ProRail ontevreden over resultaten

Redactie

Spoorbeheerder ProRail is niet tevreden over het afgelopen jaar. "De behaalde resultaten hebben namelijk niet geleid tot tevredenheid bij reizigers en vervoerders", zegt directeur Marion Gout-Van Sinderen bij de presentatie van het jaarverslag. "We moeten beter worden als het fout gaat."

De punctualiteit was vorig jaar met 92,5 procent lager dan in 2009. Vooral de brand in de verkeersleidingpost in Utrecht en de winterperikelen zorgden voor vertragingen. Bij storingen en calamiteiten moet ProRail alerter en sneller reageren, vindt de kersverse directeur.

De organisatie is primair gericht op het technisch functioneren van de infrastructuur en te weinig servicegericht, constateert Gout. "In ons denken en handelen moeten we de reizigers en vervoerders centraal stellen." De volgende 'cruciale' stap is om een dienstverlenend bedrijf te worden.

Gout is enigszins van toon veranderd. In een vraaggesprek zei Gout vorige maand dat ze zich niet in de eerste plaats op de reiziger, maar klanten als de NS richt. Dit tot irritatie van de Kamer en van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Na een gesprek zette ook Gout de reiziger weer centraal.

ProRail wil af van neventaken. Zo is al besloten te stoppen met projecten als elektrisch rijden en windmolens boven het spoor. De spoorbeheerder moet de komende jaren 160 miljoen euro bezuinigen. Reden voor de directie om het aantal mensen dat extern wordt ingehuurd sterk te verminderen.

ProRail gaat nog nauwer samenwerken met de NS om de reisinformatie en de 'bijsturing' tijdens verstoringen te verbeteren. Dit jaar wordt een klein controlecentrum getest op vier verkeersleidingposten, waarin NS en ProRail 'fysiek' gaan samenwerken.

Afgelopen jaar reden wekelijks 44.000 reizigerstreinen en 2000 goederentreinen over het spoor. Het reizigersvervoer groeide licht, maar het goederenvervoer is nog niet op het oude niveau. Op overwegen vonden 47 aanrijdingen plaats, waarbij 9 doden vielen, 4 minder dan in 2009 en een halvering ten opzichte van 2008. Het aantal zelfmoorden op het spoor was met 202 vergelijkbaar met het jaar daarvoor.

Er wordt steeds meer koper op en rond het spoor gestolen. Elke dag is het raak. Vorig jaar werd een stijging van 173 procent opgetekend. De toename zet zich dit jaar door.