Autorijdende Saudische langer vast

Redactie

De Saudische autoriteiten hebben donderdag de hechtenis van Manal al-Sherif, de vrouw die vorige week het verbod voor vrouwen op autorijden schond, met tien dagen verlengd. Dat heeft advocaat Waleed Aboul Khair gezegd. "Dit is een boodschap dat elke vrouw die het waagt in haar auto te rijden hetzelfde lot wacht", aldus Khair.

Al-Sherif, een 32-jarige IT-deskundige, werd afgelopen zondag gearresteerd. Haar is schending van de openbare orde ten laste gelegd. Al-Sherif begon vorige week een campagne tegen het verbod op autorijden voor vrouwen. Ze had een filmpje op Facebook geplaatst waarin ze achter het stuur te zien was in de oostelijke stad Khobar.

Hoewel de grootschalige opstanden elders in de Arabische wereld nog niet zijn overgeslagen naar Saudi-Arabië grijpen de autoriteiten hard in. Zij zien de zaak van Al-Sherif als een oproep tot demonstraties voor jongeren die snakken naar veranderingen in het land. Internationale en lokale rechtengroepen hebben kritiek geleverd op de behandeling van Al-Sherif. Haar zaak heeft bovendien andere vrouwen ertoe gebracht ook filmpjes van zichzelf in een auto op internet te plaatsen.

Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar een verbod geldt op het besturen van een auto door vrouwen - zowel uit het buitenland als uit Saudi-Arabië. Vrouwen zijn om die reden gedwongen een mannelijke chauffeur in te huren. Diegenen die dat niet kunnen betalen, zijn afhankelijk van mannelijke familieleden.


Autorijdende Saudische langer vast (Foto: Novum)