[Play-offs] Uitzeges voor Excelsior en VVV-Venlo

Excelsior en VVV-Venlo hebben een goede stap gezet op weg naar lijfsbehoud in de Eredivisie. Excelsior moest op bezoek bij Helmond Sport en won daar met 5-1, waardoor de Kralingers zo goed als veilig zijn. Helmond-verdediger Philipp Haastrup kreeg kort na rust zijn tweede gele kaart. VVV won uit bij FC Zwolle met 2-1. Zondag zijn de returns.

In Helmond was het Excelsior dat al snel de touwtjes in handen nam. De Rotterdammers kwamen in de vierde minuut op voorsprong via Roland Bergkamp die een voorzet van Guyon Fernandez binnentikte. Daarna duurde het lang tot er weer gescoord werd.

Pas nadat Haastrup in de 52e minuut zijn tweede gele kaart kreeg, lukte dat. De Duitser trok Daan Bovenberg naar de grond bij een hoekschop. Uit de strafschop die volgde was Ryan Koolwijk trefzeker.

Daarna waren het Fernandez, die de bal van de voet van Helmond-doelman Robert van Westerop plukte, Kevin Wattamaleo en Edwin de Graaf die de score verder opvoerden. Guus Joppen maakte in de 89e minuut de eretreffer voor Helmond Sport.

VVV had het bij Zwolle aanmerkelijk moeilijker. De nummer twee van de Jupiler League zag voor rust zelfs een doelpunt afgekeurd worden. In de tweede helft was het toch VVV dat toesloeg. Michael Uchebo maakte in de zeventigste minuut een voorzet van Ahmed Musa af. Negen minuten later deed hij dat nogmaals.

In de slotfase zorgde Arne Slot uit een penalty voor de aansluitingstreffer. Daarna sloop de spanning bij VVV in het spel. Ken Leemans kreeg diep in blessuretijd nog een rode kaart en mist daardoor de return.