Hoofd omstreden Iraakse commissie vermoord

Gewapende mannen hebben donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad het hoofd van een controversiële commissie van de regering doodgeschoten. De commissie deed onderzoek naar mensen die mogelijk banden hadden met het regime van de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein. Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse leger bekendgemaakt.

De man, Ali al Lami, werd door de gewapende lieden onder vuur genomen terwijl hij door een wijk in het oosten van Bagdad reed. Naast Al Lami kwam ook zijn chauffeur om het leven.

Al Lami gaf leiding aan de zogeheten 'de-Baathificatie-commissie' en was verantwoordelijk voor het doorlichten van personen die een functie bij de overheid wilden bekleden. Hij moest controleren of ze banden hadden met de Baath-partij van Saddam Hussein.

Al Lami werd er al lange tijd van verdacht banden te onderhouden met het sjiitische Iran en Hezbollah in Libanon. Vorig jaar speelde hij een omstreden rol bij de parlementsverkiezingen. Hij probeerde honderden soennitische kandidaten van de kieslijst te halen, omdat ze banden zouden hebben gehad met het regime van Saddam. Dit leidde tot de kritiek dat Iraakse sjiieten, gesteund door Iran, probeerden te voorkomen dat soennieten politieke macht zouden vergaren.

De woordvoerder van de sjiitische politicus Ahmed Chalabi, die ook in de zuiveringscommissie zat, zei dat Al Lami vermoedelijk is omgebracht door aanhangers van de Baath-partij. "Ik ben er zeker van dat de Baath-leden een grote wrok jegens hem koesteren (...) Hij had zoveel vijanden", aldus de woordvoerder.


Hoofd omstreden Iraakse commissie vermoord (Foto: Novum)