al in kannen en kruiken.

De Zweedse spits komt transfervrij over van Manchester City en tekent voor vier seizoenen in Enschede. Voorzitter Joop Munsterman is dolblij met de komst van het negentienjarige talent. "Dit valt in de categorie 'snoepje van de week'. Als je zo'n groot talent transfervrij kunt krijgen, dan moet je die kans niet laten liggen", zegt de preses.

Guidetti speelde nog niet in de Premier League, wel maakte hij zijn debuut voor Manchester City in de League Cup. Vervolgens werd hij verhuurd aan Championship-club Burnley. Daar scoorde hij éénmaal in vijf wedstrijden.

Manchester City wilde graag door met de jonge Zweed, maar daar had de speler zelf geen trek in. Kansen op speeltijd zijn niet groot bij de kapitaalkrachtige club, die ook deze zomer weer veel zaken wil doen op de transfermarkt. "Guidetti had geen zin om nog langer als zesde spits van Manchester City op zijn kans te wachten en kiest voor het voetbal", aldus Munsterman.

Bedrijven negeren plan stimulering topvrouwen

Grote bedrijven laten een initiatief om meer vrouwen in de hoogste bestuurslagen te krijgen links liggen. Van de 25 ondernemingen die aan de AEX zijn genoteerd, ondertekenden er 7 het handvest Talent naar de Top. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

De inventarisatie richtte zich op 35 grote bedrijven. Daarvan ondertekenden naast de 7 AEX-ondernemingen nog 7 andere grote bedrijven het convenant, maar ook de ondertekenaars gaan er mogelijk niet helemaal voor.

Van de 14 ondertekenaars geven er 6 geen of onvoldoende informatie. Van de overige 21 bedrijven zeggen er 11 geen cijfers paraat te hebben. Bij de bedrijven die wel cijfers voorhanden hebben, neemt het aandeel topvrouwen wel licht toe, van 20 tot 20,5 procent.

Ondertekenaars Heineken en TomTom willen niet zeggen hoeveel vrouwen ze in de top hebben rondlopen. Grote ondernemingen zoals Shell ondertekenenden het actieplan helemaal niet. Shell zegt in een reactie een globaal diversiteitsbeleid te voeren, terwijl het actieplan alleen lokaal kijkt.

Donderdag wordt een voortgangsrapportage van het vier jaar geleden opgerichte handvest aan premier Mark Rutte aangeboden. In totaal 170 bedrijven doen mee. Volgende week buigt de Eerste Kamer zich over een vrouwenquotum van 30 procent in het bedrijfsleven.

ADO en Groningen hebben Europa voor ogen

ADO Den Haag, nog zonder de geblesseerde Charlton Vicento en de geschorste Dmitri Bulykin, en FC Groningen beginnen donderdagavond in de Residentie aan het toetje van het succesvolle seizoen in de eredivisie. Inzet is deelname aan Europees voetbal. De winnaar over twee wedstrijden mag zich inschrijven voor de Europa League. De return is zondag in de Euroborg.

Excelsior gaat proberen uit bij Helmond Sport een voorschot te nemen op een langer verblijf in de eredivisie. De Rotterdammers kunnen het zondag voor eigen publiek dan afmaken. VVV-Venlo gaat met hetzelfde doel op bezoek bij FC Zwolle, dat het kampioenschap in de Jupiler League in de slotfase van het seizoen verspeelde maar nog altijd hoop heeft op promotie.

ADO en Groningen hebben Europa voor ogen
ADO en Groningen hebben Europa voor ogen (Foto: ANP)

VVD wil speekseltest tegen drugs op scholen

De VVD wil dat scholen speekseltesten mogen afnemen als er vermoedens zijn dat leerlingen drugs gebruiken. De partij hoopt daarmee het gebruik en de handel ervan de kop in te drukken. Ouders en de medezeggenschapsraad moeten wel eerst toestemming geven, schrijft De Telegraaf donderdag.

Uit onderzoek blijkt dat 4 procent van de brugklassers al een jointje opsteekt. In de eindexamenklassen ligt dat percentage al op 30 procent van de leerlingen. Dat zijn onacceptabele cijfers, vindt VVD-Kamerlid Ton Elias.

"Een blowtje is allang niet meer zo onschuldig als 25 jaar terug, het gaat nu om troep. Ik begrijp dat je natuurlijk niet willekeurig jonge mensen een wattenstaafje in de mond kunt duwen, maar aan de andere kant mogen we niet wegkijken van dit probleem", zegt Elias in de krant.

Softdrugs zijn in Nederland niet strafbaar, maar een positieve test moet wel leiden tot een schorsing, vindt de VVD. Bij een speekseltest zijn sporen van marihuana tot veertien uur na gebruik terug te vinden. Bij cocaïne is dat tot drie uur.

Oostenrijk ruziet om Hitler

Oostenrijk ruziet over een stemming in de gemeenteraad van Amstetten dinsdag. Twee raadsleden van de extreemrechtse FPÖ stemden toen niet voor de opheffing van het ereburgerschap van Adolf Hitler, maar onthielden zich van stemming.

De sociaaldemocratische SPÖ en de conservatieve ÖVP vinden dat niet kunnen. Zij hebben geëist dat de FPÖ de twee raadsleden uit de partij zet en dat de twee leden van de gemeenteraad opstappen. Na intern FPÖ-crisisberaad woensdag hebben de 'Freiheitlichen' dat echter geweigerd, aldus Oostenrijkse media donderdag.

Onderzoek van de Groenen, die het balletje in Amstetten aan het rollen brachten, heeft inmiddels uitgewezen dat de Duitse oud-dictator nog in twee andere Oostenrijkse gemeentes ereburger is: Kufstein in Tirol en Waidhofen an der Ybbs.

EU-landen komen met VN-resolutie tegen SyriŽ

De vier EU-landen in de VN-Veiligheidsraad hebben woensdag (plaatselijke tijd) een ontwerp-resolutie ingediend die het geweld van het bewind in Syrië tegen de oppositie veroordeelt. Dit is van diplomaten in New York vernomen.

Volgens mensenrechtengroepen heeft het bloedige optreden van het Assad-bewind tegen betogers al aan zeker 1100 Syriërs het leven gekost. Lijken zouden in zee worden gedumpt. De oppositie stelt dat er 8000 mensen worden vermist sinds de massale protesten begonnen in maart.

De resolutie, die door Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Portugal is ingediend, veroordeelt dan ook het geweld tegen de burgerbevolking. Het bewind in Damascus wordt gewaarschuwd dat dat neer zou kunnen komen op misdaden tegen de mensheid.

Aanvaarding van de resolutie is niet zeker. Volgens diplomaten zou Rusland zijn veto kunnen gebruiken.

EU-landen komen met VN-resolutie tegen Syrië
EU-landen komen met VN-resolutie tegen Syrië (Foto: ANP)

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

'Ziekenhuisbevalling gevaarlijker voor moeder'

Zwangere vrouwen die niet vanwege medische redenen in het ziekenhuis hoeven te bevallen, kunnen dat beter niet doen. Ziekenhuisbevallingen zorgen voor onnodige risico's. Dat zegt professor Raymond de Vries die donderdag aan de Universiteit van Maastricht benoemd wordt tot hoogleraar Fysiologische Verloskunde, schrijft De Telegraaf.

De van oorsprong Amerikaanse De Vries wil een tegengeluid laten horen in de discussie over de hoge babysterfte in Nederland. Utrechts onderzoek suggereerde vorig jaar dat dat door het hoge aantal thuisbevallingen in Nederland komt. Volgens De Vries zorgen ziekenhuisbevallingen juist voor een groter risico voor moeders.

Bevallingen in het ziekenhuis leiden volgens De Vries vaker tot een keizersnede. Daarbij is de kans op complicaties en zelfs moedersterfte hoger dan bij thuisbevallingen. "In 1990 stierven in de VS in het ziekenhuis nog twaalf op de honderdduizend vrouwen in het kraambed en drie jaar terug was dat zeventien. In Nederland ligt dat aantal op de helft."

Brein achter genocide Rwanda opgepakt

De autoriteiten in de Democratische Republiek Congo hebben de voormalige Rwandese militieleider Bernard Munyagishari (52) opgepakt. Het Rwanda-Tribunaal (ICTR) beschouwt hem als een van de breinen achter de genocide in het Centraal-Afrikaanse republiekje in 1994.

Dit heeft het VN-hof in het Tanzaniaanse Arusha woensdag laten weten. Volgens ICTR-hoofdaanklager Hassan Jallow heeft Munyagishari de Interahamwe mede gerecruteerd, getraind en geleid. Dat was een militie van etnische Hutu's die zich schuldig maakte aan de massaslachtingen en massaverkrachtingen waarvan de Tutsi-minderheid het slachtoffer werd. Tijdens de volkenmoord vielen binnen honderd dagen zeker 800.000 doden.

Het ICTR is nu nog op zoek naar negen verdachten. Onder hen is Félicien Kabuga, de financier van de genocide.

Brand Kalmthoutse Heide onder controle

De brand op de Kalmthoutse Heide, net over de Belgische grens, is onder controle. Dat meldt de Nederlandse gemeente Woensdrecht, die door de brand werd bedreigd. De brandweer verwacht nog zeker de hele dag bezig te zijn met nablussen. Rook van de brand blijft voorlopig voor overlast zorgen.

Bij de brand is inmiddels al zo'n 400 tot 450 hectare heide en bos in vlammen opgegaan, zo'n 10 procent van het hele natuurgebied. De brand reikte tot aan de grens en rukte op in de richting van Huijbergen. Die plaats bij Woensdrecht zit nog steeds in de rook. Volgens de gemeente is de rook niet gevaarlijk.

De Belgische en de Nederlandse brandweer werken met man en macht aan de bestrijding van de brand. Ze krijgen hulp van de luchtmacht die twee grote blusvoertuigen, zogeheten crashtenders, heeft ingezet.

Tornado's VS eisen nog meer doden

Het zuiden en middenwesten van de Verenigde Staten wordt nog altijd geteisterd door tornado's. Woensdag (lokale tijd) vielen in de staten Oklahoma, Kansas en Arkansas veertien doden door het natuurgeweld. Dat meldde de krant Los Angeles Times.

Het totale dodental door de tornado's dit jaar nadert de 500. Gevreesd wordt dat dit tornadoseizoen het recordaantal doden van 1953 zal breken. Toen vielen 519 slachtoffers.

De laatste serie wervelwinden lijkt vooral Oklahoma City zwaar te hebben getroffen, met ten minste acht doden en zeventig gewonden. Onder de doden is ook een baby van 15 maanden.

De nieuwe tornado's bemoeilijken het werk van hulpverleners, die nog aan het zoeken zijn naar overlevenden. Met name het stadje Joplin in Missouri werd zwaar getroffen, daar vielen 125 doden.

Tornado's VS eisen nog meer doden
Tornado's VS eisen nog meer doden (Foto: ANP)

Wildkakken: waar kan het nog?

Mijn mooie woonplaats Apeldoorn noemt zichzelf 'Stad in het groen'. Dan verwacht je overal bosschages, parken en plantsoenen waarin je bij hoge nood even op je gemak je gevoeg kunt doen. Niets blijkt minder waar.
Overal hebben bomen en bosjes en groenvoorzieningen plaatsgemaakt voor kantoren, open terreinen en asfaltvlaktes. Ga daar maar eens kakken. Zelfs het Parkje van Pythagoras is niet meer wat het achteraf ook nooit geweest is.

Avril Lavigne geeft dit najaar concert in Nederland

Avril Lavigne komt dit najaar naar Nederland voor een concert. De Canadese zangeres staat op 13 september in de Heineken Music Hall in Amsterdam, laat concertorganisator Mojo woensdag weten.

De show van Lavigne staat in het teken van haar nieuwe album Goodbye Lullaby, dat eerder dit jaar verscheen. Het is het vierde album van de zangeres, die negen jaar geleden doorbrak met de hit Complicated. De kaartverkoop voor het concert gaat vrijdagochtend van start.

De 26-jarige Lavigne is naast Complicated bekend van de hits Sk8r Boi, Losing Grip en Don't Tell Me. Wereldwijd verkocht ze meer dan dertig miljoen albums. Bovendien heeft ze haar eigen modemerk Abbey Dawn.


Avril Lavigne geeft dit najaar concert in Nederland (Foto: Novum)

Duitser opgepakt voor dode vrouw langs A67

De Duitse politie heeft dinsdag een 33-jarige man uit Lünen bij Dortmund aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de vrouw te hebben vermoord die in februari langs de A67 bij Venlo werd gevonden. Dat maakte de Duitse politie woensdag bekend.

De man is de zwager van het 32-jarige slachtoffer. De twee hadden een relatie die vorig jaar op de klippen was gelopen. De vrouw, die inmiddels een nieuwe partner had, zou voorafgaand aan de moord al door de verdachte zijn bedreigd.

De Duitser wachtte zijn ex op 29 januari bij haar huis op, waarna hij op haar insloeg en haar uiteindelijk wurgde. Twee dagen na de moord reed hij met het lichaam naar Nederland, waar hij het langs de snelweg dumpte. De man handelde vermoedelijk uit jaloezie.

Het lichaam van de vrouw werd begin februari door wandelaars aangetroffen.

Militairen lopen 'mars voor waardering' in Den Haag

Meer dan vijfduizend ongeruste militairen en burgermedewerkers bij defensie voeren donderdag actie in Den Haag. Zeker duizend man lopen uit protest tegen de bezuinigingen mee in de 'mars voor waardering'. Defensiepersoneel wordt opgeroepen in uniform naar Den Haag te komen.

Militairen mogen niet staken, maar voor deelname aan de Landelijke Actiedag Defensiepersoneel op het Koekamp bij het Malieveld is geen speciale toestemming nodig. De organisatie noemt het bijzonder 'dat juist de over het algemeen zeer terughoudende en loyale defensiemedewerkers op zo'n massale manier hun onvrede aangeven'.

Omdat het maximumaantal deelnemers is bereikt, is de inschrijving gesloten. In dat opzicht is de manifestatie voor de bonden op voorhand al een groot succes. Vanaf 33 opstapplaatsen vertrekken donderdagochtend bussen naar Den Haag. Het programma eindigt om 14.00 uur.

Na de mars houden medewerkers van de militaire vakbond toespraken en volgt een debat met Tweede Kamerleden. Ook minister van Defensie Hans Hillen (CDA) houdt een toespraak.

Bij militairen heerst grote onrust over de bezuinigingen van ongeveer 1 miljard euro, bleek maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Door de bezuinigingen komen twaalfduizend arbeidsplaatsen te vervallen. Zesduizend medewerkers worden overtollig. De reorganisatie begint in augustus, maar mensen krijgen pas volgend jaar te horen of ze moeten vertrekken.

'Chelsea gaat grote schoonmaak houden'

Chelsea is van plan om komende zomer de bezem door de selectie te halen. Eigenaar Roman Abramovich is niet gelukkig na het afgelopen seizoen. Chelsea won vorig seizoen de dubbel in Engeland, maar deze jaargang bleven The Blues met Carlo Ancelotti aan het roer zonder prijzen. Abramovich is daarom van plan om de markt op te gaan en enkele spelers te laten vertrekken.

Nicolas Anelka zou één van de spelers worden die op zoek mag naar een nieuwe broodheer. De Fransman hoeft volgens The Independent niet per direct weg, maar bij een goed bod zou hij Londen mogen verlaten. De andere vier spelers zijn José Bosingwa, Yuri Zhirkov, Paulo Ferreira en reservedoelman Hilario.

Chelsea wil gaan verjongen en heeft diverse grote talenten op het oog. De Braziliaans international Neymar (Santos) staat hoog op de verlanglijst van Abramovich, die ook gecharmeerd zou zijn van Gregory van der Wiel en de Belgische beloften Kevin De Bruyne (RC Genk) en Romelu Lukaku (Anderlecht). Sergio Agüero wordt inmiddels ook gelinkt aan Chelsea.

Tien doden bij vliegtuigongeluk India

Bij een vliegtuigongeluk in een buitenwijk van Faridabad, een stad ten zuiden van de Indiase hoofdstad New Delhi, zijn woensdag tien mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Indiase autoriteiten bekendgemaakt.

Het toestel, een klein vliegtuig dat was gecharterd om een patiënt naar een ziekenhuis in New Delhi te brengen, stortte tijdens een storm neer. Aan boord waren zeven mensen, onder wie twee artsen en twee piloten. Het toestel stond op het punt te landen, maar stortte bovenop een gebouw. Het vliegtuig brak in tweeën en vloog in brand.

Ook het gebouw waarop het toestel was neergekomen vatte vlam en drie bewoners kwamen daarbij om het leven. Twee anderen raakten gewond.

Giftige blauwalg bij Almere geruimd

De blauwalg die aan het Catamaranstrand bij Almere is aangetroffen, is geruimd. Het strand blijft nog wel afgesloten en het zwemverbod blijft voorlopig van kracht. Donderdag wordt bekeken of de kust veilig is. Dat meldt de provincie Flevoland woensdag.

Ook de zwemverboden bij het Almeerderstrand en het Zilverstrand blijven gehandhaafd tot in ieder geval donderdag 16.00 uur. Dan worden de onderzoeksgegevens van die stranden bekend.

De zwemverboden van de provincie Noord-Holland voor de zwemlocaties Muiderberg, Oud-Valkeveen en het Naarderbos blijven eveneens van kracht. Hetzelfde geldt voor het gebiedsverbod van de gemeente Muiden voor Muiderberg.

Aanleiding voor de verboden is de vondst van de blauwalg. Het blijkt te gaan om een zeer giftige vorm. De zeer giftige blauwalg werd in het water aangetroffen bij onderzoek dat werd ingesteld omdat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden.

Het gaat volgens de provincies om een algensoort die schadelijk is voor mensen. Hoe schadelijk de algen zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid die mensen binnenkrijgen en hoe zwaar de personen zijn.

VVV krijgt groen licht voor nieuw stadion

VVV-Venlo speelt vanaf het seizoen 2013/2014 in een nieuw stadion. De gemeente Venlo stemde gisteravond in met de bouw van een multifunctioneel complex en de financiering daarvan. Een nieuw stadion voor de Venlose club is daar een onderdeel van. Het nieuwe stadion komt op het terrein van de voormalige Frederik Hendrik Kazerne.

Directeur Marco Bogers reageert op de website van de eredivisionist tevreden op de beslissing. "De moderne en uitgebreide faciliteiten van een nieuw wedstrijdstadion geven VVV-Venlo de kans haar ambitie te verwezenlijken, namelijk een vaste plek in de middenmoot van de Eredivisie. Doordat de inkomsten stijgen kan de begroting worden opgeschroefd."

Bogers beseft echter ook dat afscheid nemen van de Koel, het huidige stadion van de Noord-Limburgers, niet iedereen makkelijk zal vallen. "De Koel kent een grote emotionele waarde. Voor de continuïteit van de club is een nieuw wedstrijdstadion echter van levensbelang."

De projectontwikkelaar gaat nu aan de slag met het in gang zetten van de plannen. Het is de bedoeling per 1 januari volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen.

'Omgekomen zoon Gadhafi was niet in LibiŽ'

De bewering van het Libische regime dat de jongste zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi op 30 april omkwam door een NAVO-aanval is 'propaganda' en 'ongefundeerd'. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi woensdag verklaard, aldus het persbureau ANSA.

"In werkelijkheid was de jongste zoon niet in Libië, hij woonde in een ander land", aldus Berlusconi. Volgens de premier geldt hetzelfde voor drie kleinkinderen die zouden zijn omgekomen door de aanval. De premier baseert zich op informatie afkomstig van de Italiaanse inlichtingendiensten.

Het Libische regime meldde op 1 mei dat de NAVO de verblijfplaats van de 29-jarige Saif al-Arab Gadhafi beschoten had met zeker drie raketten. Van Gadhafi's jongste zoon is bekend dat hij lange tijd in Duitsland studeerde en zich niet bemoeide met politiek.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #846
©FOK.nl e.a.