Obama en Medvedev spreken over raketschild

De Verenigde Staten en Rusland willen een manier vinden om binnen de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Centraal- en Oost-Europa de veiligheid van beide landen te garanderen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in Frankrijk, waar hij de top van de G8 bijwoont.

Het raketschild is bedoeld om de dreiging te keren die uitgaat van landen als Noord-Korea en Iran, aldus de president, maar Rusland ziet dit toch vooral als een provocatie zo dicht bij zijn grenzen. De Russische president Dmitri Medvedev waarschuwde eerder al eens dat het schild het begin kan zijn van een nieuwe wapenwedloop.

Obama kwam donderdag in Frankrijk aan. Op de G8-top in het Franse Deauville bespreken wereldleiders kwesties op de gebieden van economie en veiligheid. In de wandelgangen spreekt Obama bovendien onder vier ogen met Medvedev, de Japanse premier Naoto Kan en de Franse president Nicolas Sarkozy. Naast de kwestie van het raketschild zoekt hij meer Europese steun voor inmenging in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De G8 bestaat uit de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, Rusland en Japan. Ook de Europese Unie is bij de gesprekken aanwezig.