Levenslang voor rukken in het openbaar

Djeez

Een hardleerse schennispleger heeft vandaag twintig jaar cel tot levenslang tegen zich horen eisen. De rechter voegde eraan toe dat de 49-jarige rukker uit Barre, in de Amerikaanse staat Vermont, er niet op hoeft te rekenen dat hij ooit nog vrij komt indien hij zich niet laat behandelen.

Edward J. Johnson is al zes keer eerder veroordeeld voor een misdrijf en wordt verdacht van poging tot moord. Hij is vandaag veroordeeld voor het masturberen voor de ogen van enkele vrouwen van een kerkelijke gaarkeuken en het aftrekken in een bibliotheek. Beide gevallen vonden in 2008 plaats.

"Ik ben blij dat hij eindelijk achter tralies zit", verzucht de aanklager. "Hij is een gevaarlijke en gewelddadige man." Hoewel de maximumstraf voor beide trekacties slechts vijf jaar is, wordt Johnson aangemerkt als draaideurrukker. Omdat de man een hopeloos geval is, wordt hij waarschijnlijk voor de rest van zijn leven opgesloten.

Johnson heeft een enorm lang strafblad. Gezien zijn verleden en zijn gedrag in de gevangenis, vinden zowel het ministerie van Justitie als de aanklager dat de man geen wroeging kent. Ook hebben ze weinig hoop op rehabilitatie. De schennispleger is dan ook geen lieverdje. Op zijn strafblad prijken daden als onrechtmatige vrijheidsberoving, poging tot aanranding, obsceen en wellustig gedrag, brandstichting, valsheid in geschrifte en inbraak. Ook wordt hij ervan verdacht een vrouw te hebben verkracht en getracht hebben haar te vermoorden.

Het aftrekken in het openbaar vond eerst plaats in een kerk in Montpellier. Twee weken later deed hij het opnieuw, ditmaal in een bibliotheek. In beide gevallen zagen vrouwen hem door zijn kleren heen zichzelf aftrekken. "Er rees geen enkele twijfel over wat hij aan het doen was", verklaarde een vrouw.