New Yorkers protesteren bij geplande moskee

Ongeveer vijfhonderd tegenstanders van de plannen om een islamitisch centrum nabij Ground Zero in Manhattan te bouwen hebben zondag geprotesteerd in New York. Iets verderop betoogden ongeveer tweehonderd voorstanders van het centrum met onder andere een gebedsruimte. Dat berichtten Amerikaanse media zondag (lokale tijd).

Een handgemeen brak uit toen een tegenstander een bord ophield met daarop een tekening van de profeet Mohammed met de tekst 'als jij een moskee kunt bouwen dan kan ik een cartoon van de profeet Mohammed maken'. Ondanks harde woorden over en weer is niemand gewond geraakt en er zijn geen arrestaties verricht, aldus de politie.

De plannen voor het dertien verdiepingen tellende centrum liggen gevoelig in de Verenigde Staten en het buitenland. Het bouwterrein is enkele straten verwijderd van Ground Zero, waar tot 11 september 2001 het World Trade Center stond. Op die dag werd het complex verwoest, toen terroristen van Al Qaida met twee gekaapte vliegtuigen de gebouwen invlogen en de torens vervolgens instortten. Meer dan 2700 mensen kwamen daarbij om het leven.

Een van de initiatiefnemers van het islamitisch centrum, Daisy Khan, zei in een interview op nieuwszender ABC, dat het verzet tegen de plannen te vergelijken is met discriminatie van Joden. "Het is geen islamofobie, het gaat verder dan islamofobie. Dit is moslimhaat en we maken ons grote zorgen", aldus Khan.

PVV-leider Geert Wilders wil op 11 september, negen jaar na de aanslagen, in New York tegen de moskee protesteren.