FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 mei 2011

Voorbeschouwing Grand Prix van Monaco

Dit weekend staat in Monte Carlo weer de Grand Prix van Monaco op het programma, snelle bolides en veel glitter en glamour. Vorig jaar waren de Red Bulls oppermachtig en won Mark Webber eenvoudig. Kan hij het dit jaar weer doen en zo de zegereeks van zijn teamgenoot Sebastian Vettel doorbreken? Wat kunnen McLaren, Ferrari en Renault? Kan één van de andere coureurs voor een verrassing zorgen en hoe gaan de nieuwe superzachte banden van Pirelli het houden? We zien het komende zondag.

De Grand Prix van Monaco staat al sinds 1929 op het programma. Vanaf 1955 is de race een vast onderdeel op de kalender. Het evenement wordt samen met de 24 uur van Le Mans en de Indianapolis 500 gezien als het belangrijkste ter wereld. Het circuit in Monte Carlo is al vele malen aangepast, maar het karakter van de baan is behouden gebleven. Zo is er de langzaamste bocht uit de Formule 1: de hairpin bij het Grand Hotel waarbij de rijders slechts 50 kilometer per uur rijden. Vlak er achteraan zit de tunnel waarbij de rijders het daglicht verruilen voor kunstlicht.

Het motorvermogen is niet belangrijk op het circuit, wel de downforce die de bolide heeft. Ook is het vertrouwen dat een coureur heeft in het circuit en in de auto belangrijk om snelle rondetijden te rijden in de straten waar de muur altijd dichtbij is. Een foutje is dan ook snel gemaakt. De grip op het circuit varieert gedurende het weekend, omdat zodra een sessie afgelopen is het circuit weer vrijgegeven wordt voor de inwoners van Monaco.


Bron: FIA.com

Lengte: 3.340 km
Aantal ronden: 78
Totale lengte: 260.520 km
Ronderecord: 1.14.439 (M. Schumacher - Ferrari F2004)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 118
2 Lewis Hamilton McLaren 77
3 Mark Webber Red Bull 67
4 Jenson Button McLaren 61
5 Fernando Alonso Ferrari 51
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
7 Nick Heidfeld Renault 25
8 Felipe Massa Ferrari 24
9 Vitaly Petrov Renault 21
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 14
11 Kamui Kobayashi Sauber 9
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 6
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Sergio Perez Sauber 2
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
17 Pastor Maldonado Williams 0
18 Rubens Barrichello Williams 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
21 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 185
2 McLaren 138
3 Ferrari 75
4 Renault 46
5 Mercedes Grand Prix 40
6 Sauber 11
7 Scuderia Toro Rosso 6
8 Force India F1 4
9 Williams 0
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0


De naam van de legendarische Alberto Ascari is voor altijd verbonden aan de race omdat hij met zijn Lancia D50 door oververhitte remmen de chicane miste en in de Middellandse Zee belandde. Hij was ongedeerd, maar een week later kreeg de Italiaan op Monza een testongeval met zijn Ferrari en overleed hierbij. Het is ook de reden waarom de boten in de haven tijdens de race in de Formule 1 enkele meters van de kant moeten liggen.

De coureurs kenden vele gedenkwaardige races in de straten van Monaco, waarbij 1982 een extreem voorbeeld was. Het jaar 1987 viel niet op door de overwinning van Ayrton Senna, maar vanwege de uitsluiting van Christian Danner die in een training de auto van Michele Alboreto bij Beau Rivage aanreed, waarna diens Ferrari vlam vatte. Het was de eerste keer in de historie van de Formule 1 dat een dergelijke maatregel werd toegepast.

Een jaar later waren de McLarens oppermachtig. Senna was in de kwalificatie meer dan een volle seconde sneller dan Alain Prost. Laatstgenoemde reed in de race lange tijd achter de Ferrari van Gerhard Berger en nadat hij van de Oostenrijker bevrijd was ging hij op jacht naar Senna die 46 seconden voor hem lag. De Braziliaan deed het rustig aan, maar nadat Prost in één ronde zes seconden goed had gemaakt zette deze aan. Senna wist even de snelste ronde van de race te pakken, maar hij verloor zijn concentratie en belandde na 66 ronden bij Portier in de muur, zodat Prost alsnog wist te zegevieren.

Ook in andere jaren gebeurde er veel. Zo kwamen in 1996 maar drie rijders over de finishlijn (zege Olivier Panis). In 2001 kwam polesitter David Coulthard niet weg bij de opwarmronde. De Schot moest achteraan starten en werd uiteindelijk nog vijfde, na een halve race de achterzijde van de Arrows van Enrique Bernoldi te hebben gezien. In 2006 probeerde Michael Schumacher op te gaan voor zijn zesde zege in de straten van het Prinsdom, maar een bewust remfoutje in de kwalificatie zorgde er voor dat hij achteraan moest starten. Twee jaar later wist Lewis Hamilton de race te winnen, na in de beginfase bij het uitkomen van de bocht bij het zwembad de muur nog even te hebben geraakt.

In 2010 startte Mark Webber van de poleposition na in de kwalificatie de glijdende Robert Kubica en Sebastian Vettel te zijn voorgebleven. Fernando Alonso kwalificeerde zich na een crash helemaal niet en hij moest dan ook achteraan beginnen. Webber begon de race goed, voor Vettel en Kubica. Helemaal achteraan gaf de Williams van Nico Hülkenberg problemen, zoveel zelfs dat hij bij het uitkomen van de tunnel crashte en een safety car veroorzaakte.

Dit was in het voordeel van Alonso die meteen zijn verplichte pitstop uit kon voeren. De Spanjaard was er met de Ferrari zelfs de oorzaak van dat de meeste coureurs vroeg naar binnen gingen om voor hem weer terug op de baan te komen. Webber breidde zijn leidende positie gestaag uit, totdat de safety car voor de tweede keer in actie moest komen. Rubens Barrichello was bij Massenet gestrand met een kapotte vering, veroorzaakt door een losgekomen putdeksel.

Daarna ging de race voort tot de zeventigste ronde toen Lotus-coureur Jarno Trulli bij een kamikazepoging in Rascasse de HRT van Karun Chandhok torpedeerde. Vlak voor de finish ging de safety car weer naar binnen en deed Michael Schumacher nog een succesvolle poging om plaats zes van Alonso af te pakken. De Duitser werd voor deze actie bestraft met strafseconden omdat er niet ingehaald mocht worden. Webber won de race, voor Vettel en Kubica.

Donderdag 26 mei 2011

10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 28 mei 2011

11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 29 mei 2011

14:00 - Formula 1 Grand Prix de Monaco 2011

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 28 mei 13.55-15.15 uur RTL GP: Formule 1 - Monaco - Kwalificatie
Zo 29 mei 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Monaco - Pre-show
Zo 29 mei 13.55-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Monaco - Race

Datum Tijd Programma
Za 28 mei 13.00-15.30 uur BBC1: Formule 1 - Monaco - Kwalificatie
Zo 29 mei 13.00-16.10 uur BBC1: Formule 1 - Monaco - Race
Zo 29 mei 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Monaco - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Donderdag 18 °C 27 °C 10 % zonnig
Zaterdag 17 °C 24 °C 0 % zonnig
Zondag 17 °C 24 °C 0 % zonnig
Bron: The Weather Channel

Oprah Winfrey Show stopt na 25 jaar

De allerlaatste Oprah Winfrey Show is woensdag uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Het baanbrekende praatprogramma was sinds 1986 op de buis.

De 57-jarige Winfrey noemde haar publiek tijdens haar afscheid 'een veilige haven'. De steenrijke talkshowkoningin, die wekelijks miljoenen kijkers trok in Amerika, was een zelfhulpicoon voor de Amerikaanse natie. Ze moedigde haar kijkers aan hun intuïtie te volgen en innerlijke rust en geluk te vinden.

The Oprah Winfrey Show was voor veel bekende Amerikanen een opstapje. Amerikaanse sterren als Dr. Phil en Dr. Oz begonnen hun televisiecarrière als onderdeel van The Oprah Winfrey Show. Boeken die Winfrey aanprees in haar show, werden steevast bestsellers.

Oprah Winfrey Show stopt na 25 jaar
Oprah Winfrey Show stopt na 25 jaar (Foto: ANP)

EU eens over stresstest kerncentrales

De lidstaten van de Europese Unie zijn het woensdag eens geworden over stresstests voor kerncentrales. Uit de tests moet blijken of de centrales bestand zijn tegen ongelukken, natuurrampen en diverse terreuraanslagen.

Op 1 juni wordt begonnen met de tests. Vermoedelijk nemen ze de rest van het jaar in beslag en de uiteindelijke uitslagen worden dan ook rond april volgend jaar verwacht.

Het idee om stresstests uit te voeren kwam na de ramp met de Fukushima Daiichi-centrale in Japan, die werd getroffen door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami.

Volgens Eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger wordt bekeken wat de gevolgen zijn als een vliegtuig zich in een kerncentrale boort, hetzij door een technisch probleem, hetzij door een terreuraanslag. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook onderzocht of centrales bestand zijn tegen explosies van gasflessen of tankwagens.

In totaal worden 143 kerncentrales onderzocht.

Tijdelijke vergoeding voor adoptiekosten

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het initiatief voor een vergoeding van 3700 euro voor de kosten die ouders maken voor het adopteren van kinderen uit een ander land. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De vergoeding moet wel tijdelijk zijn. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kan zich hier in vinden.

Sinds 2009 mogen ouders die kinderen adopteren de kosten hiervoor niet meer aftrekken van het belastbaar inkomen. Adoptie kan volgens de SGP echter duur zijn en daarom kwam onder meer deze partij met het plan voor de vergoeding. Net als de SGP vindt ook de PvdA dat voorkomen moet worden dat mensen vanwege te hoge kosten afzien van adoptie.

Kamerlid Joost Taverne (VVD) vindt het daarentegen geen overheidstaak adoptie financieel te ondersteunen. Toch vindt hij dat de regeling er wel moet komen, vanwege verwachtingen die de overheid op dit gebied inmiddels heeft gewekt. Taverne en PVV-Kamerlid Willie Dille pleitten wel voor een tijdelijke regeling, tot 2012. Het kabinet en de Kamer gaan nog kijken wat voor regeling er na 2012 moet komen.

Groningse (12) wint Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is dit jaar gewonnen door Bouwien Begeman. De 12-jarige Groningse ontving woensdag de voorleestrofee uit handen van de kampioen uit 2010.

Tijdens de finale in Utrecht las Bouwien voor uit De Jongen in De Gestreepte Pyjama van de Ierse schrijver John Boyne. De jury vond dat ze het dramatische stukje geschiedenis 'beheerst en boeiend' voorlas.

Bouwien zit op de basisschool Theo Thijssen in Boven Pekela. De 11-jarige Ebe Damen uit Overijssel werd tweede. Alle finalisten ontvingen een oorkonde en een boekenbon.

De Nationale Voorleeswedstrijd is bestemd voor leerlingen van de twee hoogste groepen van de basisschool. Met het initiatief willen de organisatoren Stichting Lezen en het sectorinstituut Openbare Bibliotheken laten zien dat lezen leuk is.

Gladbach handhaaft zich in Bundesliga

Borussia Mönchengladbach speelt ook volgend seizoen in de Bundesliga. De nummer zestien van deze jaargang speelde woensdag met 1-1 gelijk bij VfL Bochum. De ploeg van de Nederlandse verdediger Roel Brouwers had afgelopen weekeinde het eerste duel tegen de nummer drie van de Tweede Bundesliga al met 1-0 gewonnen.

Bochum had in de openingsfase van het matige duel de beter kansen. De openingstreffer na 24 minuten kwam desondanks uit het niets vallen. De Noorse verdediger Havard Nordtveit hielp de thuisploeg met een eigen doelpunt. Daarmee was de achterstand uit het eerste duel weggewerkt.

Na de tegenvaller nam Gladbach langzaam de regie in de wedstrijd in handen. Voor rust was er al een kopbal van Mohamadou Idrissou die op de lat uiteenspatte. Na de thee tikte Marco Reus een bal binnen nadat Idrissou al dichtbij was, maar de aanvaller stond buitenspel.

In de 73e minuut besliste Reus de tweestrijd alsnog. Nu werd hij weggestuurd door Igor de Camargo na een dubbele een-twee. Reus schoof de bal na de voorzet van de Braziliaanse Belg onberispelijk in de korte hoek.

Ierse wapensmokkelaar getuigt in Litouwen

Een Ier die ervan verdacht wordt dat hij in Litouwen wapens heeft gekocht voor de Real IRA zegt dat hij door een Britse geheim agent is overgehaald om deel te nemen aan de operatie. De man, Michael Campbell (38), legde woensdag in een rechtbank in Vilnius een getuigenis af.

Campbell werd drie jaar geleden gearresteerd nadat hij ogenschijnlijk 10.000 euro had overhandigd aan een Litouwse undercoveragent die zich voordeed als wapenleverancier. De Ier had op dat moment granaten, granaatwerpers, een geweer voor een scherpschutter, ontstekingen en 10 kilo springstof bij zich.

In de rechtbank zei Campbell dat hij door een Britse geheim agent was overgehaald om in Litouwen wapens te kopen. De agent zou hem contactpersonen in Litouwen hebben gewezen en beloofde een 'veel beter inkomen' dan hij had met het smokkelen van sigaretten, een misdrijf waarvoor hij in 2004 in Nederland was veroordeeld.

De aanklagers in de zaak willen een maximumstraf van twintig jaar eisen tegen de Ier.

De Real IRA, een splintergroepering van de IRA, strijdt tegen de Britse heerschappij in Noord-Ierland.

Verdachte zweminstructeur vrijgelaten

De 53-jarige zweminstructeur uit Uithoorn die wordt verdacht van ontucht met een jong meisje is vrijgelaten. De rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam heeft besloten dat de man op vrije voeten moet worden gesteld, meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdagavond. Het OM is in beroep gegaan tegen de beslissing. De man blijft verdachte.

De man, die als zweminstructeur werkte bij een zwembad in Aalsmeer, werd vrijdag aangehouden, nadat de ouders van het kind woensdag aangifte tegen hem deden. De woning van de verdachte is doorzocht. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de man afbeeldingen heeft gemaakt van kinderen aan wie hij les gaf. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de zaak een relatie heeft met de Amsterdamse zedenzaak.

De 53-jarige verdachte werkte sinds oktober 2008 bij het zwembad. Hij is door de directie van het zwembad op non-actief gesteld. De man gaf op vrijdagavond en af en toe op zondagochtend zonder toezicht van anderen les aan in totaal ongeveer honderd kinderen.

Voor de ouders van deze groep kinderen werd woensdagavond een bijeenkomst gehouden. Ongeveer tweehonderd ouders bezochten de bijeenkomst, waarbij ook medewerkers van de gemeente Aalsmeer, de politie, het OM, GGD en de directie van het zwembad aanwezig waren.

'Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt'

Door met water in plaats van schuim te blussen is de schade van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk veel groter geworden dan had gehoeven. Dat meldt de NOS woensdag na gesprekken met deskundigen op het gebied van chemiebranden. De deskundigen bevestigen hiermee een verhaal van directeur van het bedrijf Gerard Spierings en zijn raadsman Robert van 't Zelfde, die eerder al hetzelfde beweerden.

Bij de brand in Moerdijk op 5 januari stond aanvankelijk een plas vloeistof in brand. Een veiligheidscoördinator van het bedrijf gaf meteen aan dat schuim moest worden ingezet, maar de brandweer koos voor water. Uiteindelijk is er in de middag, avond en nacht 55 miljoen liter bluswater gebruikt.

Het blussen met grote hoeveelheden bluswater was tegen voorschriften in die het bedrijf, de gemeenten en de brandweer zelf hebben opgesteld. Veiligheidsdeskundige in de chemie en lector risicomanagement aan de hogeschool Rotterdam Jan Meissen stelt dat het effect van blussen met water is dat de brandbare vloeistof op het water gaat drijven en meestroomt, waardoor een veel groter oppervlak in brand komt te staan.

Zou blussen met schuim niet meer lukken, dan had de brandweer het vuur gecontroleerd moeten laten uitbranden. Hiermee is de verbranding van gevaarlijke stoffen optimaal en gaat de rook zo hoog mogelijk de lucht in, zodat schadelijke stoffen meer verwaaien en verdunnen. Water mag alleen worden gebruikt om de omgeving die moet worden gespaard te koelen.

Een groot deel van het bluswater is terechtgekomen in oppervlaktewater, omdat Chemie-Pack slechts ruimte had voor 650.000 liter. De rekening van het schoonmaken van het bluswater is opgelopen tot 13 miljoen euro. Rijkswaterstaat en het waterschap Brabantse Delta willen dat Chemie-Pack het opruimt en de schoonmaak betaalt. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze beslag laten leggen op verzekeringsgeld van het bedrijf.

Chemie-Pack is het hier niet mee eens en stelt dat het besluit om met veel water te blussen door de brandweer is genomen en dat dit in strijd was met de afspraken en algemene kennis over chemiebranden. Het bedrijf vreest snel failliet te gaan.

GroenLinks wil dat de regering een onafhankelijk onderzoek instelt naar de bestrijding van de brand om in de toekomst beter voorbreid te zijn, zegt de partij woensdag in een reactie. Ook wil GroenLinks zo snel mogelijk een debat met de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de kwestie.


'Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt' (Foto: Novum)

Schutter Tucson kan niet worden vervolgd

De man die begin dit jaar zes mensen doodschoot tijdens een politieke bijeenkomst in de staat Arizona kan niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Vanwege een psychische stoornis is hij niet in staat om de aanklachten te begrijpen en zichzelf te verdedigen. Dat heeft een rechter in de staat Arizona woensdag bepaald.

Jared Lee Loughner schoot in januari het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords in Tucson door het hoofd. Ze overleefde het ternauwernood; zes omstanders kwamen om.

Schutter Tucson kan niet worden vervolgd
Schutter Tucson kan niet worden vervolgd (Foto: ANP)

Actievoerders waarschuwen G8 voor beperken internet

Actievoerders en ondernemers hebben woensdag voorafgaand aan een G8-top in Parijs regeringsleiders gewaarschuwd dat pogingen de toegang tot het internet te beperken vruchteloos zijn. Maatregelen zullen omzeild worden en daardoor irrelevant zijn.

De boodschap van de actievoerders komt bovenop de groeiende weerstand tegen wetgeving die er in de toekomst wel eens toe zou kunnen leiden dat bepaalde internetdiensten aan banden worden gelegd. De weerstand is er niet alleen bij internetactivisten, maar ook bij grote bedrijven als Google en Twitter.

"Regeringen van de G8 moeten nu maar eens heel duidelijk zeggen dat internettoegang een fundamenteel mensenrecht is", aldus de voorzitter van Verslaggevers zonder Grenzen Jean-Francois Julliard. Volgens hem censureren meer dan zestig landen delen van het internet en dat aantal groeit.

Volgens Tony Wang, de algemeen directeur van Twitter in Europa, zijn pogingen om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen gedoemd te mislukken. Hij weigerde in te gaan op pogingen van Groot-Brittannië om de strikte privacywetgeving van het land toe te passen op gebruikers van Twitter. Hij zei wel dat 'het antwoord op kwaadsprekerij meer gesprekken zouden moeten zijn'.

Ook Google is een voorstander van vrijheid van meningsuiting op het internet. Eerder dit jaar bood Google samen met Twitter een dienst aan die Egyptenaren in staat stelde berichten op het internet te plaatsen, ondanks dat de regering de internettoegang had afgesloten. "We hebben dat open communicatiekanaal opgesteld op eigen risico", aldus een beleidsmaker bij Google.

De Amerikaanse regering heeft ook haar steun uitgesproken voor ongehinderde internettoegang. Alec Ross, een speciale adviseur van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, zei dat Washington kortgeleden cursussen heeft gegeven aan voorvechters van democratische rechten hoe online filters kunnen worden omzeild.

Sommigen denken dat regeringen die proberen het internet te censureren een bij voorbaat verloren strijd voeren. "Besturen, in welke vorm dan ook, worden absoluut irrelevant, als ze dat niet al zijn", aldus Shervin Pishevar van het Amerikaanse investeringsbedrijf SGN. "Besturen gaan niet langer de controle houden over technologieën die eraan zitten te komen."

Deze boodschap kan wel eens een onaangename verrassing zijn voor sommige regeringsleiders. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dinsdag gezegd dat de wereld van het internet meer gereguleerd moet worden.

Maurice Lévy, die door Sarkozy is aangesteld om de eerste e-G8-conferentie te organiseren, zei te hopen dat deelnemende regeringsleiders hun bezwaren tegen meer regulering door overheden aan de kant zullen zetten. "Als hun visie ook maar twee graden wordt bijgesteld dan zal dat een grote overwinning zijn", aldus Lévy.

Actievoerder Nadina Wahab zei dat de les die kan worden geleerd van de opstanden in de Arabische wereld is dat het internet vrij moet worden gelaten. "Het internet behoort niet toe aan bedrijven, noch regeringen, noch de G8", aldus Wahab.

Belgische heidebrand dreigt grens over te steken

De hulpdiensten in Nederland zijn woensdagavond druk bezig met voorbereidingen om te voorkomen dat de grote heidebrand in België overslaat naar Nederland. Hierbij wordt een crashtender, ook wel blusreus genoemd, ingezet. Een tweede staat klaar. Ook wordt een zogenoemde stoplijn neergelegd, die ervoor moet zorgen dat het vuur niet verder komt, meldt een politiewoordvoerder.

De brand brak woensdag iets voor het middaguur uit op de Kalmthoutse Heide. Volgens de Belgische gemeente Kalmthout is de brand begonnen aan het ven de Putse Moer en breidde het vuur zich al snel uit naar het noordoosten, richting Essen.

Het vuur is woensdagavond nog altijd niet onder controle en breidt zich uit richting het noorden, onder meer naar het Nederlandse dorp Huijbergen. "We proberen momenteel vooral te voorkomen dat rook en vuur Huijbergen bereikt", zegt de woordvoerder.

Bij de brand komt veel rook vrij en dat leidt ook in Nederland tot klachten. De gemeente Woensdrecht, waar Huijbergen onder valt, kijkt daar naar.

Bij de brand is tot nu toe naar schatting zo'n 200 tot 250 hectare heide afgebrand. Het gaat volgens de gemeente Kalmthout vooral om heide, en niet om bosgebied.

Een brandweerwagen is bij de brand beschadigd geraakt. Twee brandweermannen hebben lichte kneuzingen. Een uur na het ontstaan van de brand werden de drie bewoners van drie huizen op de heide geëvacueerd.

Omstreeks 16.45 uur meldde de gemeente Kalmthout dat meer dan twintig brandweerkorpsen bezig zijn met het blussen van de brand. Ook Nederlandse brandweermannen zijn actief in het gebied. De eerste brandweerploegen zijn inmiddels afgelost door nieuwe krachten.

[RG] Schoorel; "Ik was minder scherp"

Thomas Schoorel werd vandaag in de tweede ronde van Roland Garros uitgeschakeld door Stanislas Wawrinka. De Zwitser versloeg de Nederlander in drie sets. Schoorel erkende dat hij niet goed genoeg was om te winnen.

"Ik speelde minder dan maandag. Ik was iets minder scherp, bewoog minder goed en serveerde minder. Al is het maar een paar procent, tegen iemand als Wawrinka is dat dodelijk," zei Schoorel na afloop van de partij. "Daarnaast pakte ik de kansen die ik kreeg niet en hij wel. Daarom staat hij in de top twintig en ik kom net aan top honderd. Ik wist al wat er nodig is om beter te worden en dat heeft hij me vandaag weer duidelijk gemaakt. Wawrinka was gewoon beter."

Schoorel was in zijn eersterondepartij door zijn rug gegaan en had daardoor niet kunnen trainen. "Misschien had dat ermee te maken dat het vandaag allemaal net wat minder was dan in mijn vorige partij. Ik zal de komende tijd en de rest van mijn carrière veel tijd aan mijn rug besteden. Ik heb op mijn achttiende al een hernia gehad. Ik heb een vlakke rug, zoals dat heet. Dat betekent dat mijn onderste wervels dicht op elkaar zitten."

Ondanks zijn verlies heeft Schoorel de afgelopen tijd wel genoten, een periode waarin hij ook twee challengers won. "Ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen anderhalve week. Ik hoop volgend jaar rechtstreeks het hoofdtoernooi in te komen en dan ook vijf wedstrijden of meer te spelen..."

Bommateriaal op luchthaven Indonesië

De Indonesische autoriteiten hebben in een wachtruimte op de internationale luchthaven van Soerabaja materialen gevonden waarmee een bom kan worden vervaardigd. Dat heeft het Indonesische ministerie van Vervoer woensdag gezegd. Eerder op de dag had de luchtvaartmaatschappij Garuda Airlines per fax een dreigement ontvangen.

Doelwit zouden vluchten van Soerabaja naar de hoofdstad Jakarta zijn geweest. Bommenruimers vonden in een wachtruimte voor passagiers een plastic tas met vloeistoffen waarmee een explosief kan worden gemaakt. Garuda stelde één vlucht uit, maar de dienstregeling werd later op de dag alweer hervat.

Fijnstofnorm nu al overschreden

De norm die bewoners langs drukke wegen moet beschermen tegen vieze lucht, is nu al overschreden. In Leiden was woensdag de 36e dag waarop dit jaar te veel fijn stof werd gemeten, terwijl het maximum op 35 dagen ligt. GroenLinks wil snel een debat met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA).

In Eindhoven, Schiedam, Den Haag en Breda is de situatie bijna net zo erg, meldden Milieudefensie en GroenLinks op basis van cijfers van het RIVM. In de eerste vier maanden werden evenveel normen overschreden als in heel 2010.

De Europese Commissie gaf Nederland in 2009 uitstel om aan de luchtkwaliteitseisen te voldoen. Die 'coulanceregeling' loopt op 11 juni af, waardoor weer aan de Europese richtlijn Luchtkwaliteit moet worden voldaan.

Het uitstel werd verleend op voorwaarde dat maatregelen zouden worden getroffen om de uitstoot te reduceren. Hiervan is weinig terechtgekomen.

Er zijn opties om mensen die bijvoorbeeld langs wegen wonen te ontzien op dagen dat de lucht te vies dreigt te worden. Lagere snelheden bijvoorbeeld, suggereert GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. "De regering slaagt er niet snel genoeg in om uitlaatgassen aan te pakken. Ik vraag al heel lang om passende maatregelen. Desnoods moet Europa maar ingrijpen."

De regering zoekt op meer fronten de confrontatie met Europa, aldus Van Gent. "Ik hoop dat ze een tik op de vingers krijgen." De Europese Commissie kan Nederland een boete van honderden miljoenen euro's opleggen.

Milieudefensie spreekt van 'een alarmerende situatie voor de volksgezondheid'. In Nederland overlijden volgens de organisatie jaarlijks duizenden mensen aan de gevolgen van blootstelling aan fijnstof.

Twitter koopt TweetDeck

Berichtensite Twitter heeft TweetDeck gekocht, een software-toepassing voor gebruikers van sociale media. De overname hing al weken in de lucht. Woensdag bevestigde het Amerikaanse bedrijf Twitter dat het de populaire applicatie heeft gekocht, zonder te zeggen hoeveel het voor TweetDeck heeft betaald.

Persbureau Reuters meldde vorige maand op basis van bronnen dat TweetDeck voor 50 miljoen dollar (35 miljoen euro) in de etalage zou staan. Met TweetDeck hebben mensen in één blik overzicht over hun accounts bij sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn.

Op Twitter kunnen mensen berichten plaatsen van maximaal 140 tekens. De berichtensite is een van de meest populaire sociale netwerkplatforms op internet, samen met Facebook en Zynga.

Twitter koopt TweetDeck
Twitter koopt TweetDeck (Foto: ANP)

Directeur Valdano vertrekt bij Real Madrid

Jorge Valdano stapt op als algemeen directeur van Real Madrid. Het lijkt erop dat hij een machtsstrijd met José Mourinho verloren heeft.  Diverse bronnen melden dat het bestuur woensdagavond officieel zal besluiten om de samenwerking met Valdano te beëindigen.

De relatie tussen de directeur en de trainer was vanaf het begin slecht. Mourinho verweet Valdano schuldig te zijn aan slechte aankopen en eiste bij voorzitter Florentino Perez dat Valdano zich niet meer met het eerste elftal mocht bemoeien. Die was het daar uiteraard niet mee eens en liet vervolgens geregeld doorschemeren geen fan te zijn van de speelstijl van Mourinho.

Duitsland vreest nieuwe bacteriedoden

De darmbacterie EHEC heeft vermoedelijk nog twee slachtoffers geëist in Duitsland. Een 41-jarige vrouw uit Nedersaksen en een 89-jarige dame uit Sleeswijk-Holstein zijn bezweken aan diarree, bloedarmoede en nierfalen, de symptomen van een infectie. Dat hebben de autoriteiten in de beide deelstaten woensdag bekendgemaakt.

Ook van een 80-jarige vrouw uit Sleeswijk-Holstein werd vermoed dat zij was overleden aan EHEC, maar dat blijkt volgens de minister van Volksgezondheid van de deelstaat niet het geval. Het eerste slachtoffer was een 83-jarige vrouw uit Nedersaksen.

De EHEC-bacterie grijpt sinds vorige week om zich heen in Duitsland. Vele honderden mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen. De oorzaak van de uitbraak is nog niet opgehelderd.

Duitsland vreest nieuwe bacteriedoden
Duitsland vreest nieuwe bacteriedoden (Foto: ANP)

Spitsenprobleem voor Engeland in EK-kwalificatie

Jermain Defoe heeft zich afgemeld voor het EK-kwalificatieduel dat Engeland op 4 juni speelt tegen Zwitserland. Doordat de Engelsen ook al Wayne Rooney missen door een schorsing ontstaat er een spitsenprobleem voor bondscoach Fabio Capello.

De afwezigheid van Defoe wordt door de FA gemeld op zijn website. Wat de spits van Tottenham Hotspur mankeert wordt niet vermeld. Engeland gaat in groep G van de EK-kwalificatie samen met Montenegro aan de leiding. Beide landen hebben tien punten uit vier duels. Zwitserland staat op zes punten achterstand derde.

'Heksenstel' gruwelijk verminkt door familie

Een man en vrouw uit het Indiase Khaira zijn maandag op gruwelijke wijze verminkt door familieleden. Het stel wordt er namelijk van verdacht zwarte magie te bedrijven.

Familieleden van het stel hebben het vermoeden dat het stel hekserij bedrijft aangezien andere familieleden om de haverklap ziek zijn. Ook wordt het echtpaar verantwoordelijk gehouden voor de financiële problemen binnen de familie.

Het huis van het stel werd maandagochtend bestormd door de woedende familie. Terwijl zij op de vrouw begonnen in te slaan, probeerde manlief dit te voorkomen. Dit had hij beter niet kunnen doen. De familieleden pakten een schaar en staken zowel zijn ogen als de hare uit. Daarnaast werd de tong van de vrouw afgesneden.

Het verminkte koppel is overgebracht naar het ziekenhuis. De Indiase politie heeft inmiddels tien familieleden gearresteerd.

Jordania wil begroting van vijftig miljoen euro

Merab Jordania wil met Vitesse een topclub worden in Nederland. De Georgische eigenaar wil met de Arnhemse club over vijf jaar naar een begroting van vijftig miljoen euro.

Jordania wil met Vitesse daarmee een gooi doen naar de bovenste plekken in de Eredivisie, meldt De Gelderlander. De ambitieuze Gelderse club is tot dit bedrag gekomen nadat het onderzoek deed naar de mogelijkheden om de top van Nederland te bereiken. Vitesse hoopt zo aan te sluiten.

Landskampioen Ajax werkt op dit moment met een begroting van 64 miljoen euro en nummer drie PSV 59 miljoen euro. Vitesse werkte het afgelopen seizoen met een begroting van twintig miljoen euro, maar wist desondanks op het nippertje de nacompetitie te ontlopen. Jordania wil daarom stappen maken.

Eén van de nieuwe impulsen die Vitesse moet krijgen is stadionuitbreiding. Het GelreDome biedt op dit moment plaats aan 25.000 mensen, maar dat moet uitgebreid worden tot 35.000. Dat betekent dat er een tweede ring moet komen ondanks de tegenvallende supportersaantallen.

NOC*NSF bouwt 'high performance centre' in Londen

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Londen kunnen volgend jaar gebruikmaken van extra faciliteiten. Om aan specifieke wensen te voldoen, creëert NOC*NSF een zogenoemd 'high performance centre' dicht bij het olympisch dorp. Dat maakte chef de mission Maurits Hendriks woensdag in Londen bekend.

"Het is van belang dat Nederlandse sporters kort voor en tijdens de Spelen dezelfde faciliteiten hebben als thuis," vertelde Hendriks tijdens een persbijeenkomst in Londen. "Het probleem is dat we niet iedereen kunnen accrediteren. Daarom gaan we op fietsafstand van het olympisch dorp een ruimte creëren waar sporters bijvoorbeeld krachttraining kunnen doen of door een orthomanueel therapeut kunnen worden behandeld als ze dat willen."

Elson en Gadzuric in voorlopige selectie

Bondscoach Gadi Kedar heeft de NBA-spelers Francisco Elson en Dan Gadzuric opgenomen in zijn voorlopige selectie van vijftien man. De Oranje-basketballers moeten komende zomer promotie zien af te dwingen naar de A-divisie om zich vervolgens te kunnen kwalificeren voor het Europees kampioenschap van 2013.

Luxemburg, Oostenrijk en Estland zijn de tegenstanders in groep A van Divisie B. De beslissende drie duels zijn 18 (thuis), 21 en 24 augustus (uit). Nederland leidt met drie zeges. Ter voorbereiding op de EK-kwalificatie doet de nationale ploeg mee aan de Euro Jam in Almere (12-14 augustus) met als opponenten Georgië, Villanova Wildcats en Israël. De oefencampagne begint met een vijftal oefenwedstrijden tegen Cyprus, Groot-Brittannië en Nigeria.

[Update] Xbox Marketplace is kapot

[Update 20:37] Met dank aan Tom_88 en een tweet van Major Nelson blijkt dat de marktplaats via Xbox Live alweer te benaderen is. De andere services met problemen zijn nog niet gemaakt.

[Origineel bericht] Sommigen zal het al opgevallen zijn maar de marktplaats op Xbox Live is een beetje kapot. Xbox Live is zelf nog wel beschikbaar en online gamen is gewoon nog mogelijk maar de marktplaats is compleet leeg. Microsoft heeft al aangegeven dat ze er mee bezig zijn, de oorzaak is nog niet bekend.

Dit is wat Microsoft te zeggen heeft over het probleem: "Users may experience difficulties with the following services: Browsing Indie Games from the Xbox 360 console or Xbox.com, browsing the Games for Windows – LIVE Marketplace on a PC, Browsing Games Marketplace from the Xbox 360 console or Xbox.com," en "We are aware of the problem and are working to resolve the issue. We apologize for any inconvenience this may cause and thank you for your patience."

Zodra er meer bekend is over het probleem laten we dit natuurlijk weten.

Red Bull past pitstopprocedure aan

Red Bull Racing heeft de procedures rond de pitstops voor het weekend in Monaco onder de loep genomen en aangepast. Aanleiding hiervoor zijn de acties van Ferrari die Fernando Alonso tot drie keer toe tegelijk binnenhaalden met Mark Webber. Het kostte de Australiër een podiumplaats.

Red Bull-adviseur Helmut Marko betichtte Ferrari van spionage, maar zo ver wil de teamleiding niet gaan. Pas na een nepbericht over een pitstop slaagde Red Bull er in om Webber voor Alonso te krijgen. De Ferrari stopte, terwijl Webber nog enkele ronden door kon gaan en zo de vierde plaats over kon nemen.

Om herhaling te voorkomen gaat de Oostenrijkse renstal de pitstopprocedure aanpassen. Hierdoor is minder snel duidelijk dat een Red Bull binnen gaat komen en kunnen de concurrerende teams niet meer snel reageren.

K3's Josje weer vrijgezel

Goed nieuws voor liefhebbers van blond en geile kleuterdeuntjes. Josje is namelijk weer vrijgezel.

De Drentse schone werd vorig jaar aan de haak geslagen door Levi van Kempen. Het stel is echter als vrienden uit elkaar gegaan. "Ze zijn alle twee jong en hebben het hartstikke druk", laat het management van de acteur weten.

Ook de grote afstand tussen de twee heeft roet in het eten gegooid. De 25-jarige Josje woont namelijk in Antwerpen en de 22-jarige Levi in Amsterdam. "Ze hebben besloten: dit heeft weinig zin."

Het tweetal heeft elkaar leren kennen bij Studio 100, goed voor kindervermaak als Kabouter Plop, K3 en Mega Mindy. Levi had vorig jaar een rol in in Mega Mindy en het Zwarte Kristal.


Josje mag weer alleen slapen...

Hans Textiel failliet verklaard

Modeketen Hans Textiel is failliet verklaard. Dat meldt FNV Bondgenoten, dat woensdag door de curator van de winkelketen op de hoogte is gebracht. Alle winkels blijven in ieder geval nog wel twee weken open.

Het bedrijf telt landelijk zo'n 160 filialen en ongeveer 900 werknemers. In februari kondigde Hans Textiel na een stukgelopen overnamepoging al aan dit jaar definitief te stoppen.

Sindsdien heeft de winkelketen een deel van de filialen inclusief personeel over kunnen doen aan concurrenten als Zeeman en Wibra. De medewerkers van de vestigingen die niet zijn overgenomen worden echter wel ontslagen.

Maak zomerse maps in Portal 2-wedstrijd

In samenwerking met Valve heeft thinkingwithportals.com een wedstrijd opgezet rondom Portal 2. De wedstrijd heeft de naam Summer Mapping Initiative gekregen en zal draaien om het maken van je eigen map. De wedstrijd loopt tot 6 juni 23:59 Amerikaanse tijd, 7 juni 04:59 Nederlandse tijd. De regels staan hieronder.

  • Maps must be submitted no later than June 6th at 11:59pm EDT.
  • Both Singleplayer and Co-op maps are allowed. You may submit one map of each game mode.
  • Maps cannot contain custom assets of any kind. No exceptions. Spend your time working on your puzzle, not making models, textures, sounds/voices, or other extra content.
  • Maps must contain both an Entry and an Exit elevator, the style of which as appropriate for your map theme. 1940's Aperture maps can use the old style elevators, destroyed Aperture can use the destroyed looking elevators, and so on.
  • Maps must be able to be completed without using engine or portaling glitches of any kind.
  • Entries must be uploaded to the ThinkingWithPortals.com Download Database and uploaded in a compressed file format (such as ZIP, RAR or 7z).
  • Entries must include the source VMF.

Portal 2 zal onder andere te winnen zijn naast aandacht vanuit de gemeenschap voor jouw map, ook op de officiële site van Portal 2. Voor meer informatie over de wedstrijd en de manier van jureren kan je terecht op Thinkingwithportals.com.

Stellen opgepakt om samen dineren

De islamitische politie van Saoedi-Arabië heeft drie stellen in de boeien geslagen. De snoodaards waren samen aan het dineren terwijl ze geen relatie hadden.

Agenten van de Commissie voor de Bevordering van Deugd en Preventie van Criminaliteit hebben een Pakistaanse hotelwerknemer opgepakt die met zijn Saoedische collega in het restaurant van het hotel zat te eten. Ook twee andere Saoedische paren, die in een ander restaurant zaten te dineren, werden betrapt en gearresteerd.

De hotelwerkneemster verklaarde de moslimpolitie dat het heel gewoon was om samen met haar Pakistaanse collega te eten. "Ik schaam me niet, aangezien ik niet achterlijk ben", voegde ze eraan toe. De man van een van de andere stellen had als verweer dat hij een werkrelatie met de vrouw heeft en er volgens hem hier niets mis mee is. Het is nog niet bekend hoeveel zweepslagen de overspelige mannen en vrouwen krijgen voor hun etentje.

Egypte opent grensovergang met Gaza permanent

De grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah wordt vanaf zaterdag permanent geopend voor Palestijnen. Dat meldde het Egyptische persbureau MENA woensdag. Het besluit zorgt ervoor dat de blokkade van het sterk verarmde gebied fors wordt versoepeld.

De militaire leiding van Egypte heeft verklaard dat de grens wordt geopend als onderdeel van pogingen een 'eind te maken aan de Palestijnse verdeeldheid en nationale verzoening te bewerkstellingen'.

De beslissing staat in schril contrast met het beleid van ex-president Hosni Mubarak, die forse beperkingen had gesteld aan het vervoer van mensen en goederen via Rafah. Hij sloot zich aan bij een blokkade van de Gazastrook die in 2007 door Israël werd ingesteld, kort nadat Hamas in het gebied aan de macht was gekomen.

Obama ontmoet Ierse Songfestival-kandidaten

Normaal zijn bezoekers voor de Amerikaanse president netjes gekleed in een strak pak. Maar nee, de tweeling uit Ierland die heeft deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival dit jaar in Duitsland komt in die verschikkelijke pakjes aan die ze tijdens het optreden aan hadden.

De twee blonde jongens, met de artiestennaam Jedward, met de kaarsrecht opstaande haren ontmoetten Barack Obama. De president zelf keek er nogal verbaasd naar en bleef wijselijk op afstand. Zou dit de ontmoeting van Jan Peter Balkenende met Obama, waarbij Balkenende een blauwtje loopt, verslaan?

Check de foto's hier.

[RG] Schoorel kansloos tegen Wawrinka

Thomas Schoorel is er niet in geslaagd om op Roland Garros voor een verrassing te zorgen. In de tweede ronde verloor de Nederlander in drie sets van de veertien van de wereld Stanislas Wawrinka; 6-3, 6-2 en 6-4.

In het begin van de partij wist Schoorel, die vanuit de kwalificaties kwam, enkele breakkansen te creëren op de service van de Zwitser, maar wist er geen te benutten. Wawrinka was een stuk effectiever en had aan één break genoeg om de eerste set binnen te halen.

In het vervolg van de wedstrijd bleek Schoorel niet bij machte om het de ervaren speler het nog lastig te maken. Hij kreeg geen kansen meer in het vervolg van de partij en na anderhalf uur spelen was de partij gedaan. Wawrinka treft in de derde ronde de winnaar van Jo-Wilfried Tsonga en Igor Andreev.

[RG] Schiavone, Stosur door

Titelverdedigster Francesca Schiavone heeft zonder problemen de laatste 32 bereikt op Roland Garros. De Italiaanse versloeg Vesna Dolonts met 6-1 en 6-2.

In de openingsgame wist Dolonts Schiavone te breken maar in het vervolg van de partij had ze niets meer in te brengen. Schiavone serveerde erg sterk en gunde haar tegenstandster in de tweede set nog maar twee games.

Ook Samantha Stosur, vorig jaar in Parijs de tegenstandster van Schiavone in de finale, bereikte de volgende ronde. De Australische was Simone Halep met 6-0 en 6-2 de baas.

'Redelijk rustig dagje voor eindexamenlijnen'

Het was opnieuw relatief rustig bij de eindexamenklachtenlijnen, zo lieten het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de Stichting Eindexamenlijn woensdag weten.

Volgens het LAKS werd er vooral veel geklaagd over het havo-examen wiskunde A.

De andere klachtenlijn ontving vooral klachten over vraag 41 van het vmbo eindexamen Engels en vraag 33 van het vwo-examen Frans. "Die vragen kon je op meerdere manieren lezen. Dat is jammer."

Vrachtwagen met kraan botst op spoorviaduct

Een vrachtwagen met daarop een hijskraan heeft woensdag voor een enorme ravage gezorgd bij een botsing tegen een spoorviaduct in Rotterdam. Het gevaarte raakte eerst een glazen geluidswal en botste vervolgens tegen het spoorviaduct, waarna de hijskraan van de vrachtwagen viel en op de weg terechtkwam, meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeval vond rond 18.00 uur plaats op de Kanaalweg. Bij het ongeval raakte niemand gewond. Wel is glas van de geluidswal op het spoor terechtgekomen. Spoorbeheerder ProRail is bezig het spoor schoon te maken.

Vanwege het ongeval rijden tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Alexander geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur, aldus de spoorbeheerder. ProRail verwacht dat de situatie rond 20.30 uur weer hersteld is.

Goedkoop autootje verdwijnt

Je kon er natuurlijk op wachten. Nu Nederland massaal een Toyota Aygo, Prius of een Polo BlueMotion aanschaft vanwege het belastingvoordeel, blijkt de regeling toch te succesvol. Het belastingvoordeel dat voor de zuinigste auto's geldt, gaat dan ook verdwijnen.

De regeling voor auto's met een lage uitstoot is aan zijn eigen succes ten onder gegaan. Door het kwijtschelden van BPM en wegenbelasting loopt de staatskas jaarlijks maar liefst 700 miljoen euro mis. De regering heeft dan ook besloten het belastingvoordeel voor milieuvriendelijke auto's af te schaffen.

Volgens RTL wordt de subsidie geleidelijk afgeschaft. Al in 2013 moet er gewoon, zij het een laag percentage, BPM worden betaald over auto's met een zogeheten A-label. Een jaar later zul je ook maandelijks wegenbelasting moeten betalen. Goed nieuws is er gelukkig ook. De regering zal namelijk afzien van een accijnsverhoging op brandstof.

[E3] Ubisoft komt met games

Naast FOK!games zal Ubisoft ook aanwezig zijn op de E3 in Amerika. Mensen zitten vol verwachting te wachten naar welke games er allemaal getoond gaan worden en dat heeft Ubisoft nu bekendgemaakt. De nieuwe Assassins Creed: Revelations zal zeker van de partij zijn.

Bekijk hieronder de line-up van games die komen, de categorie heeft Ubisoft zelf beschreven.

High Definition

  • Assassins Creed Revelations
  • Call of Juarez: The Cartel
  • Driver San Francisco
  • Rayman Origins
  • Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier

Casual Games

  • The Adventures of Tintin
  • MotionSports Adrenaline
  • RocksmithTM
  • Raving Rabbids
  • Just Dance
  • Your ShapeTM

Online

  • From DustTM
  • Tom Clancy's Ghost Recon Online
  • TrackMania2 Canyon

De E3 is voor Ubisoft ook gelijk de aftrap van hun 25-jarig bestaan. Ubisoft zal 6 juni zijn persconferentie op 23:30 Nederlandse tijd uitzenden via http://www.uplay.com en http://www.youtube.com/ubisoft.

Deskundigen berecht om L'Aquila-beving

Zeven wetenschappers en andere deskundigen zijn in Italië aangeklaagd voor doodslag, omdat zij de bewoners van het Italiaanse stadje L'Aquila in 2009 niet tijdig zouden hebben gewaarschuwd voor een verwoestende aardbeving, die uiteindelijk aan meer dan driehonderd mensen het leven kostte. Advocaten van de aangeklaagden verwierpen de beschuldigingen en zeiden dat het onmogelijk is om aardbevingen te voorspellen.

Desalniettemin besloot de rechter dat de zeven leden van de Grote Gevaren-commissie op 20 september in L'Aquila berecht moeten worden. De websites van de krant Corriere della Sera en andere Italiaanse media meldden woensdag dat de rechter had gezegd dat de verdachten 'onduidelijke, onvolledige en tegenstrijdige informatie' hadden verstrekt over kleine trillingen.

Het middeleeuwse stadje L'Aquila werd op 9 april 2009 getroffen door de aardbeving en werd grotendeels in puin gelegd. In totaal kwamen 308 mensen om het leven. Duizenden inwoners woonden maandenlang in tentenkampen en andere tijdelijke behuizingen.

Voor de aardbeving werden tal van trillingen waargenomen. Geschrokken bewoners vroegen zich al die tijd af of ze het stadje zouden moeten verlaten. De advocaten van de verdachten beweerden dat hun cliënten onmogelijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het feit dat ze geen alarm sloegen, omdat aardbevingen niet te voorspellen zouden zijn.

Iran: IAEA-rapport verzinsel

Iran heeft een recent rapport van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) over het atoomprogramma van het land verworpen. In het rapport staat dat Iran mogelijk werkt aan kernwapens. Het hoofd van het Iraanse atoomprogramma, Fereidoun Abbasi, zei echter dat het rapport is gebaseerd op 'verzonnen documenten'.

Volgens Abbasi zijn de aantijgingen aan het adres van Iran gebaseerd op verkeerde informatie, die is verstrekt door 'een aantal arrogante landen', een zinsnede die vaker wordt gebruikt en waarmee wordt verwezen naar de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

"Deze verzonnen documenten zijn aangeleverd door een aantal arrogante landen om zo internationale organisaties, waaronder het IAEA, op basis daarvan verkeerde beslissingen te laten nemen. Uiteraard hebben ze nog nooit hun aantijgingen kunnen bewijzen", aldus Abbasi.

In het rapport, dat is opgesteld voor een bespreking van het IAEA van 6 tot 10 juni, wordt volgens een ingewijde gesteld dat Iran eind 2010 werkte aan onderdelen van een kernwapenprogramma. Het lijkt er echter op dat Iran al sinds 2004 werkt aan bepaalde zaken die verband houden met kernwapens.

Iran heeft eerder al onderzoeken van het IAEA naar het zogeheten Green Salt Project naar de prullenmand verwezen. Volgens de VS onderzoekt Iran diverse onderdelen van een kernwapenprogramma, zoals het verrijken van uranium en het testen van explosieven. Washington weigert echter originele documenten vrij te geven die deze beweringen ondersteunen en heeft het IAEA voorzien van kopieën. Iran meent dat dit des te meer reden is om te twijfelen aan de echtheid van de documenten.

Abbasi zei dat druk van buitenaf noch 'verzinsels' Iran kunnen dwingen te stoppen met het atoomprogramma. "Je kunt de vooruitgang van een land niet tot staan brengen met valse documenten."

Gegevens Air France-toestel vrijdag openbaar

De gegevens op de twee zwarte dozen van het Air France-vliegtuig dat twee jaar geleden in de Atlantische Oceaan stortte, worden vrijdag openbaar gemaakt. De Franse onderzoeksraad BEA zal de informatie dan op zijn website plaatsen.

Dat heeft de BEA woensdag bekendgemaakt. De zwarte dozen zijn onlangs uit zee gevist na een lange zoektocht. De informatie erop maakt volgens de onderzoekers duidelijk onder welke omstandigheden het vliegtuig verongelukte, maar zegt niets over de oorzaken van de crash. De toedracht wordt waarschijnlijk eind juni bekend, zei de Franse transportminister Thierry Mariani vorige week.

De crash in juni 2009 kostte aan alle 228 inzittenden van de Airbus A330 het leven. Het toestel was onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs.

Gegevens Air France-toestel vrijdag openbaar
Gegevens Air France-toestel vrijdag openbaar (Foto: ANP)

De Graafschap haalt Liberiaan Johnson

Dulee Johnson speelt volgend seizoen bij De Graafschap. De Doetinchemse eredivisionist legde de aanvallende middenvelder voor een seizoen vast, meldt de club op zijn website. De club heeft bovendien een optie om de 26-jarige Liberiaanse international, die ook een Zweeds paspoort heeft, nog twee jaar aan zich te binden.

Johnson, die 25 interlands speelde voor Liberia, komt over van het Griekse Panaitolikos waarmee hij promoveerde naar het hoogste niveau. Op een seizoen bij Maccabi Tel Aviv na, speelde hij verder zijn hele loopbaan in Zweden. Vijf seizoenen verdedigde hij de kleuren van Häcken, evenzoveel jaar kwam hij uit voor AIK Solna.

DeathSpank zoekt het vuur van spek

Hothead Games heeft bekendgemaakt dat onze held DeathSpank terug zal komen in een nieuw avontuur. In DeathSpank: The Baconing zal onze held op zoek gaan naar de 'Fires of Bacon' en het gevecht aangaan met de kwade 'Thongs'. DeathSpank zal oude en nieuwe vrienden onderweg tegenkomen in zijn avonturen.

Zo DeathSpank assistentie krijgen van 'Bob From Marketing' en zoals een echte marketeer dat betaamt kan hij lasers uit zijn ogen schieten, doden opeten om te genezen of de levenden opeten als extra aanval. Het nieuwe avontuur bevat onder andere vier nieuwe bazen, locaties, wapens, personages en een nieuwe insane moeilijkheidsgraad.

DeathSpank: The Baconing zal komende zomer uitkomen voor XBLA en PSN.

Carrick gunt Van der Sar mooi afscheid

Manchester United-middenvelder Michael Carrick doet zaterdagavond tegen Barcelona zijn uiterste best om Edwin van der Sar zijn laatste trofee te bezorgen.

Van der Sar neemt na de Champions League-finale in Londen afscheid van het profvoetbal. De 40-jarige doelman kan zijn imposante loopbaan afsluiten met zijn derde Champions League-titel. Carrick hoopt dat de recordinternational van Oranje in stijl afscheid kan nemen van het voetbal.

Vorige week werd United al gekroond tot landskampioen van Engeland. "We zongen na het behalen van de landstitel al dat Van der Sar nog een jaar door moest gaan, maar dat was meer als een grap bedoeld", zei Carrick tegen Engelse media. "Hij is oud genoeg om zelf te beslissen."

"Hij voelt dat de tijd rijp is om te stoppen. Wie zijn wij dan om daar tegenin te gaan? Ik hoop dat we met een prachtige herinnering afscheid kunnen nemen van hem", aldus de international van Engeland. Van der Sar speelt tegen Barça zijn honderdse en laatste Champions League-duel.

Inafune laat weer van zich horen

Keiji Inafune, ooit het hoofd ontwikkeling bij Capcom, is al een tijdje weg bij het bedrijf en heeft twee nieuwe gamebedrijven opgericht. Zijn bedrijven Intercept en Comcept zitten niet stil en de eerste social game komt al uit op de Japanse markt. Inafune werkt ook aan een RPG voor de PlayStation 3 die augustus uit moet komen.

Inafune heeft titels als Mega ManStreet FighterLost Planet en Dead Rising op zijn naam staan voordat hij vertrok bij Capcom. Zijn mening over de industrie steekt hij ook niet graag onder stoelen of banken en zo ook niet in dit interview. Volgens hem krijgen grote bedrijven als Activision Blizzard en Electronic Arts nog problemen zoals hij ze ook heeft gekend bij Capcom: ontwikkelaars zien meestal commerciële kansen liggen, maar het management beslist en kiest met de stijgende kosten en ontwikkeltijd van spellen voor vervolgen van veilige franchise.

Met bedrijven als Zynga, die vooral veel verdienen aan goedkope spellen die als zoete broodjes verkocht worden hebben de grote dure bedrijven straks problemen om talent in hun studio's te houden. Die willen ook aan innovatievere en creatievere spellen werken. Ben jij het eens met Inafune of denk je dat het mee zal vallen?

Inafune

Iran vindt festivalbestuur Cannes fascistisch

Iran vindt dat het bestuur van het filmfestival van Cannes zichzelf fascistisch opstelt. Dat staat in een verklaring van de Iraanse onderminister van Cultuur Javad Shamaqdari, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Hij reageerde hiermee op het wegsturen van regisseur Lars von Trier, die op het festival zei een nazi te zijn.

"Misschien moet er een nieuwe definitie van vrijheid van meningsuiting in de encyclopedie komen", schrijft Shamaqdari. "Hoe het festivalbestuur in Cannes met Von Trier omgaat na zijn uitspraken, en hem dwingt zich meermalen te verontschuldigen, doet iedereen denken aan hoe de kerk in de middeleeuwen met Galileo omging." Iran ontkent het bestaan van de Holocaust.

Von Trier werd vanwege zijn uitspraken bestempeld tot persona non grata. Het was de eerste keer in het 64-jarige bestaan van het filmfestival dat iemand werd weggestuurd. 


Iran vindt festivalbestuur Cannes fascistisch (Foto: Novum)

Tony en Ridley Scott maken serie over Piet Hein

De broers Tony en Ridley Scott gaan een tv-serie maken getiteld Pyrates over de verovering van de zilvervloot door de Nederlander Piet Hein. De piratenserie bestaat uit tien tot dertien afleveringen van een uur en wordt in de zomer van 2012 in Amerika uitgezonden, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Pyrates wordt een 'epische actieserie' en gaat over de piraten die de grootste zilverroof in de geschiedenis pleegden. Piet Hein veroverde in 1628 de Spaanse zilvervloot namens de West-Indische Compagnie. De Republiek der Nederlanden was op dat moment verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. De roof leverde Nederland een hoop geld op, waarmee het de oorlog tegen de Spanjaarden kon bekostigen. De Nederlandse productiemaatschappij Endemol distribueert de tv-serie internationaal.

De serie is geschreven door Barry Schindel, die afleveringen schreef van de tv-series Law & Order en Numbers. Tony en Ridley Scott produceren de serie voor de Amerikaanse tv-zender Fox. Stephen Hopkins neemt de regie van het eerste deel op zich. De Amerikaan regisseerde onder meer afleveringen van 24 en Californication.


Tony en Ridley Scott maken serie over Piet Hein (Foto: Novum)

Verbijstering over weigerambtenaren in Amsterdam

Bij de gemeente Amsterdam werken twee ambtenaren die weigeren homo's te trouwen.

Dat blijkt uit de antwoorden van het College op vragen van Trots. Amsterdam heeft in totaal 478 ambtenaren van de burgerlijke stand en buitengewone ambtenaren die bevoegd zijn huwelijken te voltrekken. 2 van hen weigeren op principiële gronden om homo's te trouwen, zo blijkt.

Sinds 2007 zijn ambtenaren verplicht om partners van gelijke sekse te huwen, maar de twee weigerambtenaren zijn voor die tijd al bij de gemeente komen werken.

VVD-raadslid Frank van Dalen is verbijsterd over de situatie. "In een inventarisatie van het COC in 2007 liet de gemeente aan de homobelangenorganisatie nog trots weten geen enkele weigerambtenaar binnen de gemeentegrenzen te hebben", zo schrijft de oud-voorzitter van het COC op zijn blog. "Of de gemeente wilde toen goede sier maken, of er is iets anders goed mis gegaan."

Van Dalen wil dat de twee weigerambtenaren andere taken krijgen. Ook moet Amsterdam door het COC worden geschrapt uit de lijst met weigervrije gemeenten.

Navraag van AT5 leert dat de ambtenaren in Nieuw-West werken. Ook wethouder Personeelszaken Eric van der Burg is niet blij. "Dit is onacceptabel. Ik vind het niet kunnen, maar helaas kan ik er niets tegen doen", zo laat hij weten in een reactie.

Let Me In-regisseur wekt Frankenstein tot leven

Matt Reeves heeft getekend voor de regie van This Dark Endeavor. Maar niet alleen Reeves, bekend van de vampierthriller Let Me In, maakt een Frankensteinfilm. Er zijn nog drie Hollywoodverfilmingen in de maak. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De Frankensteinfilm van Reeves is gebaseerd op het boek This Dark Endeavor: The Apprenticeship of Victor Frankenstein van de Canadese schrijver Kenneth Oppel. Het boek komt deze zomer pas uit en gaat over de tweeling Victor en Konrad Frankenstein die in aanraking komt met alchemie. Als Konrad ernstig ziek wordt, gaat Victor op zoek naar een serum voor eeuwige jeugd om zijn broer te redden.

Nog drie filmstudio's werken aan scenario's gebaseerd op het personage dat voor het eerst beschreven werd in de roman Frankenstein van Mary Shelly uit 1818. Zo werkt Colombia Pictures aan een hervertelling en ook voormalig Guns N' Roses-gitarist Slash werkt met zijn productiebedrijf Slasher Films aan Wake the Dead.

Pulitzer Prijs-winnaar David Auburn werkt ook aan Frankenstein-scenario. De Nederlander Richard Raaphorst werkt ondertussen aan de nazizombiefilm Frankenstein's Army, meldde het filmtijdschrift De Nachtvlinders in februari.

Reeves is bekend van de sciencefictionfilm Cloverfield uit 2008 en het vorig jaar verschenen Let Me In, gebaseerd op de Zweedse film Let the Right One In. Hij heeft zijn naam verbonden aan een vervolg op Cloverfield en daarnaast nog een vampierfilm op zijn agenda.


Let Me In-regisseur wekt Frankenstein tot leven (Foto: Novum)

Win The Witcher 2: Assassins of Kings

Witcher 2

In samenwerking met Namco Bandai mag FOK!games drie exemplaren van The Witcher 2: Assassins of Kings weggeven. De game is 17 mei uitgekomen voor de PC en heeft al veel lovende recensies gekregen.

In The Witcher 2: Assassins of Kings pak je de draad kort na de gebeurtenissen uit het eerste deel op. Hoofdpersonage Geralt zit onschuldig vast in de gevangenis en staat op het punt geëxecuteerd te worden. Met wat hulp weet je te ontsnappen en zal je een lange reis moeten maken om je onschuld te bewijzen.

Om één van de drie exemplaren te kunnen winnen zal je de volgende vraag moeten beantwoorden:

Wie is de Kingslayer in The Witcher 2: Assassins of Kings?

Het beantwoorden van de vraag kan je hier doen. Meedoen kan tot woensdag 1 juni 23:59:59.

Witcher2

Oliver Stone herkent Charlie Sheen niet meer

Oliver Stone herkent Charlie Sheen niet meer. De twee werkten samen aan Wall Street en Platoon, tot grote tevredenheid van de regisseur. Stone heeft altijd een zwak gehad voor Sheen, maar reageert nu op de gedragingen van de veelbesproken acteur.

"Dit is niet de Charlie die ik ken van toen ik met hem samenwerkte. Dit is een compleet ander persoon, ik snap niks van hem", vertelt de regisseur aan het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Hij gaf het interview, omdat Platoon dit jaar 25 jaar geleden uitkwam.

Stone is echter nog altijd te spreken over de 45-jarige Sheen. "Hij is zo'n goede acteur. Hij was echt perfect voor Platoon. Hij wist de gruwelijke situatie zo goed te verbeelden. Ik vind hem een topacteur." De twee werkten voor de laatste keer samen voor het vervolg op Wall Street, waar Sheen een kleine rol in speelde.

Charlie Sheen is de laatste maanden veel in opspraak door zijn drank- en drugsgebruik, dat leidde tot zijn ontslag bij de tv-serie Two and a Half Men. Na zijn ontslag haalde Sheen diverse malen hard uit naar de makers van de show, waardoor inmiddels Ashton Kutcher is gecontracteerd om hem te vervangen. Sheen liet daarop weten dat Kutcher de show vast om zeep gaat helpen.


Oliver Stone herkent Charlie Sheen niet meer (Foto: Novum)

Twee gewonden bij explosie op set The Hobbit

Op de set van The Hobbit in Nieuw-Zeeland heeft een explosie plaatsgevonden waarbij twee mensen gewond raakten. De crewleden die aan de film van Peter Jackson werken hebben lichte brandwonden, schrijft de Australische krant The Sydney Morning Herald.

"Twee mensen zijn na de explosie op de set behandeld en naar het ziekenhuis gebracht", zegt een woordvoerder van de brandweer. De woordvoerder van The Hobbit laat de krant weten het woord 'explosie' erg overdreven te vinden voor het 'incident'.

Het incident gebeurde op een werkplaats waar 'een paar mannen' werkten aan een standbeeld, vertelt de woordvoerder. "Eén van hen had een paar verbrande neusharen, maar ze nemen hier geen risico's en daarom zijn ze naar het ziekenhuis gebracht."

De opnamen van The Hobbit, de prequel van de The Lord of the Rings-trilogie, zijn sinds eind maart in volle gang. Het draaien van de film, die in twee delen uitkomt, is een paar keer uitgesteld. Naast de financiële problemen bij coproducent MGM en gezondheidsproblemen bij regisseur Jackson, brandde eerder dit jaar een filmstudio vol miniaturen af.


Twee gewonden bij explosie op set The Hobbit (Foto: Novum)

Konami kondigt vliegspel Birds of Steel aan

Birds of Steel is een nieuw vliegspel waarin gamers historische gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het luchtruim kunnen nabootsen. Game-uitgever Konami heeft het vliegspel woensdag aangekondigd.

Gamestudio Gaijin Entertainment produceert de game. Deze gamestudio bracht eerder de vliegspellen uit de serie IL2-Sturmovik op de markt voor de pc. Birds of Steel wordt daarentegen gemaakt voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Birds of Steel biedt twintig missies die zich onder andere afspelen boven het Roergebied en de Amerikaanse legerbasis Pearl Harbor. Naast de verschillende missies kunnen spelers online samen opdrachten doorlopen of het juist tegen elkaar opnemen in luchtgevechten.

[RG] Djokovic verder, treft Del Potro

Novak Djokovic heeft zich niet bovenmatig in hoeven te spannen om de derde ronde van Roland Garros te bereiken. De Serviër ging verder na opgave van zijn Roemeense opponent Victor Hanescu bij een 6-4, 6-1 en 2-3 stand.

In de volgende ronde treft Djokovic een tegenstander van formaat, namelijk Juan Martin Del Potro. De van een blessure teruggekeerde Argentijn, als 25e geplaatst, ontdeed zich ook eenvoudig van de Sloveen Blaz Kavcic; 6-3, 6-2 en 6-4. Ook David Ferrer bereikte de derde ronde door zich te ontdoen van Julien Benneteau (6-3, 6-4 en 6-2).

Cooking Mama gaat driedimensionaal wokken

De gameserie Cooking Mama verschijnt dit jaar ook voor de Nintendo 3DS. Woensdag heeft game-uitgever Majesco bekendgemaakt dat Cooking Mama 4: Kitchen Magic in productie is voor 3D-spelcomputer. Het kookspel moet deze herfst op de markt komen.

In de serie staat het bereiden van gerechten centraal. Door de bewegingssensor van de 3DS wordt wokken of het draaien van een pannenkoek intuïtiever. Andere handelingen, zoals bijvoorbeeld het snijden van groenten, kunnen via het aanraakscherm van de spelcomputer plaatsvinden.

Spellen in de Cooking Mama-serie zijn verschenen voor Wii en Nintendo DS. Daarnaast is er een spel voor iPhone uitgebracht en wordt een spel binnen de reeks binnenkort op Facebook aangeboden. Wereldwijd zijn meer dan dertien miljoen spellen van de reeks verkocht.

Naast Cooking Mama 4: Kitchen Magic voor de Nintendo 3DS brengt Majesco dit najaar ook Camping Mama: Outdoor Adventures voor de Nintendo DS op de markt. Dit spel bevat meer dan honderd spelletjes gebaseerd op buitenactiviteiten als vissen, tenten opzetten en voedsel verzamelen.


Cooking Mama gaat driedimensionaal wokken

Doornbos, Buurman in Superleague Formula

Robert Doornbos en Yelmer Buurman zullen dit seizoen weer uit gaan komen in de Superleague Formula. Hierdoor staan er begin juni in Assen in ieder geval twee Nederlanders aan de start. Buurman zal in de auto van PSV plaats gaan nemen, terwijl het clubteam van Doornbos morgen bekend wordt gemaakt.

Buurman heeft ruime ervaring in de Superleague Formula en zal dit jaar aan zijn vierde seizoen beginnen. In 2008 werd hij in het kampioenschap tweede voor PSV, terwijl hij met Anderlecht en AC Milan minder succes kende. Doornbos begint aan zijn derde jaar in deze raceklasse. Hij werd in 2008 in het kampioenschap derde voor AC Milan en eindigde vorig jaar met de kleuren van Corinthians als elfde in de titelstrijd.

Audrey Tautou gaat samenwerken met Michel Gondry

The New York Times meldt dat Michel Gondry, een Franse regisseur die onder andere Eternal Sunshine of the Spotless Mind op zijn naam heeft staan, gaat samenwerken met Audrey Tautou, bekend van La fabuleux destin d'Amélie Poulain

Gondry heeft eind vorige week tijdens het Cannes filmfestival bekend gemaakt dat hij plannen heeft voor een Franse film waarin Tautou de hoofdrol heeft. Gondry zei het volgende over hoe hij Audrey Tautou heeft weten te overtuigen:

"I have a little Bolex camera. You crank to rewind it, and you shoot film – 16 millimeter. I’m doing a lot of short film in different subject. When I wanted to convince an actress to be part of my next project, I did an animation of me asking her with flowers and things, and flying, and sky."

De film met Tautou zou de eerstvolgende film worden van Michel Gondry, volgens de New York Times. De regisseur heeft echter nog wat films liggen, waaronder There is The We and the I. Voor de rest is er over het project met Tautou nog niets bekend.

Amelie

Audrey Tautou zoals ze te zien was in La fabuleux destin d´Amélie Poulain.

'Regime Syrië dumpt lijken opposanten in zee'

Syrische veiligheidsdiensten stoppen lijken van opposanten van het regime in containers en laten die in de Middellandse Zee zinken. Dit hebben Syriërs in Istanbul woensdag tegen functionarissen van de Turkse justitie gezegd.

De circa dertig jonge Syriërs die in het buitenland wonen, willen bij justitie in Istanbul een klacht wegens volkerenmoord indienen tegen de Syrische president Bashar Al Assad en 58 anderen.

De veiligheidsdiensten zouden in het afgelopen weekeinde vanuit de haven van Latakia containers met lijken in kleine schepen van de marine naar zee hebben gevaren en daar de containers tot zinken hebben gebracht. Daar zouden ooggetuigen van zijn. Het regime zou zo voorkomen dat er massagraven worden ontdekt, zoals in de opstandige regio Deraa.

De oppositie stelt dat er achtduizend mensen worden vermist sinds massale protesten begonnen in maart.

Gerard Joling hoeft geen vierde Topper

Gerard Joling zit niet te wachten op een nieuwe Topper. Gordon maakte vorige week bekend te stoppen met de Toppers. Maar hij hoeft volgens Joling niet te worden vervangen. "We zijn toch ook met z'n drieën begonnen?", redeneert Joling.

"Als je het mij vraagt, hoeft er helemaal geen vierde Topper bij. Staan we volgend jaar gewoon met z'n drieën op het podium, zo zijn we ook begonnen", vertelde Joling woensdag in de ochtendshow van Edwin Evers. "Dan nemen we voor dat geld eens een grote gast, of wij krijgen iets meer."

Direct nadat Gordon zijn vertrek aankondigde, werden namen als Wolter Kroes en Dries Roelvink genoemd als opvolgers. De manager van de Toppers maakte dinsdag duidelijk dat hij beide zangers geen vervangers van Gordon vindt. "Niks ten nadele van alle Wolter Kroesen en Dries Roelvinken in Nederland, maar hun stijl is voor een Toppers-avontuur ietsje te beperkt."

Wat Joling betreft is Kroes echter meer dan welkom. "Ik vind Wolter een hartstikke goede zanger. Hij is een prima kereltje en een harde werker." Een gastoptreden voor Kroes sluit Joling dan ook niet uit. "Maar ik zou het helemaal mooi vinden om er een joekel neer te zetten als Shirley Bassey. Als gast waar we dan een medley voor doen en dat ze zelf een paar nummers mag zingen."

Als Joling toch een naam moet noemen voor de baan van vierde Topper, wordt het Xander de Buisonjé. "Hij is heel allround en een fijne gozer om mee te werken."


Gerard Joling hoeft geen vierde Topper (Foto: Novum)

Film over Milli Vanilli eind dit jaar in productie

De film over het muzikale duo Milli Vanilli gaat eind dit jaar eindelijk in productie. De rolprent werd jaren geleden al aangekondigd, maar komt nu echt van de grond, maakt de Duitse muziekproducent Frank Farian woensdag bekend in het AD.

"Ik ben bezig met een speelfilm over Milli Vanilli", vertelt Farian, die de hits van het duo produceerde. "Dat wordt een logistiek lastige klus, met opnamen in Los Angeles, New York en München, waar die jongens ook nog een tijdje hebben gewoond. Maar we hebben groen licht: eind dit jaar gaat de film in productie."

Milli Vanilli scoorde eind jaren tachtig wereldwijde hits, zoals Girl You Know It's True en Girl I'm Gonna Miss You. Toen bekend werd dat zangers Rob Pilatus en Fab Morvan niet echt zongen, was het snel gedaan met hun populariteit. Pilatus overleed in 1998, waarschijnlijk aan een overdosis drugs en alcohol. Morvan is nog altijd actief in de muziekwereld.


Film over Milli Vanilli eind dit jaar in productie (Foto: Novum)

[Upd] Niet Prost maar McNish FIA-steward in Monaco

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt dat Alain Prost bij de Grand Prix van Monaco de stewards zal gaan ondersteunen. Het is de tweede keer dat de Fransman deze rol zal gaan vervullen, want de oud-Formule 1-coureur was vorig jaar in Bahrein ook in deze functie actief.

Prost is bekend met de straten in Monaco, want hij won de race in het Prinsdom liefst vier keer, alle keren met het team McLaren.

Update 17:47 uur

Niet Alain Prost, maar Allan McNish zal FIA-steward zijn bij de Grand Prix van Monaco. De FIA bracht vandaag in de voorbeschouwing de naam van Prost naar buiten, maar dit blijkt nu onjuist te zijn.

TNT wordt gesplitst

De aandeelhouders van TNT hebben woensdag ingestemd met de splitsing van het bedrijf. De postactiviteiten worden daardoor voortaan uitgevoerd door het bedrijf PostNL. De expressactiviteiten gaan door als TNT Express. Beide bedrijven krijgen een notering aan de beurs in Amsterdam.

TNT kondigde de splitsing vorig jaar onder druk van aandeelhouders aan. De post- en expressactiviteiten zouden te weinig met elkaar te maken hebben om het voortbestaan van beide binnen één bedrijf te rechtvaardigen. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering stemde woensdag 99,7 procent van de aandeelhouders met het voorstel in.

TNT wordt gesplitst
TNT wordt gesplitst (Foto: ANP)

Verlaat paasvuur in Apeldoorn

In Apeldoorn mogen op Hemelvaartsdag vreugdevuren worden ontstoken. De gemeente staat dit eenmalig toe, nadat de paasvuren tijdens de paasdagen niet door mochten gaan vanwege 'code oranje'. De natuur was volgens de brandweer te droog om risico's te nemen.

De zestien organisaties die in april een ontheffing hadden gekregen voor een paasvuur, mogen volgende week donderdag alsnog hun houtstapel laten ontbranden.

De vreugdevuren mogen tussen 19.00 en 22.00 uur worden ontstoken, al is dat nog wel afhankelijk van het weer. Bij aanhoudende droogte met risico op brandgevaar wordt het vuurfestijn afgeblazen en worden de houtstapels afgevoerd naar een afvalverwerkingsbedrijf.

Bladmuziek van 5000 werken gratis online

De bladmuziek van ruim vijfduizend werken uit de collectie van de Muziekbibliotheek van de Omroep verschijnt binnenkort online. De partituren van deze muziekstukken in diverse genres zijn vanaf zondag gratis te downloaden via de website Muziekschatten.nl, meldde de organisatie woensdag.

Op de website komen onder meer de Missa festiva van Philip Loots, pianosonates van Julius Röntgen en liederen van Jan Brandts Buys en Richard Hol te staan. Meer populaire bladmuziek volgt in de loop van dit seizoen.

Nog steeds veel besmette teken in Nederland

Het aantal besmette teken in Nederland ligt nog steeds hoog. Ruim 15 procent van de teken was de afgelopen jaren besmet met de borreliabacterie. Bepaalde soorten van deze bacterie kunnen bij mensen leiden tot de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

De afgelopen vier jaar zijn er op vaste locaties teken gevangen, die vervolgens werden onderzocht door de universiteit. Haast drie op de vier besmette teken waren besmet met het type borrelia afzelii, de soort die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Larven en nimfen van de teek nemen deze bacterie op als ze zich voeden met het bloed van muizen.

Overigens kwamen niet op alle meetlocaties evenveel teken voor. Ook het percentage besmette teken varieerde. Op sommige locaties was bijna een op de drie teken besmet met de borreliabacterie. Op de locatie met het minste aantal besmettingen ging het toch nog om 8 procent.

Teken komen het hele jaar door voor. Wel is extra waakzaamheid geboden in de maanden april tot en met september.

Bejaarde vrouw overnacht in greppel na ongeluk

Een 83-jarige vrouw uit Budel-Dorplein heeft de nacht doorgebracht in een greppel. Ze was maandag rond 23.00 uur met haar auto in een greppel terechtgekomen en kon daar niet meer op eigen kracht uitkomen.

De auto belandde op zijn rechterkant in een greppel van 1.50 meter diep langs de Hoortweg in de Brabantse plaats. De bejaarde vrouw kon nog wel uit de auto komen, maar de greppel was te blubberig en te hoog om eruit te komen.

Een wandelaar hoorde de vrouw dinsdag rond 07.40 uur roepen en alarmeerde de hulpdiensten. De vrouw is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht, maar kon al snel weer naar huis. Ze heeft enkele kneuzingen opgelopen.

[Giro] Ulissi zegeviert na deklassering Visconti

Diego Ulissi heeft de zeventiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Lampre kreeg de overwinning nadat Giovanni Visconti, die zijn wiel als eerste over de meet drukte, werd teruggezet naar de derde plaats. De Italiaanse kampioen van ISD deelde in de spurt een tik uit aan zijn landgenoot.

De Spanjaard Pablo Lastras van Movistar eindigde daardoor als tweede. Jurgen Bakelandts maakte ook deel uit van de kopgroep, maar de Belg van Omega Pharma-Lotto bleef vierde. Alberto Contador behoudt het roze.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Diego Ulissi Lam 5.31,51
2 Pablo Lastras Mov z.t.
3 Giovanni Visconti Frn z.t.
4 Jan Bakelandts OPh + 0,04
5 Fabio Taborre A&S + 0,08
6 Edoeard Vorganov Kat z.t.
7 Hubert Dupont AG2 z.t.
8 Jesus Hernandez Sax z.t.
9 Robert Kiserlovski Ast z.t.
10 Kanstant. Sivtsov HTC + 0,10


Klassement na etappe zeventien

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 68:18.27
2 Michele Scarponi Ita Lam + 4,58
3 Vincenzo Nibali Ita Liq + 5.45
4 John Gadret Fra AG2 + 7,35
5 Kanstant. Sivtsov WRu HTC + 9,12
6 José Rujano Ven Adn + 9,18
7 Mikel Nieve Spa Eus + 9,22
8 Denis Menchov Rus Geo + 9,38
9 Roman Kreuziger Tsj Ast + 9,47
10 Joaquim Rodriguez Spa Kat + 10,25

Win DiRT 3!

Gisteren is de nieuwste race-game van Codemasters, DiRT 3 verschenen voor de PlayStation 3, PC en Xbox 360. In samenwerking met Codemasters geven wij drie exemplaren voor het platform naar keuze weg, maar daar moeten jullie natuurlijk wel iets voor doen!

In DiRT 3 gaan gamers aan de slag met verschillende soorten races over ruw terrein. Nieuw in dit deel zijn de verscheidene online multiplayer-modi en de mogelijkheid tot een potje Gymkhana. Wil jij deze game winnen? Ga dan snel naar de prijsvraag-pagina!

[Upd] Eindhoven steunt PSV met 48 miljoen euro

PSV ontvangt van de gemeente Eindhoven een lening van 48 miljoen euro. Dat heeft SP-raadslid Bianca van Kaathoven woensdagochtend aan BNR laten weten. PSV lost de komende veertig jaar jaarlijks ruim twee miljoen euro van die lening af. De grond waarop het PSV-stadion staat en trainingscomplex De Herdgang dienen als onderpand.

Een woordvoerder van PSV ontkent vooralsnog de financiële steun van de gemeente. Wel staat er later op woensdag een persconferentie van de gemeente Eindhoven en algemeen directeur Tiny Sanders van PSV op het programma. PSV had bij de gemeente aangeklopt voor steun vanwege de precaire financiële situatie.

De Brabantse club zit sinds enige tijd in de financiële problemen, mede veroorzaakt doordat de club voor het tweede jaar op rij miljoenen uit de Champions League misloopt. In het seizoen 2009-2010 leed PSV al een verlies van 17,5 miljoen euro.

Update 16:54 uur

PSV heeft bekend gemaakt dat de club het structurele gat in de begroting van twintig miljoen euro op meerdere manieren wil gaan dichten. Zo moeten de inkomsten omhoog en de uitgaven naar beneden. Van de tien miljoen aan extra inkomsten is al minimaal de helft ingevuld door extra sponsoren aan te trekken. Ook aan de kostenkant zal tien miljoen bespaard moeten gaan worden. Dit wordt ingevuld door vier miljoen op de spelerssalarissen te korten, twee miljoen op de financiering en vier miljoen door wijzigingen in de organisatie. Voor dit laatste deel is een plan opgesteld waarbij de kosten met 3,7 miljoen teruggebracht worden en de opbrengsten verhoogd worden. Tot slot zullen veertien banen gaan verdwijnen, veelal door natuurlijk verloop.

PSV gaat het eigen vermogen weer op peil brengen door 75 miljoen euro aan te trekken. De gemeente Eindhoven koopt voor 48,4 miljoen euro de grond die PSV bezit, waardoor de club nu voor de erfpacht moet betalen. Verder leent hoofdsponsor Philips de club twintig miljoen euro en stoppen een aantal regionale ondernemers de komende vijf tot acht jaar tien miljoen in de club om het eigen vermogen te vergroten. Hiermee zal het eigen vermogen 65 miljoen euro gaan bedragen.

De gemeente Eindhoven benadrukt in een persbericht dat er bij de overname van de grond onder het Philips-stadion en het trainingscomplex De Herdgang geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun omdat er een marktconforme prijs wordt betaald en heldere afspraken met PSV zijn gemaakt over de erfpacht. PSV heeft toe moeten zeggen dat het betrokken wordt bij maatschappelijke projecten rond Eindhoven en er financiële transparantie wordt gegeven.

Dagzege Boasson Hagen in Beieren

De Noor Edvald Boasson Hagen heeft de eerste etappe in de Ronde van Beieren op zijn naam geschreven. In de etappe, over 223,2 kilometer van Pfarrkirchen naar Freystadt, was de renner van Team Sky de snelste in de massasprint.

Vijf renners, onder wie Fabian Wegmann, gingen al vroeg in de rit op avontuur. Halverwege de koers hadden ze een voorsprong van ruim acht minuten op het peloton. De sprintersploegen gingen vervolgens echter rijden en drie kilometer voor de finish werden de vijf weer teruggepakt.

Boasson Hagen kreeg in de eindsprint veel tegenstand van Andre Schulze en Heinrich Haussler maar verwees de twee uiteindelijk naar de tweede en derde plaats.

Vanavond patch voor The Witcher 2

Het is goed mogelijkheid dat vanavond de eerste patch voor The Witcher 2 te downloaden is. Ontwikkelaar CDProjekt doet zijn best om de deadline te halen. De game is goed ontvangen, maar wordt geteisterd door bugs en andere problemen. De patch verbetert het activatieproces, de stabiliteit en de performance van de game.

Het is nu ook mogelijk om de controls aan te passen en de muis om te keren. Videokaartfabrikant AMD heeft op zijn beurt laten weten dat er deze week een hotfix op komst is voor AMD/Radeon videokaarten die de lage framerates zal aanpakken. Of beide patches aan elkaar verbonden zijn is onbekend. CDProjekt is overigens al bezig aan de volgende patch, die andere bugs op moet lossen. Deze komt volgende week uit.

Er gaan daarnaast geruchten dat CDProjekt werkt aan een Xbox 360-versie van de game. Ze beloven in ieder geval iets op de E3 te zullen showen 'waar de console-gamers wel geïnteresseerd in zouden zijn'.

witcher 2

Stem D66 terecht ongeldig verklaard

De stem van D66-Statenlid Willem Cool bij de verkiezing van de Eerste Kamer is maandag terecht ongeldig verklaard. Dat heeft voorzitter Henk Kummeling van de Kiesraad woensdag gezegd.

Cool vulde zijn stembiljet met een blauwe pen in, en niet met het rode potlood. "Er is een andere kleur gebruikt dan het wettelijk voorgeschreven rood", zei Kummeling op de zitting in de vergaderzaal van de Eerste Kamer waar de Kiesraad de officiële uitslag bekendmaakte.

De advocaat van Cool maakte tijdens de zitting bezwaar. Het ongeldig verklaren van de stem is volgens hem 'buitenproportioneel'. Bovendien is het voorschrift dat een stembiljet met rood moet worden ingevuld 'uit de tijd'.

De Kiesraad bleef echter bij zijn oordeel. Kummeling tekende er wel bij aan dat de Eerste Kamer zelf het laatste woord heeft. De commissie die zich hierover moet uitspreken, komt dinsdagochtend bijeen.

Door de misser van Cool haalt D66 vijf zetels in de Eerste Kamer, in plaats van de verwachte zes. De SP profiteert en krijgt acht zetels in plaats van zeven.

Ook Kiesraad telt 37 zetels VVD, CDA en PVV

De Kiesraad heeft bij de officiële vaststelling van de resultaten van de Eerste Kamerverkiezingen geen verrassingen geconstateerd ten opzichte van de voorlopige uitslag. Ook in de telling van deze raad krijgen coalitiepartijen VVD en CDA, samen met gedoogpartner PVV 37 zetels. Dat heeft de Kiesraad woensdag laten weten.

Leden van Provinciale Staten kozen maandag de leden van de Eerste Kamer. Dat resulteerde in een voorlopige uitslag. Woensdag maakte de Kiesraad officieel bekend hoeveel stemmen er per partij en per kandidaat zijn uitgebracht en wat dat voor de samenstelling van de Senaat betekent.

Voor een meerderheid zijn in de Senaat 38 zetels nodig. Het team van premier Mark Rutte greep dus net mis, maar meent in de SGP (1 zetel) officieuze steun voor het regeringsbeleid te hebben gevonden.

Ook Kiesraad telt 37 zetels VVD, CDA en PVV
Ook Kiesraad telt 37 zetels VVD, CDA en PVV (Foto: ANP)

Sevilla stuurt trainer Manzano weg

Sevilla neemt afscheid van trainer Gregorio Manzano. De Spaanse club besloot de 54-jarige oefenmeester geen nieuw contract aan te bieden. Manzano stond pas sinds vorig jaar september aan het roer bij de nummer vijf uit de Spaanse competitie.

Manzano werd met Sevilla in de tweede ronde van de Europa League uitgeschakeld, maar was in de groepsfase wel verantwoordelijk voor de eliminatie van de Duitse kampioen Borussia Dortmund. "Ik kan hun beslissing alleen respecteren en ze het beste wensen voor de toekomst", liet de Spanjaard weten.

Marcelo Bielsa ligt volgens Spaanse media in poleposition om de vacature in te vullen. Sevilla heeft wel concurrentie van Real Sociedad om de Chileense oud-bondscoach van Argentinië en Chili vast te leggen.


Sevilla stuurt trainer Manzano weg (Foto: Novum)

De Staat en Kane op Appelpop

Het popfestival Appelpop heeft twee Nederlandse rockbands toegevoegd aan de line up. Kane en De Staat treden op tijdens het festival in Tiel, maakt de organisatie woensdag bekend.

Naast de rockbands treden ook de Tilelse groep Shamrock en de eveneens uit Tiel afkomstige metalformatie Nymeria op. Triggerfinger en Golden Earring waren al bevestigd voor het festival dat op 9 en 10 september voor de twintigste keer plaatsvindt in Tiel. Kane heeft in 2009 ook al een optreden gegeven op het tweedaagse festival.


De Staat en Kane op Appelpop (Foto: Novum)

OM: Wilders zette niet aan tot haat

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat PVV-leider Geert Wilders moet worden vrijgesproken van aanzetten tot haat. Dat hebben de officieren van justitie Birgit van Roessel en Cees Velleman woensdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

De twee officieren behandelden een voor een de uitlatingen waarvoor Wilders terechtstaat, zoals bijvoorbeeld zijn pleidooi voor een verbod op de koran ('verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is'). Wilders uit kritiek op de islam, maar dat is niet hetzelfde als het aanzetten tot haat jegens moslims, was steeds de conclusie van de officieren.

Sommige uitlatingen lijken op het eerste gezicht wel op haatzaaien, stelde het OM, zoals een citaat uit een column waarin Wilders schrijft over een 'invasie van moslims', waar Europeanen de dupe van worden. Uit de rest van de column blijkt echter dat het Wilders te doen is om de toenemende invloed van de islam, en niet om de moslims zelf.

Eerder woensdag kwamen Velleman en Van Roessel al tot de conclusie dat Wilders zich niet schuldig heeft gemaakt aan een ander onderdeel van de aanklacht, groepsbelediging. Van belediging is pas sprake als er conclusies over moslims worden getrokken, en dat heeft Wilders niet gedaan. Hij heeft alleen hun godsdienst bekritiseerd.

Later woensdag bespreken de officieren nog het laatste onderdeel van de aanklacht, aanzetten tot discriminatie. Hun betoog is grotendeels een herhaling van het requisitoir dat zij vorig najaar hielden. Toen leidde dat tot een verzoek om vrijspraak op alle drie de punten. Eigenlijk wilde het Openbaar Ministerie Wilders helemaal niet vervolgen, maar het OM is daartoe gedwongen door het Amsterdamse gerechtshof.

De officieren moesten hun verhaal opnieuw houden omdat de rechters in oktober werden vervangen wegens de schijn van partijdigheid. Dat betekende dat het proces helemaal opnieuw moest worden gevoerd.


OM: Wilders zette niet aan tot haat (Foto: Novum)

Greenpeace voert actie op Noordzee

Greenpeace komt de hele maand juni in actie om de Noordzee te beschermen tegen 'vernietigende' visserijmethoden. De milieuorganisatie lanceert maandag op de Oranjewerf in Amsterdam een nieuwe campagne op haar actieschip in Amsterdam.

Tatoeagespecialist Henk Schiffmacher heeft een logo voor het schip ontworpen, dat dan wordt onthuld. Hij gaat het logo op de huid van een vrijwilliger tatoeëren.

Dinsdag gaat een team van Greenpeace de zee op. "We willen laten zien wat er onder de zeespiegel speelt en actievoeren voor echte bescherming", stelt campagneleider oceanen Tom Grijsen.

"Al twintig jaar wordt gesproken over het beschermen van waardevolle natuurgebieden op zee, maar er is nog altijd geen centimeter daadwerkelijk afgeschermd voor visserij en andere schadelijke activiteiten." Greenpeace pleit voor een grondige hervorming van het Europese visserijbeleid.

Westra wint proloog in België

Lieuwe Westra heeft de proloog in de Ronde van België gewonnen. De Nederlandse renner van Vacansoleil was in de straten van Buggenhout de snelste over het parcours van 5,6 kilometer. Achter Westra legden Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) en Dominique Cornu (Topsport Vlaanderen) beslag op de tweede en derde plaats.

Westra had zes minuten en 36 seconden nodig om de proloog te voltooien. Sebastian Langeveld bevond zich ook nog binnen de top tien. De Raborenner eindigde op de vierde plaats. Westra is door de zege ook de eerste leider.

Morgen staat de eerste etappe op het programma. De renners moeten dan 162 kilometer overbruggen van Lochristie naar Knokke-Heist. De Ronde van België duurt tot en met komende zondag.

Anita: "Niet bang voor concurrentie"

Ajax-middenvelder Vurnon Anita kijkt uit naar de samenwerking met Theo Janssen. Op de offciële website van de Amsterdammers laat Anita weten dat hij veel vertrouwen heeft in een nieuwe titel volgend seizoen. "Met Theo Janssen erbij wordt de kans op een nieuwe titel veel groter", laat de kleine middenvelder weten. Anita en Janssen stonden in de beslissende wedstrijd tussen Ajax en FC Twente nog tegenover elkaar.

Dat Janssen is gehaald voor een controlerende positie op het middenveld, doet Anita weinig. "Ik ben niet bang voor concurrentie. Theo is altijd welkom", vervolgt Anita. "Meer spelers voor één positie is altijd goed, daar worden we als team alleen maar sterker van", aldus de Oranje-international.

Anita was afgelopen seizoen lang niet altijd basisspeler bij de Amsterdammers, maar ligt dus niet wakker van de nieuwe aankoop van Ajax. "Ik heb me wel vaker teruggeknokt in het elftal." Sinds de komst van trainer Frank de Boer is Anita weer middenvelder. Onder de vorige trainer Martin Jol werd Anita vaak op de linksback-positie geposteerd.

Metro Brussel wil geen ruzie over muziek

Om wrevel tussen Franstaligen en Nederlandstaligen te vermijden, blijft de Brusselse metro verstoken van Franse en Nederlandstalige muziek. Dat meldden Vlaamse media woensdag.

Onlangs liet de vervoersmaatschappij MIVB bij wijze van experiment af en toe een Franstalig lied uit internationale hitlijsten horen. Het regende tientallen klachten en opmerkingen van reizigers die ook Nederlandstalige nummers eisten in het officieel tweetalige Brussel.

De MIVB besloot daarop het proefproject te beëindigen. De vervoerder beperkt zich weer tot Engelse, Spaanse en Italiaanse popmuziek om de vrede te bewaren.

Poldertaliban.nl leidt naar website SGP

Nederlandse moslimfundamentalisten of jihadstrijders in spe die denken op de website poldertaliban.nl in contact te komen met gelijkgestemden komen bedrogen uit. De URL linkt namelijk door naar de site van de SGP. De domeinnaam is geclaimd door Alexander Klöpping.

De SGP vervult sinds deze week een sleutelpositie in de Eerste Kamer. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV komen in de senaat een zetel tekort en zijn voor een meerderheid aangewezen op de steun van SGP-senator Gerrit Holdijk.

Vooral vanuit de oppositie klinkt veel kritiek op de samenwerking met de streng gereformeerde SGP, die vaak smalend als 'poldertaliban' wordt aangeduid. Die term werd trouwens in 2007 door VVD-Kamerlid Charlie Aptroot geïntroduceerd om het kabinet-Balkenende te typeren.

Vaste gast in De Wereld Draait Door Alexander Klöpping, die zelf zegt een sport te maken van het vastleggen van bizarre domeinnamen, claimde de domeinnaam poldertaliban.nl dinsdag. Vervolgens linkte hij de URL door naar de homepage van de SGP.

De mannenbroeders van de SGP kunnen er wel om lachen. "In verband met de nieuwe politieke verhoudingen is de SGP voortaan ook te bereiken onder www.poldertaliban.nl", twitterde SGP-voorlichter Menno de Bruyne.

"Dat vind ik dan weer wel tof van ze", reageert Klöpping, die de SGP verder een 'middeleeuwse partij' vindt.

School ontruimd na valse bommelding

Een school in Maastricht is woensdagmiddag even ontruimd geweest vanwege een bommelding. De politie kreeg om 13.30 uur te horen dat een vrouw een verdachte doos had neergezet bij de school aan de Nijverheidsweg.

De vrouw had aangegeven dat er een bom in zat, maar al snel bleek dat dat niet het geval was. De school was intussen uit voorzorg al ontruimd. De vrouw werd even later aangehouden op het Raadhuisplein. Ze is ernstig verward.

Opnieuw game rond Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Gamestudio Hothead Games werkt aan een spel rond het beroemde boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams. Dat heeft het gamebedrijf woensdag, internationale Towel Day, bekendgemaakt. Wanneer het spel uitkomt, is nog onduidelijk.

Hothead heeft nog niet bekendgemaakt of de game voor spelcomputers gemaakt wordt, voor pc of voor smartphones en tablets. Ook details over de inhoud van het spel, zoals het genre, zijn niet bekend.

Het spel is niet het eerste dat draait om het boek. Sinds 1984 zijn verschillende games verschenen rond Arthur Dent en zijn avonturen met Ford Prefect, Zaphod Beeblebrox en Trillian.

Hothead Games heeft onder andere het actieavontuur Deathspank en de Penny Arcade Adventures-serie in het portfolio. Het meest recente spel is de strategische actiegame Swarm.

Achttien jaar cel voor brandmoord Zeist

Een 29-jarige vrouw uit Arnhem moet achttien jaar de cel in voor de Zeister brandmoord. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de Arnhemse daar in december 2009 op een galerijflat een andere vrouw in brand stak.

De vrouw overgoot het slachtoffer met een brandbare vloeistof en stak haar in brand. Ze overleed kort daarna in een ziekenhuis. De Arnhemse zou jaloers op het slachtoffer zijn geweest omdat die met een man zou gaan trouwen die zij leuk vond.

De rechtbank sprak van een 'gruwelijke en wrede' moord. "De verdachte heeft het slachtoffer, met wie ze geen enkel aanwijsbaar conflict had, op koelbloedige wijze gedood", aldus de rechtbank. Daarmee heeft ze de nabestaanden 'onherstelbaar, ondraaglijk en levenslang leed toegebracht'.

Volgens een psychiater had de vrouw depressieve klachten, maar is er geen verband tussen een stoornis en de moord. Wel zei een psycholoog van het Pieter Baan Centrum dat de vrouw klem zat tussen twee culturen. Ze is afkomstig uit Afghanistan.

Het Openbaar Ministerie had 23 jaar cel geëist. De rechtbank komt op 18 jaar omdat voor enkelvoudige moorden meestal celstraffen tussen de 12 en 18 jaar worden opgelegd. De rechters gaan daarbij uit van de bovengrens omdat het 'voorzienbare lijden' van het slachtoffer de Arnhemse er niet van heeft weerhouden de vrouw in brand te steken. Ook rekent de rechtbank het haar aan dat ze niets heeft gezegd over het motief voor de moord.

De Haan bondscoach van Tuvalu

Foppe de Haan zet zijn trainerscarrière voort als bondscoach van Tuvalu. Paulson Panapa, voorzitter van de voetbalbond van Tuvalu, heeft dit bevestigd tegenover OnsOranje. De 67-jarige trainer ontvangt geen salaris voor zijn werk bij de Polynesische archipel in de Grote Oceaan.

De Haan, die eerder bondscoach was van Jong Oranje, liet maandag bij het programma Barend en Barend al weten aan een nieuw avontuur te beginnen. De Fries moet op de eilandengroep structuur aanbrengen bij de voetbalbond. Het is de bedoeling dat De Haan tijdelijk bondscoach wordt van Tuvalu. "Het gaat om een eerste stap, daarna moet iemand anders het overnemen", zei de trainer al eerder.

Tuvalu is op dit moment nog geen lid van de FIFA en mag daarom niet meedoen aan de kwalificatie voor het komende WK. De eilandengroep wil in de toekomst wel erkend worden door de wereldvoetbalbond.

Dalai Lama wil geen ceremoniële rol

De Dalai Lama heeft het aanbod afgeslagen om een ceremoniële rol in de Tibetaanse regering-in-ballingschap te vervullen nadat hij is afgetreden als politiek leider. Dat heeft Samdhong Rinpoche, een hoge Tibetaanse leider, gezegd.

Het Tibetaanse parlement bespreekt momenteel amendementen voor de grondwet, wat nodig is omdat de spiritueel leider te kennen heeft gegeven zijn politieke rol naast zich neer te willen leggen. De Tibetanen hebben al een nieuw hoofd van de regering-in-ballingschap gekozen, maar willen de invloed van de Dalai Lama bij wereldleiders graag blijven inzetten om de Tibetaanse zaak onder de aandacht te houden.

De Dalai Lama zal de komende dagen uiteenzetten hoe hij zelf zijn rol ziet.

Roemloos SBS-afscheid Patty Brard

Patty Brard is dinsdagavond vertrokken bij Shownieuws. Het afscheid van de 56-jarige oud-seksbom was sober te noemen. Zo kreeg Brard, die ruim vier jaar werkzaam was bij het SBS 6-programma, geen bloemetje, geen dankwoord en geen afscheidswoorden.

Na de afkondiging van Shownieuws, wendde de diva zich tot co-presentator Viktor Brand: "Zullen we zoenen? Dag lieverd. Dank je wel, schat." Het is nog steeds niet precies bekend waarom Brard moest vertrekken bij het roddelprogramma. Geruchten doen al tijden de ronde dat ze enorme ruzies veroorzaakte met de redacteuren van Shownieuws.

Volgens roddelnicht Albert Verlinde is Brard het eerste slachtoffer van de overname van de SBS-zenders door mediatycoon John de Mol. "Totdat De Mol en Sanoma beginnen -dat zal begin 2012 zijn- zal SBS 6 niet meer contracten afsluiten dan nodig is, want anders gaat alles natuurlijk de nieuwe boedel in", vertelde Verlinde dinsdag op Q-music. Volgens hem worden er de komende tijd nog veel meer mensen bij SBS ontslagen.


Roemloos SBS-afscheid Patty Brard (Foto: Novum)

FIFA onderzoekt kandidaat-voorzitter Bin Hammam

De FIFA is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen van omkoping, waar kandidaat-voorzitter Mohamed bin Hammam bij betrokken is. Volgens de Amerikaan Chuck Blazer, een lid van het uitvoerend comité van de FIFA, zijn in aanloop naar de presidentsverkiezingen van de wereldvoetbalbond ethische regels geschonden.

Naast Bin Hammam staat ook vice-voorzitter Jack Warner onder onderzoek van de FIFA. De officials worden zondag gehoord, slechts drie dagen voor de presidentsverkiezingen van de bond. De Qatarees Bin Hammam, voorzitter van de Aziatische bond, is dan de enige uitdager van huidig voorzitter Sepp Blatter.

Eerder werd al bekend dat Qatar mogelijk de organisatie van het WK van 2022 kwijtraakt. Volgens de Britse krant The Independent komt er een onderzoek naar corruptie rond de stemprocedure bij de toewijzing van het mondiale eindtoernooi.

De Engelse voetbalbond FA liet al weten door alle kwesties die spelen niet te stemmen tijdens de verkiezing op 1 juni.

Krant rectificeert 112 jaar oud overlijdensbericht

De Amerikaanse krant The New York Times heeft een overlijdensbericht gerectificeerd dat 112 jaar geleden in de krant werd gepubliceerd. Aanleiding was een brief van Daniel Schwenk die enkele fouten constateerde in het bericht over het overlijden van zijn oudoom.

"We deden het in eerste instantie als een soort grap, maar er is iets moois uit voortgekomen", zei de 77-jarige Schwenk. Hij had er namelijk niet op gerekend dat de krant met een groot artikel zou uitpakken om de fout recht te zetten.

Het overlijdensbericht dat geplaatst werd op 29 juni 1899 was voor luitenant Milton K. Schwenk. In het vijf alinea's tellende bericht stond Melton en niet Milton. Verder stond er verkeerde informatie over de jaren die hij bij de marine doorbracht en over de geboortestad en -staat van zijn familie. "Ik ben me ervan bewust dat het iets aan de late kant is", schreef Schwenk vorige maand, "maar ik wil toch nog even iets rechtzetten."

De krant nam het bericht van Schwenk serieus en dook in het leven van Milton Schwenk. Er werden allerlei nieuwe feiten achterhaald, mede door overlijdensberichten van Schwenk in andere kranten en een boek over de familie. Ook blijken er nog afstammelingen van zijn oudoom te zijn. Daniel Schwenk hoopt die op een dag te ontmoeten.

Amsterdam doet aangifte van lekken N/Z-lijn

De gemeente Amsterdam heeft aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke stukken over de Noord/Zuidlijn. De aangifte dateert van eind april, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Het Parool-journalist Bas Soetenhorst citeert in zijn vorige maand verschenen boek Het Wonder van de Noord/Zuidlijn uit de geheime notulen van veertig verhoren die de Amsterdamse gemeenteraad in 2009 hield tijdens een raadsenquête. Degenen die werden verhoord, waren in de veronderstelling dat hun verklaringen geheim zouden blijven.

De conclusie van de enquêtecommissie was eind 2009 dat de gemeente in 2002 nooit had mogen besluiten tot de aanleg van de metrolijn. Bij de publicatie liet de gemeente al weten te overwegen aangifte te doen.

In het boek wordt de stelling verdedigd dat de aanleg van de metrolijn al jaren in een wurggreep wordt gehouden door vermoedens over grootschalige bouwfraude. Over de integriteit van meerdere betrokken aannemers zijn twijfels, schrijft Soetenhorst. Een ingewijde spreekt in de krant van een 'tikkende tijdbom', die ontploft zodra er een klokkenluider opstaat.

Circuit Monaco beschadigd door brand

De organisatie van de Grand Prix van Monaco heeft daags voor de eerste trainingen van de Formule 1 plotseling veel werk voor de boeg gekregen. Gisteren is namelijk in de eerste bocht van het stratencircuit een geparkeerde vrachtwagen in vlammen opgegaan, waardoor het asfalt op deze plaats beschadigd is geraakt.

De vrachtwagen stond aan de buitenzijde van Sainte Devote geparkeerd, een plaats waar morgen vanaf 10:00 uur de eerste Formule 1-bolides langs zullen razen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Nieuw kijkcijferkanon voor Natasja Froger

Natasja Froger blijft maar scoren met haar nieuwe programma Welcome Home. Gemiddeld keken er de afgelopen drie weken op dinsdagavond 1,3 miljoen mensen naar het verbouwprogramma, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In het RTL 4-programma helpt de vrouw van René Froger mensen die door bijvoorbeeld een ernstig ongeluk een moeilijke periode achter de rug hebben. Door critici is Welcome Home wel vergeleken met Extreme Makeover: Home Edition, maar volgens Froger zijn de vergelijkingen echter minimaal.

"Het unieke aan dit programma is dat álles door vrijwilligers wordt geregeld. Natuurlijk staan ze onder leiding van twee professionals, maar verder vullen ze het zelf in. Het is hartverwarmend hoeveel mensen voor anderen klaar staan. Soms waren meer dan vijftig vrijwilligers bezig", vertelt de presentatrice in een interview met Totaal TV.


Natasja Froger eerder in Pauw & Witteman over Welcome Home

Toch tuchtzaak tegen omstreden neuroloog

Tientallen benadeelde patiënten van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur spannen via letselschadespecialist Yme Drost een tuchtzaak aan tegen de arts. Dat heeft Drost woensdag laten weten.

Dinsdag werd duidelijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg afziet van een tuchtzaak tegen Jansen Steur. Beide partijen hebben afgesproken dat de specialist zich permanent uitschrijft uit het artsenregister BIG.

Drost vindt de overeenkomst 'ongehoord'. "Het is een lege huls. Hij komt zo niet op een Europese zwarte lijst en kan zich zo weer inschrijven bij het register." De letselschadespecialist vreest dat Jansen Steur dat doet op het moment dat de verjaringstermijn voor een tuchtprocedure is afgelopen, in 2013.

Drost stapt zelf nu naar het Medisch Tuchtcollege om te voorkomen dat Jansen Steur weer aan het werk kan als arts. De aan medicijnen verslaafde neuroloog stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson.

Gerrard: "Er moeten topspelers komen"

Liverpool-aanvoerder Steven Gerrard hoopt dat zijn club deze zomer orde op zaken stelt en een paar topspelers aantrekt.

In gesprek met The Mirror zegt Gerrard dat hij volgend seizoen weer om de prijzen wil spelen. "Als we de spelers terugkrijgen die geblesseerd zijn en we trekken nog een paar spelers aan van topniveau, dan kan het er volgend seizoen allemaal anders uit zien", aldus de aanvoerder van Liverpool.

Ook zegt Gerrard dat zijn ploeg op de goede weg is: "Vanaf de winter zijn we bezig aan een goede periode", vervolgt Gerrard. "Er is veel geloof in eigen kunnen bij de groep en we weten dat we genoeg kwaliteit hebben". Liverpool eindigde dit seizoen op een teleurstellende zesde plaats, maar was sinds januari bezig aan een uitstekende reeks.

Toch weet Gerrard ook dat Liverpool nog niet op de plek is waar het moet zijn. "We moeten niet ineens denken dat we fantastisch zijn, we hebben nog een hoop werk te verrichten", weet de international. "Toch zijn we op de goede weg en als we dit doorzetten dan komt het volgend seizoen wel goed", besluit de middenvelder.

'Volkorenbrood' Blue Band wordt 'vezelrijk'

Unilever vergelijkt het witbrood Blue Band Goede Start niet langer met volkorenbrood. In plaats van 'volkoren' spreekt het voortaan van 'vezelrijk'. De aanpassing volgt op een uitspraak van de Reclame Code Commissie. Unilever is met het brood genomineerd voor het Gouden Windei, een prijs voor het meest misleidende voedingsproduct.

"Door de uitspraak van de Reclame Code Commissie hebben wij de naam moeten veranderen. (...) We zijn al vanaf begin dit jaar bezig met een nieuwe verpakking en naam, dus de nominatie van het Gouden Windei heeft niets met de aanpassing te maken", aldus een woordvoerder van Unilever.

"Nadat wij vorige week met het nieuws kwamen dat Blue Band Goede Start een van genomineerden was voor het Gouden Windei, kregen we meteen een paar dagen later een telefoontje van Unilever dat ze bezig waren met de verpakking te veranderen. (...) Ik weet niet of het door de nominatie komt, maar ik denk wel dat de druk van Foodwatch heeft geholpen", aldus Foodwatch-directeur Bart van Opzeeland.

Ook producenten die niet bij de genomineerden horen, passen hun reclame aan, nadat Foodwatch erachter kwam dat sommige producenten logen over hun product. Mona veranderde bijvoorbeeld de tekst op de verpakking van Mona Drink Yoghurt Aardbei. Het heet nu Magere Drink Yoghurt met een vleugje aardbei. De claim dat er 0 procent vet in zit is verdwenen en er zit nu minder suiker in.

Vorige week werden de nominaties bekendgemaakt voor het Gouden Windei. Consumenten kunnen de komende weken nog beslissen welke fabrikant het afgelopen jaar het meest misleidende voedingsproduct heeft verkocht. Genomineerd zijn producten van Blue Band, Crystal Clear, Nestlé, Liga en Honig. De winnaar van de jaarlijkse prijs wordt op 8 juni bekendgemaakt.

Hier kan op de genomineerden gestemd worden.

Square Enix werkt aan nieuwe MMO

Square Enix werkt aan een nieuwe MMO. De Aziatische uitgever heeft dit in een transcript van een financieel rapport bevestigd. Men verwacht later dit jaar een officiële aankondiging van de game. Square Enix hoopt twee tot drie MMO's te kunnen onderhouden, volgens hen moet dit een stabiele cashflow opleveren.

Daarnaast zijn volgens de uitgever bijna alle balans- en bugproblemen van Final Fantasy XIV, die de MMO al sinds zijn lancering teisterden, opgelost.

Final Fantasy XIV

Leers houdt vertrouwen in Europese migratieplannen

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) is ervan overtuigd dat hij Eurocommissaris Cecilia Malmström duidelijk heeft kunnen maken waarom het kabinet strengere regels voor gezinsmigratie wil. "Ik heb haar uitgelegd wat speelt. Dat begreep ze prima", zei Leers woensdag na afloop van de ontmoeting die hij met haar had.

Malmström beaamde dat het een constructief gesprek was. Het onderwerp immigratie en integratie speelt in alle Europese landen, zei ze, maar Nederland is het enige land dat de regels over gezinshereniging wil wijzigen. In andere landen is de urgentie om de Europese migratieregels aan te scherpen een stuk minder, zei de Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken.

De Europese regels kunnen een belangrijk obstakel vormen voor de afspraken die in het gedoogakkoord zijn vastgelegd. De PVV wil het aantal migranten drastisch verlagen, en daarvoor is het nodig dat in Brussel de regels worden aangepast.

Leers zei woensdag dat het verminderen van de migratie geen doel op zich is. Het doel is het verbeteren van regels en het resultaat daarvan zal zijn dat minder kansarme migranten naar Nederland komen, aldus Leers

Malmström komt eind november met een plan om de immigratieregels aan te passen. In dit zogeheten groenboek is vastgelegd hoe het Europees migratiebeleid er de komende jaren zal uitzien.

Leers is druk bezig om in Europa medestanders te vinden voor zijn voorstellen, zodat deze meegenomen worden in dit groenboek. Volgens hem lukt dat goed, en staan onder meer Frankrijk en Oostenrijk open voor zijn plannen. Maar Malmström liet weten dat vooralsnog geen enkel ander land bij haar heeft aangedrongen op wijziging van de regels rond gezinshereniging.

In het gedoogakkoord tussen VVD, CDA en PVV staat onder meer dat de inkomenseis bij gezinsmigratie omhoog moet, partners pas als zij 24 jaar zijn naar Nederland mogen komen en nieuwkomers aan een opleidingseis moeten voldoen. Veel maatregelen kunnen slechts op Europees niveau worden geregeld.

Woensdagmiddag spreekt Malmström met de Tweede Kamer. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma liet dinsdag weten uit te kijken naar het gesprek met de Eurocommissaris, voor wie hij enkele 'belangrijke vragen' in petto had.

[RG] Wozniacki moeizaam door

Caroline Wozniacki heeft moeizaam de derde ronde bereikt op Roland Garros. De nummer één van de wereld versloeg de Canadese Aleksandra Wozniak met 6-3 en 7-6.

Wozniak, die in 2009 nog de nummer 21 van de wereld was maar door blessures nu 162e staat, moest tegen de Deense even op gang komen. Toen ze eenmaal haar ritme had gevonden ontspon er een boeiend gevecht. Vooral in de tweede set waren de twee speelsters aan elkaar gewaagd. Er werd in lange rally's om de punten gevochten en de set draaide uit op een tiebreak. In de tiebreak kreeg Wozniak drie setpunten maar Wozniacki stelde de zege met vijf punten op rij alsnog veilig.

Snelle wagens in DiRT 3-trailer

Vanaf deze week ligt DiRT 3 in de winkels. In de game kun je, net als in de vorige twee games, over de hele wereld racen met veel verschillende wagens en verschillen tracks. Rally-races staan centraal in de serie dus de auto zal weer lekker smerig worden.

Van de game is een nieuwe trailer verschenen die je hieronder kunt zien. Haal DiRT 3 nog deze week in huis voor de PC, PlayStation 3 of Xbox 360.

Vrouw van 20 verkracht 15-jarig jochie

De politie van Winchester, in de Amerikaanse staat Indiana, heeft ene Shandi Rae Reed opgepakt. De 20-jarige blondine heeft namelijk een 15-jarig jongetje op brute wijze verkracht.

Reed had het ventje, na een middagje met twee vriendjes spelen bij haar thuis, een lift aangeboden op haar scooter. In plaats van hem thuis af te leveren, reed ze terug naar haar eigen huis.

Eenmaal binnen besprong ze het jongetje en bereed zijn roede. Het kereltje wrong zich in allerlei bochten om aan de wellustige dikzak te ontsnappen, maar tevergeefs. "Hij ondernam een poging om Shandi van zich af te duwen", leert het arrestatierapport. "Ze was echter veel zwaarder dan hij en hij kon niet meer weg."

Na de daad belden de twee vrienden van de puber bij de vrouw aan om te vragen waar hun kameraad toch bleef. Reed kwam naar buiten en schepte op over de onvrijwillige vrijpartij.

Uiteindelijk besloot het slachtoffer een bezoekje te brengen aan het ziekenhuis en de politie in te schakelen. Bij de arrestatie ontkende de vrouw in eerste instantie, maar bekende een dag later de feiten. Ze dacht echter dat de knaap al 18 jaar was. Reed heeft gezworen de betrokken agenten te zullen aanklagen.

Reed
De dame in kwestie (Foto: Winchester Police Dpt)

Chaos in inFAMOUS 2-trailer

Tijdens de E3 zullen veel gamers aan hun PC gekluisterd zitten voor al het gamenieuws dat het internet zal bestormen. Mocht je even een pauze willen van al die drukte, dan kun je inFAMOUS 2 in je PlayStation 3 doen want de game zal tijdens de E3 in de winkels verschijnen.

Van inFAMOUS 2 is een nieuwe trailer verschenen waarin we zien dat het beest eraan komt. Cole lijkt hier niet echt blij mee te zijn zoals jullie kunnen zien in onderstaande video.

In inFAMOUS 2 draait het om parkouren waarbij je de beschikking hebt tot verschillende superkrachten. In het eerste deel waren dit nog alleen elektrische krachten maar in deel twee krijg je onder andere vuur en ijs in de palm van je hand.

Seedorf tekent een jaar bij in Milaan

Clarence Seedorf heeft zijn aflopende verbintenis bij AC Milan met een jaar verlengd. Dat maakt de Italiaanse kampioen bekend. De middenvelder, die nu tot medio 2012 vastligt, begint aan zijn tiende seizoen bij de Rossoneri. Hij speelde al 401 officiële duels voor Milan en is daarmee de buitenlander met de meeste wedstrijden voor de club.

De 35-jarige Seedorf, die vorige maand werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, maakte in 2002 de overstap van stadgenoot en eeuwige rivaal Internazionale. Eerder speelde hij voor Ajax, Sampdoria en Real Madrid.

Seedorf kon zijn indrukwekkende carrière ook een vervolg geven in Brazilië. Corinthians, Botafogo en Flamengo zouden geïnteresseerd zijn geweest in de diensten van de Nederlander. Milan liet eerder echter al weten Seedorf graag te behouden.


Seedorf tekent een jaar bij in Milaan (Foto: Novum)

Subsidies ouderen- en patiëntenclubs geschrapt

Patiënten- en gehandicaptenorganisaties raken bijna de helft van hun subsidie kwijt en ouderenorganisaties alles. Het gaat om een besparing van structureel 220 miljoen euro. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) stellen woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat dit noodzakelijk is.

Nederland telt ruim tweehonderd patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties. Uit evaluaties en onderzoeken zou blijken dat ze effectiever en efficiënter kunnen werken. Professionelere organisaties van voldoende grote omvang kunnen met minder, maar doelgerichtere subsidies blijven opkomen voor hun leden, vinden de bewindsvrouwen.

Ouderenorganisaties ontvangen helemaal geen subsidie meer. Ouderen met een specifieke aandoening kunnen zich aansluiten bij een bestaande patiënten- of gehandicaptenorganisatie.

Verder gaat het preventie- en gezondheidsbeleid op de schop. Zo worden er geen algemene massamediale campagnes meer gevoerd en wordt het budget voor preventie- en leefstijlonderzoek teruggebracht. Naar onderzoek dat onvoldoende praktisch toegepast kan worden, gaat geen geld meer.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) noemt de maatregelen 'kortzichtig' en 'uiterst onverstandig' gezien de vergrijzing en het toenemend aantal chronisch zieken, dat inmiddels twee miljoen bedraagt. Patiëntenorganisaties zouden hierdoor ernstig verzwakken, waarschuwt de belangenorganisatie.

Patiëntenorganisaties zijn vaak betrokken bij het verbeteren van de patiëntenzorg. "Door de immense bezuiniging komt het uitvoeren van deze cruciale taken in gevaar. Bovendien zullen er zeker organisaties failliet gaan", zegt directeur van de CG-Raad Ad Poppelaars.

De bezuiniging op de koepels lijkt een poging om belangrijke criticasters van overheidsbeleid monddood te maken, stelt hij. De CG-Raad wijst bijvoorbeeld al enkele jaren op de voortdurende inkomensachteruitgang voor chronisch zieken en gehandicapten en op de verschraling van de gezondheidszorg.

De koepel van ouderenorganisaties CSO verliest zijn subsidie van ongeveer vier ton en stelt in een reactie dat dat het einde van de koepel betekent. Ook de Unie KBO, PCOB, NOOM, Nehob en andere ouderenorganisaties raken hun al eerder ingekrompen rijkssubsidie kwijt.

De ouderenorganisaties gaan de Tweede Kamer vragen het belang van een goed georganiseerde ouderenbeweging in subsidie tot uitdrukking te brengen. Zo'n achthonderdduizend ouderen zijn aangesloten bij een ouderenorganisatie.

Koster blijft bij Club Brugge

Adrie Koster is ook volgend seizoen trainer van Club Brugge. De leiding van de Belgische voetbalclub maakte dit vandaag bekend.

De afgelopen dagen voerde de 56-jarige Nederlandse trainer meerdere gesprekken met het bestuur van Club Brugge. Dankzij een vierde plaats in de play-offs speelt Club komend seizoen in de Europa League.

Koster, voormalig coach van Willem II, Roda JC, Helmond Sport, Top Oss, Excelsior, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en Ajax, kreeg afgelopen seizoen veel kritiek. Toch besloot de leiding van Club dat hij zijn contract mag uitdienen.

50 Plus wordt ledenpartij

Aanhangers van 50 Plus kunnen voortaan lid worden van de ouderenpartij. De statuten worden woensdagmiddag gewijzigd, meldt de partij.

Volgens oprichter Jan Nagel hebben zich de afgelopen tijd al zo'n duizend mensen gemeld die lid willen worden. De nieuwe leden worden allemaal uitgenodigd voor het oprichtingscongres, dat 5 november plaatsvindt.

Nagel wordt lid van de Eerste Kamer voor 50 Plus. Zo'n dertig jaar geleden was hij ook al lid van de Eerste Kamer, maar toen voor de PvdA. Later was hij oprichter van Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland en de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.


50 Plus wordt ledenpartij (Foto: Novum)

Europa akkoord met bodyscanners

Het Europees Parlement stemt, onder voorwaarden, in met het gebruik van bodyscanners op Europese luchthavens. Passagiers moeten wel het recht krijgen om een bodyscan te weigeren en de beelden mogen niet worden opgeslagen.

Zo mag een weigering van de scan ook niet leiden tot ‘een verdachtmaking van de passagier’. Als een reiziger een scan weigert dan zal hij op een andere manier gecontroleerd worden, hij zal zich bijvoorbeeld moeten laten fouilleren en langs een metaaldetector moeten. De bodyscan zal voor iedere passagier gelden, Europese anti-discriminatieregels verbieden de toepassing voor alleen specifieke bevolkingsgroepen.

Brussel is het erover eens dat het gebruik van bodyscanners de veiligheid kan verhogen, maar de volksgezondheid mag niet in het geding komen. Daarom mag alleen gebruikgemaakt worden van apparatuur die gebruiktmaakt van 'millimetergolven', röntgenapparatuur is uitgesloten. Om de privacy en waardigheid van reizigers te waarborgen, mag de scanapparatuur geen beelden opslaan, er mag zelfs geen opslagmogelijkheid zijn.  Ook zal er gebruikgemaakt moeten worden van standaard afbeeldingen, waarbij specifieke lichamelijke kenmerken niet zichtbaar zijn.

Het gebruik van bodyscanners is al jaren een heet hangijzer in Brussel, maar nu is de kogel dan eindelijk door de kerk. Binnen niet al te lange tijd komt de Europese Commissie met een aantal richtlijnen en voorstellen voor het gebruik van bodyscanners. Daarnaast wordt ook bekeken of het vloeistofverbod afgezwakt of zelfs afgeschaft kan worden.

[RG] Wassen klaar in dubbelspel

Voor Rogier Wassen heeft het avontuur op Roland Garros slechts één ronde geduurd. De Nederlander ging het zijn Portugese dubbelpartner Frederico Gil met 6-3 en 6-4 onderuit tegen de Kazach Andrey Golubev en de Oezbeek Denis Istomin.

Dit betekent dat er nog vier Nederlanders actief zijn op Roland Garros. Robin Haase, Thomas Schoorel en Arantxa Rus behaalden allen in het enkelspel de tweede ronde. Michaëlla Krajicek deed dit in het dubbelspel. Daarnaast zal Haase zijn eerste partij in het dubbelspel nog moeten spelen. Thiemo de Bakker sneuvelde al in de eerste ronde tegen Novak Djokovic.

Ferguson: "Selecteren team moeilijke taak"

Sir Alex Ferguson zegt dat hij het moeilijk zal gaan vinden om spelers te vertellen dat ze niet bij de selectie voor de Champions League-finale zullen horen.

Manchester United neemt het zaterdag op tegen Barcelona. Ferguson is bezig met zijn team samen te stellen en bereid zichzelf voor op het teleurstellen van enkele spelers die niet bij de selectie zullen zitten. "Het is niet makkelijk om een team uit te kiezen, want je hebt hier te maken met de menselijke kant van het spel", zegt Ferguson tegen Sky Sports.

"Spelers hebben het hele seizoen zo lang voor het team gewerkt. Helaas is er maar één iemand die ze moet vertellen dat ze de finale niet meespelen en dat ben ik. Dat is een moeilijke taak, maar het moet wel gebeuren want we willen de wedstrijd winnen. Dat begrijpt iedereen", gaat Ferguson verder.

Spelers als Darren Fletcher, Michael Owen en Darron Gibson hebben de kans dat ze niet op de reservebank zullen zitten. "Ik kies het team op basis van goede redenen en zo kies ik ook de wisselspelers", zegt de trainer. Hij denkt niet dat zaterdag heel Engeland automatisch voor Manchester United zal zijn.

"Er heerst nu veel rivaliteit in Engeland, dus je zult nooit de volle steun krijgen. In 1968 was dat wel anders, toen stond iedereen achter United, zelfs Schotland. Nu is dat wel een ander verhaal. Maar dat vinden we niet erg."

Hothead kondigt Hitchhiker's game aan

Hothead Games heeft een spel aangekondigd gebaseerd op Hitchhiker's Guide to the Galaxy. De officiële aankondiging richting de pers was echter heel summier, naast het feit dat de game er komt staan er geen platforms, details of releasedata in het bericht.

Je kent Hothead Games misschien van Penny Arcade Adventures, Deathspank en/of Swarm. Allemaal games van aardige kwaliteit. Een goede kans dat ze dus iets moois gaan maken met dit briljante boek als bronmateriaal.

[RG] Federer naar derde ronde

Roger Federer heeft zich eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. De Zwitser walste in zijn tweede partij in Parijs met 6-3, 6-0 en 6-2 over de Fransman Maxime Teixeira heen. De nummer drie van de wereld kon binnen anderhalf uur alweer de douche opzoeken.

De tegenstander van Federer in de derde ronde is ook al bekend. De Serviër Janko Tipsarevic had namelijk geen enkele moeite om zich van de Spanjaard Pere Riba te ontdoen: 6-1, 6-3 en 6-0.

[WIN] Kaarten voor Insidious + dvd Paranormal Activity

Volgende week, op donderdag 2 juni, komt Insidious in Nederland in de bioscopen. De horrorsensatie van de makers van Paranormal Activity en Saw is in Amerika dé grote verrassing van 2011 is en heeft al vele lovende recensies gekregen.

Insidious is in verhouding van het budget van 1,5 miljoen dollar tot een opbrengst van over de 40 miljoen dollar tot dusver de meest winstgevende film van 2011. Ook is Insidious tijdens het Amsterdam Fantastic Film Festival voor het eerst in Nederland vertoond en door de bezoekers zeer goed beoordeeld met een 3e plek (8.45) tijdens de fan voting.

In samenwerking met Entertainment One mag FOK! vijf prijzenpakketen weggeven. Elke winnaar krijgt 2 bioscoopkaartjes om de film Insidious te gaan kijken. Daarbovenop krijgt elke winnaar ook nog eens de dvd van Paranormal Activity. Meedoen kan tot en met woensdag 1 juni 2011. Kijk hier hoe je mee kunt doen.

Lucius weg bij FC Den Bosch

FC Den Bosch neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van een van haar clubiconen. Voor de toekomst ziet de club een andere rol voor Theo Lucius. Deze rol ziet de routinier echter niet voor zichzelf weggelegd en dus scheiden de wegen.

Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: "Theo is een kind van het huis en blijft hier ook in de toekomst een graag geziene gast. Theo heeft veel verdiensten gehad voor onze club."

Ook trainer/coach Fons Groenendijk laat zich lovend uit over Lucius: "Ik heb nog met Theo gespeeld en nu ben ik zijn trainer geweest. Ik heb Theo hoog zitten als mens en als speler. Tevens heb ik veel waardering voor de wijze waarop hij nu afscheid neemt van FC Den Bosch. Wij wensen hem veel succes toe in zijn verdere carrière."

Nieuw cultuurfonds met 15 miljoen

Vanaf deze zomer kan de kunst- en cultuursector aankloppen bij een nieuw fonds. Stichting Ammodo stelt dit jaar 15 miljoen euro beschikbaar voor projecten met een culturele, ideële of sociale strekking. Voorlopig kunnen initiatieven uit alle hoeken van het culturele terrein subsidie aanvragen.

Met het budget van 15 miljoen euro wordt Ammodo in één klap een van de grote private cultuurfondsen in Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, een van de toonaangevende spelers in het veld, kende in 2009 24 miljoen euro subsidie toe.

Ammodo is in september vorig jaar opgericht door stichting Optas. Die stichting verkocht in 2007 haar aandelen in de gelijknamige verzekeringsmaatschappij aan Aegon. Met de verkoop was 1,5 miljard euro gemoeid. Hoeveel daarvan bij Ammodo is terechtgekomen, is niet bekend.

Het nieuwe fonds staat onder leiding van Pierre Vinkman, oud-topman van uitgeverij Reed Elsevier.

Cillessen geniet van Van der Sar

Jasper Cillessen vertrekt maandag met het Nederlands elftal naar Brazilië. In het vliegtuig zal hij YouTube-filmpjes van zijn grote voorbeeld Edwin van der Sar bekijken.

"Edwin van der Sar is mijn grote voorbeeld. Dat heb ik vanaf het eerste moment gehad", zegt Cillessen in Sp!ts. "Het is bijna niet te geloven hoe rustig Van der Sar in bepaalde situaties is. Hij weet van tevoren wat er gaat gebeuren en laat zich nooit verrassen. Hij laat zich de kop niet gek maken. Dat hoop ik later ook te kunnen. Schuin boven mijn bed heb ik nog steeds van die kleine Van der Sar-poppetjes staan."

De N.E.C. Nijmegen-keeper probeert te leren door goed naar Van der Sar te kijken. "Ik kijk naar zijn voetenwerk en naar hoe hij heerst in het zestienmetergebied. Daar kan ik echt van genieten. Op mijn iPod heb ik filmpjes staan waarin zijn mooiste reddingen voorbijkomen. Daar kijk ik vaak naar als we met N.E.C. Nijmegen in de spelersbus zitten. En ook in het vliegtuig naar Brazilië zal ik die YouTube-beelden er weer bij pakken."

Maandag vliegt hij samen met de rest van de Oranje-selectie naar Zuid-Amerika voor twee oefenwedstrijden. Hij kan het nog maar nauwelijks bevatten dat hij met het Nederlands elftal mee gaat. "Normaal zie ik die jongens alleen op televisie en nu loop ik er zelf tussen. Keeperstrainer Ruud Hesp heeft gezegd dat hij veel vertrouwen in mij heeft en dat er iets moois in het verschiet ligt als ik op deze weg door blijf gaan."

ANWB: Voetganger niet voldoende beschermd

Voetgangers moeten beter beschermd worden bij aanrijdingen met auto's. Dat stelt de ANWB naar aanleiding van crashtests van Euro NCAP, een organisatie die de veiligheid van nieuwe auto's vaststelt.

Volgens de ANWB blijkt uit de nieuwe tests dat de helft van de onderzochte voertuigen niet voldoet aan de norm voor voetgangersbescherming die volgend jaar wordt ingevoerd. Het gaat onder meer om de Peugeot 508, Citroën DS4 en de Lexus CT200h. In de crashtest met deze voertuigen bleken bij aanrijdingen met voetgangers vooral volwassenen kwetsbaar.

Euro NCAP gaat de crashtest op dit onderdeel volgend jaar aanscherpen, maar de ANWB vraagt zich af wat autofabrikanten in de tussentijd gaan doen om die norm te halen. Fabrikanten kunnen de kans op ernstig letsel volgens de automobilistenclub verminderen door bijvoorbeeld geen harde onderdelen direct onder de motorkap te plaatsen.

Euro NCAP is een samenwerkingsverband van Europese automobilistenorganisaties en diverse overheden. De ANWB hoopt dat automobilisten als ze een auto aanschaffen ook letten op de bescherming van voetgangers.

VN berispt Australië om 'racistische deal'

Een overeenkomst tussen Australië en Maleisië om asielzoekers te ruilen voor vluchtelingen bedreigt de rechten van asielzoekers en is racistisch. Dat heeft de Verenigde Naties gezegd.

Onder de overeenkomst accepteert Maleisië achthonderd asielzoekers die Australië illegaal via zee zijn binnengekomen en in ruil daarvoor ontvangt Australië vierduizend erkende vluchtelingen die in Maleisië wonen.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Navi Pillay heeft de deal woensdag met de Australische premier Julia Gillard besproken. Pillay zei dat er een 'discriminerend element' aanwezig is in de Australische behandeling van asielzoekers die niet blank, westers of Europees zijn.

PSV verhuurt Nijland aan N.E.C. Nijmegen

Stef Nijland speelt komend seizoen op huurbasis voor N.E.C. Nijmegen. Dit maakte Marcel Brands, technisch directeur van PSV, vandaag bekend. De 22-jarige aanvaller staat sinds 2008 bij de Eindhovenaren onder contract, maar kan in de Lichtstad niet op speelminuten rekenen.

"Wij hebben heel veel vertrouwen in de kwaliteiten van Stef," lichtte Brands de keuze toe. "We denken dat het voor hem van belang is dat hij een serie wedstrijden in de Eredivisie gaat spelen. Dat is goed voor zijn ontwikkeling en zijn toekomst bij PSV."

Nijland, die in Eindhoven nog een contract tot medio 2013 heeft, gaat in Nijmegen onder nieuwbakken trainer Alex Pastoor tekenen. In het afgelopen seizoen kwam de 22-jarige aanvaller tot vier competitiewedstrijden in de hoofdmacht van PSV.

Kalezic gaat Zulte Waregem trainen

Darije Kalezic heeft een nieuwe werkgever gevonden. De voormalig trainer van De Graafschap gaat namelijk bij Zulte Waregem, dat in de Belgische Pro Jupiler League uitkomt, aan de slag.

Kalezic was de afgelopen dagen in België om over zijn nieuwe contract te praten. Naast de interesse uit België zat ook nog een Turkse club achter de diensten van de Servische oefenmeester aan.

In februari 2009 werd Kalezic trainer van De Graafschap. In het seizoen 2009/2010 werd hij met de club kampioen van de Jupiler League en promoveerde zodoende naar de hoogste Nederlandse voetbalklasse, de Eredivisie. Dit jaar eindigden de Superboeren op de veertiende stek.

Toch zorgde handhaving er niet voor dat Kalezic in Doetinchem kon blijven. Begin februari maakte De Graafschap namelijk bekend het contract van de Serviër niet te verlengen. Andries Ulderink (Go Ahead Eagles) is inmiddels aangesteld als zijn opvolger.

Film: Rien à déclarer

Begin jaren negentig van de vorige eeuw. Op de grens van het fictieve plaatsje Koorkin op de Frans-Belgische grens doet de Belgische douanier Ruben Vandevoorde (Benoît Poelvoorde) zijn werk met liefde en plezier. In zijn geval komt dat neer op het uitschelden van Fransen die België in willen en zijn Franse collega's die honderd meter verderop aan het werk zijn openlijk minachten en bespotten. Vandevoorde is namelijk enorm francofoob. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een van de Franse grensbewakers, Mathias Ducatel (Dany Boon), zijn relatie met Vandevoordes zus Louise (Julie Bernard) geheimhoudt. Als met de komst van het jaar 1993 de douanepost wordt opgeheven en er een experiment wordt gestart met een Frans-Belgische, mobiele grenscontrole, wordt Vandevoorde door zijn oversten gedwongen hieraan deel te nemen. Van de Franse zijde meldt Ducatel zich. Hij hoopt op deze manier vrienden te kunnen worden met Vandevoorde om zo zijn relatie met Louise uit de schaduw te kunnen halen. Maar dit lijkt net zo een onmogelijke opgaaf als het vangen van de nogal klunzige drugsbende waar ze achteraan zitten.

Poster

Schaars zet zinnen op PSV

Stijn Schaars hoopt komend seizoen in het shirt van PSV te spelen. Eerder deze week werd bekend dat de Eindhovense formatie concrete interesse voor de middenvelder van AZ heeft.

Schaars laat weten dat de interesse van PSV hem vleit. "Ja, ik voel me écht gestreeld dat zo'n club zich voor mij heeft gemeld," aldus de speler, die nog tot de zomer van 2012 bij AZ onder contract staat. "Uiteraard is het allemaal nog lang niet zover en de zomer duurt nog lang, maar AZ zal me niet koste wat het kost houden. Buiten PSV speelt er verder niks. Uit het buitenland informeren er wel clubs, maar die zijn niet concreet."

Daarnaarst steekt Schaars zijn ambities niet onder stoelen of banken. "Ik heb de laatste tijd steeds gezegd dat binnen Nederland PSV en Ajax de enige twee clubs zijn die ik nog als een stap vooruit zie, omdat bij die clubs de druk van het moéten winnen heerst. Je moet prijzen pakken als je bij Ajax of PSV speelt, anders is het seizoen mislukt. Ik ben in een fase van mijn carrière dat ik die druk continu wil ervaren."

Ferrari ontkent afluisteren Red Bull

Ferrari heeft ontkend Red Bull Racing afgeluisterd te hebben tijdens de Formule 1-race in Spanje afgelopen weekend. Red Bull-adviseur Helmut Marko betichtte de Italianen daar wel van omdat Fernando Alonso en Mark Webber tot drie keer toe tegelijk binnenkwamen en Ferrari reageerde op nepberichten van de Oostenrijkers.

"We kunnen daar alleen maar om lachen. Het is duidelijk dat iedereen elkaar in de gaten houdt in deze sport," zei een woordvoerder van Ferrari tegen Sport1.de.

Zuiverloon vertrekt bij West Bromwich

Gianni Zuiverloon vertrekt deze zomer transfervrij bij West Bromwich Albion. Het contract van de 24-jarige verdediger wordt niet verlengd, meldt de Premier Leagueclub. De geboren Rotterdammer kwam medio 2008 voor ongeveer vier miljoen euro over van sc Heerenveen.

Het eerste seizoen van Zuiverloon bij de Engelsen verliep uiterst voorspoedig. De rechtsback speelde nagenoeg alle wedstrijden en stond volgens Britse media zelfs even in de belangstelling van Manchester United. Ook vorig jaar kwam Zuiverloon nog tot dertig competitiewedstrijden.

De laatste tijd kreeg de Nederlander echter weinig speeltijd, waarna hij ook nog enige tijd werd verhuurd aan Ipswich Town. Zuiverloon speelde 65 competitieduels voor West Bromwich, waarin hij vier keer scoorde.

Lerares (26) gevingerd door leerling (15)

In de Amerikaanse staat Arizona dient momenteel het proces tegen Christie Elliott. Deze 26-jarige lerares wordt ervan beschuldigd seks te hebben gehad met een 15-jarige leerling. Zo liet ze hem haar betasten in haar intieme delen en heeft ze hem seksueel getinte sms'jes gestuurd.

De zaak kwam aan het licht toen de ouders van de jongen vorig jaar april de pikante tekstberichten op diens telefoon aantroffen. Zij deden aangifte bij de politie, die hierop een onderzoek instelde. Zij ontdekten dat de lerares Engels een seksrelatie onderhield met de jonge knaap.

Elliott heeft inmiddels bekend. "We hebben gezoend", vertelde ze de rechter. "Tijdens de kus spookten er geile gedachten door mijn hoofd." De jonge vrouw kan maximaal twee jaar achter de tralies belanden.

elliott
De bewuste lerares (Foto: Tucson Police Dept)

Marlies Dekkers wint zaak tegen Sapph

Lingerieketen Sapph maakt inbreuk op de auteursrechten van lingerieontwerpster Marlies Dekkers door beha’s te produceren met bandjes boven de cups.

Tot dat oordeel kwam de rechter in Utrecht woensdag in de rechtszaak die Marlies Dekkers tegen Sapph aanspande.

Sapph moet onmiddellijk stoppen met het maken van de betreffende lingerie en een schadevergoeding betalen aan Dekkers. Hoe hoog die is, is nog niet bekend.


Marlies Dekkers wint zaak tegen Sapph 

Man met schotwond rent politiebureau binnen

Een 23-jarige man is dinsdagavond met een schotwond een politiebureau in de Amsterdamse Bijlmer binnengerend. Hij was kort daarvoor neergeschoten op het Gulden Kruis, maar wist het politiebureau nog op eigen kracht te bereiken. Dat meldt de politie woensdag.

De gewonde man kwam ondanks dat hij in zijn been was geraakt rennend het politiebureau binnen. De politie zette meteen de omgeving af voor onderzoek en zette ook een speurhond in. Er werden echter geen bruikbare sporen gevonden.

De aanleiding van het schietincident is nog onduidelijk. De schutter is nog niet aangehouden.

Krul eist basisplaats bij Newcastle

Tim Krul weigert nog langer tweede doelman bij Newcastle United te zijn. De 23-jarige Nederlander stond dit seizoen 25 duels onder de lat bij de club uit de Premier League en wil komend jaar eerste keeper bij The Magpies zijn, zo niet dan wil hij vertrekken.

"Ik ben 23 jaar en wil nu gewoon een heel seizoen spelen. Dat zal ik de trainer ook vertellen als ik na de vakantie terugkeer bij de club," zei Krul. "Aanvankelijk verving ik doelman Harper, maar kwam op de bank terecht toen Alan Pardew het overnam van Chris Hughton. Daarna raakte Harper opnieuw geblesseerd en heb ik tot het einde van het seizoen een goede serie neergezet en vertrouwde de manager me ook toe dat ik de eerste doelman ben," zei de Nederlander die ook na de zomer de nummer één wil zijn. "Anders heeft het geen zin bij Newcastle te blijven."

Niets mis met winstmachines Holland Casino

Er is niets mis met de Mega Millions-speelautomaten in vestigingen van Holland Casino. De automaten werden onderzocht nadat de afgelopen maanden opvallend vaak een miljoen was gewonnen. Tijdens het onderzoek, dat enkele weken duurde, kon niet op de automaten worden gespeeld. De automaten zijn begin deze maand weer in gebruik genomen, laat een woordvoerder woensdag weten.

Het onderzoek naar de speelautomaten werd opgezet toen automaten bij verschillende vestigingen opvallend vaak een miljoen uitkeerden. In één weekeinde gebeurde dat zelfs twee keer. "Het kan natuurlijk toeval zijn, maar we wilden zeker weten dat niet met de apparaten is geknoeid", laat de woordvoerder woensdag weten.

De apparaten zijn door Holland Casino, een leverancier en een derde partij onderzocht. Daarbij is niets verdachts aan het licht gekomen. De Mega Millions-prijs wordt sinds april 2007 uitgekeerd. Dat is in vier jaar tijd 37 keer gebeurd.

Sackboy-klonen in Disney Universe

Disney heeft Disney Universe aangekondigd, een game met meer dan 40 verschillende Disney-personages als Alice, Mike, TRON en Stitch. Gamers kunnen gaan spelen in zes verschillende werelden geïnspireerd op bekende Disney- en Pixar-thema's. De game verschijnt voor Xbox 360, PS3 en Wii.

Disney Universe zal speelbaar worden met vier spelers tegelijkertijd. Wat voor game het precies gaat worden krijgen we als het goed is morgen te horen. Het lijkt op dit moment op een LittleBigPlanet met Disney-kostuums als je de teaser bekijkt. 

[NASCAR] Räikkönen test in Virginia

Kimi Räikkönen maakt werk van zijn plannen om in de NASCAR Series te gaan racen. De Fin debuteerde vorige week in Charlotte in de Truck Series verdienstelijk met een vijftiende plaats en krijgt deze week op de Virginia International Raceway zelfs al een voorproefje met een auto uit de Sprint Cup Series.

Was de eerste kennismaking voor de Fin nog op een oval, dit keer rijdt hij in de auto van Robbie Gordon op een normaal circuit. Het nieuws van de test werd door Gordon via zijn Twitter bevestigd. Zijn team is nu in Virginia neergestreken om voorbereidingen te treffen voor de race op de Infineon Raceway in Sonoma volgende maand.

Räikkönen zal later deze week naar verwachting weer terug gaan keren naar de Charlotte Motor Speedway, want hij staat op de voorlopige inschrijflijst voor de Nationwide Series met een #87 NEMCO Motorsports Toyota die geprepareerd wordt door Kyle Busch Motorsports. In de NASCAR is de Sprint Cup de hoogste klasse, gevolgd door de Nationwide Series en de Truck Series.

Naast Räikkönen zal nog een oud-Formule 1-coureur weer zijn opwachting gaan maken in de NASCAR. Jacques Villeneuve is namelijk door Penske Racing ingeschreven om in de Nationwide Series op 25 juni op Road America in Elkhart Lake te racen en op 20 augustus op Circuit Gilles Villeneuve in Montreal.

'Jonge' bruid steeds ouder

Vrouwen zijn steeds ouder voordat ze voor het eerst in het huwelijk treden. Vorig jaar was een op de tien vrouwen die voor het eerst trouwden boven de 40. Het gaat dan om ongeveer zesduizend vrouwen. In 1980 was slechts een op de honderd vrouwen boven de 40. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werden 73.000 huwelijken gesloten, net zoveel als in het jaar daarvoor. Een vijfde van de bruiden trouwde voor de tweede keer.

Waren vrouwen dertig jaar geleden nog gemiddeld 23 toen ze voor het eerst trouwden, nu is dat 30 jaar. Paren zijn sinds die tijd vaker eerst ongehuwd gaan samenwonen. Dat was tussen 2000 en 2008 bij vier op de vijf stellen het geval. Islamitische paren wonen in minder dan een op de vijf gevallen samen voordat ze trouwen.

Ruim de helft van de vrouwen is niet getrouwd als ze moeder worden. Dat aandeel neemt al jaren toe. Paren die geen religie aanhangen, hebben in meer dan 20 procent van de gevallen al kinderen wanneer ze in het huwelijksbootje stappen. Onder rooms-katholieken is dat 15 procent. Protestanten duiken daar 1 procent onder, moslims zitten op ongeveer 3 procent.


'Trouw niet voor je 40 bent...'

'Lagarde stelt zich kandidaat voor IMF-topfunctie'

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde stelt zich zeer vermoedelijk woensdag kandidaat voor de post van directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze doet haar aankondiging volgens ingewijden op de persconferentie die ze woensdagochtend in Parijs geeft.

Dinsdag riepen de IMF-vertegenwoordigers van Brazilië, China, India, Rusland en Zuid-Afrika op om van de gewoonte af te stappen altijd een Europeaan voor de topfunctie te kiezen. Ze stelden in een verklaring dat ze graag willen dat de keuze voor de nieuwe IMF-directeur 'daadwerkelijk transparant' is en gebaseerd is op de merites van de kandidaat. "We vinden het te gek voor woorden dat de functie wordt gereserveerd voor een Europeaan", zei Nogueira Batista, de IMF-vertegenwoordiger van Brazilië.

De functie bij het IMF kwam vrij nadat Dominique Strauss-Kahn ontslag nam. Hij wordt in de Verenigde Staten verdacht van poging tot verkrachting van een kamermeisje.


'Lagarde stelt zich kandidaat voor IMF-topfunctie' (Foto: Novum)

Nesu verlaat intensive care

Mihai Nesu ligt niet langer op de intensive care, zo meldt de clubsite van FC Utrecht. De Roemeense verdediger brak eerder deze maand een nekwervel op een training en kan hierdoor zijn armen en benen niet bewegen. Hij ligt nu op een normale verpleegafdeling.

"Het was niet langer nodig hem op de intensive care te houden. Zijn toestand is stabiel. Hij kan weliswaar zijn armen en benen nog niet gebruiken, maar is nu wel volledig in staat zelfstandig adem te halen en eten en drinken tot zich te nemen," meldt clubarts Frank van Hellemondt.

F1: derde waarschuwing betekent straf

De Formule 1-coureurs kunnen in de toekomst niet meer wegkomen met de waarschuwingen die ze opgelegd krijgen. Bij de Formule 1-commissie ligt momenteel een voorstel van de Sportieve Werkgroep om een rijder na drie reprimandes straf op te leggen. Het voorstel zou vanaf Silverstone in kunnen gaan.

De stewards van een Grand Prix kunnen coureurs voor alles een waarschuwing opleggen, zo kan dat zijn voor het missen van het verplichte fotomoment, het te laat bij een persconferentie verschijnen, maar ook voor het missen van de weging, zoals Force India-coureur Paul di Resta in Turkije overkomen is. De acties op de baan tellen bij een eventuele straf het zwaarste. Zo moeten twee van de drie reprimandes gekomen zijn door acties op de baan. Mocht een coureur volgens deze criteria in één jaar drie waarschuwingen hebben gekregen dan kan hij vijf plaatsen op de grid teruggezet worden.

Lewis Hamilton, Jenson Button, Mark Webber en Jaime Alguersuari moeten in ieder geval op gaan letten, want zij gingen afgelopen weekend in Spanje niet genoeg van hun gas toen de marshalls bezig waren om de gestrande auto van Heikki Kovalainen weg te takelen.

De Zeeuw zegt af voor Oranje

Demy de Zeeuw heeft zich bij bondscoach Bert van Marwijk afgemeld voor de oefeninterlands van het Nederlands elftal. De middenvelder van Ajax meldt via Twitter dat hij de duels met Brazilië (4 juni) en Uruguay (8 juni) laat schieten. De Zeeuw verblijft op dit moment met Ajax in de Verenigde Staten.

"Ondanks de uitnodiging en de eer heb ik besloten om na zo'n mentaal en fysiek zwaar jaar me af te melden voor Oranje", schrijft De Zeeuw op zijn twitterpagina. De Ajacied, die in de belangstelling zou staan van Spartak Moskou, had dit seizoen lang last van zijn kaak na de trap die hij in de halve finale van het WK tegen Uruguay kreeg.

Van Marwijk moet naast De Zeeuw nog een flink aantal spelers missen. Mark van Bommel en Rafael van der Vaart zegden eerder al af bij de bondscoach van Oranje. Theo Janssen, Maarten Stekelenburg, Jeremain Lens en Ron Vlaar behoren evenmin tot de selectie.


De Zeeuw zegt af voor Oranje (Foto: Novum)

Jordan tegen invoering turbomotoren

Eddie Jordan is geen voorstander van de plannen van FIA-president Jean Todt om vanaf 2013 de 2,4 liter V8-motoren in te ruilen voor de 1,6 liter viercylinder turbomotor. Volgens de Ier is de ontwikkeling van de nieuwe krachtbron te duur en levert het te weinig op.

"Ik ben een beetje ouderwets als het om autosport gaat. Ik vind dat het geluid van de motor erg veel toevoegt aan de sport en ben niet zo weg van hoe de turbo klinkt. Daarnaast zijn de kosten van de ontwikkeling van een nieuwe motor enorm, terwijl de Formule 1 juist bezig was om de kosten terug te dringen. Als je vijf voordelen van de turbo kan noemen, wil ik er nog wel een keertje over nadenken, maar ik snap niet waarom je iets zou veranderen wanneer je al iets goeds hebt," zei Jordan tegen GPUpdate.

De voormalig teameigenaar van Jordan en huidig BBC-commentator heeft daarnaast geen hoge pet op van het Kinetic Energy Recovery System. "Ik zeg niet dat dat we KERS weg moeten doen, ik snap alleen niet zo goed wat de meerwaarde van dit systeem is. Volgens mij zorgen de beweegbare achtervleugel en de banden voor meer spanning in de races dan KERS."

L.A. Noire wordt serie

Het vorige week verschenen detectivespel L.A. Noire is meer dan een eenmalig project. Moederbedrijf Take-Two Interactive wil van L.A. Noire een serie maken. "We zien dit als een krachtige nieuwe reeks", benadrukte bestuursvoorzitter Strauss Zelnick bij de presentatie van de jaarresultaten van het bedrijf dat eind maart afliep.

Hoewel L.A. Noire pas een paar dagen in de schappen ligt, vindt het gamebedrijf het spel nu al een hit. Een vervolg is nog niet aangekondigd, maar studio Team Bondi heeft op Twitter laten weten dat een tweede L.A. Noire aanzienlijk minder tijd zou moeten kosten.

Team Bondi behoort tot de gamestudio's van Rockstar Games, een dochteronderneming van Take-Two. De afgelopen jaren was Rockstar verantwoordelijk voor spellen als Red Dead Redemption en Grand Theft Auto IV. Beide spellen zijn miljoenen keren verkocht en gooiden hoge ogen bij critici.

In L.A. Noire stapt de speler in de schoenen van een beginnend agent in een corrupte stad. Het is de bedoeling zaken op te lossen door nauwkeurig vastgelegde gezichten van acteurs te lezen en emoties te interpreteren.

Weer een website van Sony gekraakt

Het imago van elektronicaconcern Sony heeft opnieuw een deuk opgelopen, nu hackers er weer in zijn geslaagd een website van de onderneming te kraken. Deze keer gaat het om de Canadese webwinkel van Sony Ericsson, eigendom van het Japanse Sony en het Zweedse Ericsson. Het nieuws komt een dag nadat bekend was geworden dat websites van Sony in Griekenland, Indonesië en Thailand waren gekraakt.

Met de laatste kraak zijn de gegevens van tweeduizend gebruikers, waaronder namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden, in handen gekomen van de krakers. De creditcardgegevens van klanten zijn veilig gebleven, aldus een woordvoerder van Sony. Het bedrijf heeft uit voorzorg de webwinkel tijdelijk gesloten.

Sony werd vorige maand ernstig in verlegenheid gebracht, toen bekend werd dat het netwerk van PlayStation was gehackt.

Weer een website van Sony gekraakt
Weer een website van Sony gekraakt (Foto: ANP)

Tientallen bijbanen rechters niet vermeld

Van tientallen rechters zijn hun bijbanen niet in het register nevenfuncties te vinden. Ook is er niemand die controleert of de rechters wel al hun nevenfuncties opgeven, concludeert het Financieele Dagblad woensdag uit eigen onderzoek.

De Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak reageert in de krant teleurgesteld. Ze gaat haar leden vragen zo snel mogelijk te controleren of al hun functies in het register staan.

Rechters zijn verplicht om al hun nevenfuncties te vermelden. Zo moet belangenverstrengeling worden voorkomen. Sinds 2002 worden de nevenfuncties opgenomen in een digitaal register dat toegankelijk is op rechtspraak.nl.

Het overzicht is echter niet actueel en sommige bijbanen zijn niet terug te vinden. Zo vermeldde een Haagse rechter niet dat zij bestuurder is bij een stichting voor ex-gedetineerden in Leiden.

Ook geven veel rechters cursussen of maken zij deel uit van een geschillencommissie. Twee plaatsvervangers voor rechters die niet hadden vermeld dat ze advocaat en hoogleraar zijn.

Voor buitenstaanders is het volgens de krant lastig na te gaan of een rechter alle functies heeft opgegeven. Het digitale register geeft geen voornamen of geboortedata.

Miljoenenschenking voor Museum Volkenkunde

Het Museum Volkenkunde in Leiden heeft een schenking ter waarde van zeker 3,5 miljoen euro gekregen. De vorig jaar overleden verzamelaar van kunst Fritz Liefkes liet zijn verzameling, maar ook zijn huis, spaargeld en de rest van de inboedel na aan het museum.

Directeur Steven Engelsman heeft een bericht van die strekking in Trouw bevestigd. Het bedrag zou nog wel eens 1 miljoen hoger kunnen uitkomen; de textielcollectie moet nog worden getaxeerd.

Eindhoven koopt grond PSV

Eindhoven leent 48 miljoen euro om PSV te helpen. Met het geld koopt de gemeente de grond onder het PSV-stadion en onder trainingscomplex De Herdgang. PSV gaat per jaar 2,4 miljoen euro betalen voor het gebruik van het onroerend goed.

SP-raadslid Bianca van Kaathoven heeft dat woensdagochtend bevestigd naar aanleiding van diverse mediaberichten. De gemeenteraad is dinsdagmiddag vertrouwelijk ingelicht over het voorstel.

Eindhoven koopt grond PSV
Eindhoven koopt grond PSV (Foto: ANP)

Zweminstructeur Aalsmeer vast voor misbruik kind

De politie heeft een zweminstructeur opgepakt omdat hij mogelijk een kind heeft misbruikt. De man werkte bij een zwembad in Aalsmeer, laat het Openbaar Ministerie (OM) van Amsterdam weten.

Ouders van kinderen die bij het zwembad lessen, zijn per brief uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst woensdagavond. Om hoeveel ouders het gaat, wil een woordvoerder van het OM niet zeggen. Ook wil hij niet zeggen of wordt onderzocht of de man meer kinderen heeft misbruikt. "Wij willen eerst de ouders op de hoogte brengen."

'Zweed Guidetti op weg naar Twente'

FC Twente lijkt zich op korte termijn te versterken met de Zweed John Guidetti. De 19-jarige aanvaller komt transfervrij over van Manchester City en tekent een contract voor vier jaar. De Scandinaviër wordt deze week verwacht in Enschede voor zijn medische keuring en de afronding van de contractbesprekingen. Dat meldt De Telegraaf.

City wilde het contract van de talentvolle Zweed verlengen, maar Guidetti is toe aan meer speeltijd. Vorige week liet de aanvaller weten Twente een mooie club te vinden.

Guidetti speelt al sinds zijn vijftiende voor City, maar kon nooit doorbreken in de hoofdmacht. De Scandinaviër kwam in 2008 over van het Zweedse Brommapojkarna, maar speelde alleen in de League Cup een wedstrijd voor de Citizens. City verhuurde hem in 2010 aan zijn voormalige club. Guidetti kwam daarna ook nog in actie voor Burnley.

De Agent leeft nog

Het is alweer een tijdje geleden dat we iets gehoord hebben van Agent. De game is in ontwikkeling bij Rockstar maar de geruchten dat de game geannuleerd was, werden steeds sterker. Vandaag heeft Take Two-voorzitter Strauss Zelnick echter aangegeven dat de game nog steeds in ontwikkeling is. Geen verdere informatie werd bekendgemaakt.

Agent werd in 2009 tijdens de E3 aangekondigd als een PS3-exclusive, daarna werd er echter steeds minder vernomen van de game. In maart 2010 kwam de aankondiging dat de game nog steeds een platform-exclusive zou zijn. Wanneer de game gaat uitkomen is niet bekend, maar we houden jullie op de hoogte.

HvA overweegt numerus fixus om problemen Inholland

Het aantal aanmeldingen bij de Hogeschool van Amsterdam neemt door de problemen bij Inholland zo sterk toe dat de school bij sommige opleidingen een numerus fixus overweegt. Het aantal aanmeldingen voor komend collegejaar is met een vijfde toegenomen, schrijft de Volkskrant woensdag.

Bij Inholland daalde het aantal aanmeldingen juist met een vijfde, concludeert de krant uit het aantal aanmeldingen bij hogescholen in de Randstad, waar Inholland actief is. Het gaat nog niet om definitieve cijfers, studenten kunnen zich nog aanmelden. Wel is volgens de krant een trend voelbaar.

HvA-rector en oud staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker (PvdA) waarschuwt in de krant dat de kwaliteit van de HvA er niet bij is gebaat als grote groepen studenten overstappen. Ze overweegt dan ook bij de populaire economische opleidingen een numerus fixus aan te vragen. Bij de studie Media, Informatie en Communicatie wordt al geloot.

NPO ligt dwars bij online vertonen series

De Raad van Bestuur van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) verbiedt de online-exploitatie van Nederlands televisiedrama door het platform Ximon.nl. Dat betekent dat de consument voorlopig niet online naar oude Nederlandse televisieseries kan kijken, maakte een woordvoerder van het samenwerkingsverband woensdag bekend.

Het is de bedoeling dat op Ximon, dat twee maanden geleden begon, op termijn alle Nederlandse films en series waarvan nog een print bestaat, tegen betaling te zien zijn.

[Upd] KLM schrapt meer vluchten

KLM schrapt voor woensdag vluchten van en naar Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden en Duitsland. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij dinsdagavond op de website. De vluchten worden geschrapt vanwege de aswolk die ontstond na de vulkaanuitbarsting in IJsland.

KLM annuleerde dinsdag al vluchten van en naar Groot-Brittannië en Noorwegen. Het ging om vluchten van en naar Aberdeen, Durham Tees Valley, Glasgow, Edinburgh, Newcastle, Stavanger, Kristiansand en Bergen.

De vluchten die woensdag worden geannuleerd, zouden van Stavanger, Kristiansand, Bergen, Glasgow, Edinburgh, Newcastle en Aberdeen komen en naar Bremen, Hannover, Hamburg en Linkoping gaan.

De aswolk heeft Schotland, het noorden van Engeland en delen van Noorwegen bereikt. Volgens de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol waren als gevolg van de aswolk boven Schotland en het noorden van Engeland in totaal circa 500 van de 29.000 vluchten geschrapt die normaal dinsdag in Europa zouden zijn uitgevoerd.

Volgens KLM wordt ook verwacht dat de aswolk over delen van Duitsland en Zweden trekt. Luchtverkeersleiding Nederland verwacht dat een lichte concentratie as dinsdagavond of -nacht Nederland bereikt. Wat de gevolgen zijn voor het luchtverkeer in Nederland woensdag is nog onduidelijk.

Update 08.47 uur
Er is woensdagochtend zoals verwacht wel as in hoge concentratie in een deel van het Nederlandse luchtruim, maar dat zal geen hinder veroorzaken voor het vliegverkeer van en naar Schiphol. Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laten weten.

LVNL verwacht dat er de rest van de dag ook geen nieuwe problemen in deze regio optreden.

Op basis van vooraf beschikbare informatie hield LVNL er al rekening mee dat er as kon voorkomen in het uiterste noorden van ons land. Maar de luchtvaart van en naar Schiphol heeft daar geen last van. Alleen de eerder gemelde beperkingen op de Duitse luchthavens Bremen, Hamburg en Hannover gelden nog. KLM heeft de vluchten daar naartoe geannuleerd.

'Spartak Moskou hengelt naar De Zeeuw'

Een delegatie van Spartak Moskou is vandaag in Amsterdam om te praten met Ajax over een transfer van Demy de Zeeuw. De 27-jarige middenvelder heeft wel oren naar een overgang naar de Russische club en Ajax zou ook willen meewerken. Dat schrijft De Telegraaf.

De Russische topclub volgt De Zeeuw al geruime tijd. De interesse werd concreter tijdens de ontmoeting tussen Ajax en Spartak in de Europa League. Met name in de thuiswedstrijd maakte De Zeeuw grote indruk. Ajax was die wedstrijd veel sterker dan Spartak, maar verloor toch met 1-0. De uitwedstrijd verloor Ajax kansloos met 3-0.

De Zeeuw heeft er geen geheim van gemaakt dat hij ooit nog een financiële klapper wilde maken in het buitenland. In de winter ketste een transfer naar Fenerbahce nog af op de vraagprijs van zes miljoen euro.

In Amsterdam is De Zeeuw allerminst zeker van een basisplaats. Afgelopen seizoen speelde hij niet veel en voor volgend seizoen is er op het middenveld met Theo Janssen een concurrent bij gekomen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

De publieke omroepen kunnen het genre amusement laten vallen, omdat de commerciële omroepen in ruime mate amusementsprogramma's aanbieden. De opdracht aan publieke omroepen om behalve informatie, cultuur en educatie ook verstrooiing uit te zenden is achterhaald. Dat zei topman Eric van Stade van SBS. Dat is natuurlijk regelrechte flauwekul, van een omroepbaas die alles op alles zet om zijn zinkende schip te redden. De hamvraag:

[NBA] Miami één duel verwijderd van finale

In de finale van de Eastern Conference in de NBA zijn de basketballers van Miami Heat op een voorsprong van 3-1 gekomen in de best-of-seven tegen Chicago Bulls. Miami versloeg de Bulls met 101-93.

Bij Miami was sterspeler LeBron James de grote man. James was goed voor 35 punten. ''Het was een goede teamprestatie. We hebben erg goed verdedigd. Ook al hadden we vijf minuten extra nodig, we bleven scherp.''

Miami heeft nu genoeg aan één overwinning in de overige drie duels om de finale van de NBA te bereiken.

DWDD neemt Nipkowschijf in ontvangst

De Zilveren Nipkowschijf wordt woensdagmiddag uitgereikt aan de makers van het VARA-programma De Wereld Draait Door. De Ere Zilveren Reissmicrofoon wordt uitgereikt aan het Muziekcentrum van de Omroep.

De jury van de oudste tv-prijs van Nederland beloont ook de TROS met een eervolle vermelding voor Ali B. op volle toeren. Nooit eerder in het vijftigjarige bestaan van Nipkow werd de TROS door de tv-critici bekroond.

Aanvankelijk had de stichting Nipkow geen geld voor de feestelijke uitreiking. Inmiddels hebben zich nieuwe sponsoren gemeld. Ewart van der Horst, de vroegere eindredacteur van DWDD, stelt dit jaar zijn Pilotstudio in Amsterdam beschikbaar voor het jaarlijkse omroepfeestje.

DWDD neemt Zilveren Nipkowschijf in ontvangst
DWDD neemt Zilveren Nipkowschijf in ontvangst (Foto: ANP)

Agressieve fan verstoort Zweeds topduel

De topper in de Zweedse competitie tussen Malmö FF en Helsingborg is gisteravond definitief gestaakt vanwege supportersgeweld. De scheidsrechter besloot de kleedkamer op te zoeken nadat de keeper van Helsingborg Pär Hansson omver was geduwd door een fan die het veld was opgelopen.

Even daarvoor was Hansson al opgeschrikt door vanaf de tribunes gegooid vuurwerk, dat hem maar op een haar na miste. Het is al de tweede keer dit seizoen dat een wedstrijd in Zweden moet worden gestaakt vanwege problemen met agressieve supporters.

De stoppen bij de Malmö-fan sloegen door nadat Helsingborg in de dertigste minuut op een 1-0 voorsprong was gekomen. Het doelpunt kwam op naam van oud-Spartaan Rachid Bouaouzan. Helsingborg en Malmö zijn de nummers één en twee in de Zweedse competitie.

'Galatasaray wil Granqvist inlijven'

Het Turkse Galatasaray wil FC Groningen-aanvoerder Andreas Granqvist graag inlijven. Eerder gaf de Zweed aan een stap hogerop te willen maken.

De centrale verdediger zou zelf ook open staan voor een overgang naar de Turkse topclub. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Granqvist heeft drie seizoenen onder contract gestaan bij FC Groningen en is toe aan een nieuwe uitdaging. Zijn verbintenis aan de club uit het noorden loopt nog een jaar door.

Naar verluidt staat er in het contract van Granqvist een gelimiteerde afkoopsom van twee miljoen euro. De Zweedse international speelde dit seizoen 32 competitieduels voor Groningen en was daarin elf maal trefzeker. Galatasaray kan een verdediger goed gebruiken. Het eindigde dit seizoen slechts als achtste in de Turkse competitie.

Afgelopen winter werd een bod van Fenerbahçe op de Zweedse international afgewezen door FC Groningen. Granqvist zelf sprak in maart over zijn ambities. "Ik voel me klaar voor een stap hogerop, denk dat ik goed genoeg ben voor een topclub, en de club kent die ambities", sprak hij tegen Voetbal International.

Opperrechters China willen minder executies

Het Hooggerechtshof van China heeft de rechters in het Oost-Aziatische land woensdag opgeroepen minder vaak de doodstraf op te leggen. Dit heeft het staatspersbureau Xinhua gemeld.

De Volksrepubliek China is het land met de meeste executies ter wereld. Beijing geeft zelf geen cijfers. Mensenrechtenorganisaties schatten het aantal voltrekkingen van de doodstraf op jaarlijks 3000 à 10.000, meer dan alle andere landen in de wereld samen.

Het Hooggerechtshof roept de rechters op de doodstraf slechts op te leggen aan 'een klein aantal criminelen' en in andere gevallen te volstaan met een levenslange celstraf. Ook moeten rechters vaker van de mogelijkheid gebruikmaken de executie twee jaar op te schorten. De doodstraf kan dan alsnog worden omgezet in levenslang, als de veroordeelde zich in de gevangenis goed gedraagt en berouw toont.

Opperrechters China willen minder executies
Opperrechters China willen minder executies (Foto: ANP)

Film: The Hangover Part II

In 2009 kwam de Amerikaanse komediefilm The Hangover in de bioscopen. De film werd meteen opgehemeld door recensenten en won vele prijzen, onder andere een Golden Globe voor Beste Film in de categorie Musical en Komedie. Reden genoeg voor regisseur Todd Phillips (Old School) om met een vervolg te komen. In The Hangover Part II is 'the wolfpack' dit keer te vinden in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Vanaf 2013 bevolkingsonderzoek darmkanker

Vanaf 2013 worden mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar via een bevolkingsonderzoek gecontroleerd op darmkanker. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kondigt dat aan in de nota gezondheidsbeleid die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuuurd.

Elk jaar sterven bijna 5000 mensen aan darmkanker en komen er 12.000 patiënten bij. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, stijgen de kansen op overleving. Schippers verwacht dat zo uiteindelijk jaarlijks ongeveer 2400 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt stapsgewijs ingevoerd en ongeveer 4,4 miljoen mensen krijgen ermee te maken.

Vanaf 2013 bevolkingsonderzoek darmkanker
Vanaf 2013 bevolkingsonderzoek darmkanker (Foto: ANP)

Maleisië weigert Nederlands halalvlees

Maleisië heeft alle import van halalvlees uit Nederland stopgezet. "Geen enkele certificeerder die zijn verantwoordelijkheid als moslim serieus neemt, zou dat vlees als halal accepteren", zegt de Maleisische halalautoriteit Jakim in de Volkskrant.

Een delegatie van de organisatie bracht eind vorig jaar een bezoek aan Nederlandse slachthuizen. De organisatie inspecteert ook certificeringsorganisaties. Maleisië importeerde uit Nederland alleen vlees van pluimvee. Ieder jaar ging voor ongeveer 13 miljoen euro naar het land.

Wat het probleem precies is, wil Jakim nog niet zeggen. Het rapport wordt in juni openbaar. De krant vermoedt dat het aan de slachtmethode ligt. Vrijwel al het pluimvee wordt in een elektrisch bad met stroomschokken verdoofd. Op zich kan het vlees dan nog halal zijn, zolang de dieren binnen enkele ogenblikken bij bewustzijn zijn te brengen.

Uit een recent onderzoek zou echter blijken dat 20 tot 30 procent van het pluimvee meteen sterft. Daarmee zou de methode niet halal zijn. Bij het halalvlees dat naar het buitenland gaat, wordt niet vermeld of het vlees van verdoofd geslachte dieren afkomstig is.

Sommige certificeerders zeggen volgens de krant dat iedereen wel weet dat dieren in Nederland verdoofd worden geslacht, andere bureaus zeggen dat halal zonder meer 'zonder verdoving' moet betekenen.

Dodental NAVO-aanval Tripoli opgelopen

De zware bombardementen van dinsdagochtend op de Libische hoofdstad Tripoli hebben aan 19 mensen het leven gekost. Ongeveer 150 mensen zijn gewond geraakt.

Dat meldde de Libische staatstelevisie dinsdagavond laat. Eerder sprak het regime nog van 3 doden, allen burgers.

NAVO-gevechtsvliegtuigen hadden onder meer aanvallen uitgevoerd op de wijk Bab al-Aziziya, waar de residentie van kolonel Moammar Gadhafi staat. Volgens waarnemers was het de meest intense aanval op Tripoli sinds een buitenlandse coalitie op 19 maart de aanval op Gadhafi opende.

OM op herhaling in zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) zet woensdag zijn visie uiteen op de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. Dat deed het OM vorig jaar oktober ook al, maar daarna werden na een geslaagde wraking door Wilders' advocaat Bram Moszkowicz andere rechters op de zaak gezet en moest die opnieuw worden behandeld.

Vorig jaar kwamen de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman tot de conclusie dat Wilders moet worden vrijgesproken. Geen van de uitlatingen van Wilders die in het kader van de strafzaak aan de orde zijn geweest, is strafbaar, oordeelden zij. De verwachting is dat hun standpunt ongewijzigd zal zijn. Wilders wordt verdacht van onder meer het aanzetten tot haat en groepsbelediging.

In 2008 seponeerde justitie de zaak, omdat Wilders zijn uitspraken heeft gedaan in de politieke arena. Een aantal personen en organisaties die aangifte tegen de PVV-leider had gedaan, stapte vervolgens naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen. Het hof gaf na die beklagprocedure het OM opdracht tot vervolging over te gaan.

OM op herhaling in zaak-Wilders
OM op herhaling in zaak-Wilders (Foto: ANP)

Paus sluit beroemd klooster dat te veel feest

Paus Benedictus XVI heeft het beroemde, eeuwenoude cisterciënzerklooster gesloten dat is verbonden aan Santa Croce in Gerusalemme, een van de zeven pelgrimskerken van Rome.

De monniken die er een te frivole levensstijl op nahielden, worden verdeeld over andere kloosters.

Op videosite YouTube was een filmpje te zien van een non die vroeger nachtclubdanseres was. Zij voerde in het klooster een moderne dans op met een crucifix. Ook nodigde het klooster gasten uit zoals de Amerikaanse zangeres Madonna die in het Vaticaan niet als 'politiek correct' worden beschouwd.

Ook was er in het klooster sprake van mondain leven, zoals bijeenkomsten van de Romeinse adel. Volgens een onderzoekscommissie van het Vaticaan was het komen en gaan van de vele gasten niet bevorderlijk voor het spirituele leven dat monniken geacht worden te leiden.

Paus sluit beroemd klooster dat te veel feest
Paus sluit beroemd klooster dat te veel feest (Foto: ANP)

Opnieuw dode door EHEC-infectie Duitsland

De EHEC-bacterie die rondwaart in Duitse ziekenhuizen heeft mogelijk opnieuw een leven geëist. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is zondag een vrouw overleden die de bacterie in haar lichaam had. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat dinsdag bekendgemaakt. Of de EHEC-infectie de doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk. Eerder overleed ook al een vrouw die besmet was met de bacterie.

Het aantal personen in het noorden van Duitsland dat besmet is met de EHEC-bacterie is de afgelopen dagen snel opgelopen. Rond de 200 mensen, voornamelijk vrouwen, zijn opgenomen met verschijnselen die duiden op besmetting. Ongeveer 15 van hen lijden aan de zwaarste vorm van besmetting, het zogeheten hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), wat kan leiden tot nierfalen, bloedarmoede en de dood. De bacterie waart onder andere rond in de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Mecklenburg-Voorpommeren, Hessen en Hamburg.

Het aantal besmettingen met de bacterie is nog nooit zo hoog geweest, aldus Peter Rautenberg van het Universiteitsziekenhuis van Sleeswijk-Holstein. Volgens onderzoekers gaat het om een nieuwe vorm van de EHEC-bacterie. De bacterie is echter goed behandelbaar met antibiotica.

De bron van de infectie is vermoedelijk ongekookte groente die in aanraking is geweest met besmette mest. Om welke groente het gaat is nog niet bekend, maar gezien de spreiding van de ziektegevallen is het waarschijnlijk dat de bron een regionaal product is.

Jaarlijks raken rond de 1000 mensen in Duitsland geïnfecteerd met de EHEC-bacterie. In 2009 trad vervolgens bij 66 patiënten HUS op, 2 mensen stierven aan de gevolgen van HUS.

Handdoekendag 2011

Vandaag is het weer zover: als je verstandig bent, zorg je dat je vandaag de hele dag een handdoek bij je hebt. Waarom? Het is vandaag weer Towel Day! Uit eerbetoon aan Douglas Adams, schrijver van "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" moet je in ieder geval vandaag een handdoek bij je hebben. Ben je verstandig, dan heb je er altijd eentje bij je!

A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth...; you can lie on it...; you can sleep under it beneath the stars...; use it to sail a miniraft...; wet it for use in hand-to-hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes...; you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.

Zijlstra pleit voor compensatie meer hbo'ers

Als blijkt dat niet alleen bij Inholland, maar ook bij andere hbo-opleidingen onterecht diploma's zijn uitgereikt, dan moeten deze leerlingen eveneens worden gecompenseerd. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD).

Een groep van 86 afgestudeerden van vijf opleidingen van Hogeschool Inholland van wie de afstudeerwerkstukken achteraf als onvoldoende zijn beoordeeld, krijgen een studiehersteltraject aangeboden, zo werd dinsdag bekend. Op kosten van Inholland mogen ze onder meer masterclasses volgen. Aan het einde van het traject krijgen de studenten een nieuw getuigschrift.

De onderwijsinspectie oordeelde eind april dat vijf opleidingen van Inholland onder de maat zijn. Bedrijfseconomie en Media en Entertainment Management in Haarlem en Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement in Diemen werden als 'zeer zwak' aangemerkt. De opleiding Media en Entertainment Management in Rotterdam voldeed wel aan de eisen, maar is wel voor verbetering vatbaar, stelde de inspectie.

De inspectie constateerde ook dat de opleidingen journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim, communicatie van de Hogeschool Leiden, werktuigbouwkunde van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en het gezamenlijke afstudeertraject van drie opleidingen op de Hanzehogeschool Groningen niet in orde zijn. Ook op andere opleidingen was het niveau niet zoals het moet zijn.

Deze opleidingen worden nu nader onderzocht. Als blijkt dat ook hier onterecht diploma's zijn verstrekt, dan moeten de getroffen leerlingen dezelfde regeling krijgen als de leerlingen van Inholland, vindt Zijlstra.

Voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg Guy Hendricks laat dinsdagavond weten blij te zijn dat de staatssecretaris de regeling toejuicht. Hij hoopt echter dat het niet nodig zal zijn om deze ook voor andere opleidingen te laten gelden. Dit zou namelijk betekenen dat ook daar onterecht diploma's zijn verstrekt.

Zijlstra onderstreepte dat de inspectie een grotere rol gaat spelen in het beoordelen van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Nu komt de inspectie pas in actie als er een vermoeden bestaat dat er iets aan de hand is bij een onderwijsinstelling. Eerder maakte de bewindsman al bekend dat docenten op het hbo zelf altijd over een masterdiploma moeten beschikken.

Towel Day: Don't Panic

Heb je last van paranoïde androids? Een iets te blije computer? Iemand met twee hoofden die een meisje van je steelt? Een vriend die blijkbaar niet uit Guildford, maar van een ster in de buurt van Betelguese komt? In dat, en alle andere gevallen, vergeet dan niet vandaag je handdoek mee te nemen.

Het is namelijk vandaag Towel Day, oftewel Handdoekdag. Dit wordt elk jaar op 25 mei gevierd, ter nagedachtenis aan de schrijver van de Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Douglas Adams.

Wat velen hier op Aarde zich niet realiseren, is dat een handdoek zo'n beetje het meest nuttige is wat je ooit bij je kan hebben. Zo vertelt de Guide ons tenminste. "A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value..."

Towel Day werd voor het eerst georganiseerd in 2001, precies twee weken na het overlijden van Adams. Sindsdien wordt Towel Day elk jaar weer door de hele wereld gevierd door fans van de, meer en meer inaccuraat benoemde, trilogie. De trilogie bestaat inmiddels uit zes boeken, waarvan de laatste in 2010 uitkwam en geschreven is door Eoin Colfer.

Mocht je dus iemand tegenkomen die samen met zijn handdoek op pad is: GEEN PANIEK! Tel rustig tot 42 en bedenk dan of je eigenlijk wel weet waar JOUW handdoek is.

Natuurlijk laat ook FOK! deze dag niet ongemerkt voorbijgaan. Zowel op de weblog als op het forum zijn de fans van Douglas Adams te vinden. Bovendien is er een fototopic waar FOK!users en hun handdoeken zich van hun beste kant laten zien.

Oklahoma geteisterd door tornado's

In de nacht van zondag op maandag werd Joplin getroffen door een grote tornado en deze kostte meer dan 117 mensen het leven. Vannacht is er een zeer actief front in Oklahoma waaruit meerdere grote tornado's ontstaan. Op dit moment zijn er meerdere tornado's in de omgeving van Oklahoma City actief.

Enkele steden in Oklahoma zijn dinsdagavond al geraakt door tornado's en deze hebben weer levens gekost. Voor het westen van Oklahoma City is op dit moment ook een waarschuwing afgegeven. Op meerdere plaatsen zijn momenteel grote tornado's aan de grond. Op doorlopende nieuwsuitzendingen (stream 1, stream 2) heeft men het over categoriën EF3, EF4 en mogelijk zelfs EF5, de zwaarste categorie. Het belooft een vreselijke avond te worden voor de inwoners van de staat Oklahoma.

Volg de laatste ontwikkelingen op ons weerforum. Uiteraard zijn hier ook veel beelden van de tornado's en hun gevolgen te zien.

Dance Dance Meego Revolution

Op dit moment is er in Amerika een Meego-beurs bezig waarop allerlei developers laten zien waar Meego tot in staat is. Meego is een mobiel operating system dat ontwikkeld is door Intel en Nokia. Inmiddels is Nokia uitgestapt en richten zij zich op Windows Phone 7, maar Meego leeft. Onder andere dankzij Dance Dance Revolution!

Tej, een developer bij Integrated Computer Solutions, laat in het onderstaande filmpje een Dance Dance Revolution-demo zien die gemaakt is voor Meego. De game is geschreven in QML en draait op een heel simpele budget netbook. Volgens Tej zouden snellere Meego tablets, die als het goed is later dit jaar gaan verschijnen, de game nog beter kunnen draaien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.