Giftige blauwalg bij Almere geruimd

Redactie

De blauwalg die aan het Catamaranstrand bij Almere is aangetroffen, is geruimd. Het strand blijft nog wel afgesloten en het zwemverbod blijft voorlopig van kracht. Donderdag wordt bekeken of de kust veilig is. Dat meldt de provincie Flevoland woensdag.

Ook de zwemverboden bij het Almeerderstrand en het Zilverstrand blijven gehandhaafd tot in ieder geval donderdag 16.00 uur. Dan worden de onderzoeksgegevens van die stranden bekend.

De zwemverboden van de provincie Noord-Holland voor de zwemlocaties Muiderberg, Oud-Valkeveen en het Naarderbos blijven eveneens van kracht. Hetzelfde geldt voor het gebiedsverbod van de gemeente Muiden voor Muiderberg.

Aanleiding voor de verboden is de vondst van de blauwalg. Het blijkt te gaan om een zeer giftige vorm. De zeer giftige blauwalg werd in het water aangetroffen bij onderzoek dat werd ingesteld omdat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden.

Het gaat volgens de provincies om een algensoort die schadelijk is voor mensen. Hoe schadelijk de algen zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid die mensen binnenkrijgen en hoe zwaar de personen zijn.