FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 augustus 2010

Engels WK-bid: "We zijn onverslaanbaar"

FIFA-preses Sepp Blatter liet zich maandag al lovend uit over de WK-bid van Engeland en ook vice-premier Nick Clegg is uitermate positief.

Onder meer Nederland/België en Rusland hopen het WK van 2018 of eventueel 2022 binnen te halen, maar Engeland maakt verreweg de grootste kans. Althans, dat is de mening van Clegg. "Ons bid is onverslaanbaar", stelde de vice-premier tegenover een delegatie van de FIFA. Clegg verwelkomde het gezelschap in Downing Street. "Het bid is buitengewoon sterk, de regering gelooft erin en we hopen u ook na uw bezoek."

De inspectiecommissie van de wereldvoetbalbond verblijft vier dagen in Engeland om te bekijken of onder meer stadions en infrastructuur voldoen aan de eisen om een WK te organiseren. Engeland organiseerde het mondiale eindtoernooi al in 1966.

[Video] 'Drie ton boete voor filmen fietsendief'

Een dertigjarige man uit het Duitse Erfurt moet mogelijk een boete betalen van maar liefst 300.000 euro. De bewakingscamera van Marcel Wagners heeft een fietsendief voor zijn winkel op beeld vastgelegd. En dit is helaas in strijd met het recht op privacy.

Wagner is al acht jaar de eigenaar van een computerwinkel. Omdat er telkens werd ingebroken, besloot hij twee jaar geleden een beveiligingscamera te installeren. Bij beweging neemt de camera automatisch op, waarna enkele dagen later de beelden automatisch worden gewist.

Toen onlangs een buurvrouw bij hem aanklopte met de melding dat haar fiets was gestolen, besloot Wagner de beelden terug te kijken. En inderdaad, de camera heeft duidelijk vastgelegd hoe een dief in slechts 32 seconden de fiets meenam. De winkelier besloot de beelden op YouTube te zetten om zo de dader op te sporen.

In plaats van een beloning, levert het filmpje juist problemen op voor Wagner. Peter Baldauf, van het Duitse bureau voor bescherming van persoonsgegevens, vindt het filmpje en de camera in strijd met de wet. "Een dergelijke camera mag alleen binnen filmen", verklaart hij. "Alles wat daar buiten gebeurt, is voor de politie."

De camera moet zo worden ingesteld, dat deze maximaal een meter buiten het raam kan filmen. Als Wagner zijn camera niet bijstelt, dan moet hij een boete betalen die kan oplopen tot drie ton. De winkelier heeft besloten eieren voor zijn geld te kiezen. "Ik heb de camera nu zo ingesteld dat hij alleen nog het raam kan zien", besluit hij.Co-op voor Portal 2 met trailer

Zo voer je het ene moment nog een gesprek met KoosyNL en wc-eend over hoe tof het zou zijn als Portal 2 een co-op-modus zou bevatten, en zo krijg je een trailer te zien die ons laat zien dat de game deze modus inderdaad zal gaan bevatten.

Co-op voor Portal 2 dus. Aan de trailer te zien, krijgen we een serie van speciaal ontwikkelde levels voor deze modus. De trailer staat inmiddels alweer een paar dagen op het internet, maar we hebben nog niet de kans gegrepen om deze met jullie te delen. Portal 2 verschijnt op een nog onbekende datum voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

[Singles actie] win een FOK! (blind) date in the dark

De [Singles] reeks is een van de meest populaire reeksen op het FOK!forum. Om dit te vieren en omdat er op FOK! nog veel meer singles zijn, hebben we een leuke actie bedacht met prachtige prijzen!

In samenwerking met ctaste in Amsterdam mag FOK! 3x een 3-gangendiner aanbieden, inclusief wijnarrangement (ter waarde van 104 Euro!). 

Dit betekent dat we 6 FOK!ers gelukkig kunnen maken met een "date in the dark". Het betreft een zeer bijzonder etentje, want dit gaat in het donker plaatsvinden! Met een hoge populariteit in steden zoals Berlijn, Parijs, Londen, Hollywood en Wenen is nu ook de allereerste "dineren in het donker" - experience geopend in Amsterdam. Genieten van lekker eten en drinken (en elkaar!?), zonder iets te kunnen zien: dat is een ervaring die je avond gegarandeerd in een andere dimensie brengt! 

Dit is natuurlijk heel erg spannend en we willen niet dat de "date in the dark" er eentje is zonder voldoende gespreksstof, vandaar dat FOK! er nog een extraatje bij mag geven. In samenwerking met Reality Bites Publishing mag aan elk uiteindelijk gekozen koppel "Het Boek met alle Gespreksonderwerpen" worden verloot. Jullie bepalen uiteindelijk wie deze boeken krijgt!

Meedoen? Check dan het topic op het FOK!Forum!

Oud-ministers vrezen impact 'Wilders'-kabinet

Ambassades in onder meer islamitische landen zijn beducht voor de gevolgen van een rechts kabinet dat gedoogsteun krijgt van PVV-leider Geert Wilders. Dat stelt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA). Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve (VVD) denkt dat het voor zo'n kabinet moeilijk zal zijn om het gezag van de Nederlandse regering in het buitenland te handhaven.

De beide oud-bewindslieden deden hun uitspraken maandagavond in het actualiteitenprogramma Nova. Volgens Bot geven Nederlandse bedrijven signalen dat een rol van de PVV in de regeringsvorming nadelig kan uitwerken op hun orderportefeuilles. Het gaat dan bijvoorbeeld om maritieme en baggerbedrijven. Werkgeversorganisatie VNO-NCW liet eerder al soortgelijke geluiden horen.

Mogelijk zet het kabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV het mes in het budget voor ontwikkelingshulp. Daar wordt nu ongeveer 0,8 procent van het nationaal inkomen aan uitgegeven. Het CDA wil dit handhaven, in ieder geval op de internationale norm van 0,7 procent. Bot zei het te betreuren dat veel ontwikkelingshulpgeld wegsijpelt, maar wil dat 'beginsel' niet aantasten. Wel moet kritisch naar de uitgaven worden gekeken, zei de 72-jarige Bot, tegenwoordig werkzaam als lobbyist.

Voorhoeve, tegenwoordig hoogleraar, werd dit jaar naast de VVD ook lid van D66. Hij is een van de weinige VVD-prominenten die zich principieel tegen samenwerking met de PVV hebben uitgesproken. Hij denkt dat bij een dergelijk rechts kabinet de rol van Nederland in internationale organisaties als de VN en de EU aan gezag inboet.

Hij denkt dat de uitgavennorm van 0,7 procent wel intact blijft als het CDA aan het langste eind trekt, maar vreest dat dit budget wordt 'vervuild' met bijvoorbeeld militaire uitgaven. Ook denkt hij dat als er geen aparte minister voor Ontwikkelingssamenwerking komt, Nederlands internationale gezag op dit gebied daar onder lijdt.

Daarnaast zei Voorhoeve te verwachten dat de JSF voor de onderhandelaars geen problemen oplevert, hoewel de PVV ervan af wil. Het leeuwendeel van de uitgaven voor de Amerikaanse straaljager staan gepland voor de verdere toekomst.

Ten slotte zette hij de gevolgen van de anti-islamitische standpunten van Wilders in perspectief. Nederland kan niet in zijn eentje ten strijde trekken tegen anderhalf miljard moslims, zei Voorhoeve.

Levenslang voor rukken in het openbaar

Een hardleerse schennispleger heeft vandaag twintig jaar cel tot levenslang tegen zich horen eisen. De rechter voegde eraan toe dat de 49-jarige rukker uit Barre, in de Amerikaanse staat Vermont, er niet op hoeft te rekenen dat hij ooit nog vrij komt indien hij zich niet laat behandelen.

Edward J. Johnson is al zes keer eerder veroordeeld voor een misdrijf en wordt verdacht van poging tot moord. Hij is vandaag veroordeeld voor het masturberen voor de ogen van enkele vrouwen van een kerkelijke gaarkeuken en het aftrekken in een bibliotheek. Beide gevallen vonden in 2008 plaats.

"Ik ben blij dat hij eindelijk achter tralies zit", verzucht de aanklager. "Hij is een gevaarlijke en gewelddadige man." Hoewel de maximumstraf voor beide trekacties slechts vijf jaar is, wordt Johnson aangemerkt als draaideurrukker. Omdat de man een hopeloos geval is, wordt hij waarschijnlijk voor de rest van zijn leven opgesloten.

Johnson heeft een enorm lang strafblad. Gezien zijn verleden en zijn gedrag in de gevangenis, vinden zowel het ministerie van Justitie als de aanklager dat de man geen wroeging kent. Ook hebben ze weinig hoop op rehabilitatie. De schennispleger is dan ook geen lieverdje. Op zijn strafblad prijken daden als onrechtmatige vrijheidsberoving, poging tot aanranding, obsceen en wellustig gedrag, brandstichting, valsheid in geschrifte en inbraak. Ook wordt hij ervan verdacht een vrouw te hebben verkracht en getracht hebben haar te vermoorden.

Het aftrekken in het openbaar vond eerst plaats in een kerk in Montpellier. Twee weken later deed hij het opnieuw, ditmaal in een bibliotheek. In beide gevallen zagen vrouwen hem door zijn kleren heen zichzelf aftrekken. "Er rees geen enkele twijfel over wat hij aan het doen was", verklaarde een vrouw.

Zeker twintig doden door drone-aanval

Het Amerikaanse leger heeft maandag zeker twintig mensen om het leven gebracht in Noord-Waziristan, een gebied in het onrustige noordwesten van Pakistan bij de grens met Afghanistan. Een onbemand vliegtuigje vuurde raketten af op een bolwerk van de radicaal-islamitische Talibanbeweging, zo meldden functionarissen van de Pakistaanse veiligheidsdiensten.

Het leger van de Verenigde Staten voert boven Afghanistan en Pakistan veel operaties uit met behulp van drones, zoals de op afstand bestuurbare vliegtuigen in het Engels worden genoemd. Tijdens de aanval van maandag zouden dertien Talibanstrijders zijn gedood. De overige slachtoffers zouden vier vrouwen en drie kinderen zijn.

De militaire operaties van de Amerikanen op Pakistaans grondgebied zijn zeer omstreden. De regering van Pakistan beschouwt ze als een schending van het luchtruim en onder de bevolking leeft woede over burgerslachtoffers die regelmatig te betreuren zijn als gevolg van drone-aanvallen.

Evra vecht schorsing aan

Patrice Evra vecht de schorsing van vijf wedstrijden die hij door de Franse voetbalbond opgelegd heeft gekregen aan. De voormalig aanvoerder van Les Bleus werd samen met onder meer Nicolas Anelka bestraft voor het wangedrag dat de Franse ploeg tijdens het WK in Zuid-Afrika tentoon had gespreid.

De advocaat van Evra zegt de schorsing aan te vechten omdat de Franse voetbalbond de straf voor de middenvelder nooit gemotiveerd zou hebben en er alleen individuele personen gestraft zijn, terwijl het collectief gefaald heeft. Na het wegsturen van Anelka weigerde de Franse ploeg een training af te werken.

Anelka ging tekeer tegen de toenmalige bondscoach Raymond Domenech en werd hiervoor bestraft met achttien interlands toekijken. Evra zal vijf duels niet opgeroepen, terwijl Franck Ribéry drie wedstrijden en Jérémy Toulalan één duel niet voor Les Bleus uit zullen mogen komen.

Geen F-duct voor McLaren in Italië

Het Formule 1-team van McLaren neemt verrassend genoeg geen F-duct mee naar het circuit van Monza. Het Britse team is de uitvinder van het onderdeel dat op de rechte stukken voor meer snelheid moet zorgen, maar de renstal zei vandaag tegen GPUpdate dat op de snelle baan voor een andere optie wordt gekozen.

Monza kent vele lange rechte stukken en wordt daarom gezien als ideale baan voor de F-duct. Door de lange rechte stukken liggen de snelheden op het Italiaanse circuit hoog, waardoor optimaal geprofiteerd kan worden van een stabiele auto bij weinig downforce. De F-duct zorgt voor de nodige stabiliteit, maar McLaren heeft volgens een woordvoerder een ander aerodynamisch pakket in petto. "We racen komend weekend wel met de F-duct in Spa, maar niet in Monza."

Chileense kompels moeten op redding wachten

De 33 Chileense mijnwerkers die op 5 augustus na een instorting opgesloten raakten moeten nog weken of zelfs maanden op hun redding wachten. Zo lang duurt het voordat er een gat is geboord dat breed genoeg is om ze uit hun benarde positie op zevenhonderd meter diepte te kunnen halen.

De vreugde was groot toen zondag na zeventien dagen voor het eerst contact met de mijnwerkers werd gemaakt. Alle 33 maakten het goed, lieten ze weten op een briefje dat ze aan een boor bevestigden dat hun onderkomen had bereikt. Ze hadden zich na het ongeluk in een schuilplaats verzameld, waar ze beschikten over water, voedsel en lucht.

De smalle boorschacht werd maandag verstevigd, zodat de mannen onder de grond van water, proviand, medicijnen en communicatiemiddelen kunnen worden voorzien. Bij de goud- en kopermijn in Copiapo verzamelden zich ook artsen en psychologen om de kompels op afstand bij te staan. Om inzicht te krijgen in hun fysieke en geestelijke gesteldheid, werden er vragenformulieren naar beneden gestuurd die de mijnwerkers moesten invullen.

"Heel Chili huilt van opwinding en vreugde", zei president Sebastian Pinera toen hij zondag het levensteken van de mijnwerkers bekendmaakte. Op het terrein van de mijn in Copiapo vierden familieleden van de mannen het nieuws met een barbecue. Er werden vlaggen opgehangen en kaarsen ontstoken. Zelfs in de 850 kilometer verderop gelegen hoofdstad Santiago verzamelden zich honderden mensen op de Plaza Italia om het nieuws te vieren.

Zeven keer hadden reddingsploegen geprobeerd een smalle schacht naar de schuilplaats te boren. Door fouten in de plattegrond van de mijn zaten ze er steeds naast. Pas bij de achtste keer was het raak.

Mbo'ers maandelijks 104 euro kwijt aan ov

Minderjarige mbo'ers geven maandelijks gemiddeld 104 euro uit om met het openbaar vervoer naar hun opleiding te komen. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van het ministerie van Onderwijs, dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Minderjarige mbo-leerlingen krijgen geen OV-studentenkaart, omdat dit te duur is voor de overheid. Ongeveer dertien procent van de 18-minners zou voor een andere school kiezen als de reiskosten vergoed zouden worden. In de vier grote steden is de groep die een andere school zou kiezen groter dan elders in het land.

De Tweede Kamer had aangedrongen op het onderzoek omdat er veel onzekerheden zijn over het reisgedrag van deze groep studerenden. Op de ruim elfduizend mbo-opleidingen die geld krijgen van het ministerie van Onderwijs zitten ruim 537.000 studenten, die overigens niet allemaal minderjarig zijn.

Ruim twee op de drie minderjarige mbo'ers reizen doorgaans met het ov. Zo'n 68 procent heeft een ov-abonnement. Bijna 95 procent van de mbo-deelnemers reist minimaal drie keer in de week naar school. Een abonnement wordt over het algemeen aantrekkelijk als minstens vier dagen in de week met het ov wordt gereisd. Achttien procent pakt meestal de fiets en veertien procent de bromfiets of scooter.

De gemiddelde afstand tussen school en woning bedraagt ruim twintig kilometer. In de provincie Zeeland is de gemiddelde afstand 33 kilometer, in Zuid-Holland is dit 16,8 kilometer. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht is de gemiddelde afstand tussen woning en school met 10,9 km het laagst. Vooral in Flevoland en Noord- en Zuid-Holland wordt veel gebruikgemaakt van het openbaar vervoer. In Drenthe is dit verreweg het minst, omdat hier veel meer wordt gefietst.

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) laat weten vanwege de demissionaire status van het kabinet geen beleidsmatige conclusies aan het onderzoek te verbinden.

Lowlands 2010

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE now boarding...

Een handjevol lieftallige dames en enkele heren staan tussen de kunstige objecten en muziektenten van Lowlands, verkleed als crew van luchtvaartmaatschappij Air Lowlands. Geheel in stijl met donkerblauwe stewardessenpakjes en pilotenpetten: Welcome to Air Lowlands, a campingflight to Lowlands paradise.

Lowlands is een muzikale reis die 55.000 liefhebbers in Biddinghuizen elk jaar weer maken. Op donderdag komen de eerste enthousiastelingen al vroeg inchecken bij de balies van vliegveld Lowlands. Bij de douane geldt gelukkig een maximum van 8 liter drank per persoon in plaats van de gebruikelijke 100 ml restricties. Eenmaal door de douane heen wordt er naarstig gezocht naar de juiste plek om met je vrienden neer te strijken. Voor sommigen is dat pal naast de 24-uurs tent, anderen gaan voor meer nachtrust op de hogere campingnummers en laatkomers zijn genoodzaakt hun tent tussen de bomen, half in een sloot of aan het looppad neer te zetten. Maar bijna iedereen is op vrijdagmiddag klaar voor hun eigen muzikale vlucht van 3 dagen muziek, feest en cultuur.

Lowlands 2010

'Vitesse wil ook Sulejmani huren van Ajax'

Na Ismaïl Aissati zou Vitesse ook Miralem Sulejmani willen huren van Ajax. Mereb Jordania, de nieuwe eigenaar van de Arnhemse club, zou het volledige salaris van de Serviër op zich willen nemen.

Sulejmani zou eerder worden verhuurd aan West Ham United, maar de oud-Heerenveen speler wist geen werkvergunning te bemachtigen. Jordania wist naast Aissati ook Slobodan Rajkovic en Nemanja Matic te huren van Chelsea.

Webber denkt aan pensioen

Mark Webber kan nog moeiteloos mee op het hoogste niveau in de Formule 1, maar de Australiër denkt er over na om na volgend seizoen een punt achter zijn carrière te zetten. Mogelijk wil hij jonge talenten ondersteunen om hun sportieve carrière te beginnen.

De Red Bull-coureur heeft het prima naar zijn zin in de Formule 1, maar hij weet niet of in de toekomst nog lang gefocust kan blijven. "Ik weet dat je leven en persoonlijkheid veranderen als je kampioen wordt en ik wil ervaren hoe dat is. Ik ga er dus vol voor om een kampioenschap te pakken, maar ik kan niet garanderen dat mijn hoofd daar ook in 2012 nog naar staat," zei Webber tegen Esporte Espetacular.

Rustig aan gaat de Australiër na zijn pensoen zeker niet doen. "Misschien ga ik wel wat bergen beklimmen. Ik ga in ieder geval op zoek naar meer sportieve uitdagingen voordat ik definitief te oud word en terug ga naar Australië om rode wijn te drinken."

Mogelijk wil hij ook andere sporters gaan helpen, zoals hij in 2004 met IndyCar-rijder Will Power heeft gedaan. "Ik wil jonge mensen er bewust van maken dat ze hun dromen waar kunnen maken. Het is goed om te zien dat Will het nu geweldig doet. Misschien kan hij op zijn beurt weer iets betekenen voor iemand anders."

Zelf ondersteunt Webber de 16-jarige Nieuw-Zeelander Mitch Evans die in de Australische Formule 3 rijdt. Ook is hij samen met Red Bull-teambaas Christian Horner eigenaar van het GP3-team MW Arden waar jonge talenten een kans krijgen.

Wozniacki wint toernooi Montreal

Caroline Wozniacki heeft het WTA-toernooi in het Canadese Montreal op haar naam geschreven. De Deense was in de finale Vera Zvonareva met 6-3 en 6-2 de baas.

Door het slechte weer van de afgelopen dagen moesten zowel de halve finales als de finale vandaag worden gespeeld. Zvonareva had het eenvoudig in de halve eindstrijd omdat haar tegenstandster Viktoria Azarenka vroeg in de tweede game opgaf.

In de finale tegen Wozniacki speelde de Russin echter te wisselvallig om aanspraak te kunnen maken op de zege. Wozniacki speelde ook niet foutloos maar was op de belangrijkste momenten beter.

Locatie WIDM 2011 bekend

Op de fansite Wieisdemol.com is de laatste dagen een gerucht opgedoken over het AVRO-programma Wie is de Mol?. Gebruiker Poekie beweerde dat de nieuwe serie is opgenomen in Nicaragua, in Midden-Amerika. Nu is het gerucht officieel bevestigd door verschillende bronnen uit het land.

Poekie was op bezoek in het land en sprak met een lokale reisagent. Die liet in een gesprek vallen dat er in mei een Nederlandse televisieploeg op bezoek was met het programma De Mol. De ploeg heeft onder andere de steden Granada, Madaya en Leon bezocht.

In het programma bezoeken een groep Nederlanders het buitenland om opdrachten te vervullen en om geld te verdienen voor in de pot. Alleen één iemand is een saboteur, de Mol. De taak aan de andere deelnemers om hem of haar te ontmaskeren.

Het elfde seizoen van Wie is de Mol? wordt traditiegetrouw op de eerste donderdag van het nieuwe jaar uitgezonden bij de AVRO. De deelnemers zijn nog niet bekend. De officiële bronnen uit Nicaragua zijn onder andere hier en hier te lezen.

Duitsland naar kleiner leger

De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg heeft maandag plannen gepresenteerd voor de omvorming van de Bundeswehr tot een kleinere, maar effectievere krijgsmacht. Ze voorzien allemaal in de inkrimping van de huidige krijgsmacht van 250.000 militairen met een groot aantal dienstplichtigen, naar een strijdmacht van ongeveer 170.000.

De minister zelf sprak zijn voorkeur uit voor een leger dat voornamelijk uit beroepsmilitairen en reservisten bestaat, aangevuld met ongeveer 7500 vrijwilligers. "Door de dienst aantrekkelijk te maken, kunnen wij mensen overhalen vrijwillig tot het leger toe te treden", zei Guttenberg. Hij zei dat de dienstplicht niet wordt afgeschaft, maar opgeschort.

De liberale coalitiepartner FDP is voor afschaffing van de verplichte militaire dienst, maar de christen-democratische CDU/CSU zijn daar sterke voorstanders van. "'Iedere burger is de verdediger van de natie', ligt in de ideologie van de unie verankerd", zei het Bondsdaglid Ernst-Reinhard Beck. In juni besloot het parlement al de diensttijd van negen maanden terug te brengen tot zes.

Guttenberg benadrukte dat de discussie over de dienstplicht de noodzaak om de Bundeswehr te hervormen niet naar de achtergrond mag dringen. "Belangrijk en beslissend is dat wij gefocust blijven op nationale veiligheid in de toekomstige opzet."

Sinds de Duitse eenwording in 1990 is de militaire horizon van Duitsland aanzienlijk gewijzigd. In 1992 doorbrak de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl het na de Tweede Wereldoorlog ontstane taboe om Duitse troepen over de grens in te zetten met het besluit om een VN-missie in Cambodja met legerartsen te ondersteunen. Inmiddels bevinden zich 6500 Duitse militairen in het buitenland: 4340 in Afghanistan, veertienhonderd in Bosnië en kleinere contingenten voor de Hoorn van Afrika, bij Unifil in Libanon en elders.

Duitsland naar kleiner leger
Duitsland naar kleiner leger (Foto: Novum)

Zlatan sluit terugkeer naar Ajax uit

Zlatan Ibrahimovic sluit uit dat hij aan het eind van zijn carrière terugkeert naar Ajax. "Ik zal mijn loopbaan zeker niet in Amsterdam afsluiten", verklapt hij aan Novum Nieuws. De 28-jarige Zweed, die tussen 2001 en 2004 furore maakte bij Ajax, staat momenteel onder contract bij FC Barcelona.

Zlatan vindt sowieso dat Ajax geen ervaren rotten moet contracteren. "Bij die club horen de absolute toptalenten te spelen die vervolgens verkassen naar een grote club in het buitenland", verwijst hij naar zijn eigen transfer in 2004 naar Juventus. "Als oude speler zou ik daar niets meer te zoeken hebben."

De Zweedse international heeft nog wel altijd een zwak voor zijn oude club. "Natuurlijk kan ik door mijn eigen drukke programma niet alles zien", biecht hij op. "Maar ik volg altijd de uitslagen en het doet me echt goed als Ajax wint." Ook in de Champions League gunt hij de Amsterdammers succes. "Ik hoop dat ze winnen van Dimamo Kiev. Ajax is de enige Nederlandse club die op het hoogste Europese niveau thuishoort."

De laatste landstitel van Ajax dateert alweer van 2004, toen nog met Zlatan in de gelederen. "We hadden toen een geweldig team, een goede coach, de organisatie was prima en de grootste talenten kozen voor Ajax", zegt de spits, die ook een verandering bespeurt. "Toen ik in Nederland speelde had je weinig te vrezen van AZ en FC Twente. Nu zijn dat echte concurrenten."

De Eredivisie mag dan voor Zlatan een afgesloten hoofdstuk zijn, de kans dat hij dit seizoen terugkeert naar de Serie A is wel aanwezig. AC Milan probeert de bijna twee meter lange aanvaller op huurbasis over te nemen van FC Barcelona. De clubs gaan daarover woensdag in gesprek, liet algemeen directeur Adriano Galliani van Milan weten. Zlatan heeft in zijn eerste seizoen in Catalaanse dienst niet weten te overtuigen.

[Video] Vrouw dumpt levende kat in kliko

Op internet is een schokkend filmpje uit Engeland opgedoken van een grof staaltje dierenmishandeling. Op de beelden is een grijze vrouw te zien die een kat aait. Vervolgens grijpt de vrouw het dier bij haar nekvel en smijt het in de vuilnisbak.

De poes Lola heeft maar liefst vijftien uur vastgezeten in de kliko. De hele actie is door de baasjes van de kat vastgelegd met behulp van een bewakingscamera. Stephanie en haar man Darryl gebruiken deze camera om de voorkant van hun huis in de gaten te houden.

Het stel ontdekte Lola gisteren in de vuilnisbak. Na het bekijken van de bewakingsbeelden, waarop de dader duidelijk te zien is, besloten ze het filmpje op internet te zetten in de hoop de dader op te sporen. Ook de politie heeft een kopie gekregen, zij zullen meehelpen zoeken naar de dader.


Het bewuste filmpje. Lola maakt het overigens goed...

Sanchez, Arroyo kopmannen Caisse d'Epargne

Caisse d'Epargne mikt met Luis-Leon Sanchez en David Arroyo op een top vijf klassering in de Vuelta à España. De Spaanse renners zullen worden gesteund door vijf landgenoten in de koers die aankomende zaterdag van start gaat in Sevilla met een ploegentijdrit.

Arroyo werd eerder dit jaar nog verrassend tweede in de Giro d'Italia, waarin hij mede profiteerde van een monsterontsnapping. Vorig jaar won Alejandro Valverde nog namens de ploeg het eindklassement van de Vuelta. De Spanjaard zit momenteel een tweejarige schorsing uit en kan daarom niet meedoen.

De volledige ploeg bestaat uit; David Arroyo, Imanol Erviti, Jose Vicente Garcia Acosta, David Lopez, Luis Pasamontes, Ruben Plaza, Luis Leon Sanchez (allen Spa), Rigoberto Uran (Col) en Marzio Bruseghin (Ita).

Iets meer aanhoudingen tijdens Lowlands

De politie heeft tijdens de afgelopen editie van Lowlands 240 mensen aangehouden. Veel arrestanten hadden een kleine hoeveelheid harddrugs bij zich. Anderen werden opgepakt wegens diefstal of omdat ze probeerden zonder kaartje het festivalterrein op te komen.

De meeste arrestanten hebben ter plekke een boete of een werkstraf gekregen, waarna zij weer zijn vrijgelaten. Twee mannen zitten nog vast. Zij hadden meer dan honderd xtc-pillen bij zich.

Het aantal arrestaties ligt hoger dan vorig jaar. Toen werden 214 mensen aangehouden. Vechtpartijen of andere grote incidenten hebben zich ook dit jaar niet voorgedaan. De politie is dan ook tevreden over het verloop van het driedaagse festival, dat zondag ten einde kwam en door zo'n 55.000 mensen is bezocht.

De politie heeft verder ruim vijftig aangiftes binnengekregen, vooral in verband met diefstal uit tenten. Dat zijn er minder dan vorig jaar.

Gesink valt buiten top tien UCI World Ranking

Robert Gesink is buiten de top tien gevallen van UCI World Ranking. Door de tweede plaats van Tyler Farrar in de GP Plouay is de Amerikaan Gesink gepasseerd in de ranglijst. Gesink blijft met zijn elfde plaats de beste Nederlander, voor Bauke Mollema (38e).

De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door de Spanjaard Alberto Contador, voor zijn landgenoot Joaquin Rodriguez en wereldkampioen Cadel Evans.

Greipel kopman Duitsland bij WK

Duitsland heeft als eerste grote land zijn WK-selectie bekendgemaakt. De Duitse bondscoach heeft voor de wegrit sprinter André Greipel aangewezen als kopman. Daarmee wordt gegokt op een massasprint in Geelong.

Naast Greipel worden Danilo Hondo en Fabian Wegmann achter de hand gehouden. De meeste kans op eremetaal ligt voor de Duitsers, als vanouds, in de tijdrit. Daarvoor zijn Bert Grabsch (wereldkampioen in 2008) en Tony Martin (nummer drie van 2009) aangewezen.

Selectie Duitsland voor de WK-wegwedstrijd in Melbourne
Marcus Burghardt, Bert Grabsch, André Greipel, Danilo Hondo, Christian Knees, Sebastian Lang, Tony Martin, Marcel Sieberg en Fabian Wegmann.

Selectie Duitsland voor de WK-tijdrit in Melbourne
Bert Grabsch en Tony Martin.

Plants vs Zombies komt naar Nintendo DS

PopCap Games heeft aangekondigd dat Plants vs Zombies volgend jaar in januari zal worden uitgegeven in Amerika op de Nintendo DS. Over een Europese releasedate werd nog niets gezegd.

Het spel bevat de Adventure, Survival en Puzzle modes alsmede nieuwe en exlusieve content.

Meteen maakte de uitgever van het spel bekend dat de winsten die behaald zijn met het eerste, originele, deel op de iPhone boven de miljoen zijn uitgekomen in de eerste negen dagen dat hij beschikbaar was op iTunes.

Volgende maand wordt de game uitgegeven op Xbox LIVE Arcade.

Virgin Racing financieel gezond

Het Formule 1-team Virgin Racing is naar eigen zeggen financieel kerngezond. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei eerder dit jaar dat enkele van de teams het einde van het seizoen niet zouden halen, waarbij hij duidde op onder meer Virgin, maar dat team ontkent de problemen.

"Bernie mag zeggen wat hij wil, maar wij werken ondertussen gewoon door. Misschien hadden we hem van tevoren moeten informeren over onze financiële toestand, maar we nemen maar aan dat hij de andere teams bedoelt. Wij zijn al bezig met volgend jaar en zullen er dan ook zeker bij zijn in 2011, omgeacht het verdere verloop van het huidige seizoen," zei de baas van Virgin Racing Graeme Lowdon tegen Autosport.

Hij voegt er aan toe dat Virgin er bewust voor gekozen heeft om met een laag budget te gaan racen. Het team heeft zich ingeschreven op het moment dat er sprake was van een budgetlimiet van ruim veertig miljoen euro en wil zich hier aan houden om zo niet in de problemen te geraken.

"Door ons budget kunnen we al snel quitte spelen met onze sponsorinkomsten. Dat hebben we altijd gewild omdat het anders niet verantwoord zou zijn om een Formule 1-team te beginnen. Als we honderd miljoen dollar per jaar nodig zouden hebben om het team te runnen zou het heel moeilijk worden om quitte te spelen, maar zulke bedragen geven wij dan ook niet uit."

Ondanks het beperkte budget presteert Virgin volgens Lowdon prima en zit er nog veel rek in. Zo probeert het team nog de tiende plaats in het constructeurskampioenschap van Lotus over te nemen, omdat deze recht geeft op meer televisiegelden. "Het begin was moeilijk, maar nu gaat het steeds beter. In Silverstone hebben we een flink pakket vernieuwingen aan de auto aangebracht, en ook de betrouwbaarheid gaat met sprongen vooruit."

Microsoft geeft details Crackdown 2 downloadable content

Ver voordat er ook maar sprake was van extra content voor Crackdown 2, was al bekend dat er sowieso twee packs zouden verschijnen. Microsoft heeft nu de eerste details wat de content van pack één betreft bekendgemaakt.

Het gaat hier om het Toy Box-pack. Wanneer je die downloadt, krijg je de 'Keys to the City-mode', bekend van het eerste spel. Ook krijg je de mogelijkheid om level zes te behalen in de mode Vehicle Tag.

Dat is het gratis onderdeel. Wanneer je 560 Microsoft Points afrekent, krijg je het volgende.

  • Twee nieuwe wagens: de Agency ATV en de Squad helikopter
  • Vijf nieuwe speelgoedjes
  • Twee Avatar-awards
  • Tien achievements (250G)
  • Acht nieuwe kleuren voor je Agent

Maar wanneer je deze pack binnen kunt halen, is onbekend.

Toekomst Organon nog ongewis

Het is nog onduidelijk of MSD in Oss een doorstart zal maken. Dat zei demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) maandag tijdens een werkbezoek aan het voormalige Organon.

In de media doen berichten de ronde dat het bedrijf zint op een doorstart, nadat het Amerikaanse moederbedrijf Merck had aangekondigd de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van MSD over te hevelen naar de VS. Hierdoor verdwijnen mogelijk 2175 van de 4500 banen.

Dit weekeinde stuurden zeventien topwetenschappers nog een brandbrief naar het kabinet en de Tweede Kamer, waarin zij een oproep deden aan de politiek om een doorstart van MSD mogelijk te maken. Door de sluiting van Organon worden ook de universiteiten in Nederland direct getroffen.

Het bedrijf biedt namelijk werk aan veel studenten, promovendi en hoogleraren. "Deze industriële inbreng biedt universiteiten niet alleen extra mogelijkheden op wetenschappelijk terrein, maar draagt ook in belangrijke mate bij aan het creëren van waarde uit wetenschappelijk onderzoek." Met het sluiten van de onderzoeksafdeling verdwijnt een van de motoren van de Nederlandse kenniseconomie, aldus de wetenschappers.

"Of er nu een doorstart komt of een management buy out of een overname of wat dan ook, er zijn verschillende opties in beeld", zei de bewindsvrouw tegen RTL Nieuws. "Het is lastig om te zeggen: het wordt dit of dit."

Van der Hoeven bezocht maandag het bedrijf. Ze sprak met de directie, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad. Ook werd ze rondgeleid door het bedrijf en sprak daarbij medewerkers.

Een aantal partijen, waaronder MSD, Oss, de provincie Noord-Brabant en het rijk, werkt aan een plan voor een science park, dat moet zorgen voor behoud van werkgelegenheid, mochten de plannen van Merck doorgaan.

Maar alleen bedrijven die zich richten op onderzoek zijn niet genoeg, waarschuwt de bewindsvrouw. Er moet ook een productiefaciliteit zijn om deze bedrijven voor meerdere jaren van opdrachten te voorzien. "Er moeten goede perspectieven zijn", licht een woordvoerder van de bewindsvrouw toe. "Het moet niet iets zijn dat na twee jaar alsnog instort."

Eén miljoen pre-orders Pokémon Black en White in Japan

De Pokémon-gekte is al losgebarsten in het land van de rijzende zon, daar er al maar dan één miljoen pre-orders gemaakt zijn door fanatieke Pokémon-trainers.

Volgens de Japanse site Online Player EX heeft de vijfde generatie Pokémon-games nu al het record verbroken dat door de vierde generatie, te weten Diamond, Pearl en Platinum, is neergezet.

Japan mag Black en White op 19 september verwelkomen, terwijl Europeanen nog tot de lente of zelfs de zomer moeten wachten.

Lady Gaga verslaat Britney Spears op Twitter

Lady Gaga is de nieuwe Twitterkoningin. De zangeres heeft 5.739.444 volgers en dat zijn er ruim dertigduizend meer dan voormalig recordhoudster Britney Spears. Gaga bedankt in een humoristische video op YouTube al haar fans voor haar nieuwe titel.

"Hallo wereld, dit is Lady Gaga, koningin van Twitter", zegt de zangeres in de video, terwijl ze met een toverstokje zwaait. "Dank voor het stichten van mijn koninkrijk als Twitterkoningin." Ze wenst iedereen zachte nagelriemen toe en hoopt dat niemand last krijgt van rsi. "Ik zal altijd blijven twitteren."

Britney Spears veroverde in mei de titel. Zij nam de koppositie over van Ashton Kutcher. "Dit is echt geweldig. Ik zal het druk krijgen met het schrijven van 4,9 miljoen bedankjes", reageerde Spears destijds.

Onderminister Egypte vast om gestolen Van Gogh

De procureur-generaal van Egypte heeft maandag opdracht gegeven de Egyptische onderminister van Cultuur Mohsen Shalaan vier dagen op te sluiten. De reden hiervoor is de diefstal van een schilderij van Van Gogh uit het Mahmoud Khalil Museum in Caïro.

Ook vier bewakers moeten een aantal dagen in de cel doorbrengen. De procureur-generaal verwijt het vijftal plichtsverzuim en onachtzaamheid. Er zijn nog geen officiële aanklachten ingediend.

Dieven gingen er zaterdag met het doek, dat bekendstaat onder de namen Klaprozen of Vaas met bloemen, vandoor. De alarminstallatie van het museum functioneerde niet en slechts zeven van de 43 bewakingscamera's waren ten tijde van de diefstal ingeschakeld.

Onderminister Egypte vast om gestolen Van Gogh
Onderminister Egypte vast om gestolen Van Gogh (Foto: Novum)

Krokodil gevonden in vijver Oude Pekela

Medewerkers van werkvoorzieningsbedrijf Synergon zijn zich maandagochtend in Oude Pekela het apezuur geschrokken. In een vijver zagen zij een 3,5 meter lange krokodil drijven.

Het beest bleek al dood te zijn. De medewerkers van Synergon, een bedrijf dat mensen met een handicap werk biedt, visten het dier met stokken uit de vijver en belden de politie.

Agenten stelden vast dat het dier opgezet was. De gebruikelijke labels van de preparateur waren verwijderd, waardoor de eigenaar van de krokodil niet meer te achterhalen was. Er was ook niemand te vinden die het beest wilde hebben. "Uiteindelijk is hij met een kraan opgetild en meegegaan met een container van het grof vuil", zegt een politiewoordvoerder.

De politie gaat ervan uit dat de krokodil in het water is gelegd in het kader van een verlate 1 aprilgrap. "Maar wel een grap die mensen de stuipen op het lijf heeft gejaagd", voegt de woordvoerder eraan toe. De politie beschouwt de zaak als afgedaan.

Mertens langer bij FC Utrecht

Dries Mertens blijft langer bij FC Utrecht. De middenvelder, die de afgelopen weken in verband werd gebracht met verschillende andere clubs, heeft zijn contract opengebroken en verlengd tot medio 2014.

Technisch directeur Foeke Booy is blij dat Mertens langer in Utrecht blijft. "Zijn ontwikkeling is geweldig verlopen, iedereen heeft dat kunnen zien. Het was voor ons aanleiding om hem een vernieuwd contract aan te bieden. De besprekingen zijn erg prettig verlopen. We zijn blij dat we de komende jaren met veel plezier van Dries kunnen blijven genieten," zo zegt Booy op de site van de club.

Laura Dekker heeft wind in de zeilen

De zeiltocht van Laura Dekker verloopt tot nu toe zonder problemen. Dat heeft haar manager, Peter Klarenbeek, maandag gezegd.

Laura vertrok zaterdag op haar reis om de wereld vanaf Gibraltar in Zuid-Spanje. Ze is nu op weg naar de Canarische Eilanden. "Alles gaat goed", zegt Klarenbeek, die per satelliettelefoon contact met Laura onderhoudt. Het weer is volgens Klarenbeek prima. Wel staat er een stevige wind, maar die vormt geen probleem.

Laura blijft zeker twee maanden op de Canarische Eilanden, totdat het stormseizoen op de Atlantische Oceaan voorbij is. Ze gaat daar schoolwerk inhalen en er komt familie op bezoek. Daarna gaat ze via de Kaapverdische Eilanden richting het Caraïbisch gebied.

De 14-jarige Dekker wil de jongste zijn die rond de wereld vaart. Over haar zeiltocht is veel te doen geweest. Ze kon lange tijd niet vertrekken, omdat ze onder toezicht stond van Bureau Jeugdzorg. Vorige maand hief de rechter het toezicht op.

Buschauffeur geslagen na skippen halte

Een passagier heeft zondagavond de 34-jarige chauffeur van een stadsbus in Utrecht geslagen. De bestuurder reed een halte voorbij, waarna de man kwaad werd en hem sloeg nadat hij een greep in de geldlade had gedaan. De politie roept getuigen op zich te melden.

De politie kreeg rond 18.30 uur een melding dat op de Nijverheidsweg een chauffeur van lijn 4 was geslagen. Agenten kregen te horen dat de 34-jarige chauffeur zijn excuses had aangeboden nadat de halte was overgeslagen. Toen hij zei dat hij niet terug kon rijden, ging de passagier door het lint. Hij schold de chauffeur uit en greep naar de kas en de strippenkaarten.

De man verliet vervolgens de bus, waarna de chauffeur achter hem aanging. De Utrechtse buschauffeur kreeg vervolgens klappen en een duw, waardoor hij op de grond viel. De passagier liep weg in de richting van de Vleutsenseweg en is nog spoorloos.

Advies: legaliseer poker via internet

Pokeren via internet moet legaal worden. Dat stelt een commissie die demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) van advies moest voorzien over gokken via internet. Pokersites moeten in aanmerking kunnen komen voor een vergunning.

Andere illegale vormen van online gokken moeten strafbaar blijven, staat in het maandag verschenen advies. Dat is omdat de belangstelling voor poker verreweg het grootst is, terwijl de regels altijd hetzelfde zijn en het verslavingsrisico relatief laag is. Bovendien zullen bezoekers van verboden 'live' pokerwedstrijden wegblijven als ze legaal op internet kunnen spelen, hoopt de commissie.

Nu nog illegale pokersites moeten volgens de commissie een vergunning kunnen aanvragen. De staat wijst vervolgens een vast aantal vergunningen toe, voor beperkte tijd. De Kansspelautoriteit, een overheidsinstelling die in oprichting is, moet gaan controleren of de pokersites met een vergunning zich aan de regels houden. Deze instelling moet ook jacht gaan maken op pokersites zonder vergunning.

Illegale goksites die in het buitenland zijn gevestigd, moeten volgens de commissie worden aangepakt via internetproviders. Die zouden de sites moeten blokkeren. Ook zouden banken betalingsverkeer moeten tegenhouden en moet er een verbod komen op reclame door buitenlandse goksites, stelt de commissie, die wordt voorgezeten door Geert Jansen, commissaris van de koningin in Overijssel.

Overigens zijn er veel pokeraars die beweren dat poker helemaal geen kansspel is. De rechtbank in Den Haag gaf hen onlangs gelijk. De organisator van een pokertoernooi werd vrijgesproken, nadat zijn advocaat had aangevoerd dat poker geen kansspel maar een behendigheidsspel is. Hirsch Ballin houdt tot nu toe echter vol dat poker een vorm van gokken is.

Lil Wayne claimt geld vanuit cel

Lil Wayne blijft vanachter de tralies zijn administratie gewoon bijhouden. De rapper zegt nog een flink bedrag te krijgen van zijn concertmanager. Wayne diende onlangs vanuit de gevangenis een claim van 375.000 dollar in tegen Ujaama Talent Agency.

De 27-jarige rapper zegt het geld tegoed te hebben van zijn America's Most Wanted Tour in 2009, schrijft Radar Online. Maar Wayne is niet de enige die geld eist. Eerder ging het gerucht dat de belastingdienst een rekening van 1,1 miljoen dollar voor de rapper klaar heeft liggen zodra hij de gevangenis verlaat. Het tijdschrift Forbes schatte zijn inkomen van vorig jaar op twintig miljoen dollar.

Wayne zit sinds maart vast wegens verboden wapenbezit in de Rikers Island gevangenis in New York. Hij doodt zijn tijd met fitness, nummers schrijven en een weblog bijhouden.

Lil Wayne claimt geld vanuit cel
Lil Wayne claimt geld vanuit cel (Foto: Novum)

Dolfijn geboren in Dolfinarium Harderwijk

Dolfijn Nynke is zaterdagavond in Dolfinarium Harderwijk in een uur bevallen van een gezond jong. Het geslacht van de boreling is nog niet bekend. Het is de eerste dolfijn die deze zomer is geboren in het Dolfinarium. DNA-onderzoek moet uitwijzen wie de vader is.

De 27-jarige moeder en haar jong maken het goed en worden 24 uur per dag geobserveerd door hun verzorgers. Kinderen die een nachtje sliepen op het Dolfinarium, konden de bevalling meebeleven.

Het Dolfinarium vraagt mensen een originele naam te verzinnen voor de babydolfijn. Via kraamkamer.nl zijn al 1400 namen opgegeven en kan worden gestemd op de origineelste naam. Het Dolfinarium maakt binnenkort de winnende naam bekend. De winnaar van de namencompetitie mag moeder en jong 'ontmoeten'.

Het Dolfinarium verwacht dit jaar nog een geboorte van een dolfijn. In oktober is Naomi uitgerekend.

Giro 555 zoekt BN'ers voor belpanel

Giro555 houdt donderdag een landelijke collecte op tv maar heeft nog wel een boel BN'ers nodig voor het belpanel. Dat blijkt uit de tweets van Giro555.

"Zou je aanstaande donderdagavond plaats willen nemen in het belpanel voor #giro555? #durftevragen", aldus 555 aan diverse BN'ers als Henkjan Smits, Ali B en Floortje Dessing.

De video van twee tienerbroers die door een menigte Pakistani worden afgeslacht zal de actie geen goeddoen. De reacties op websites wereldwijd zijn niet van de lucht, ook FOK!kers geven massaal aan geen stuiver te zullen geven in de reacties onder het bericht. Giro555 zegt hierover: "Is de verantwoordelijkheid van de overheid in Pakistan. Wij houden ons bezig met hulp aan de slachtoffers en niet met politiek."

Uittocht tall ships Sail probleemloos verlopen

De tall ships die in Amsterdam lagen aangemeerd voor het nautische evenement Sail hebben de hoofdstad probleemloos verlaten. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie. Vanwege het slechte weer waren minder toeschouwers hierbij aanwezig. De schepen zijn in Amsterdam en IJmuiden uitgeluid met saluutschoten. Bijna alle boten waren rond 17.00 uur vertrokken.

De Stad Amsterdam was het eerste schip dat rond 07.00 uur richting het Noordzeekanaal voer, de Götheborg volgde rond 09.00. In tegenstelling tot de Sail-In voeren de schepen niet in een aaneengesloten stoet, maar ze vertrokken op eigen gelegenheid.

Het evenement ging donderdag van start met een Sail-In Parade die van IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam voerde. Tot en met zondag werd de dag met een feestelijk vuurwerkspektakel afgesloten. Zondagmiddag nam kroonprins Willem-Alexander op het koninklijke schip de Groene Draeck de vlootschouw af. Koningin Beatrix en prinses Maxima waren ook aan boord.

Het zeilevenement is rustig en probleemloos verlopen, meldt de organisatie maandag. Vrijdagmiddag meldden vijf mensen zich bij EHBO-posten die last hadden van de hitte. De organisatie deed toen een oproep aan bezoekers om rekening te houden met het weer. Het kostte de polite 's avonds veel moeite om de boten binnen een veilige afstand van het vuurwerk te houden. Een aantal boten kwam klem te zitten en raakte beschadigd.

Sail is het grootste publieksevenement van Nederland en een van de grootste maritieme evenementen ter wereld. Het festijn wordt sinds 1975 om de vijf jaar georganiseerd. Het zeilevenement heeft dit jaar 1,5 miljoen bezoekers getrokken. Dit is bijna een miljoen minder dan vijf jaar geleden, toen er 2,4 miljoen mensen op afkwamen. Toen duurde het evenement een dag langer.

Het evenement heeft de populariteit van boten doen stijgen. In aanloop naar Sail is vanuit Amsterdam ruim twee miljoen keer naar boten gezocht op de website marktplaats.nl. Het totaal aantal zoekopdrachten naar vaartuigen steeg met 13,5 procent in vergelijking met begin augustus, meldt het PR-bureau Bijl.

Amsterdammers waren voornamelijk op zoek naar boten uit de prijsklasse tot tienduizend euro. De populairste categorie was Motorboten, jachten en tourboten.

Wozniacki en Zvonareva in finale Montreal

Caroline Wozniacki en Vera Zvonareva hebben de finale bereikt van het tennistoernooi in Montreal. De als tweede geplaatste Deense klopte Svetlana Kuznetsova (11) met 6-2, 6-3. Zvonareva, als achtste geplaatst, stond tegen Viktoria Azarenka (10) met 7-6 (6), 1-0 voor toen ze haar Wit-Russische opponente met een voetblessure zag opgeven.

Het Canadese hardcourttoernooi had eigenlijk gisteren al afgesloten moeten worden, maar de regen stuurde het speelschema compleet in de war. Als het droog blijft, stappen Wozniacki en Zvonareva vanavond opnieuw de baan op om de finale te spelen.

Wozniacki begon zaterdag al aan haar halve finale tegen Kuznetsova. De partij kon echter pas twee dagen later voltooid worden. "Het is erg zwaar om twee dagen te wachten en de hele tijd geconcentreerd te blijven", vond de nummer drie van de wereld. "Nu ga ik proberen een beetje te rusten, wat te eten en zo veel mogelijk energie te sparen voor de finale."

Kogelbrieven voor gemeente Dordrecht

De gemeente Dordrecht heeft deze maand een aantal kogelbrieven ontvangen. Dat heeft de politie maandag gemeld. De brieven waren allemaal aan dezelfde afdeling gericht.

De politie wil niet zeggen om hoeveel kogelbrieven het gaat, wanneer ze zijn binnengekomen en bij welke afdeling van de gemeente dat gebeurde. In het belang van het onderzoek wil de politie dat geheimhouden, zegt een woordvoerder.

De gemeente Dordrecht heeft aangifte gedaan van de kogelbrieven en laat weten dat bedreiging van gemeentepersoneel niet wordt geaccepteerd.

Bejaarde vrouw rijdt hotel binnen

Een 76-jarige vrouw uit Vorden is maandagmiddag met haar auto tegen de glazen entree van hotel de Gravin van Vorden gebotst. De bejaarde vrouw raakte gewond en is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Het hotel was gesloten, er waren geen gasten aanwezig, meldt de politie.

De vrouw reed even na 13.00 uur vanaf de Burgemeester Galleestraat de Stationsweg in de Gelderse plaats in. Daar raakte ze door nog onbekende oorzaak van de weg en botste tegen de entree. De brandweer heeft de vrouw uit haar auto gehaald.

Elleboogstoot kost Demouge drie duels

Willem II moet het drie wedstrijden stellen zonder Frank Demouge. De spits van de Tilburgse club deelde gistergmiddag een elleboogstoot uit in het duel met FC Utrecht en kreeg daarvoor een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. Willem II heeft besloten de straf te accepteren.

Demouge plantte zijn elleboog in de 73e minuut in het gezicht van Utrecht-verdediger Jan Wuytens en werd voor dat vergrijp door scheidsrechter Reinold Wiedemeijer bestraft met rood. Willem II verloor in de Domstad met 3-0 en blijft daardoor troosteloos onderaan staan in de Eredivisie.

Door de schorsing mist Demouge de wedstrijden tegen FC Groningen, Ajax en ADO Den Haag. De spits is een van de drie spelers van Willem II die in het nog prille seizoen het net wist te vinden.

[Eneco] Greipel pakt tweede ritzege

Andre Greipel heeft in de Eneco Tour zijn tweede dagsucces geboekt. De Duitse renner van HTC Columbia won de 205 kilometer lange zesde etappe van Bilzen naar Heers in een massasprint. Greipel, dit seizoen al goed voor achttien overwinningen, was donderdag ook al de snelste in Ardooie. Zijn ploeg- en landgenoot Tony Martin blijft leider in het algemeen klassement.

Vanaf de start in het Belgische Bilzen regende het aanvallen. Eerst ontsnapte een groepje met daarin de Nederlander Tom Veelers, even later kozen de Belg Mario Aerts en de Oezbeek Sergey Lagutin het ruime sop. De ontsnappingen liepen op niets uit, al werd door het vele achtervolgingswerk het peloton wel flink uitgedund.

HTC Columbia hield vooraan voldoende mannetjes over om Greipel veilig door de straten van finishplaats Heers te loodsen. De sprinter maakte het werk van zijn ploeggenoten vervolgens vakkundig af. De Belg Jürgen Roelandts en de Noor Edvald Boasson Hagen werden tweede en derde.

Morgen valt de beslissing in de Eneco Tour met een 16,5 kilometer lange individuele tijdrit in Genk. Leider Martin verdedigt een voorsprong van elf seconden op zijn enig overgebleven concurrent Koos Moerenhout.

Boze vrouw snijdt penis man af

Chirurgen in de Vietnamese stad Ho Chi Minh zijn er na een urenlange operatie in geslaagd om een man te herenigen met zijn penis. Zijn vrouw had die afgesneden, terwijl hij lag te slapen.

Dokter Duong Quang Vu: "De penis zal snel weer normaal werken." De vrouw en de man hadden al een tijd ruzie, omdat de echtgenoot een buitenechtelijke relatie had. Toen de man zaterdag dronken thuiskwam en verschillende meubelstukken kapotmaakte, knapte er iets bij de vrouw. Toen de echtgenoot in slaap viel haalde ze een fruitmes tevoorschijn en sneed daarmee het geslachtsdeel af. De boze vrouw is gearresteerd.

Sony wil tweedehandsgamers laten betalen voor multiplayer

Sony ondersteunt de recente initiatieven van uitgevers om spelers voor de online modus van een game te laten betalen. Het bedrijf is zelf ook op zoek naar een dergelijk systeem voor hun titels. Dat heeft Andrew House, baas van Sony Europe, in een interview met website Eurogamer.net aangegeven.

Het systeem dat Sony wil introduceren, zou overeenkomsten kunnen vertonen met de Online Pass van uitgever EA. Bij aanschaf van een spel krijgt de speler een code die eenmalig te gebruiken is. De code geeft toegang tot diverse mogelijkheden, waaronder de optie om het spel online te spelen.

Op deze manier willen game-uitgevers de verkoop van games stimuleren en tevens toch nog wat geld verdienen aan de stijgende verkoop van tweedehands games. Uitgevers vrezen dat de tweedehands verkoop ten koste gaat van hun inkomsten.

Het is niet bekend wanneer de eerste Sony-games met Online Pass uitkomen.

Sony denkt na over Online Pass

Italiaan Panucci bergt voetbalschoenen op

Christian Panucci zet per direct een punt achter zijn voetbalcarrière. De 37-jarige Italiaan vindt het na negentien seizoenen in het profvoetbal mooi geweest. Panucci won met AC Milan (1994) en Real Madrid (1998) de Champions League en kwam 57 keer uit voor de nationale ploeg van zijn land.

Panucci liet in februari zijn contract bij Parma ontbinden en kwam sindsdien niet meer in actie. Op de website van de UEFA laat de verdediger nu weten niet meer op zoek te gaan naar een nieuwe ploeg. De carrière van Panucci begon in 1990 bij Genoa en bracht hem verder bij AC Milan, Real Madrid, Internazionale, Chelsea, AS Monaco, AS Roma en Parma.

Voor de nationale ploeg maakte Panucci zijn debuut in 1994 in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië. Het WK in 2002 was pas zijn eerste grote toernooi. Ook bij de EK's van 2004 en 2008 gaf Panucci acte de présence. Het WK van 2006, waar de Squadra Azzurra de wereldtitel veroverde, ging door een conflict met bondscoach Marcelo Lippi aan zijn neus voorbij.

F3 Euroseries presenteert toekomstplannen

De Formule 3 Euroseries heeft plannen ontvouwd die de serie er weer bovenop moeten helpen. In de raceklasse staan dit jaar maar veertien rijders aan de start, mede doordat in de afgelopen jaren de Formule 2 en de GP3 zijn geïntroduceerd. Volgend jaar moet er weer een volledig veld deel gaan nemen.

Vanaf volgend jaar zullen er niet twee maar drie races verreden worden en kan er prijzengeld worden gewonnen. Daarnaast zullen er races zijn op Spa-Francorchamps en Silverstone en bestaat er de mogelijkheid om meer te testen. Voor de coureurs is er de belofte dat de beste rijders in contact gebracht worden met Formule 1-teams, terwijl voor de renstallen er geen grens meer is aan het aantal in te zetten bolides.

Ferrari bereid om naar rechter te stappen

Het team van Ferrari is bereid om naar een rechter te stappen in het geval dat de World Motor Sport Council op 8 september een straf uitdeelt voor teamorders tijdens de Grand Prix van Duitsland, aldus Gazzetta dello Sport.

Ferrari neemt daarbij een voorbeeld aan Flavio Briatore, die succesvol zijn levenslange schorsing uit de autosport aanvocht bij de rechter. Gazzetta dello Sport meldt verder dat de Italiaanse renstal ter verdediging zal zeggen dat de vermeende teamorder van engineer Rob Smedley aan coureur Felipe Massa slechts een uitleg van de situatie betrof. 

Ferrari zal ook pleiten voor het toestaan van teamorders, zolang het de races van andere teams maar niet beïnvloedt.

Bloedige afloop van buskaping

De buskaping in de Filippijnse hoofdstad Manila is bloedig beëindigd. De politie heeft de gijzelnemer doodgeschoten. Ook verschillende gijzelaars zijn om het leven gekomen. Er worden verschillende dodenaantallen genoemd.

Volgens CNN vielen er drie dodelijke slachtoffers en de Times noemt er twaalf. Volgens de buschauffeur die erin slaagde te ontsnappen, schoot de kaper verschillende passagiers dood met zijn M16-machinegeweer. De gijzelnemer kwam tot zijn daad, omdat hij in 2008 zijn baan als agent verloor na een reeks diefstallen, afpersingen en drugsdelicten. Bij de kaping eiste hij zijn baan als politieman terug. De politie besloot over te gaan tot een bestorming, omdat er geen andere opties zouden zijn.

Hulpverleners droegen tien slachtoffers naar buiten. Vier mensen verlieten de bus op eigen kracht. In de bus zaten 25 mensen waaronder veel toeristen uit Hongkong. De ex-agent liet eerder op de dag tien gijzelaars vrij, waaronder drie jonge kinderen en een bejaarde man. De politie onderhandelde tien uur lang met de gijzelnemer. Daarbij werd ook de broer van de kaper ingezet.

De gijzelnemer gaf voor de bestorming nog een live-interview met een radiostation waarin hij aankondigde de passagiers van de bus te zullen doden wanneer de politie zou ingrijpen. De politie deinsde voor dat dreigement niet terug en bestormde de bus. Agenten spoten met traangas en schoten op de gijzelnemer. Kort daarna was te zien hoe de kaper dood uit een busraam hing.

EMI muziekvideo's beschikbaar op VidZone

Sony Computer Entertainment Europe heeft aangekondigd dat de muziekvideo's van EMI Music-artiesten, waaronder oude video's en nieuw uitgebrachte clips, vanaf heden gratis en exclusief op PlayStation 3 te bekijken zijn via VidZone. Dankzij de overeenkomst is een lijst met de bekendste artiesten, onder wie Coldplay, Katy Perry, Kylie Minogue, Iron Maiden, David Guetta, David Bowie, Chemical Brothers, Daft Punk en vele anderen, gratis toegankelijk. 

EMI Music is het meest recente label dat zich aansluit bij VidZone, de gratis streamingservice voor muziek op PS3, die nu al zo'n 25.000 muziekvideo's aanbiedt. VidZone stelt gebruikers in staat video's te bekijken op aanvraag. Ook kunnen ze afspeellijsten en exclusieve tv-kanalen voor specifieke artiesten en genres - van Bollywood tot Hip Hop - en exclusieve interviews, rapportages over evenementen, prijzen en acties bekijken. Sinds de lancering zijn er meer dan 450 miljoen video's gestreamd door VidZone.

VidZone

Gijzelnemer bankpersoneel geeft zich over

De gijzeling in een bank in de Griekse stad Piraeus is voorbij. De gijzelnemer heeft alle gijzelaars vrijgelaten en zich bij de politie gemeld. De bankrover sloeg vanochtend samen met twee handlangers toe bij de Nationale Bank van Griekenland.

Politieagenten die toevallig voorbijliepen arresteerden twee bankrovers direct. De derde betrokkene, een Rus, ging over tot gijzeling van het bankpersoneel. Daarbij schoot hij verschillende malen in de lucht, maar verwondde niemand. De bankrover hield maar liefst veertien mensen vast. Bij de onderhandelingen meldde hij dat hij een handgranaat en een geweer bij zich droeg. De politie zwijgt verder over de eisen van de Rus.

UBS nieuwe partner Formule 1

De Formule 1 mag een nieuwe partner verwelkomen. UBS, een bedrijf gespecialiseerd in financiële services, gaat als globale partner aan de slag. De formele aankondiging van de overeenkomst vindt plaats bij de Grand Prix van Singapore.

"UBS heeft gezocht naar een globaal platform voor sponsering die onze klanten het meeste aanspreekt, ons merk wereldwijd promoot en commercieel gezien logisch is. Onze samenwerking met een van de grootste en populairste sportorganisaties voldoet aan al die criteria.", aldus Oswald Grubel, directeur van UBS Group.

Mido voor één jaar naar Ajax

Het heeft een tijdje geduurd, maar het lange wachten wordt Ajax eindelijk beloond. Ahmed Hossam, beter bekend als Mido, gaat definitief voor de club uit Amsterdam spelen. De spits zal een contract voor de duur van één seizoen gaan tekenen.

Mido stond in de periode tussen 2001 en 2003 ook al bij Ajax onder contract en kwam toen tot veertig competitiewedstrijden. Daarin was de 27-jarige aanvaller goed voor 21 doelpunten.

Enkele weken geleden publiceerden we al een bericht dat Mido naar Ajax zou komen. Een visum en een werkvergunning gooiden echter roet in het eten. Het duurde namelijk geruime tijd voor dat deze op orde waren.

De verwachting is dat Ajax de komst van de speler later vandaag officieel bekend zal maken.

Man sterft 28 keer en leeft nog

Steve Nixon uit het Engelse Derby heeft alle geluk van de wereld. De motorrijder is 28 keer overleden, maar kan het nog wel navertellen.

De 44-jarige Brit reed onlangs op zijn motor toen hij plotseling een hartaanval kreeg. Hierdoor raakte hij op de verkeerde weghelft en botste op een tegenligger. Terwijl ambulancebroeders hem ter plaatse behandelden, kreeg Nixon enkele keren een hartstilstand.

Telkens wist men weer nieuw leven in de man te blazen, waarna de beste man naar het ziekenhuis werd vervoerd. Ook hier hield zijn hart er talloze malen mee op, 23 keer om precies te zijn. Met behulp van defibrillatoren werd de motorrijder net zo vaak weer tot leven gewekt.

Uiteindelijk slaagden artsen erin een pacemaker bij de man te plaatsen en een gescheurde slagader te repareren. Nixon is de artsen van het ziekenhuis in Coventry eeuwig dankbaar. "Ik ben een gezegend man dat ik het kan navertellen", vertelt hij aan de media. "De medische staf heeft me er doorheen geholpen. Mijn vrouw had een foto van ons gezin in mijn kamer op de intensive care opgehangen, opdat zij de eersten zouden zijn die ik zag bij het ontwaken."

Meisje dood in kelder gevonden

Een Belgisch meisje is gisteravond dood teruggevonden in een kelder van een appartementencomplex in het Belgische Luik. De 16-jarige Alicia Damoiseaux uit Stavelot stond sinds zaterdag als vermist te boek.

Het Openbaar Ministerie ondervraagt momenteel een 19-jarige man over de zaak. Details over de omstandigheden waaronder Alicia om het leven is gekomen worden nog niet bekendgemaakt. Alicia verdween nadat ze een avondje was wezen stappen in het centrum van Luik. Haar lijk werd gisteravond aangetroffen in de wijk Sainte-Marguerite. Volgens Belgische media was Alicia na het stappen met een onbekende jongen meegegaan.

Pang en Meulendijks uitgeschakeld op WK

Erik Pang en Judith Meulendijks zijn op het wereldkampioenschap badminton in Parijs al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Pang ging onderuit tegen de Brit Rajiv Ouseph. Hij kwam in de eerste set nog wel op een grote voorsprong, maar verloor alsnog met 19-21. In de tweede set herstelde Pang zich en won die met 21-15. De beslissende derde set was ook spannend. Pang kwam op een 18-20 achterstand, werkte drie matchpoints weg, maar verloor alsnog met 21-23.

Meulendijks was niet opgewassen tegen de als vijftiende geplaatste Bulgaarse Petya Nedelcheva. Ze won nog wel de eerste set met 21-14 maar ging vervolgens met 16-21 en 10-21 onderuit.

Boom Anne Frank omgewaaid

De harde wind heeft een einde gemaakt aan de Anne Frank-boom in Amsterdam. Vanmiddag is de boom twee meter boven de grond afgebroken. Anne Frank had in het Achterhuis zicht op de boom.

Er zijn geen slachtoffers gevallen, alleen enkele schuurtjes zijn beschadigd. De boom is momenteel een prooi voor souvenierjagers die allemaal stukjes boom meenemen. Inmiddels bieden de eerste handelaren al stukjes boom aan op Marktplaats.

In 2007 wilde Amsterdam de boom al omzagen wegens een schimmelziekte. Een rechter verbood toen dat de boom gekapt mocht worden. Kijk hier voor wat foto's.

Mede met dank aan submitters Prfts, Kebabkever en MilaNL.

[IndyCar] Uitslag Infineon Raceway

Will Power heeft de IndyCar-race op de Infineon Raceway gewonnen. De Australiër leidde vrijwel de gehele race en bleef uiteindelijk Scott Dixon en Dario Franchitti voor. Door de zege zet Power wederom een grote stap richting de titel.

Power mocht van poleposition vertrekken, maar nog voordat de race van start was gegaan vond het eerste ongeval plaats. Bertrand Baguette reed de voor hem rijdende Dan Wheldon aan, waarbij laatstgenoemde over de kop sloeg en enige honderden meters doorgleed. Hij kon wel ongedeerd uitstappen.

Vooraan reed Power meteen weg bij Helio Castroneves en Franchitti. Daarachter reed Alex Tagliani, maar de Canadees reed op de zachte banden die na vijftien ronden versleten waren, waardoor hij met overstuur te maken kreeg en ver terugviel. Tagliani werd niet veel later door een andere rijder geraakt en moest met een lekke rechterachterband de pits opzoeken. Ook Castroneves kende problemen met het rubber en moest twee plaatsen inleveren aan Franchitti en Dixon.

Na 32 ronden spinde Milka Duno, waardoor een neutralisatie nodig was. Niet veel later botsten Marco Andretti en JR Hildebrand, waarbij laatstgenoemde in het grind bleef staan. Power reed na de neutralisatie snel weg bij de rest van het veld, maar had de pech dat tien ronden voor het einde Raphael Matos spinde. Baguette probeerde hem in te halen, maar werd van achteren door EJ Viso geraakt en gleed tegen de bolide van Matos, waarna de race voor de Belg voorbij was.

Na de herstart zat Dixon op de hielen van Power die uiteindelijk met minieme voorsprong toch de zege wist te pakken. Franchitti werd op enige afstand derde. Verder naar achteren haalde Danica Patrick Takuma Sato in. De Japanner liet dit niet op zich zitten en probeerde de Amerikaanse terug te pakken. Beide bolides raakten elkaar, waarna beide kemphanen vele plaatsen verloren.

Uitslag Infineon Raceway

Pos. Coureur Team Tijd
1 W. Power Penske 1:52:34.191
2 S. Dixon Ganassi Racing + 0.744
3 D. Franchitti Ganassi Racing + 6.614
4 R. Briscoe Penske + 7.861
5 H. Castroneves Penske + 10.460
6 J. Wilson Dreyer & Reinbold + 10.910
7 T. Kanaan Andretti Autosport + 11.525
8 R. Hunter-Reay Andretti Autosport + 11.894
9 G. Rahal Newman/Haas + 17.502
10 A. Lloyd Dale Coyne + 18.207
11 M. Moraes KV Racing + 20.242
12 Mo. Andretti Andretti Autosport + 20.676
13 S. De Silvestro (R) HVM Racing + 21.824
14 A. Tagliani FAZZT + 22.486
15 V. Meira A.J. Foyt Enterprises + 24.288
16 D. Patrick Andretti Autosport + 46.134
17 H. Mutoh Newman/Haas + 1 ronde
18 T. Sato (R) KV Racing + 1 ronde
19 E. Viso KV Racing + 1 ronde
20 F. Dracone (R) Conquest Racing + 4 ronden
21 R. Matos de Ferran Dragon Racing + 8 ronden
22 M. Duno Dale Coyne + 8 ronden
23 B. Baguette (R) Conquest Racing + 10 ronden
24 JR. Hildebrand (R) Dreyer & Reinbold + 37 ronden
25 D. Wheldon Panther + 75 ronden


Stand na Infineon Raceway

Pos. Coureur Team Punten
1 Will Power Penske 514
2 Dario Franchitti Ganassi Racing 455
3 Scott Dixon Ganassi Racing 419
4 Ryan Briscoe Penske 384
5 Helio Castroneves Penske 370
6 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport 360
7 Tony Kanaan Andretti Autosport 330
8 Justin Wilson Dreyer & Reinbold 290
9 Marco Andretti Andretti Autosport 284
10 Dan Wheldon Panther 269
11 Danica Patrick Andretti Autosport 259
12 Alex Tagliani FAZZT 244
13 Raphael Matos de Ferran Dragon Racing 241
14 Mario Moraes KV Racing 240
15 Vitor Meira A.J. Foyt Enterprises 236
16 E.J. Viso KV Racing 215
17 Alex Lloyd Dale Coyne 207
18 Simona De Silvestro (R) HVM Racing 196
19 Hideki Mutoh Newman/Haas 192
20 Takuma Sato (R) KV Racing 164

Space Marine valt Gears of War aan

Het dekking zoeken in de gamereeks Gears of War wordt in het concurrerende schietspel Warhammer 40,000: Space Marine belachelijk gemaakt. Dat heeft THQ-baas Danny Bilson in een interview met website Eurogamer.net aangegeven.

"Een Space Marine zoekt geen dekking, dat doen zijn vijanden wel", zegt Bilson. "Hij slaat de muurtjes waar vijanden achter schuilen kapot om ze vervolgens met een kettingzaagzwaard aan stukken te rijten. Het is een sneer richting Gears of War."

Ondanks deze sneer heeft de THQ-baas wel degelijk respect voor de game van ontwikkelaar Epic. "Het blijft natuurlijk een begrip wat zij op het gebied van dekking zoeken in die games hebben gedaan", aldus Bilson.

Warhammer 40,000: Space Marine komt begin volgend jaar uit voor de PC en diverse spelcomputers.

Space Marine valt Gears of War aan

400-meterloper Van Branteghem stopt

Cedric van Branteghem zet een punt achter zijn carrière. De Belgische 400 meter loper heeft te veel last van blessures.

"Het was een harde beslissing," aldus Van Branteghem, die komende vrijdag bij de Ivo van Damme-Memorial in Brussel afscheid neemt.  "Ik was de laatste jaren vaak aan het sukkelen. Dit jaar kampte ik met een zware voetblessure."

De 31-jarige Van Branteghem boekte zijn grootste successen als lid van de Belgische 4x400 meter estafetteploeg. Daarmee werd hij vijfde op de Olympische Spelen en vorig jaar vierde op het WK. Dit jaar werd er zilver gewonnen op het WK indoor en brons op het EK outdoor. "Ik ben een zeer tevreden man. Ik heb meer ereplaatsen in de wacht gesleept dan ik had durven te hopen. Dankzij de 4x400-meterploeg heb ik nu twee medailles in mijn kast hangen. Dat project heeft mijn carrière nieuw leven ingeblazen."

Individueel boekte Van Branteghem minder grote successen. In 2003 verbeterde hij het 27 jaar oude Belgische record op de 400 meter tot 45,02. Inmiddels is het record met 44,71 in handen van Jonathan Borlée. "De Ivo Van Damme-Memorial in 2003 zal me altijd bijblijven. Ik verbeterde niet alleen het Belgische record, ik won ook. Kippenvel. Ik geloof dat ik nog iets sneller had kunnen lopen tijdens mijn carrière. Ik was graag onder die 45 seconden gedoken."

Modern Warfare stoot Kawashima van de troon

Deze week heeft Activisions Modern Warfare 2 Nintendo's Dr. Kawashima: Brain Training voor de Nintendo DS van de eerste plek afgestoten in de categorie 'best verkochte game in Verenigd Koninkrijk'.

Infinity Wards meer dan succesvolle shooter behaalde deze felbegeerde positie na 41 weken uit te zijn overzee's, waar ze slechts drie keer niet in de top tien is opgenomen sinds de uitgave in 2009.

Nintendo deed er 36 weken over met Dr. Kawashima: Brain Training om deze plek te behalen, daar Rockstars Grand Theft Auto: San Andreas (Xbox, PS2 en PC) haar al die tijd voor bleef.

Een precies verkoopcijfer blijft nog uit, maar we kunnen ervan uitgaan dat Modern Warfare 2 heel vaak verkocht moet zijn. Op 9 november komt de nieuwe Call of Duty uit en Activision kan alleen maar hopen op een herhaling van dit succes.

Eerste tien minuten van Halo: Reach

Op YouTube is een video verschenen die de eerste tien minuten toont van het aankomende Halo: Reach. Uiteraard geldt de boodschap dat het vol met spoilers zit.

In deze demonstratie zien we de intro van het spel, een video die ook eind vorig jaar getoond werd. Daarna speelt Bungie’s Brian Jarrard een stuk van het spel.

Hackers hebben afgelopen week het spel al weten te downloaden, door de beveiliging van het recensiemateriaal te kraken. Op dit moment concentreert Microsoft zich op dit lek, wat net zo goed een reclamestunt kan zijn.

Bos rijdt Ronde van Spanje

Wielrenner Theo Bos is door zijn ploeg Cervélo TestTeam geselecteerd voor de Ronde van Spanje. De 27-jarige sprinter is voor het eerst geselecteerd voor een grote ronde en zal gelijk veel tegenstand ondervinden, want ook sprinter Mark Cavendish verschijnt zaterdag aan de start tijdens de ploegentijdrit in Sevilla.

Carlos Sastre zal bij Cervélo fungeren als kopman. De Spanjaard viel eerder dit jaar tegen in de Ronde van Italië en in de Ronde van Frankrijk en kan door een goede klassering zijn seizoen goed maken. Hij zal naast Bos bijgestaan worden door Thor Hushovd, Iñigo Cuesta, Philip Deignan, Stefan Denifl, Xavier Florencio, Oscar Pujol en Xavier Tondo.

FIFA bezoekt Engeland

De inspectiecommissie van de FIFA is vandaag begonnen met een bezoek aan Engeland in het kader van de kandidatuur van het land voor het WK voetbal in 2018 of 2022. De inpecteurs bezoeken onder meer stadions in Londen, Manchester en Newcastle.

De zeskoppige comissie spreekt ook met ministers en bondscoach Fabio Capello. Afgelopen maand was de FIFA nog in Nederland en Belgie en sprak toen onder meer de premiers Jan-Peter Balkenende en Yves Leterme. Met de Britse regeringsleider David Cameron wordt nu niet gesproken, hij is op vakantie.

Op 2 december kiezen de 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA welke landen de WK's van 2018 en 2022 krijgen toegewezen.

Tele2 en kabelbedrijven om de tafel

Tele2 gaat nog deze week met de kabelbedrijven Ziggo en UPC praten om tot een oplossing te komen over de ontstane patstelling op de kabelmarkt. Het telecombedrijf heeft dit maandag meegedeeld.

Nu de rechter onlangs een streep haalde door het openbreken van de kabelmarkt voor televisie, is er voor consumenten een onduidelijke situatie ontstaan.

Tele2 sprong als eerste in het gat van de markt door via de kabelnetten van Ziggo en UPC televisiepakketten te gaan aanbieden. Duizenden klanten stapten naar verluidt al over naar de nieuwe aanbieder. Tele2 wil dat klanten die een kabelpakket via Tele2 hebben besteld, dit ook kunnen ontvangen. "De insteek van het overleg is hoe we dit gaan oplossen voor de klanten. Met de kabelbedrijven gaan we bekijken hoe we hiermee verdergaan", zei een woordvoerster van Tele2.

Freire neemt deel aan Vuelta en WK

Oscar Freire zal naar alle waarschijnlijkheid gaan deelnemen aan de Vuelta a España en het WK wielrennen in Australië. Dit heeft de Spanjaard aan de sportkrant AS laten weten. Vorige maand onderging de renner van Rabobank een operatie aan opspelende poliepen in neus- en kaakholte.

Anderhalve week geleden hervatte Freire de training, waardoor hij niet in topconditie aan de start van de Spaanse wielerronde zal verschijnen. "Maar dat vind ik niet erg," lichtte hij toe. "Ik voel me elke dag beter en ik hoop normaal te ademen wanneer de Vuelta start."

Freire grijpt de deelname aan de  Vuelta aan om zich op het naderende WK voor te bereiden. "Er is dit jaar een periode van twee weken tussen het einde van de Vuelta en het WK. Ik denk dat ik uit ga rijden. Het hangt er vanaf hoe de situatie zich ontwikkelt."

Tijdens dat WK wielrennen is de kans groot dat Freire als kopman voor de Spaanse formatie zal worden ingezet. "De keren dat de ploeg voor mij heeft gereden op het WK heeft altijd goed uitgepakt," aldus de Spanjaard. "Ik ben niet onfeilbaar, maar een parcours als dit ligt me. Ik hoop dat de ploeg op mij gaat gokken."

Ferguson weigert BBC te woord te staan

Sir Alex Ferguson wacht mogelijk een sanctie van de Premier League, omdat hij gisteren weigerde de BBC te woord te staan. Reglementen schrijven voor dat iedere manager na afloop van een wedstrijd beschikbaar moet zijn voor een interview.

Ferguson had na de 2-2 remise op bezoek bij Fulham echter geen zin om met de BBC te praten. In een statement laat de Premier League weten erg teleurgesteld te zijn. "We zijn teleurgesteld dat de BBC en Manchester United nog niet tot een oplossing zijn gekomen wat betreft interviews na de wedstrijd."

De 68-jarige Schot bood aan dat assistent Michael Phelan voortaan na afloop van een duel voor de camera's verschijnt. De competitieleiding wil dat verzoek echter eerst in beraad nemen. "We houden de situatie in de gaten en proberen de kwestie op te lossen. Dit is echter wel een overtreding van de regels en de Premier League zal daarom overleggen welke maatregelen er worden genomen."

Manchester United verspeelde zondag op Craven Cottage tweemaal een voorsprong. Brede Hangeland hielp de bezoekers met een eigen doelpunt in het zadel, maar in blessuretijd zorgde de verdediger voor de gelijkmaker. Kort daarvoor had Nani, tot woede van Ferguson, een strafschop gemist.

Lowlands interview: 30 Seconds to Mars

Bij het voorbereiden van dit interview heb ik enkele andere interviews met 30 Seconds to Mars gelezen. Daardoor werd ik enigszins opgeschrikt doordat er vaak geschreven werd dat Jared Leto van 30 Seconds to Mars er vaak ongeïnteresseerd bij zit. Maar gelukkig werd op Lowlands het tegendeel bewezen en trof ik drie leuke jongens die zometeen de Alpha op Lowlands plat gaan spelen.

Het was tot aan het begin van het interview nog onduidelijk wie ik mocht interviewen. Maar Tomo en Shannon kwamen aanlopen en gaven me een hand en vroegen hoe het ermee gaat. Daarachter stond Jared Leto verscholen die mij een boks geeft. 

 

 

Pleegzorgen

Het blijft fascinerend, een jongmens van een jaar of 13, 14  in huis krijgen en hem, meestal tegen zijn vorige ervaringen in pas beitelen voor de toekomst. Je krijgt hele werelden in je huis die je volslagen vreemd zijn. Maar dat is voor de jongeman in kwestie ook zo. Het is aanpassen van twee kanten, en daar kun je veel verhalen over vertellen. Elke dag is anders, en nieuw. En vaak verbazingwekkend. Soms zie je wreedheid attractief verpakt. Of goedheid in een heel smerig papiertje. Heeft iemand er iets aan? Kan me geen reet schelen, ik vertel toch.

Van Seumeren: "Mertens niet naar FC Twente"

De kans is klein dat FC Twente de slag om Dries Mertens gaat winnen. Frans van Seumeren, eigenaar van FC Utrecht, is namelijk niet van plan om de kleine Belg aan de regerend landskampioen te verkopen.

FC Twente is naarstig op zoek naar vervanging voor Cheick Tioté, die afgelopen weekend naar Newcastle United vertrok. De Tukkers hebben hun zinnen gezet op een aanvallende middenvelder en kwamen zodoende bij Mertens uit. De middenvelder imponeerde in de eerste weken van het nieuwe voetbalseizoen vriend en vijand door zijn goede spel.

"Ik twijfel er niet aan, dat Mertens dit seizoen gewoon bij FC Utrecht speelt. Ik moet erom lachen, als ik hoor dat clubs denken, dat een speler als Mertens voor drie of vier miljoen euro is op te halen", liet Van Seumeren in een reactie weten.

"Mertens gaat niet weg en zeker niet naar een club als FC Twente. Alleen een niet te weigeren bod vanuit het buitenland zou de situatie kunnen veranderen, maar daar reken ik helemaal niet op", vervolgde de eigenaar van de ploeg uit de Domstad. Daarnaast is FC Utrecht momenteel bezig om het contract van Mertens open te breken en te verlengen. "Mertens heeft zich enorm goed ontwikkeld en het is normaal dat daar ook een hoger salaris bij hoort."

FC Twente richt zijn pijlen overigens niet alleen op Mertens, maar heeft ook Kevin de Bruyne op de shortlist staan. De 19-jarige middenvelder, die op dit moment nog bij RC Genk speelt, geldt als een grote belofte voor de toekomst. Ook Willem Janssen, spelend voor Roda JC, is in beeld bij de ploeg uit Enschede.

'Ibrahimovic naar AC Milan'

Verschillende Italiaanse media melden dat AC Milan zijn zinnen op Barcelona-speler Zlatan Ibramhimovic heeft gezet. De vicevoorzitter van de Italiaanse club, Adriano Galliani, wil over enkele dagen naar Spanje reizen, zodat de transfer afgerond kan worden.

Ibrahimovic is sinds de komst van David Villa bij Barça niet meer zeker van een basisplaats, waardoor een vertrek niet geheel ondenkbaar is. De Zweed staat pas één seizoen onder contract bij de Spaanse club, die hem voor 65 miljoen euro overnam van Internazionale.

Arsenal legt verdediger Squillaci vast

Arsenal heeft zich versterkt met Sebastien Squillaci. De 30-jarige Franse verdediger wordt voor ongeveer zes miljoen euro overgenomen van Sevilla, waar hij nog een contract had tot medio 2012. Squillaci, die maandag nog wel de medische keuring moet doorstaan, wordt door trainer Arsène Wenger gezien als vervanger van de naar Tottenham Hotspur vertrokken William Gallas.

Squillaci, die met Frankrijk meedeed aan het WK in Zuid-Afrika, werd vorige week bij Sevilla buiten de selectie gelaten voor het duel met Sporting Braga in de voorronde van de Champions League. Daardoor is hij voor Arsenal in Europese wedstrijden gewoon inzetbaar.

Katy Perry beleeft hectische zomer

Katy Perry maakt tot nu toe een uitermate hectische zomer door. De Amerikaanse zangeres is druk bezig met de promotie van haar aanstaande album en de opnames van een nieuwe videoclip. "Elke dag heb ik wel een doel dat ik moet halen", zegt ze.

Perry probeert wanneer het maar kan toch haar rust te pakken en samen te zijn met haar verloofde, de Britse komiek Russell Brand. "Ik neem af en toe drie dagen vrij om mijn batterij weer op te laden, mijn vriend te zien en gewoon een beetje te leven. Op die manier beleef ik ook weer nieuwe ervaringen, waar ik later over kan zingen", zegt zij op de website van het Amerikaanse tijdschrift People.

Het nieuwe album van Perry heet Teenage Dreams en is binnenkort verkrijgbaar. De eerste single, California Gurls met rapper Snoop Dogg, is al een hit.

Katy Perry beleeft hectische zomer
Katy Perry beleeft hectische zomer (Foto: Novum)

Senioren opgelicht met nepboekenbon

Tientallen senioren zijn opgelicht met valse boekenbonnen. Oplichters boden de senioren in een brief een boekenbon ter waarde van twintig euro aan voor 3,99 euro. Het verschil zou worden betaald door de Stichting Leesbevordering Senioren, maar die stichting bestaat helemaal niet, meldt de uitgever van de echte boekenbon.

In de brief waren het logo en de naam van de boekenbon gebruikt. Tientallen senioren die op de aanbieding ingingen, kregen de beloofde boekenbon echter niet opgestuurd. Wel werden met automatische incasso's honderden euro's van hun rekening gehaald.

Vorige week vrijdag deed de politie invallen bij de vermoedelijke oplichters, maar al snel bleken zij onschuldig. De oplichters hadden hun identiteit misbruikt. Ook hadden ze op hun naam bankrekeningnummers geopend. Op die rekeningnummers is inmiddels beslag gelegd.

Directeur van de boekenbon Ari Doeser is verbaasd dat het de oplichters is gelukt op naam van iemand anders een bankrekening te openen en neemt de zaak hoog op. "Onze goede naam is misbruikt om geld van een kwetsbare groep afhandig te maken. We proberen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat zij hun geld terugkrijgen."

Zoektocht naar overboord geslagen man

De kustwacht is op de Noordzee bezig met een zoektocht naar een overboord geslagen bemanningslid van een tanker. Twee helikopters, een vliegtuig en een schip kijken uit naar de man.

De tanker, die onder de vlag van Singapore vaart, meldde maandagochtend dat een bemanningslid werd vermist. Hij was het laatst gezien rond 4 uur 's nachts. Het schip voer op dat moment 120 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Rond die plek wordt met een schip van de kustwacht naar de man gezocht.

Peter R. de Vries ziet af van advocaat

Peter R. de Vries maakt dinsdag geen gebruik van een advocaat tijdens zijn rechtszaak in Australië. De misdaadjournalist vindt dat hij het beste zijn eigen verdediging kan voeren. De Vries werd vrijdag opgepakt in Perth toen hij in contact probeerde te komen met een moordverdachte.

De Vries en een medewerker van zijn tv-programma werden aangehouden toen ze aanklopten bij een Australische man die wordt verdacht van de moord op de 23-jarige Mariska Mast uit Hoorn. Zij werd in 2008 in Honduras vermoord.

De Vries is ervan overtuigd dat hij de regels niet heeft overtreden. "Wij hebben die man niet aangeraakt, we hebben hem niet beledigd en niet bedreigd. We wilden hem alleen een brief overhandigen." De journalist en zijn medewerker werden opgepakt, omdat ze het bevel van de politie om te vertrekken bij de woning van de man negeerden. Ze hebben 24 uur in de cel doorgebracht.

De gang van zaken typeert De Vries als vernederend. "We moesten ons helemaal uitkleden, spierbuigingen maken en hoesten om te kijken of we 'down under' niets verstopt hadden. Dat zijn natuurlijk vernederende praktijken. We moesten ook DNA afstaan, vingerafdrukken afgeven en er werd een mugshot gemaakt."

De Vries en zijn collega moeten dinsdagochtend plaatselijke tijd voorkomen. "Ik ga m'n eigen verdediging voeren, ik heb geen advocaat nodig. Ik vind het een hele simpele zaak. Het gaat vooral om journalistieke criteria. Ik heb het gevoel dat ik die zelf beter kan uitleggen."

Iran schorst juristen om doden in gevangenis

Iran heeft drie medewerkers van de rechterlijke macht geschorst, omdat zij mogelijk betrokken zijn geweest bij de dood en marteling van drie anti-regeringsdemonstranten die in de gevangenis zaten. Het onafhankelijke dagblad Tehra-e Emrooz meldde maandag dat de schorsing de weg vrijmaakt voor de berechting van het drietal.

De demonstranten werden gearresteerd tijdens de ongeregeldheden na de betwiste uitslag van de Iraanse presidentsverkiezingen in juni 2009. Ze overleden een maand later in de Kahrizak-gevangenis in Teheran. Grote woede over het gebeuren leidde tot het sluiten van de gevangenis.

In juni werden twee medewerkers van de gevangenis schuldig bevonden aan de marteling van en moord op de drie demonstranten. De twee zijn ter dood veroordeeld.

Onbekend wanneer K1-vechter zich bij politie meldt

Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer de Amsterdamse K1-vechter Badr Hari zich bij de politie meldt. Zijn advocaat Bénédicte Ficq wil geen concrete termijn noemen. De politie wil hem spreken over de mishandeling van een portier bij een club in Amsterdam. Hari ontkent daar iets mee te maken te hebben.

Eerder schreven media dat Hari in Marokko verblijft en dat hij zich bij de politie zou melden als zijn advocaat terug is van vakantie. Volgens Ficq heeft zij dat nooit zo gezegd. "Ik heb alleen gezegd dat hij zich niet gaat melden terwijl ik op vakantie ben. Maar dat betekent niet dat hij dat doet zodra ik terug ben."

De raadsvrouw wil geen concrete termijn noemen waarbinnen Hari, die in de kickboksvariant K1 uitkomt voor Marokko, zich wel gaat melden.

In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 februari kreeg een portier bij de entree van club Blinq aan het Kleine Gartmanplantsoen flinke klappen. Hij raakte ernstig gewond. De 33-jarige beveiliger had vier mannen geweigerd omdat ze niet zouden voldoen aan de kledingvoorschriften.

De politie verklaarde later dat volgens getuigen een bekende K1-vechter bij de mishandeling was betrokken. Een bron meldde aan Novum Nieuws dat het om Badr Hari gaat.

In de zaak zijn al drie Amsterdammers tussen de 22 en 47 jaar aangehouden. Een vierde verdachte wordt nog gezocht, maar de politie wil niet bevestigen dat dit Hari is.

Amsterdam krijgt daklozenvakbond

Daklozen in Amsterdam krijgen hun eigen vakbond. De nieuwe organisatie gaat zich inzetten voor betere hulp aan daklozen en meer opvangfaciliteiten. Ook moet de politie 'buitenslapers' minder snel beboeten.

Daklozen kunnen gratis lid worden van de vakbond, die mede is opgericht door de Amsterdamse afdeling van de SP. De bond gaat de belangen van de 2500 Amsterdamse daklozen onder de aandacht brengen van de politiek. De nieuwe organisatie biedt ook een wekelijks spreekuur voor daklozen die hulp nodig hebben.

De nieuwe vakbond zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en voormalig SP-leider Agnes Kant als beschermheer en -vrouw te hebben gestrikt. De oprichtingsvergadering wordt woensdag gehouden.

Tofste baas - Kwartfinale - dag 41

Zoals beloofd gaan we vandaag weer verder met de Tofste Baas-competitie. Er zijn nog tien bazen in de race en vandaag zullen de eerste twee het tegen elkaar op gaan nemen.

Vandaag hebben we twee kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten.

GlaDOS (Portal)
De Genetic Lifeform and Disk Operating System, kortweg GlaDOS genoemd, is de computer die Apenture Laboratories in Portal leidt en is de 'vijand' in Portal. GlaDOS heeft een serie van testkamers ontwikkeld die je als speler zult moeten voltooien. Ondanks dat de computer de speler verschillende beloningen, zoals een cake, voorhoudt voor het voltooien van de kamers, ontpopt ze zich als een kwaardaardig brein dat je aan het einde van de game zult moeten verslaan. De donkere humor die het karakter met zich meebrengt zorgt ervoor dat ze de harten van veel gamers heeft gewonnen.

Sarah Kerrigan (StarCraft)
Sarah Kerrigan, ooit een normale vrouw, maar door proeven veranderd in een van de ghosts, geheimzinnige soldaten van de Terrans tegen de Zerg en Protoss. In een missie werd haar basis volledig overlopen door de Zerg en werd ze gevangengenomen, blijkt later. Door de Overmind is ze nu het nieuwe speeltje van de Zerg, Kerrigan is de Queen of Blades en van plan om het hele universum te veroveren.

GlaDOSSarah Kerrigan

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in het topic in GAM. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Enorme teleurstelling bij McEwen

Robbie McEwen baalt als een stekker. De Australiër werd namelijk niet geselecteerd voor het WK wielrennen, dat in zijn geboorteland wordt gehouden. Naar eigen zeggen zou de renner gewoon bij de selectie moeten zitten.

"Er zijn geen negen Australische renners die beter zijn op dit parcours", liet McEwen in een reactie weten. "Ik leef hier al meer dan een jaar naartoe. Ik ben diep ontgoocheld. Ik had gedacht dat de coaches meer vertrouwen in me hadden. Het is een shock voor me."

Maaskant wil ooit terugkeren bij NAC Breda

Robert Maaskant vertrok dit weekend plotseling naar Wisla Krakow, maar de oefenmeester hoopt ooit nog eens bij NAC Breda terug te keren. Dat zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad.

"Wisla is de grootste club uit Polen en de aanbieding zag er geweldig uit. Ze zijn twaalf keer kampioen geweest en willen nu de groepsfase van de Champions League bereiken. Het voetbal in Polen zit in de lift", aldus Maaskant. "Stan Valckx is er technisch directeur, hij heeft me benaderd."

De 41-jarige Schiedammer is bij NAC vertrokken, omdat er 'geen draagvlak' meer was. "Het ambitieniveau in Breda was niet meer hetzelfde als toen ik er tekende. Earnest Stewart is naar AZ en de selectie is uitgedund. Met zestien fitte spelers kan NAC in de middenmoot meedraaien, maar met blessures of schorsingen is er een probleem."

Maaskant hoopt ooit nog terug te komen in Breda. "Het was heerlijk werken bij NAC, maar soms moet je voor jezelf kiezen. Van spelers heb ik gehoord dat ze me het gunnen, ik kreeg zelfs applaus nadat ik ze had toegesproken. Voor de rest zal het zijn: De koning is dood, lang leve de koning."

'Posthuma vertrekt naar Team Luxemburg'

Joost Posthuma zet zijn carrière als wielrenner voort bij de nieuwe ploeg van de gebroeders Schleck. De wielrenner, die momenteel nog in dienst van Rabobank rijdt, heeft zijn huidige werkgever inmiddels op de hoogte gebracht van zijn naderende vertrek.

Posthuma is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging, maar wil niet bevestigen of het daadwerlijk om de nieuw op te richten Luxemburgse formatie gaat. "Daar hebben we afspraken over gemaakt. Ik vertrek wel bij Rabobank. Ik heb er tien jaar gereden. Het blijft een goede ploeg, alleen kan een andere omgeving verfrissend werken. Daar heb ik voor gekozen."

De renner zal zich bij zijn nieuwe ploeg voornamelijk op het voorjaar en de kleinere wielerronden gaan richten. Daarnaast zal hij volgend jaar actief zijn in de Tour de France en zal dan in dienst van zijn kopmannen gaan rijden.

Posthuma is al sinds 2002 actief voor de wielerploeg van Rabobank. Hij begon zijn avontuur bij de opleidingsploeg, waarna hij twee jaar later naar de 'grote jongens' doorstroomde. De 29-jarige renner profileerde zich vervolgens als specialist voor het kleinere rondewerk. Zo was hij onder meer de beste in de Ronde van Saksen, de Driedaagse De Panne en de Ronde van Luxemburg. Daarnaast staan op zijn erelijst ook nog dagzeges in Parijs-Nice en de Ronde van Oostenrijk.

Vaag japans

Kijk als iets met de titel "Vaag Japans'' in de submit staat dan heb je mijn aandacht gelijk getrokken. En als die titel dan ook nog blijkt te kloppen dan kan ik niets anders doen dan het blogje plaatsen.

Even een korte samenvatting voor de liefhebbers: het is vaag Japans, adelaars in een onderbroek met een sixpack die een dansje doen.

Met dank aan Brammie1 voor de submit.

Ajax zit achter Verhoek aan

Ajax zou achter de diensten van Wesley Verhoek aanzitten. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag. De 23-jarige speler van ADO Den Haag is erg blij met deze interesse.

"Interesse van zo'n grote club is altijd mooi. Dat streelt me wel, ja. En natuurlijk zal ik erover nadenken als Ajax concreet wordt", liet Verhoek in een korte reactie weten.

Verhoek speelt sinds het seizoen 2004/2005 voor ADO Den Haag en kwam tot dusver tot 129 competitiewedstrijden. Daarin was hij goed voor negentien doelpunten.

Grote verschillen in salaris bij Real Madrid

Cristiano Ronaldo en Kaká, de best betaalde spelers van Real Madrid, verdienen jaarlijks acht miljoen euro méér dan de slechtst betaalde speler. Althans, dat meldt de Spaanse krant Marca, die beweert over de salarisindeling van de club te beschikken.

Rafael van der Vaart heeft met een netto jaarsalaris van drie miljoen euro weinig reden tot klagen. Er is in de Spaanse hoofdstad echter een tiental spelers dat nog meer euro's mag opstrijken. Cristiano Ronaldo en Kaká zijn de absolute grootverdieners met negen miljoen euro netto.

Sergio Ramos en aankoop Ricardo Carvalho verdienen net iets meer dan Van der Vaart, terwijl het salaris van Iker Casillas (5,7 miljoen), Mesut Özil (5 miljoen), Xabi Alonso, Karim Benzema (beiden 4,5 miljoen) en Gonzalo Higuain (3,5 miljoen) ook niet onaardig is.

Opvallend is dat Sami Khedira met 1,2 miljoen euro aanzienlijk minder verdient dan de andere topaankoop van deze zomer, Mesut Özil. Spelers als Angel di Maria (2 miljoen) en Royston Drenthe (2,5 miljoen) hebben het wat dat betreft beter voor elkaar. Doelman Antonio Adán is met 650.000 euro de slechtst betaalde Madrileen.

Italiaanse stad niet blij met Gran Turismo 5

Sony heeft problemen gekregen omdat ze de Piazza del Campo, een middeleeuws plein in Siena, laten zien in Gran Turismo 5. De instantie die hier over gaat, ‘The Consortium for the Image protection of the Palio of Siena’, begon te klagen toen de Piazza zagen in een filmpje uit Gran Turismo 5.

Een district in de stad wordt ‘Contrade’ genoemd en het gebruik van de vlaggen van verschillende Contrade in GT5 is waar het Consortium zoveel problemen mee heeft. CEO van het Consortium Anna Carli zei het volgende: ”You cannot use images of Contrade, in this case the flags, without authorization”.
Daar moet Sony het maar mee doen. Carli verwacht dat aan haar wensen wordt voldaan anders volgt een rechtszaak.

Gran Turismo 5 zal 5 november op de markt komen.

Jordania: "Chelsea-duo en Aissati komen"

Vitesse hoopt zo snel mogelijk de eerste aanwinsten te presenteren sinds de overname door Merab Jordania. De Georgische clubeigenaar heeft bevestigd dat Slobodan Rajkovic, Nemanja Matic en Ismaïl Aissati de eerste versterkingen zijn.

Jordania bevestigde de komst van het drietal aan een journalist van De Telegraaf. "Rajkovic en Matic komen, en ook Aissati is onderweg." Verder wordt ook een andere jeugdspeler van Chelsea, de 17-jarige Jacob Mellis, aan de Arnhemmers gelinkt.

Rajkovic en Matic waren dit weekend aanwezig in de Gelredome, waar Vitesse de eerste wedstrijd sinds de overname met 0-3 van FC Twente verloor. De thuisploeg haalde met een brilscore de rust, maar na de openingstreffer van Marc Janko kwam Twente pas echt op gang.

De nieuwe eigenaar zat zelf ook op de tribune en hij zag dat de fans veel vertrouwen in hem hebben. Met spandoeken vroegen de fans Jordania om hun dromen te verwezenlijken. Bij zijn presentatie van vorige week maandag repte de Georgiër al over een landstitel die binnen drie jaar binnen zou moeten zijn.

Joe Danger maar door 10 procent uitgespeeld

Meestal speel je een game met het doel het maximale eruit te halen. Duizend gamerpoints of honderd procent halen, is dat niet het uiteindelijke doel van elk spel? Een blogpost van Sean Murray van Hello Games leert ons dat hun PSN-game, Joe Danger, maar door 10 procent van de mensen die het hebben gekocht is uitgespeeld.

"Only about 10 percent of people who bought Joe Danger have completed it (their average play time is well over 20 hours). Most journalist didn't get past the halfway mark. Was it a wasted effort to add those last few levels that most people don't see though? Is it valueless?"

Hoe lang moet een game nu eigenlijk zijn? Hoe is de lengte van de game gerelateerd aan het plezier dat je ervan krijgt? Trophies en achievements maken dit verhaal niet makkelijker. In zijn blogpost (het is vrij lang, maar zeker de moeite waard) buigt Murray zich over deze kwestie.

Voor diegenen die misschien nog niet weten wat Joe Danger voor een spel is kun je hieronder in een filmpje de gameplay bekijken.

Van den Broeck mist WK wielrennen

Jurgen van den Broeck zal niet deel gaan nemen aan het WK wielrennen in Australië. De Belg zegt dat hij niet meer in vorm is en dat hij daarom in Melbourne eind september/begin oktober niets te zoeken heeft.

"In de Eneco Tour heb ik goed kunnen vaststellen dat de Tourvorm volledig weg is," zei de renner van Omega Pharma-Lotto die in het klassement 87e staat op ruim 24 minuten van leider Tony Martin.

"Ik raak niet voldoende in conditie om in Australië een rol te kunnen spelen in dienst van Gilbert. Ik ga straks een week op stage naar Tenerife waar ik opnieuw de goede tred hoop te vinden. Via de Italiaanse eendagswedstrijden wil ik nog goed zijn in de Ronde van Lombardije. Want ik wil wel degelijk mijn seizoen zo lang mogelijk trekken."

Eerder dit jaar baarde Van den Broek opzien door in de Tour de France bergop met de besten mee te kunnen en als vijfde te eindigen in het klassement. Dat was één plaats beter dan Robert Gesink die ook het WK aan zich voorbij laat gaan. Ook de winnaar van de Tour Alberto Contador gaf eerder al aan zich op andere wedstrijden te willen richten.

'Wynants naar Rabowielerploeg'

De Rabobank-wielerploeg heeft zich volgens De Telegraaf versterkt met de Belg Maarten Wynants. De Belg tekent een contract voor twee seizoenen bij de Nederlandse formatie en volgt hiermee Matti Breschel, Luis-Leon Sanchez en Carlos Barredo die al eerder konden rekenen op belangstelling van de ploeg van Erik Breukink.

De Raboploeg hoopt met het aantrekken van de van Quick Step afkomstige Wynants en Breschel er voor te zorgen dat het team in de Vlaamse klassiekers beter gaat presteren. Met Sebastian Langeveld en Lars Boom had de ploeg al twee renners voor dit werk in huis, maar door te investeren in de renners hoopt het team de felbegeerde overwinningen in het Vlaamse land binnen te halen.

Britse Minister van Defensie geschokt door Medal of Honor

De Britse Minister van Defensie, Liam Fox, heeft gevraagd aan retailers in het VK om Medal of Honor niet te verkopen. Hij vindt het namelijk schokkend dat de game uitkomt terwijl het conflict in Afghanistan nog bezig is. Het ergste vindt hij nog wel dat we met de Taliban kunnen spelen. Hij zei het volgende hierover:

"It's shocking that someone would think it acceptable to recreate the acts of the Taliban. At the hands of the Taliban, children have lost fathers and wives have lost husbands. I am disgusted and angry. It's hard to believe any citizen of our country would wish to buy such a thoroughly un-British game. I would urge retailers to show their support for our armed forces and ban this tasteless product."

In de multiplayer kunnen we met de Taliban spelen. EA verdedigt de game door te zeggen dat elk conflict twee kampen heeft. Het gaat al jaren zo, iemand speelt de politie, de ander speelt de crimineel. In de multiplayer van Medal of Honor moet iemand toch de Taliban zijn. Medal of Honor komt op 15 oktober in de winkels te liggen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

Iemand moet het doen.

Zoetermeerse overleden na zware mishandeling

Een 54-jarige vrouw uit Zoetermeer die zondagmiddag zwaar werd mishandeld op de Voorweg in haar woonplaats, is in de nacht van zondag op maandag aan haar verwondingen overleden.

Dat heeft de politie bekendgemaakt. Voorbijgangers vonden de zwaar toegetakelde vrouw op een afgelegen fietspad dat parallel loopt aan de Randstadrail. Zij was niet meer aanspreekbaar. Van de dader ontbreekt elk spoor. Het is ook onbekend wat de aanleiding voor de mishandeling was. De politie vraagt getuigen zich te melden. Ook is een helikopter ingezet om foto's te maken van de omgeving.

EA met Valve in gesprek over uitgeven Portal 2

Ea is in gesprek met Valve over de uitgeversrechten van Portal 2, EA hoopt deze te mogen krijgen aan de hand van de goede band die EA en Valve hebben na het uitbrengen van andere games van Valve waaronder: The Orange Box, Half Life 2: GOTY en Counter Strike voor de PC. EA geeft al spellen van Valve sinds 2005 uit.

Valve kondigde aan dat Portal 2 op 9 februari uit zou komen maar dat er nog geen uitgever bekend was. Volgens sommige mensen is Valve aan het rondkijken bij welke uitgever ze de meest gunstige deal kunnen krijgen. David DeMartini van EA geeft aan nog in gesprek te zijn met Valve maar dat de game wel op schema ligt. Valve is erg van de hoge kwaliteit en dat willen ze ook terug zien in hun uitgever.

Portal 2 komt 9 februari uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Portal 2

De Bakker verliest drie plaatsen

Thiemo de Bakker heeft op de nieuwe wereldranglijst bij het tennis drie plaatsen in moeten leveren. De Nederlander staat nu op plaats 53. Afgelopen week verloor hij in de tweede ronde van het toernooi in Cincinnati van Andy Roddick. Robin Haase klom wel twee plaatsen en staat nu 97e.

Bovenaan veranderde er weinig. Rafael Nadal bekleedt de eerste plaats, voor Roger Federer. Enige verschuiving bovenin is de terugkeer van Roddick in de top tien. De halve finale in Cincinnati leverde hem een negende plaats op de ranglijst op. Juan Martin del Potro zakte hierdoor naar de tiende stek.

Fallout: New Vegas laat je niet verder spelen na het einde

Fallout: New Vegas zal net als zijn voorganger (voor de Broken Steel uitbreiding) een definitief einde krijgen, oftewel spelen van het spel na het einde zal niet lukken. Volgens de ontwikkelaar is het moeilijk om met een einde zoals dat van New Vegas daarna nog verder te gaan spelen met het spel.

Volgens de ontwikkelaar is er veel tijd in het einde gestoken met de veranderingen van de spelwereld in de traditionele diashow. Deze veranderingen zijn moeilijk in het spel terug te brengen als het uitgespeeld is. Daarom is er gekozen om het einde definitief te maken. Obsidian, de ontwikkelaar, had er ook voor kunnen kiezen om een klein einde te maken maar uiteindelijk is er toch gekozen voor het grote einde.

Er zal dit keer wel een soort van waarschuwing inkomen dat je het einde nadert, zo kan je het spel makkelijk opslaan en eventueel wat anders doen of gewoon doorgaan en het spel uitspelen.

Fallout: New Vegas zal 22 oktober uitkomen voor de PC, PS3 en Xbox 360.

Fallout New Vegas

"Koop alleen originele PlayStation Jailbreak USB-sticks"

We meldden eergisteren dat de PlayStation 3 was gehackt door middel van een USB-stick. Hierdoor kun je kopieën van PlayStation 3-games afspelen. De USB-stick is al gekloond en wordt nu ook door andere mensen verkocht. Volgens de maker is dit geen 'oplossing'. Koop de originele voor garantie en ondersteuning roept hij op:

"Beware of imitators and Chinese knock-offs, PS Jailbreak is the original solution."

Verder roept hij op om de stickjes alleen te kopen bij 'geautoriseerde dealers'. Waar deze in Nederland zit is vooralsnog niet bekend. Sony heeft nog niets bekendgemaakt omtrent de eerste hack van de PlayStation 3.

Hoezo ironie?

Wiegel: "Geschiedenis herhaalt zich"

VVD-prominent Hans Wiegel stelt maandag in een interview met het Algemeen Dagblad, dat 'de geschiedenis zich lijkt te herhalen'. Wiegel doelt daarmee op de pogingen van de VVD om samen met de PVV en het CDA een minderheidskabinet te vormen.

In 1977 vormde Wiegel ook een kabinet met het CDA. "Ook in mijn tijd was een groot deel van het CDA tegen deelname aan een rechts kabinet", aldus Wiegel. Trouw berichtte de afgelopen dagen over mogelijke dissidenten in de CDA-fractie. Dat kan een probleem opleveren bij de vorming van een kabinet. CDA, VVD en PVV hebben maar een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

Eind jaren '70 waren er ook dissidenten in de CDA-fractie - de zogenaamde Loyalisten - maar volgens Wiegel vormde dat toen geen probleem: "Dat kabinet Van Agt/Wiegel kwam er wel en zat de rit uit."

Oud-premier Van Agt gaf onlangs in een interview in de Volkskrant echter aan niets te zien in een gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV. Hij stelde daarin vraagtekens bij een aantal programmapunten van de PVV, zoals een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen: "Willen we voor ons voortleven gekoppeld worden en blijven aan beademingsapparatuur waarvan Wilders de knop bedient?"

Wiegel ziet ook gelijkenissen met de economische situatie. "Ons kabinet moest net als nu fors snijden in de overheidsuitgaven", stelt hij. Daarbij waren de CDA-dissidenten wel lastig volgens hem. "Bij belangrijke onderwerpen was het heel spannend of onze plannen wel een meerderheid zouden halen in de Kamer. Door de opstelling van die groep CDA'ers die alles steeds een beetje anders of minder wilde, konden we niet de broodnodige bezuinigingen doorvoeren."

Fable III wapen-veilingsysteem komt niet meer

Peter Molyneux heeft aangegeven dat het veilingsysteem voor wapens in Fable III niet in het spel zal zitten. Het idee was als eerste getoond bij de presentatie van het spel en het zou een veilingsysteem worden voor wapens die verbeterd zijn door het gebruik ervan in combinatie met een speler zijn gamerscore.

Maar het hebben van een online veilingserver was een last voor de ontwikkelaar en daarom is de veiling eruit. Het verbeteren van wapens door het gebruiken ervan en in combinatie van je gamerscore zal wel blijven. Molyneux geeft aan dat ze een keuze hadden tussen de co-op goed doen waardoor het spel gebalanceerd wordt of het veilingshuis maken. De keuze is dus gevallen voor de co-op.

Ruilen van wapens zal nog wel mogelijk zijn maar dat zal nu één op één zijn met mensen uit je vriendenlijst. Fable III komt 29 oktober uit voor de Xbox 360 en de PC versie is nog geen datum van bekend.

Fable 3

Opmerkelijke Zoekmachines deel vier

Op deze regenachtige maandagmorgen (waar ik dadelijk fijn een uur in kan gaan fietsen maar dat terzijde) stond er iets in de submit waar jullie misschien wel vrolijk van worden. Een zoekmachine die alleen maar liedjes zoekt.

En ja, dat kan ook met Google als je zoekopdracht op tig manieren aanpast maar dat doet deze pagina al voor je. Net zo makkelijk dus.

Met dank aan DiederickJanvanVleuten voor de submit.

'IJkwezen moet OV-chipkaart testen'

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat het IJkwezen zich zou moeten buigen over de vraag, in hoeverre de OV-chipkaart nauwkeurig genoeg is om als betaalsysteem te functioneren. Het komt nog steeds voor dat passagiers -vaak ook ongemerkt- verkeerde bedragen betalen doordat het systeem verkeerde in- of uitstaphaltes registreert.

De nieuwe reizigersorganisatie betreurt het dat de OV-chipkaart is vrijgesteld van het hebben van de EGI-status, een soort bankvergunning voor betaalsystemen. "De overheid vindt het terecht onaanvaardbaar als mensen een bedrag van 50 euro pinnen, zij zo nu en dan slechts 45 euro uit de flappentap zouden krijgen. Maar met onnauwkeurigheden bij de OV-chipkaart, die soms op vergelijkbare percentages neerkomen, heeft de overheid blijkbaar geen moeite," aldus de organisatie.

Voor Beter OV vindt dat de passagier niet als een tweederangs consument mag worden behandeld. Zij heeft het IJkwezen daarom verzocht, zich over deze materie te buigen, net zoals het IJkwezen de nauwkeurigheid van bijvoorbeeld elektriciteitsmeters en winkelweegschalen in de gaten houdt.

Bijna helft CDA-leden voor akkoord met PVV

Bijna de helft van de CDA-leden is voor een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Dat blijkt maandag uit een enquête die het AD door TNS Nipo heeft laten uitvoeren.

De enquête leidt tot verschillende conclusies. 'Achterban CDA neigt naar steun kabinet', kopt Trouw. 'Weerzin in CDA tegen formatie groeit', concludeert de Volkskrant echter. Het AD zelf houdt het erop dat een groot deel vooralsnog niets in samenwerking met de PVV ziet.

Er is inderdaad geen meerderheid voor samenwerking (48 procent), maar het aantal tegenstanders is kleiner: slechts 39 procent is tegen. De tegenstanders zijn wel fel in hun verzet. Dertien procent zou zijn lidmaatschap opzeggen als het rechts kabinet waarover nu wordt onderhandeld daadwerkelijk tot stand komt. Nog eens twintig procent zegt het opzeggen van zijn lidmaatschap te overwegen.

Eerder waren volgens de Volkskrant meer CDA-kiezers voorstander van de onderhandelingen met PVV-leider Geert Wilders. Trouw wijst erop dat een tegensputterende achterban de onderhandelaar een sterke positie geeft.

De mede-onderhandelaars weten namelijk dat ze veel concessies moeten doen om het CDA mee te krijgen. Aan de andere kant kan de onderhandelaar ook besluiten dat een akkoord het CDA te veel schade berokkent.

Bosbranden Rusland weer opgelaaid

Het aantal bos- en heidebranden in Rusland is weer opgelopen. Zaterdag woedden nog 59 branden, maar zondag is dat aantal gestegen tot 178, zo bleek uit satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti maandag.

In de Siberische autonome deelrepubliek Jakoetië, ongeveer net zo groot als India, woeden nog 76 branden. In de Zuid-Russische provincie Rostov en de provincie Sverdlovsk in de Oeral is nog sprake van respectievelijk dertien en elf brandhaarden.

De weersomstandigheden zijn de afgelopen dagen flink verbeterd, na een wekenlange hittegolf. De temperatuur in de Russische hoofdstad Moskou ligt sinds donderdag rond de 25 graden Celsius, na wekenlang temperaturen van meer dan 35 graden.

Ongeveer 160.000 mensen proberen nog altijd de branden te blussen. Ruim 900.000 hectare is al in vlammen opgegaan. Meer dan vijftig mensen kwamen om het leven.

Ajax hoopt op keeper Graafland

Ajax probeert doelman Ronald Graafland bij de selectie te halen als vervanger voor Kenneth Vermeer, die maanden uitgeschakeld is met een blessure. Graafland heeft momenteel geen club.

Ajax ziet in Graafland een goede vervanger voor Vermeer, weet het Algemeen Dagblad. De 31-jarige sluitpost verdedigde vorig seizoen het doel van Vitesse, dat daarna zijn contract niet verlengde. In Amsterdam moet hij de derde doelman worden, achter Maarten Stekelenburg en Jeroen Verhoeven.

Graafland begon zijn carrière bij Feyenoord, maar daar wist hij nooit speelminuten in het eerste elftal te halen. Vervolgens vertrok hij naar Excelsior, waar de doelman slechts in twee van zijn acht seizoenen een basisplek had. In 2008 verhuisde hij naar Vitesse.

Overigens meldt het AD ook dat Ajax komende week de transfer van Mido zal afronden. De club heeft alle formaliteiten met Middlesbrough afgerond om de Egyptische spits naar de ArenA te halen. Tussen 2001 en 2003 droeg Mido ook al het shirt van Ajax, waarna hij aan een lange tocht langs veel Europese clubs begon.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

Prima verlopen feest, gisteren, in een strandtent in Hoek van Holland. Niet gevochten, niemand door de politie doodgeschoten. Toch gezeur. Want het besloten feest voor 400 gasten werd gegeven op dezelfde datum als waarop vorig jaar een veel groter feest door hooligans werd verpest, waarbij een dode viel te betreuren. Maar de politiebonden vonden de datum van het feest van gisteren ongepast.

FC Twente volgt De Bruyne

Trainer Michel Preud'homme van FC Twente onderzoekt of hij zijn ploeg voor het einde van de maand met Kevin De Bruyne kan versterken. De negentienjarige middenvelder geldt als een groot talent in België. Hij voetbalt nu nog voor RC Genk.

FC Twente is op zoek naar versterking omdat Cheick Tioté naar Newcaste United is vertrokken. De kampioen contracteert het liefst een aanvallende middenvelder. De leiding van RC Genk weet inmiddels dat FC Twente belangstelling heeft voor de speler die vorige week zijn verjaardag vierde. Bayern München en Anderlecht volgen De Bruyne echter ook.

Trainer Preud'homme versterkte zijn ploeg afgelopen zomer al met twee spelers uit de Belgische competitie. Roberto Rosales kwam over van AA Gent. Zulte Waregem zag Bart Buysse vertrekken.

Verminkte lijken boven snelweg

Vier verminkte lijken zijn zondag met hun voeten opgeknoopt aan een brug boven een drukke toegangsweg richting Mexico-Stad aangetroffen. De lijken hingen bij de elitewijk van de plaats Cuernavaca. Dat heeft het kantoor van de advocaat-generaal van de staat Morelos zondag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Niet alleen de hoofden, maar ook de genitaliën en wijsvingers van de slachtoffers waren afgesneden. De hoofden en genitaliën werden in buurt gevonden met een briefje waarop stond, dat 'dit met iedereen zal gebeuren die verrader Edgar Valdes helpt'. Volgens de autoriteiten wordt hiermee maffiabaas Edgar Valdez bedoeld. Het briefje was ondertekend met C.P.S., de initialen van South Pacific Cartel, een relatief nieuwe drugsbende.

Valdez is een Mexicaanse Amerikaan die bekend staat als La Barbie, vanwege zijn blonde haar. Hij leidt het Beltran Leyva kartel. De moorden zouden met drugssmokkel te maken hebben.

'Heracles mogelijk enige tijd zonder Douglas'

Heracles Almelo-trainer Peter Bosz moet aanvaller Darl Douglas mogelijk missen. De aanvaller heeft volgens TC/Tubantia een spierscheuring.

Douglas kwam gistermiddag voor Heracles in actie tegen Feyenoord. De Almeloërs hielden de Rotterdammers op een gelijkspel. Douglas werd na ruim een uur spelen vervangen door middenvelder Mark-Jan Fledderus.

De 30-jarige aanvaller verliet het veld bij een voorsprong, maar zag Feyenoord even later op gelijke hoogte komen via Georginio Wijnaldum. Heracles was in de eerste helft op voorsprong gekomen door een kopbal van Marc Looms.

Douglas speelde dit seizoen in alledrie de wedstrijden mee bij Heracles. De flankspeler kwam vorig seizoen bij de Almeloërs tot 33 competitieduels, daarin scoorde de bij Ajax opgeleide Douglas vijf doelpunten.

Brit te dik om naar huis te gaan

Een 37-jarige Brit mocht na een weekendje Amsterdam bij terugkeer Groot-Brittannië niet meer in, omdat hij niet meer leek op de foto in zijn paspoort. De Britse douane vond de dikte van de oren en lippen niet meer overeenkomen. De foto in het paspoort was negen jaar oud en sindsdien was de man bijna 32 kilo aangekomen.

Derrick Agyeman was daardoor gedwongen terug te keren naar Amsterdam voor een verblijf van drie maanden voordat hij alsnog werd toegelaten in het Verenigd Koninkrijk, berichtten Britse media maandag. De Brit spande een rechtszaak aan tegen het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, die hij verloor. Hij overweegt in hoger beroep te gaan.

'OV-chip kost reiziger miljoenen'

Reizigers met een ov-chipkaart verspillen jaarlijks miljoenen euro's doordat ze vergeten bij het uitstappen uit te checken. Dat concludeert het Nederlands Dagblad uit gegevens die de krant bij vervoerbedrijven heeft opgevraagd.

Als reizigers te veel hebben betaald, zouden ze slechts in een op de tien gevallen hun geld terugvragen. Toch stellen de vervoerbedrijven in de krant dat ze er zoals afgesproken niet aan verdienen. Dat zou komen doordat ze kosten maken om te veel betaald geld terug te betalen.

Alleen al in het Amsterdams openbaar vervoer vergeten reizigers iedere maand zo'n honderdduizend keer uit te checken. In Rotterdam gebeurde dat in maart vijftigduizend keer. Bij de NS wordt het uitchecken iedere maand 25 duizend keer vergeten.

Bij een rit met bus, tram of metro wordt bij het inchecken vier euro afgeschreven. Bij het uitchecken krijgt de reiziger dan het te veel betaalde geld terug. Bij de trein wordt op dezelfde manier twintig euro afgeschreven. Het uitchecken wordt in hooguit twee procent van het aantal ritten met een ov-chipkaart vergeten. De verwachting is dat dit percentage daalt naarmate reizigers meer aan de kaart gewend raken.

In Rotterdam en Amsterdam wordt het uitchecken steeds minder vergeten, mede omdat er niet meer kan worden gereisd met een strippenkaart. Daardoor zien reizigers bijna altijd wel iemand anders uitchecken, zodat ze eraan worden herinnerd, legt een woordvoerder van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET in de krant uit.

Vandaag weer 'normale' ochtendspits

De spits van maandagochtend begint al op een normale spits te lijken. Dat verwacht de ANWB. Na weken zonder al te veel oponthoud naar de werkplek rijden, staat veel automobilisten maandag waarschijnlijk een nare verrassing te wachten.

In het midden van Nederland waren de schoolvakanties vorige week al voorbij. Deze week moeten de scholieren in het noorden van Nederland ook weer aan de bak. Daar komt ook nog bij dat het regent, wat niet ideaal is voor een goede doorstroming.

Omdat de scholieren in het zuiden van het land nog vakantie hebben, wordt het volgens de ANWB niet zo druk als op een normale regenachtige maandagochtend. "Maar vooral in de Randstad verwachten we een vrij normale ochtendspits."

Langs het Noordzeekanaal wordt ook veel drukte verwacht. Vanaf 09.00 uur vertrekken de schepen die hebben deelgenomen aan Sail Amsterdam. Deze 'Sail-Out' duurt tot 13.00 uur.

New Yorkers protesteren bij geplande moskee

Ongeveer vijfhonderd tegenstanders van de plannen om een islamitisch centrum nabij Ground Zero in Manhattan te bouwen hebben zondag geprotesteerd in New York. Iets verderop betoogden ongeveer tweehonderd voorstanders van het centrum met onder andere een gebedsruimte. Dat berichtten Amerikaanse media zondag (lokale tijd).

Een handgemeen brak uit toen een tegenstander een bord ophield met daarop een tekening van de profeet Mohammed met de tekst 'als jij een moskee kunt bouwen dan kan ik een cartoon van de profeet Mohammed maken'. Ondanks harde woorden over en weer is niemand gewond geraakt en er zijn geen arrestaties verricht, aldus de politie.

De plannen voor het dertien verdiepingen tellende centrum liggen gevoelig in de Verenigde Staten en het buitenland. Het bouwterrein is enkele straten verwijderd van Ground Zero, waar tot 11 september 2001 het World Trade Center stond. Op die dag werd het complex verwoest, toen terroristen van Al Qaida met twee gekaapte vliegtuigen de gebouwen invlogen en de torens vervolgens instortten. Meer dan 2700 mensen kwamen daarbij om het leven.

Een van de initiatiefnemers van het islamitisch centrum, Daisy Khan, zei in een interview op nieuwszender ABC, dat het verzet tegen de plannen te vergelijken is met discriminatie van Joden. "Het is geen islamofobie, het gaat verder dan islamofobie. Dit is moslimhaat en we maken ons grote zorgen", aldus Khan.

PVV-leider Geert Wilders wil op 11 september, negen jaar na de aanslagen, in New York tegen de moskee protesteren.

Rustig verloop strandfeest Hoek van Holland

Het dancefeest Ministry of Beats, zondagavond in Beachclub Miljonairs in Hoek van Holland, is rustig verlopen. Organisator Mathieu van den Assem verwachtte ongeveer vierhonderd bezoekers, die wegens het slechte weer vooral binnen hun vertier moesten zoeken. Het feest duurde tot half één in de nacht.

De organisatie kreeg de nodige kritiek omdat zij het feest precies een jaar na de ernstige ongeregeldheden op het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland hield. Toen viel er een dodelijk slachtoffer. De politiebonden noemden het tijdstip van het (besloten) evenement ongepast. "We hebben er niet bij stil gestaan dat het op deze bijzondere datum viel en ook niet dat het zoveel ophef zou opleveren", was de reactie van Van den Assem. "Er is nog geprobeerd om naar een andere datum te zoeken, maar dat was op zo korte termijn niet meer mogelijk."

Sinds de rellen op 22 augustus 2009 waarbij de 19-jarige Robby van der Leeden uit Rotterdam door een politiekogel om het leven kwam, zijn dance-feesten minder populair geworden. Van den Assem: "Het dancepubliek staat onder druk. De Dance Parade is al afgelast. Wat is nog haalbaar? Als het een Nederlandstalig muziekfeest was geweest, had niemand er bezwaar tegen gehad."

Marcellis: "Deed geen pijn om hier te spelen"

Voor Dirk Marcellis was PSV-AZ een duel met een speciaal tintje. De verdediger verkaste deze zomer van Eindhoven naar Alkmaar.

Een succesvolle terugkeer was het - gezien het resultaat - niet. Mooi was wel dat hij in de slotfase langdurig werd toegezongen door de PSV-aanhang. De 3-1 nederlaag was echter een zure. Zeker omdat AZ leuk meevoetbalde in Eindhoven.

"We speelden natuurlijk tegen een goede tegenstander", zei hij tegenover Goal.com. "Voor mij was het iets spannender dan normaal. We wilden ze hier verrassen en dat is bij vlagen goed gelukt. Maar de 3-1 nederlaag is een feit. Ik denk dat er meer in had gezeten."

Marcellis had zijn handen vol aan de Hongaar Balazs Dzsudzsák, die hem zwaar beproefde. "Dzsudzsák is een van de betere linksbuitens in Nederland. Hij gaf een paar goede voorzetten, maar hij moest ook achter mij aanrennen."

"Of PSV verder is dan AZ? Dat wil ik niet zeggen. We waren aan elkaar gewaagd. Pijn deed het niet om hier te spelen. Ik heb een weloverwogen keuze gemaakt en daar sta ik nog helemaal achter", aldus Marcellis, die donderdag met AZ in Kazachstan speelt tegen FK Aktobe. "Een leuk reisje. Tijd om te balen hebben we dus niet."

Turkse kampioen Bursaspor verslaat Galatasaray

Bursaspor heeft zondagavond de eerste klap uitgedeeld aan Galatasaray. De ploeg van trainer Frank Rijkaard verloor met 0-2.

Landskampioen Bursaspor had de eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen tegen Konyaspor en zette de goede start voort in Istanbul. Ivan Ergic was de grote man bij Bursaspor. De aanvaller bezorgde Galatasaray de tweede nederlaag.

Rijkaard was in de eerste wedstrijd onderuit gegaan Sivasspor en moest ook zijn meerdere erkennen in Bursaspor. Ergic opende de score na een kwartier spelen en besliste het duel kort voor het einde in het voordeel van Bursaspor: 0-2.

De formatie van Rijkaard heeft daardoor nu al zes punten achterstand op de regerend landskampioen. De Nederlandse trainer moet komende week tegen FC Karpaty een plaats afdwingen in de groepsfase van de Europa League.

'Man.United lokt Ajax-talent naar Engeland'

Manchester United wil B-junior Gyliano van Velzen overnemen van Ajax. De Engelse topclub heeft de familie al voorzien van een woning in Engeland, meldt dagblad De Pers. Ajax had Van Velzen graag behouden.

De 16-jarige Van Velzen kom uit in de B1 bij Ajax. De jongeling liet Ajax een half jaar geleden weten dat Manchester United zich had gemeld aan zijn adres. De Amsterdammers bespraken de interesse van de Engelse topclub met Van Velzen. Ajax beveelde de aanvaller aan zijn opleiding in Amsterdam af te maken.

Van Velzen vond het een goed plan en kreeg bedenktijd. Het grote talent kwam echter onlangs weer bij Ajax om te melden dat zijn ouders hebben besloten om naar Engeland te verhuizen en dat hij mee zal gaan. Bij Ajax zorgde dat bericht voor argwaan. Manchester United lijkt namelijk de FIFA reglementen te ontlopen.

De regels van de wereldvoetbalbond schrijven voor dat jonge spelers geen internationale transfer mogen maken als hun ouders naar het buitenland moeten vertrekken vanwege de overgang. Ajax onderhandelt nu met United. "We willen dit graag op een nette manier met Manchester United afhandelen", zegt woordvoerder Miel Brinkhuis tegen De Pers.

"Wel interesseert ons het verhaal dat de speler opeens meldde dat zijn ouders naar Engeland zouden verhuizen. Dat soort constructies zijn ons bekend", vervolgt Brinkhuis. Ajax is niet van plan om stappen te ondernemen richting Manchester United.

Wijnaldum: "Ik speel graag centraal op middenveld"

Georginio Wijnaldum redde gisteren een punt voor Feyenoord tegen Heracles Almelo (1-1). De middenvelder maakte een prachtig doelpunt. Maar Wijnaldum zag kansen voor een Rotterdamse overwinning.

"Op basis van de tweede helft hadden we hier kunnen winnen'', sprak de 19-jarige middenvelder tegenover het ANP. Wijnaldum jaagde de gelijkmaker na 71 minuten tegen de touwen. De Rotterdammer was op dat moment op zijn favoriete positie geplaatst door trainer Mario Been: nummer tien.

"In de jeugd was ik niet anders gewend. Ik speel graag centraal op het middenveld. Maar in het eerste elftal ben ik meestal rechtsbuiten of linksbuiten. De trainer moet nu eenmaal keuzes maken en ik ben altijd blij als hij me opstelt. Maar ik ben nu ook blij dat ik als nummer 10 iets heb kunnen laten zien", vervolgt Wijnaldum.

"Het was een mooie actie en een lekker doelpunt. Wie weet krijg ik nu als schaduwspits wel vaker een kans van de trainer", besluit de talentvolle Feyenoord. De Rotterdammers wisten ondanks de inbreng van Wijnaldum niet te winnen in Almelo. Heracles was in de eerste helft op voorsprong gekomen door Marc Looms.

Snor Barton verdwijnt na enorme zege Newcastle

Joey Barton had zichzelf voorgenomen om een snor te laten staan tot de eerste overwinning van promovendus Newcastle United. Barton kan na de eclatante zege op Aston Villa (6-0) beginnen met scheren.

De 27-jarige Barton was met ploeggenoten de weddenschap aangegaan om zijn snor te laten staan tot de eerste zege van het seizoen. Na een nederlaag tegen Manchester United van vorige week, was Newcastle gisteren veel te sterk voor Aston Villa. Het was voor The Magpies een geweldige opsteker na hun rentree.

Met de grootste thuiszege van Newcastle in elf jaar werd het verlies bij United weggespoeld. "We zijn uitstekend teruggekomen van een masterclass van Paul Scholes afgelopen maandag", liet Barton weten tegenover de BBC. "Vorig seizoen bleven we in de Championship ongeslagen in eigen huis. Dat willen we voortzetten."

"Godzijdank ben ik nu ook eindelijk van die snor af. Die snor kostte mij bijna mijn vriendin. Gelukkig is het de snor die eraf gaat", glimlacht Barton. Newcastle had geen kind aan Villa, dat werd overlopen op St. James Park. Aanvaller Andy Carroll was de grote man. De spits scoorde drie van de zes doelpunten.

Verhoeven maakt De Stille Kracht

Regisseur Paul Verhoeven maakt een verfilming van het boek De Stille Kracht van Louis Couperus. Dat heeft hij zondagavond gezegd in het televisieprogramma Zomergasten. Producent San Fu Maltha bevestigde dat Verhoeven bezig is met het project.

Het scenario wordt geschreven door Gerard Soeteman, met wie Verhoeven eerder vrijwel al zijn Nederlandse films maakte. De twee zijn een maand geleden begonnen aan het bewerken van het boek. De opnames zouden volgend jaar al plaats moeten vinden.

De Stille Kracht speelt zich af op Java aan het eind van de negentiende eeuw. Resident Van Oudijck en zijn promiscue vrouw hebben relatieproblemen, terwijl Indonesische vrijheidsstrijders een guerrillaoorlog voeren tegen de Nederlandse onderdrukkers. De titel verwijst naar het mysterieuze, magische Oosten dat in botsing komt met het zakelijke, overheersende Westen.

Het is de tweede keer dat het boek wordt verfilmd: in de jaren zeventig werd er al een televisieserie van gemaakt. Hierin speelden Pleuni Touw, Willem Nijholt en Bob de Lange de hoofdrol.

Wie de hoofdrollen in de film gaan spelen, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat de opnamen grotendeels in Indonesië plaats hebben.

Louis Couperus (1863-1923) wordt beschouwd als één van de grootste schrijvers die Nederland heeft voortgebracht. Zijn oeuvre geeft scherpe observaties van de wereld rond de vorige eeuwwisseling. De auteur reisde veel en leefde enige tijd in Nederlands-Indië. Boeken van hem die eerder werden verfilmd, zijn Eline Vere en Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan.

Honderden mensen gered van strand Ibiza

De brandweer op Ibiza heeft zondag meer dan zevenhonderd mensen gered van een strand in het noordwesten van het Spaanse vakantie-eiland. De groep was ingesloten door een brand die twintig hectare bos in de as legde, zo meldde de tv-zender TVE. Niemand raakte gewond.

De brandweer zette onder meer boten in om de badgasten te evacueren van het 160 meter lange en veertig meter brede Benirrás strand. De autoriteiten lieten zelfs brandweerlieden overkomen van het nabijgelegen Mallorca om de brand te blussen en de mensen te evacueren. Een aantal auto's brandde uit op een bij het strand gelegen parkeerplaats.

Ibiza is onder meer populair bij toeristen uit Nederland. Het is onduidelijk of er ook Nederlanders aanwezig waren op het strand waar de brandweer zondag in actie kwam.

Sail trekt 1,5 miljoen bezoekers

Het zeilevenement Sail heeft dit jaar 1,5 miljoen bezoekers getrokken. Dit is fors minder dan vijf jaar geleden, toen er 2,4 miljoen mensen op Sail afkwamen. Toen duurde het evenement een dag langer. Dat meldt een woordvoerder van Sail zondagavond.

Zondagmiddag nam Prins Willem Alexander van het Koninklijke Schip de Groene Draeck de vlootschouw af. Koning Beatrix en prinses Maxima waren ook aan boord. Zondag kwamen er zo'n 350 duizend belangstellenden op het evenement af. Rond 22.15 uur wordt de dag met vuurwerk afgesloten.

Maandagochtend vertrekken alle tallships uit Amsterdam via het Noordzeekanaal.

Terugblik GamesCom 2010

De afgelopen week vond het grootste game-evenement in Europa plaats: de GamesCom. Van 18 tot en met 22 augustus stond heel Keulen in het teken van games en FOK!games zou FOK!games niet zijn als zij hier niet ook te vinden zouden zijn. De GamesCom werd dit jaar voor de tweede keer in zijn huidige vorm gehouden. De jaren daarvoor waren alle gamers rond deze tijd in Leipzig te vinden, waar de voorganger van de GamesCom werd gehouden.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.