Politie Athene jaagt bezuinigingsprotest uiteen

De Atheense politie heeft donderdag met pepperspray artsen en verpleegkundigen uiteengejaagd die demonstreerden tegen de bezuinigingen van de Griekse regering.

De oproerpolitie botste kortstondig met protesterende medici en andere betogers die probeerden het ministerie van Volksgezondheid binnen te dringen. Er werden geen slachtoffers of aanhoudingen gemeld.

De betoging vond plaats op het moment dat inspecteurs van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland bezochten om de vorderingen van het Griekse bezuinigingsprogramma te inventariseren.

De EU en het IMF vroegen het door een begrotingscrisis getroffen land te bezuinigen in ruil voor een noodlening van 110 miljard euro. Maar nu die lening niet voldoende lijkt, dringt de Unie aan op verdere bezuinigingen voor Griekenland op nieuwe hulp kan rekenen. Bovendien vraagt de EU de Griekse regering de oppositie te overtuigen de bezuinigingen, die de huidige kabinetsperiode zullen overschrijden, te steunen. De Griekse president Karolos Papoulias heeft de belangrijkste politieke partijen samengeroepen voor spoedoverleg op vrijdag.

Later donderdag worden opnieuw duizenden betogers verwacht in het centrum van Athene. Zij verzamelen zich voor een demonstratie naar het voorbeeld van eerdere Spaanse protesten tegen bezuinigingsmaatregelen.


Politie Athene jaagt bezuinigingsprotest uiteen (Foto: Novum)