Vakbonden tevreden over actiedag Defensie

De militaire vakbonden kijken terug op een 'fantastische' actiedag. Dat liet voorzitter van Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV Jean Debie donderdag weten. Volgens hem zijn ruim zesduizend Defensiemedewerkers naar Den Haag gekomen om actie te voeren tegen de bezuinigingen op Defensie.

"We zijn heel bij met de grote steun van onze leden. Die hebben we ook nodig", zei Debie. Het kabinet wil 1 miljard euro bezuinigen op de krijgsmacht en er verdwijnen duizenden banen. "Dat is buitengewoon. Het gaat wel om de nationale veiligheid. Die komt door de bezuinigingen in het gedrang."

De actiedag begon met een protestmars waarin ongeveer duizend militairen in uniform meeliepen. Deze 'mars voor waardering' eindigde op een manifestatieterrein naast het Malieveld. Daar werden de militairen en burgermedewerkers van Defensie toegesproken door Tweede Kamerleden en minister van Defensie Hans Hillen (CDA). De CDA en VVD-politici werden door de menigte uitgefloten.

Hillen zegde volgens Debie toe met de vakbonden om de tafel te willen. "We willen best met hem om tafel, maar dan moet hij wel wat te bieden hebben."

De voorzitter kon nog niet zeggen of er nieuwe acties op stapel staan. "We willen eerst het gesprek met de minister afwachten. Wel zullen we op 6 juni in groten getale aanwezig zijn als de Tweede Kamer vergadert over de bezuinigingen."


Vakbonden tevreden over actiedag defensie (Foto: Novum)