'IJkwezen moet OV-chipkaart testen'

Marc (MPG)

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat het IJkwezen zich zou moeten buigen over de vraag, in hoeverre de OV-chipkaart nauwkeurig genoeg is om als betaalsysteem te functioneren. Het komt nog steeds voor dat passagiers -vaak ook ongemerkt- verkeerde bedragen betalen doordat het systeem verkeerde in- of uitstaphaltes registreert.

De nieuwe reizigersorganisatie betreurt het dat de OV-chipkaart is vrijgesteld van het hebben van de EGI-status, een soort bankvergunning voor betaalsystemen. "De overheid vindt het terecht onaanvaardbaar als mensen een bedrag van 50 euro pinnen, zij zo nu en dan slechts 45 euro uit de flappentap zouden krijgen. Maar met onnauwkeurigheden bij de OV-chipkaart, die soms op vergelijkbare percentages neerkomen, heeft de overheid blijkbaar geen moeite," aldus de organisatie.

Voor Beter OV vindt dat de passagier niet als een tweederangs consument mag worden behandeld. Zij heeft het IJkwezen daarom verzocht, zich over deze materie te buigen, net zoals het IJkwezen de nauwkeurigheid van bijvoorbeeld elektriciteitsmeters en winkelweegschalen in de gaten houdt.