Terugblik GamesCom 2010

koei

gamescom header

De afgelopen week vond het grootste game-evenement in Europa plaats: de GamesCom. Van 18 tot en met 22 augustus stond heel Keulen in het teken van games en FOK!games zou FOK!games niet zijn als zij hier niet ook te vinden zouden zijn. De GamesCom werd dit jaar voor de tweede keer in zijn huidige vorm gehouden. De jaren daarvoor waren alle gamers rond deze tijd in Leipzig te vinden, waar de voorganger van de GamesCom werd gehouden.

De beurs wordt gehouden in de Köln Messe, de grote beurshal in Keulen. Van dit complex zijn de hallen vier tot en met tien in gebruik voor dit evenement. Hal vier en vijf waren niet toegankelijk voor gewoon publiek maar enkel te bezoeken door pers, standhouders en retail. In deze hallen hadden alle uitgevers een booth, die vervolgens weer onderverdeeld was in meerdere kleinere kamertjes waarin presentaties van games werden gegeven. Hoe deze presentaties eruitzagen verschilde per game en per uitgever. Bethesda had bijvoorbeeld voor Brink zes pc’s in een ruimte staan waarna er (co-op) mee gespeeld werd, terwijl er bij Dragon Age 2 een presentatie werd gegeven over de features en ondertussen de game gespeeld werd door een medewerker van BioWare op een groot scherm. Als pers hebben we het grootste deel van de tijd in deze twee hallen doorgebracht.

gamescom 2010: gang

De hallen zes, zeven, acht en negen waren voor iedereen open. Hierin stonden alle uitgevers met hun grootste games. In hal zes stond een enorme booth van Call of Duty: Black Ops met daarnaast een grote lege ruimte om nog meer wachtrijen te kunnen maken. Op vrijdag was minder dan de helft van deze wachtrij in gebruik, maar desondanks was er een wachttijd van ongeveer drie uur. Op zondag zal dat nog een stuk langer geweest zijn. Naast CoD:BO pakte Activision vooral met de Blizzard-games groots uit. Diablo III was met een flinke wachtrij aanwezig. Hier stonden zelfs bordjes bij dat de wachttijd meer dan vier uur was en of je niet meer aan wilde sluiten. Ook hun andere grote PC-titels waren in grote stands aanwezig.

Bethesda ging ook voor de grote doos-constructie met Rage, Brink en Fallout: New Vegas. Het vervelende van Duitsland is dat het land heel strikt is in leeftijdcontrole. Games voor zestien jaar en ouder mogen niet zo maar op de gewone beursvloer te zien zijn, waardoor je dus aparte 18+ booths van uitgevers had op de beursvloer. Om zo’n booth binnen te komen moest je overduidelijk oud genoeg zijn, je legitimeren of het juiste leeftijdsbandje hebben. WC-eend heeft zich met zijn 25 jaar ook nog gewoon moeten legitimeren, hij moet zich de volgende keer maar niet scheren.

gamescom: Fallout New Vegas

Het achterste deel van de zaal was gereserveerd door EA. Vooral met FIFA 11 en Need for Speed Hot Pursuit werd er groots uitgepakt, terwijl hun grote titels voor volwassenen zoals Dragon Age 2, Crysis 2, Medal of Honor en Dead Space 2 in een klein hokje achteraf getoond werden. Gelukkig wisten de echte fans deze wel te vinden en ook hier stond dus een aardige rij. Voor Rock Band 3 had EA een groot podium opgezet waar je een optreden kon geven voor het publiek dat daarvoor aan de bar hing. Ook 2K (Mafia II, Spec Ops: The Line en Civilization V) en Square Enix (Kingdom Hearts, Final Fantasy) waren in deze hal te vinden.

Hal zeven werd voor het grootste deel door Sony gevuld. Het bedrijf zet duidelijk in op hun Move-games en LittleBigPlanet 2. Vrijwel de complete line-up van Sony was speelbaar, en niet alleen de grote titels, maar ook kleinere titels voor PSN en een aantal mini's. Opvallend was wel dat naarmate de dag vorderde er steeds meer zwarte PSP-schermen te zien waren. Op donderdag rond zeven uur ’s avonds werkte er nog maar één van de zes PSP’s die er lagen, terwijl alle consoles het nog gewoon deden. Overigens werkten ook de 3D-brillen op vrijdagochtend niet meer. Sony heeft qua aankleding wel het grootst uitgepakt. Je kon LitteBigPlanet 2 bijvoorbeeld op het toilet of in een badkuip spelen, terwijl je al liggend op een mortuariumkoelplank of in een ziekenhuisbed Killzone 3 kon spelen. Killzone 3 stond overigens net als God of War, inFamous 2, Socom en nog een aantal andere games in een aparte 18+ ruimte, maar door de aparte opstellingen van de beeldschermen kon je hier wel gewoon naar binnen kijken zonder iets bloederigs te hoeven zien. Naast Sony waren ook Konami en Ubisoft in deze hal te vinden. Beide uitgevers hadden een open booth met vooral veel speelbare games, wat deze hal meer de moeite waard maakte dan hal zes.

gamescom 2010: Sony booth