Bedrijven negeren plan stimulering topvrouwen

Redactie

Grote bedrijven laten een initiatief om meer vrouwen in de hoogste bestuurslagen te krijgen links liggen. Van de 25 ondernemingen die aan de AEX zijn genoteerd, ondertekenden er 7 het handvest Talent naar de Top. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

De inventarisatie richtte zich op 35 grote bedrijven. Daarvan ondertekenden naast de 7 AEX-ondernemingen nog 7 andere grote bedrijven het convenant, maar ook de ondertekenaars gaan er mogelijk niet helemaal voor.

Van de 14 ondertekenaars geven er 6 geen of onvoldoende informatie. Van de overige 21 bedrijven zeggen er 11 geen cijfers paraat te hebben. Bij de bedrijven die wel cijfers voorhanden hebben, neemt het aandeel topvrouwen wel licht toe, van 20 tot 20,5 procent.

Ondertekenaars Heineken en TomTom willen niet zeggen hoeveel vrouwen ze in de top hebben rondlopen. Grote ondernemingen zoals Shell ondertekenenden het actieplan helemaal niet. Shell zegt in een reactie een globaal diversiteitsbeleid te voeren, terwijl het actieplan alleen lokaal kijkt.

Donderdag wordt een voortgangsrapportage van het vier jaar geleden opgerichte handvest aan premier Mark Rutte aangeboden. In totaal 170 bedrijven doen mee. Volgende week buigt de Eerste Kamer zich over een vrouwenquotum van 30 procent in het bedrijfsleven.