Politiek Den Haag opgetogen over arrestatie Mladic

Politiek Den Haag reageert opgetogen op de aanhouding van Ratko Mladic. De arrestatie van de voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs betekent echter nog niet dat de weg voor EU-lidmaatschap voor Servië geplaveid is, vindt de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat de aanhouding van Mladic laat zien 'dat je in deze wereld niet wegkomt met deze misdaden'. Dit betekent niet automatisch dat Servië mag toetreden tot de EU, vindt Rutte. "Dit was slechts een van de vele voorwaarden die daarvoor zijn gesteld."

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) spreekt van een 'goede dag voor de slachtoffers van Srebrenica, voor Servië en voor Europa'. "Nederland mag trots zijn dat we erop zijn blijven hameren dat Mladic naar Den Haag moet. Oorlogsmisdadigers kunnen vluchten, ze kunnen zich verstoppen maar uiteindelijk zullen ze zich moeten verantwoorden voor hun daden."

Joris Voorhoeve, die ten tijde van de val van Srebrenica minister van Defensie was, vindt dat de arrestatie veel te lang op zich heeft laten wachten. Hij zei altijd het vermoeden te hebben gehad dat er te weinig moeite is gedaan om hem aan te houden.

Oud NAVO-chef en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer noemt de aanhouding van Ratko Mladic groot nieuws. "De arrestatie heeft veel te lang geduurd. Srebrenica is een kras op de ziel van Nederland, ook voor mij persoonlijk", zei hij.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke spreekt van geweldig nieuws. "Dit laat zien dat keiharde druk werkt", zegt hij. "Maar een zwaluw maakt nog geen zomer." Servië moet ook werk maken van de arrestatie van andere oorlogsmisdadigers, vindt hij.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel is blij voor alle nabestaanden. "Het recht zal nu zegevieren", zei hij. Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt de arrestatie een stap in de goede richting. Maar hij vindt dat Servië nog niet automatisch tot de EU mag toetreden. SP'er Harry van Bommel vindt ook dat het land nog meer moet doen om 'andere boeven' te pakken, maar spreekt wel van 'geweldig nieuws'.


Politiek Den Haag opgetogen over arrestatie Mladic (Foto: Novum)