Bier en tieten

Tot mijn niet geringe vreugde en verbazing, vernam ik het heugelijke nieuws dat op vrijdag 17 juni a.s. een heuse bierdag voor vrouwen wordt georganiseerd. In een klooster in Brabant nog wel, georganiseerd door Fiona de Lange. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar deze kittige dame heeft bier tot haar missie gemaakt. Ze heeft zelfs een bierblog. En een biertwitter. En god mag weten wat ze nog meer met bier doet. Ik dacht dat je met ‘hij smaakte weer prima dit weekend’ wel voldoende woorden had vuil gemaakt aan dit goudgele drankje. Maar daar denkt Fiona compleet anders over.

Waarom ze zo vreselijk graag wil dat vrouwen gaan bieren, is mij niet onmiddellijk duidelijk. Dat ze wil dat iedereen bier gaat drinken, is daarentegen zonneklaar. Berichten als ‘Alcohol vormt verhoogd risico op kanker’ en ‘Meer kans op psoriasis voor bierdrinkende vrouw' worden door haar nonchalant weggewoven. Alsof alcohol behalve gezellig en lekker, niet gewoon ook heel erg slecht voor je is. Wereldwijd is het zelfs doodsoorzaak nummer één bij mannen van 15 tot en met 59 jaar. Zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. En die zullen er wel verstand van hebben, dunkt mij. Maar dat zal toch niet het goede voorbeeld zijn, dat wij vrouwen volgens Fiona moeten volgen?

Ik moet toegeven: zelf drink ik graag een biertje. Veel vrouwen die ik ken overigens. Ik las op Fiona’s blog dat mannen het bijzonder aantrekkelijk vinden als een vrouw bier drinkt. En dat zal niet zijn, omdat je er zo lekker van uit je waffeltje gaat ruiken. Nee, ik denk persoonlijk dat de aantrekkelijkheid van bierdrinkende vrouwen vooral zit in de associatie met seks. Vrouwen die bier drinken hebben mannelijke trekjes, vermoeden mannen. Als je de lijn doortrekt, zou het wel eens heel goed mogelijk kunnen zijn, dat diezelfde dames ook niet vies zijn van enige lichamelijke genoegens.

Grote vraag blijft wat mij betreft, of het per se nodig is dat wij zogenaamde mannendingen overnemen. En andersom. Ik houd heel erg van jurkjes bijvoorbeeld, maar voel geen enkele behoefte om mannen ervan te overtuigen dat zij ze ook moeten gaan dragen. Ik denk trouwens dat veel vrouwen van nature al behoorlijk wat mannelijke trekjes hebben. Zo zwart-wit is dat hele man-vrouwgedoe uiteindelijk niet. Hoewel ik zelf heilig geloof dat ik übervrouwelijk ben, wees mijn lief me er laatst op dat ik toch een aantal prominent aanwezige mannelijke trekjes heb.

Zo kap ik al te lange en ingewikkelde gesprekken over relationele aangelegenheden, graag af met de woorden: ‘Oké, genoeg gepraat. Neuken?’ In het begin keek hij hier nog enigszins vreemd van op. Maar al snel stond hij eerder in de slaapkamer dan ikzelf. Het is de perfecte manier om wat dan ook op een aangename manier op te lossen. Wat is er nou nog belangrijk als je net heel erg prettige seks hebt gehad? En na afloop van een vrijpartij wil ik best even knuffelen, maar een mens heeft ook rust nodig. Dus zijn mijn woorden dan al snel: ‘zo en nu slapen'. Want niets werkt zo ontspannend als seks voor het slapengaan. Maar erg vrouwelijk is het allemaal niet, volgens lief. Al hoor ik hem niet klagen.

Hoewel ik dol ben op damesuitjes, vind ik ‘een biertje drinken met de jongens’ ook ongelofelijk gezellig. Slap ouwehoeren, weinig tot geen gezeur; ik vind dat bijzonder plezierig moet ik zeggen. Dat is ook wel de sfeer die om bier hangt, makkelijke zorgeloosheid. Na mij de zondvloed, dat idee een beetje. En vooruit, ik moet bekennen dat we hiermee bij een gevoelig punt zijn aanbeland. Dat is namelijk iets, wat wij vrouwen af en toe best kunnen gebruiken: een beetje minder moeilijk doen. Als we daar bier voor moeten inzetten, dan is het niet anders. Met mate natuurlijk dames. Dat spreekt voor zich. Anders komt er niets meer van die fijne, ongecompliceerde, platte seks die we na het bier drinken gaan hebben. Gewoon omdat het lekker is. Helemaal niets ingewikkelds aan.

Ik begin geloof ik, zowaar een beetje te begrijpen wat Fiona bedoelt. Het gaat niet alleen om de drank zelf. Het gaat om het algehele biergevoel. Als we dan ook maar af en toe een wijntje blijven drinken, lieve heren. Of een kopje kruidenthee. Samen bedoel ik. Mannen en vrouwen. Omdat uit de tegenstelling slechts de waarheid groeit. En we elkaar nodig hebben, met al onze mannelijke en vrouwelijke trekjes. In welk lichaam ze dan ook gehuisvest zijn.

Ach, het is eigenlijk zo eenvoudig allemaal. I’ll drink to that.