DVD: Sonny Boy

Jenny

Pak je tissues er maar bij, want deze film gaat een aanslag doen op je traanbuizen. Sonny Boy van regisseuse Maria Peters vertelt het verhaal van de liefde tussen de Surinaamse Waldemar en de 17 jaar oudere Nederlandse Rika, een interraciale relatie die in het Nederland van rond de Tweede Wereldoorlog verre van geaccepteerd was. Rika verkeerde al in de lastige positie van alleenstaande moeder nadat ze haar overspelige man verlaten had, maar haar relatie met Waldemar zorgt voor meer problemen. Ze raakt haar huis en vier kinderen kwijt, maar samen met Waldemar weet ze er weer bovenop te komen. Ze krijgen een zoontje, Waldy, en samen bieden ze het hoofd aan tal van tegenslagen, maar beleven ze ook vele gelukkige momenten. Maar wanneer de oorlog uitbreekt wordt het pas echt zwaar...

DVD-cover Sonny Boy

Sonny Boy, gebaseerd op het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl (wat op zijn beurt weer is gebaseerd op het waargebeurde verhaal overgeleverd door de echte Waldy Nods), toont twee mensen die hun eigen keuzes maken, ongeacht wat de maatschappelijke opvattingen over hun keuzes zouden zijn. Dat een dergelijke levensinstelling het leven niet altijd gemakkelijker maakt mag duidelijk zijn, maar het wekt zeker sympathie en respect op. Waar Waldemar en Rika aanvankelijk vooral tegenslagen kenden door hun 'onacceptabele' relatie (zowel van de kant van veel Nederlanders als van Waldemar's zus die over komt uit Suriname), geeft deze ervaring vooral Rika een extra impuls om tijdens de oorlog Joden te helpen onderduiken in hun pension. Dat dit haar familie duur zal komen te staan voel je al van verre aankomen.

Sonny Boy - Waldemar en Rika

Voor een film van Nederlandse bodem is Sonny Boy bijzonder sterk. Het zal weinig mensen onberoerd laten wanneer Waldemar of zelfs de kleine Waldy op straat uitgemaakt wordt voor 'nikker' en vooral de representatie van de concentratiekampen is sterk in zijn pijnlijkheid. De film weet te raken, en dan ben je sneller geneigd te minpunten te vergeven. De utopische beelden van de Surinaamse en Nederlandse stranden aan het begin zijn een beetje too much, en Ricky Koole's Rika heeft de neiging Sergio Hasselbaink's Waldemar enigszins te overschaduwen, maar dit stoort niet heel erg. Is Sonny Boy het kijken waard? Zeker, maar verwacht dus wel dat je snotlappen bij de hand moet hebben, of in ieder geval met grote regelmaat een brok in je keel zult hebben.