Wiegel: "Geschiedenis herhaalt zich"

VVD-prominent Hans Wiegel stelt maandag in een interview met het Algemeen Dagblad, dat 'de geschiedenis zich lijkt te herhalen'. Wiegel doelt daarmee op de pogingen van de VVD om samen met de PVV en het CDA een minderheidskabinet te vormen.

In 1977 vormde Wiegel ook een kabinet met het CDA. "Ook in mijn tijd was een groot deel van het CDA tegen deelname aan een rechts kabinet", aldus Wiegel. Trouw berichtte de afgelopen dagen over mogelijke dissidenten in de CDA-fractie. Dat kan een probleem opleveren bij de vorming van een kabinet. CDA, VVD en PVV hebben maar een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

Eind jaren '70 waren er ook dissidenten in de CDA-fractie - de zogenaamde Loyalisten - maar volgens Wiegel vormde dat toen geen probleem: "Dat kabinet Van Agt/Wiegel kwam er wel en zat de rit uit."

Oud-premier Van Agt gaf onlangs in een interview in de Volkskrant echter aan niets te zien in een gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV. Hij stelde daarin vraagtekens bij een aantal programmapunten van de PVV, zoals een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen: "Willen we voor ons voortleven gekoppeld worden en blijven aan beademingsapparatuur waarvan Wilders de knop bedient?"

Wiegel ziet ook gelijkenissen met de economische situatie. "Ons kabinet moest net als nu fors snijden in de overheidsuitgaven", stelt hij. Daarbij waren de CDA-dissidenten wel lastig volgens hem. "Bij belangrijke onderwerpen was het heel spannend of onze plannen wel een meerderheid zouden halen in de Kamer. Door de opstelling van die groep CDA'ers die alles steeds een beetje anders of minder wilde, konden we niet de broodnodige bezuinigingen doorvoeren."