Versneld afhandelen strafzaken succes

De proef met het versneld behandelen van strafzaken is een succes. Sinds de start van de proef begin dit jaar zijn tot medio mei 4800 zaken versneld afgehandeld. Ook worden steeds meer taakstraffen werkelijk uitgevoerd. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Waar het eerder gemiddeld acht tot negen maanden duurde voordat een zaak werd afgehandeld, is dat met deze 4800 zaken niet het geval. Veel daders kregen binnen zes uur te horen welke sanctie werd opgelegd, anderen werden eerst vastgezet en kregen binnen drie dagen duidelijkheid.

De proef loopt in vijf regio's: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Den Bosch. Eind februari begon Utrecht als eerste regio met de proef. Doel is slachtoffers, verdachten en de samenleving sneller te laten weten waar ze aan toe zijn.

Bij de aanpak werken onder meer het OM en de politie beter samen. Er wordt bijvoorbeeld meteen naar de zaken gekeken, in plaats van dat eerst rapporten worden geschreven. De zaken die in aanmerking komen voor een versnelde behandeling, zijn misdrijven die eenvoudig te bewijzen zijn. "Bijvoorbeeld als een dader op heterdaad is betrapt", legt een woordvoerder van het OM uit.

Een bijkomend voordeel blijkt dat het aantal mislukte taakstraffen is gedaald. Voorheen kwam het geregeld voor dat daders niet meer te vinden waren door een verhuizing, maar tijdens de proef kregen ze de straf al opgelegd terwijl ze nog vastzaten. Hoe groot de daling is, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het OM kan slechts melden dat het gaat om een 'aanzienlijke daling'.

Eind juni start een nieuw hoofdstuk van de proef en start nog een aantal regio's met de versnelde afhandeling. Aan het eind van het jaar vindt een evaluatie plaats. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2012 de nieuwe werkwijze landelijk worden ingevoerd.