Minister botst met Kamer over homo's

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) blijft weigeren scholen te verplichten om aandacht te besteden aan homoseksualiteit. Ze gaat daarmee in tegen een eis van een meerderheid van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer sprak in 2009 uit, op initiatief van D66, dat in de zogeheten kerndoelen voor het onderwijs moet worden opgenomen dat scholen aandacht moeten besteden aan 'seksuele diversiteit'.

Van Bijsterveldt liet vorige maand weten dat ze de wens van de Tweede Kamer naast zich neerlegt. Ze wil het aan scholen zelf overlaten hoe zij omgaan met voorlichting over seksualiteit. Wel geeft ze subsidie aan projecten die de tolerantie van scholieren jegens homo's moeten vergroten.

Een meerderheid van de Kamer gaat niet akkoord met het standpunt van Van Bijsterveldt, bleek donderdag. Het plan is bedoeld om scholen aan te pakken die niets aan voorlichting over homoseksualiteit doen, zei D66-Kamerlid Boris van der Ham, zoals streng christelijke of islamitische scholen. Hij kreeg steun van de PvdA, de SP en regeringspartij VVD.

De Tweede Kamer praat binnenkort verder over de kwestie.