[Voorbeschouwing] Serie A

Denny (nyny83)

Op 29 augustus gaat de Serie A voor de 79ste keer van start. Hieronder kun je vinden wie de favorieten zijn voor de titel en wie er waarschijnlijk tegen degradatie zullen gaan strijden.

 /></div>
<div style=

De Serie A in de huidige opzet is gestart in 1929. Van 1898 tot 1922 was er ook een Italiaanse competitie, maar deze was georganiseerd in regionale groepen. Het Italiaanse kampioenschap wordt vaak ook Scudetto genoemd, wat staat voor klein schild. Sinds 1924/25 mag de kampioen een klein schild met de Italiaanse vlag op het shirt dragen. De meest succesvolle club van Italië is Juventus met 27 kampioenschappen, terwijl de Milanese clubs Inter en AC volgen met respectievelijk 18 en 17 titels. De laatste paar jaren is Internazionale echter de meest succesvolle club.

 /></div>
<div style=

De regerend kampioen is Internazionale, en ook dit jaar zijn zij weer favoriet voor de titel. Transfers werden er, buiten het tekenen van een aantal talenten, nog niet gedaan maar dit kan veranderen tegen het einde van de transfermarkt. Wel komt er een nieuwe coach; Rafael Benítez neemt het stokje over van succestrainer en beroepsprovocateur José Mourinho. Hij kan aan het werk met een uitgebalanceerde en bovendien brede selectie. Alle posities zijn dubbel bezet, en bij een vervanging van een basisspeler boet de ploeg nauwelijks aan kwaliteit in.

Ook stadgenoot en aartsrivaal AC Milan wil een gooi naar de titel doen. Ook zij krijgen een nieuwe coach; Massimiliano Allegri, die overkomt van Cagliari. Hij neemt het stokje over van de teleurstellend presterende Leonardo. Hij moet het wel met grotendeels dezelfde selectie doen als zijn voorganger, want er zijn eigenlijk alleen spelers van naam vertrokken. Mancini vertrok naar Internazionale, terwijl het contract van doelman Dida afliep. Ook kunnen de Milanezen geen gebruik meer maken van de geleende David Beckham. Marco Storari werd verkocht aan Juventus. Daar kwamen alleen Kevin-Prince Boateng, Sokratis Papastathopoulos en twee Italiaanse doelmannen voor terug.

AS Roma eindigde afgelopen seizoen knap als tweede en kan het naar verwachting ook dit jaar ver schoppen. De Braziliaanse aanvaller Adriano kwam gratis over van Flamengo als vervanger van de geleende Toni en verder blijft de selectie grotendeels intact. Voorin toont captain en kind van AS Roma Totti nog altijd van wereldklasse te zijn en als Adriano zijn niveau van enkele seizoenen geleden bij Internazionale weet te benaderen wordt AS Roma een ploeg die lastig te verslaan is.