Interview: Final fantasy XIV

Om 11:30 had ik een interview met Hiromichi Tanaka, Sage Sundi en Nobuaki Komoto. Respectievelijk de Senior Vice President, Global Online Producer en Scenario Writer. In een half uurtje mocht ik alle vragen over de nieuwe Final Fantasy XIV afvuren op deze mensen. Of eigenlijk op de tolk.

Final Fantasy XI heeft aardig wat commentaar gehad, aangezien fans vinden dat Final Fantasy offline moet blijven. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om het nog een keer te proberen?
Final Fantasy XI loopt nu, samen met zijn expansions, al zo'n acht jaar. De ontwikkeltijd staat nu al op meer dan tien jaar. Omdat we niet meer simpele upgrades aan de game willen doen, hebben we besloten om weer een nieuwe MMO-titel te ontwikkelen. Je moet deze game ook niet beschouwen als een verbeterde Final Fantasy XI, maar als een nieuwe start.

Welke lessen hebben jullie geleerd van de ervaringen met Final Fantasy XI?
De dingen die we hebben geleerd zou je kunnen opdelen in een positieve en een negatieve les. De positieve les die we hebben geleerd is dat het Job-systeem goed werd ontvangen. Mensen konden on the fly hun klasse veranderen, en dit zorgde dat de game leuk was voor mensen die langer speelden. We hebben dit nu uitgebreid met het Armor-Systeem. Hiermee kun je nieuwe dingen unlocken en soms klassen overlappen. Over het negatieve:  de game was te veel gericht op de hardcore scene en de Final Fantasy Fans. We proberen de game door middel van guilds wat aantrekkelijker te maken voor de casual gamer, terwijl het ook ons doel is om de doorgewinterde MMO'er te bereiken.

Er worden tegenwoordig veel MMO's gereleased. Hoe denk je dat Final Fantasy XIV tegenover de competitie zal staan?
We hebben in het begin van de ontwikkelfase elke week gekeken naar andere MMO's en wat ze zo aantrekkelijk maakt. Hiernaast hebben we gekeken naar wat onze target moet zijn. Ten eerste moeten we de Final Fantasy-fans introduceren aan de online wereld. Veel Final Fantasy-fans zijn blijven steken doordat Final Fantasy XI niet uitdagend genoeg was en ze moesten wennen aan een online wereld. Hiernaast moeten we de Casual gamer bereiken die Final Fantasy niet bereikt en als laatste is er nog de hardcore MMO'er. Tijdens de eerste fases hebben we met iedereen hiervan rekening geprobeerd te houden en door middel van de beta-tests wordt de kwaliteit hiervan in de gaten gehouden. Hiernaast zal Final Fantasy ook een nieuwe community-site krijgen waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten. We hebben ook ervoor gezorgd dat de informatie niet alleen in het Japans naar buiten zal gaan, dus we zullen meerdere landen en talen direct bereiken met nieuws over Final Fantasy XIV.

Is er een verschil in het maken van een verhaal voor een singleplayer game en een multiplayer game?
Het grote verschil tussen multiplayer en singleplayer games is dat er bij multiplayer games ook gamers zijn die kort spelen en een paar quests doen in een maand en gamers die elke dag intensief spelen. Om te zorgen dat er geen spoilers voor de gewone spelers komen zullen de quests dynamisch zijn. Hiernaast zal de gemiddelde gamer in staat zijn om met een intensieve gamer aan een quest te beginnen, zodat ze het samen kunnen ervaren.

Wat kun je zeggen over de herkenbare monsters, karakters en locaties?
Er zullen veel nieuwe monsters zijn en veel herkenbare monsters. Sommige monsters die we in de vorige delen hebben gezien en monsters die specifiek in Final Fantasy XI voorkwamen. Er zullen costumizing opties zijn voor spelers zodat ze zich kunnen kleden als karakters van de voorgaande series. de Chocobo's zullen aanwezig zijn, maar dit zullen we ook aan de nieuwe mensen moeten introduceren. Hoe we dit gaan doen is voorlopig nog geheim.

En minigames zoals Triple Triad of Tetra Master?
Het fijne aan online MMO's is dat je zoveel kunt toevoegen als je wil. Als de community bijvoorbeeld een collectible mini-game wil, dan kunnen we hiernaar kijken. Er zal wel naast de battles genoeg zijn om te doen en om jezelf bezig te houden. Het is niet de bedoeling dat het alleen om vechten en levelen gaat.

Kristallen hebben altijd een belangrijke rol in Final Fantasy gespeeld. Welke rol zullen ze nu spelen?
Wat we daar in elk geval over kunnen zeggen is dat ze de sleutelrol van de main storyline zullen zijn. Hierrnaast zul je net als bij Final Fantasy XI kunnen craften met kristallen. Op deze manier zullen de kristallen in dus hun rol innemen.

Op het presentatiescherm zie ik dubbele beelden. Zal Final Fantasy speciale 3D effecten hebben waar we bijvoorbeeld dingen op ons af zullen zien vliegen of iets dergelijks?
Dat is een interssante vraag. We zijn hier al een beetje naar aan het kijken, maar zolang nog niet iedereen een 3D monitor in huis heeft, zal hier de belangrijkste aandacht niet op gericht worden.

Zullen er ook mounts in de game zijn zoals luchtschepen of misschien zelfs andere dieren?
De overworld is iets waar we nog steeds over aan het nadenken zijn. Wat wel belangrijk is, is dat de locaties goed bereikbaar moeten zijn voor gamers die niet thuis zijn in mounts. Er zal dus een warp-functie aanwezig zijn om in sommige steden te komen. Of er luchtschepen komen, kunnen we niet met zekerheid zeggen.

Als laatste vraag: Yoshitaka Amano maakt de artwork voor deze game. Nu is er al artwork vrijgegeven. Wat kunnen we hieruit halen?
(lachend) Ik denk dat het belangrijk is dat je je fantasie moet gebruiken. Meer kunnen we er niet over kwijt.

Met nog een minuutje op de klok waren de vragen op en nam ik afscheid van de drie heren en de tolk. Final Fantasy XIV zal 30 september uitkomen. Zal dit dan de game zijn die alle andere MMORPG's uit het veld zal slaan? De tijd zal het leren...