Hormoon voorspelt begin overgang

Redactie

Vrouwen kunnen laten uitzoeken hoelang ze nog vruchtbaar zijn. Door het meten van het hormoon AMH in het bloed van vrouwen kan worden voorspeld wanneer ze voor het laatst menstrueren. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat de resultaten publiceerde in vakblad Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

De meeste vrouwen komen tussen hun veertigste en zestigste jaar in de overgang. Hun vruchtbaarheid eindigt al tien jaar daarvoor, in sommige gevallen dus al rond het dertigste levensjaar. Volgens de onderzoekers is de uitkomst van het onderzoek van groot belang voor jonge vrouwen in verband met het plannen van gezin of carrière.

"Vrouwen stellen het krijgen van kinderen vaak uit tot hun carrière is opgestart, maar soms blijkt dan dat ze moeilijk zwanger kunnen worden. Het kan daarom voor vrouwen van grote waarde zijn vooraf te weten tot welke leeftijd ze vruchtbaar blijven", zegt arts-onderzoeker Simone Broer van het UMC.

Ook als vrouwen door de test ontdekken al vroeg onvruchtbaar te worden, kunnen zij op latere leeftijd toch nog kinderen krijgen. Dat kan door hun eicellen in te vriezen.