[Play-offs EL] Uitslag ADO Den Haag - FC Groningen

Niels (DerMeister)

ADO Den Haag is dicht bij een ticket voor Europees voetbal. De Hagenaars wonnen in eigen huis met liefst 5-1 van FC Groningen. Jens Toornstra was drie keer doeltreffend, Lex Immers en Ramon Leeuwin maakten ook een doelpunt voor ADO. Joris Ivens scoorde namens FC Groningen tegen. Zondag is de return in Groningen.

ADO en Groningen begonnen stipt om acht uur in de stromende regen aan hun duel, maar de vreugde bleek van korte duur. Door een storing deden de lichtmasten in Den Haag het niet en scheidsrechter Pieter Vink legde de wedstrijd in de negende minuut stil.

Na ruim tien minuten ging het spel verder en werd duidelijk dat ADO de betere ploeg was. Halverwege de eerste helft drukte de thuisploeg dat ook uit in de score. Toornstra liep goed de diepte in na een steekpass van Aleksandar Radosavljevic en schoof de 1-0 langs de Groningse doelman Luciano.

Met die stand werd ook gerust, maar in de tweede helft duurde het niet lang voor Toornstra weer doel trof. Nu reageerde hij goed toen Luciano een schot van Immers alleen maar tegen kon houden. Na ruim een uur viel uit het niets de tegentreffer. Ivens kopte van dichtbij een voorzet van de linkerkant binnen.

Na de tegentreffer was ADO heel even van slag, maar als snel herpakte de ploeg zich en werd weer ieder duel geestdriftig aangegaan. Groningen had daar nog steeds geen antwoord op en vier minuten na de tegentreffer was de marge weer twee. Immers prikte vanaf de rand van het strafschopgebied een derde bal langs Luciano.

Daarmee was het leed nog niet geleden voor Groningen. ADO bleef aandringen en de bezoekers wisten niet hoe ze het hadden. De laatste twee treffers vielen dan ook door verdedigingsfouten. Eerst voltooide Toornstra zijn hattrick nadat een bal voor het Groningse doel bleef hangen en even later profiteerde Leeuwin van een fout van Luciano.

ADO Den Haag

5 - 1

FC Groningen

 21' Toornstra
53' Toornstra
67' Immers
72' Toornstra
84' Leeuwin
   64' Ivens
 
 Gele kaart: Kum, (ADO Den Haag), Ajilore, v. Dijk (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.564
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Kum
Derijck
M.Piqué
Leeuwin
Radosavljevic
Toornstra (v.Duinen/90 3)
Verhoek
Immers
Kubik (Visser/90)
  Luciano
Kieftenbeld (v. Dijk/46)
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Ajilore (Metaj/81)
Bacuna
Hiariej
Tadic
Andersson (Matavz/70)