[Voorbeschouwing] La Liga

Op 29 augustus gaat de Spaanse Primera División voor de 80e keer van start. Hier kun je vinden wie de favorieten zijn voor de titel en wie er waarschijnlijk tegen degradatie zullen gaan strijden.

 /></div>
<div style=

Sinds 1928 is er La Liga, de hoogste competitie voor Spaanse clubs. Drie clubs zijn er al vanaf de start bij: Real Madrid, FC Barcelona en Athletic Club. De Baskische wist zich 79 seizoenen achter elkaar te handhaven zonder ooit een speler zonder Baskische roots aan te trekken. Die andere twee doen vooral mee voor de titels. De Madrilenen pakten er 31, de Catalanen twintig. De titels die Atlético (9), Athletic (8) en Valencia (6) voor zich opeisten zijn vaak al tientallen decennia oud.

 /></div>
<div style=

Uiteraard hoort de kampioen van vorig seizoen weer bij de kanshebbers. FC Barcelona versterkte zich bovendien met David Villa, medetopscorer van het voor Spanje zo succesvolle wereldkampioenschap. De Catalanen waren natuurlijk al in het bezit van enkele andere toppers uit La Roja, zoals Xavi, Andrés Iniesta en Gerard Piqué. Voeg daar de kwaliteiten van Lionel Messi bij en je kunt onmogelijk nog om Barça heen. De ploeg van trainer Pep Guardiola verzekerde zich afgelopen weekend reeds van de Spaanse Supercopa, en hoopt nu een goede start van de competitie te maken. Zondag treden zij aan tegen Real Racing Club in Santander.

Real Madrid begon het transferseizoen met de komst van een nieuwe trainer: Italiaans en Europees kampioen José Mourinho. De Portugees wist voorzitter Florentino Pérez er van te overtuigen weer eens wat nieuwe spelers te halen. Na het vertrek van publiekslievelingen Raúl en Guti en verdediger Metzelder moesten er immers versterkingen komen. Ángel di María zou de duurste aankoop worden; de snelle vleugelspeler van Benfica kostte 25 miljoen. Verder was de Duitse opmars op het WK niet onopgemerkt aan Mourinho voorbijgegaan. Hij verzekerde zich van de diensten van zowel Sami Khedira als Mesut Özil. Verder haalde de trainer de ervaren Ricardo Carvalho op bij Chelsea. Met de verdediger behaalde Mourinho zowel bij FC Porto als de Londense club grote successen.

Vorig seizoen was er op het eind een gigantisch gat tussen de top twee en de rest. Echte outsiders voor de titel lijken er dan ook niet te zijn, al zijn er een aantal clubs die het Barcelona en Real Madrid lastig kunnen maken. Zoals Sevilla. Vorig seizoen op het nippertje vierde geworden, maar dat kwam vooral door enkele zwakke periodes. De selectie is uitstekend, met spelers als Luís Fabiano, Frédéric Kanouté en Jesús Navas kunnen de Andalusiërs een plaag voor elke defensie zijn. Hun eigen defensie is echter wat ze vaak opbreekt. Julien Escudé en Ivica Dragutinovic zijn nu eenmaal geen wereldtop.

Valencia behaalde de derde plaats en speelt dit seizoen dus Champions League. Het lijkt dit seizoen echter een stapje terug te moeten doen na het vertrek van zowel David Villa als David Silva. Ook enkele ervaren krachten als Rubén Baraja en Carlos Marchena zijn niet meer van de partij, en dus moet Unai Emery noodgewongen zijn team aanpassen. Dat kost normaliter tijd en daarmee punten. Toch is er nog voldoende kwaliteit over om in ieder geval in de top zes te eindigen.

Atlético de Madrid won de Europa League en plaatste zich daarmee automatisch voor de groepsfase daarvan. De slechte eindrangschikking maakte derhalve weinig meer uit, al zullen de fans dit seizoen betere prestaties in de competitie eisen. Met aanvalsleider Diego Forlán in de gelederen zullen er in elk geval veel goals te vieren zijn. Maar is dat genoeg om de matige defensie te compenseren? In ieder geval trokken de Madrilenen Forláns landgenoot Diego Godín aan om de verdediging te versterken. Godín kwam over van Villarreal, dat in eerste instantie naast Europees voetbal greep.

Bij het kijken naar degradatiekandidaten kun je moeilijk om de drie promovendi heen. Zij moeten hun team versterken om een kans te maken, en vaak is het maar de vraag of dat tijdig lukt. Levante versterke zich vooral met jonge huurlingen, al vinden we ook ervaring bij spelers als Sergio González en ex-Ajacied Juanfran.

Hércules hoopt nog altijd zijn doelman te vervangen door Piet Velthuizen. Zo lang die er niet is is het maar matigheid troef onder de lat, al had reservekeeper Unai Alba enkele mooie saves in huis in het oefenduel met Real Madrid. De portemonnee werd al wel getrokken om de Paraguayaanse WK-ganger Nelson Valdez van Borussia Dortmund over te nemen. Ook werden David Cortés (Getafe) en Mohamed Sarr (Standard Luik) aan de selectie toegevoegd.

Real Sociedad lijkt zich het minst zorgen te hoeven maken. De Baskische club heeft een goede selectie die voor handhaving zou kunnen zorgen. Desondanks werden er toch wat extra spelers gehaald, waaronder Jeffrey Sarpong van Ajax. Ook Joseba Llorente keert terug naar Baskenland, na een minder succesvolle periode bij Villarreal. Raúl Tamudo hoopt zijn aanvalspartner te worden. Een lange carrière bij Espanyol kwam voor hem tot een eind, en de spits hoopt zijn loopbaan nieuw leven in te blazen in San Sebastián.

Tussen de clubs die al in La Liga speelden zitten ook enkele kanshebbers op degradatie. Te denken valt aan Sporting de Gijón, Real Racing Club, Málaga, Real Zaragoza en Almería. Zij bezetten vorig seizoen dan ook niet voor niets de posities 13 tot en met 17.