Twee jaar geŽist voor masturberende doodrijder

Een 42-jarige Fries die vorig jaar een bejaard echtpaar doodreed moet twee jaar de cel in en mag veertig maanden niet rijden. Dat heeft justitie donderdag geëist. Waarschijnlijk masturbeerde de man tijdens het ongeluk. Hij zat er verder bepaald niet alledaags bij: hij was onder invloed van drugs, droeg vrouwenkleren en had een cockring om zijn geslachtsdeel.

Het ongeval vond plaats op 24 juni vorig jaar. De man uit Minnertsga reed op de N32 bij Leeuwarden en botste met zijn blauwe VW Golf frontaal op de Mitsubishi Space Star van de 78-jarige Leeuwarder en zijn 79-jarige echtgenote. De verdachte was in een flauwe bocht naar rechts rechtdoor gereden.

De twee overleden ter plekke aan hun verwondingen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de man schuld heeft aan het ongeval. Hij heeft volgens de officier van justitie 'zeer onvoorzichtig en onoplettend' gereden. De officier vermoedt dat de man bezig was zichzelf te bevredigen toen hij op de auto van de slachtoffers botste.

Vlak voor de aanrijding zag een vrouwelijke getuige dat de man hard en slingerend reed. Op de plek van de aanrijding zijn geen remsporen aangetroffen. In het bloed van de verdachte zijn sporen van ghb, xtc en cannabis aangetroffen.

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut hebben de drugs het rijgedrag waarschijnlijk nadelig beïnvloed. De verdachte zegt dat hij zich niets meer van de bewuste dag kan herinneren. Volgens hem heeft hij de avond voor het ongeval drugs gebruikt. Hij vermoedt dat hij door de zon werd verblind.

Hij ontkent dat hij zichzelf achter het stuur bevredigd heeft. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd met diverse breuken en kneuzingen. Zijn milt en een stukje darm moesten worden verwijderd. De officier sprak van 'een bizar ongeval'. "Dit is een zaak die ik niet meer zal vergeten."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.