'Frank Lammers is een schitterende kerel'

Regisseur Michaël Roskam vindt Frank Lammers een 'schitterende kerel'. De Belg regisseerde de Nederlandse acteur in het misdaaddrama Rundskop. "Het klikte gelijk", zegt hij tegen Novum Nieuws.

De 38-jarige Roskam had wat aarzelingen bij het inhuren van Nederlandse acteurs voor zijn debuutfilm waarvoor hij ook het scenario schreef. De acteurs moesten een specifiek Vlaams-Limburgs dialect kunnen spreken. De Nederlandse producent Waterland Film die aan het filmproject verbonden is, overtuigde de Belg ervan dat Nederlandse acteurs die taal ook zouden kunnen beheersen. Uiteindelijk deden dertig Nederlanders auditie voor vier rollen in de film over een Belgische boer en de veehormonenmaffia. Naast Lammers zijn de Nederlanders Mike Reus en Hein van der Heijden in de film te zien.

"In het begin keek ik heel gefascineerd naar Frank en dacht ik 'wat een topacteur'", zegt de 38-jarige Roskam. Hoofdpersoon Matthias Schoenaerts kwam in drie jaar tijd 27 kilo aan voor zijn rol als sterke, uit de kluiten gewassen vetmester Jacky Vanmarsenille. "Ik was blij met iedere kilo die hij aankwam, maar vond het tegelijk heftig," zegt de regisseur.

In Rundskop wordt Vanmarsenille door een malafide veearts (Lammers) gevraagd een deal te sluiten met een beruchte vleesboer. Vanmarsenille kent de vleesboer nog van een trauma uit zijn verleden. De film gaat donderdag in première.


'Frank Lammers is een schitterende kerel' (Foto: Novum)