Misdaad verankerd in Amsterdams Wallengebied

Redactie

De georganiseerde misdaad is sterk verankerd in het Amsterdamse Wallengebied. Criminelen hebben de prostitutiebranche stevig in hun greep. Om dit structureel aan te pakken moet de samenwerking tussen overheidsinstanties worden geïntensiveerd.

Dit staat in een rapport dat donderdag is uitgereikt is aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Mensenhandel, uitbuiting en gedwongen prostitutie komen veelvuldig voor in de rosse buurt. Ook is de georganiseerde misdaad in toenemende mate aan de achterdeur van coffeeshops zichtbaar.

In 2007 werd besloten de zware misdaad op de Amsterdamse Wallen systematisch te onderzoeken. Gemeente, politie, Openbaar Ministerie, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de belastingdienst Amsterdam werken sindsdien samen onder de projectnaam Emergo. Hierbij zijn onder meer de coffeeshop- en hotelbranche grondig doorgelicht. Inmiddels zijn diverse strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel en andere vormen van zware criminaliteit opgestart.

Uit het rapport blijkt dat mensenhandelaren en pooiers zowel mannen als vrouwen zijn en voornamelijk uit Turkije, Hongarije, Nederland en Duitsland komen. Ze zijn gemiddeld 30 jaar en gebruiken geweld. Om de uitbuiting in stand te houden dreigen ze met grof geweld, al hanteren ze ook subtielere methoden. Daders en slachtoffer wonen vaak bij elkaar.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat van de 560 onderzochte exploitanten en eigenaars van coffeeshops er 317 in aanraking met politie en justitie zijn gekomen. Van hen zijn er 145 veroordeeld, ze pleegden gezamenlijk 1036 delicten. Hiervan is 21 procent drugsgerelateerd. In 10 procent gaat het om het gebruik van geweld. Banden met mensen uit de georganiseerde criminaliteit komen veel voor.

Berekeningen wijzen uit dat op jaarbasis ongeveer 400 professionele kwekerijen nodig zijn om aan de vraag naar cannabis op de Wallen te voldoen. Vanwege de oncontroleerbare achterdeur is goed zicht op de inkoop en winst van coffeeshops feitelijk niet goed mogelijk, stellen de onderzoekers. Amsterdam besloot eerder het aantal coffeeshops in het gebied met 26 te verminderen.

In het Wallengebied, postcodegebied 1012, zijn ongeveer 110 hotels gevestigd, waarvan er 45 zijn onderzocht. Hierbij is onder meer gekeken naar witwasconstructies, ondoorzichtig eigendom, en signalen van afpersing en escort. In enkele gevallen zijn vermoedens van witwassen van drugsgeld gerezen.

Bij 18 procent van de vergunningplichtige bedrijven heeft een of meer van de exploitanten criminele antecedenten. Bij leidinggevenden is dat 49 procent. Het percentage bij coffeeshops ligt nog hoger.

Het project Emergo heeft laten zien dat nog vaak onduidelijk is welke informatie tussen overheidsinstanties mag worden gedeeld. De regelgeving op dit punt moet eenvoudiger worden om de aanpak van criminaliteit in de toekomst te vergemakkelijken.