Gevangene heeft recht op rookvrije cel

Redactie

Gevangenen hebben recht op een rookvrije cel. Dat vindt zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de Inspectie voor de Sanctietoepassing (IST), blijkt uit een donderdag verschenen rapport. Daarmee gaan de twee inspectiediensten in tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD).

In cellen mag worden gerookt, omdat ze worden gezien als privéruimtes. Volgens de staatssecretaris moeten gevangenissen weliswaar hun best doen om ervoor te zorgen dat gedetineerden niet tegen hun wil met een rokende celgenoot worden opgesloten, maar is het geen verplichting.

De inspectiediensten keren zich nu tegen die opvatting. "Onvrijwillig meeroken is evident schadelijk voor de gezondheid en daarom niet acceptabel", schrijft de IST in het rapport. Als een roker en een niet-roker toch bij elkaar op een cel moeten worden gezet vanwege ruimtegebrek, moet daar tijdelijk een rookverbod gelden.

Het rapport is een evaluatie van het gebruik van meerpersoonscellen. Dat is mogelijk sinds 2004. Destijds waren dergelijke cellen controversieel. Inmiddels zijn ze algemeen aanvaard, constateert de IST. Wel vindt de inspectie dat illegale vreemdelingen die daaraan behoefte hebben, na verloop van tijd een eenpersoonscel moeten krijgen. Nu is dat niet mogelijk.