Uittocht tall ships Sail probleemloos verlopen

Redactie

De tall ships die in Amsterdam lagen aangemeerd voor het nautische evenement Sail hebben de hoofdstad probleemloos verlaten. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie. Vanwege het slechte weer waren minder toeschouwers hierbij aanwezig. De schepen zijn in Amsterdam en IJmuiden uitgeluid met saluutschoten. Bijna alle boten waren rond 17.00 uur vertrokken.

De Stad Amsterdam was het eerste schip dat rond 07.00 uur richting het Noordzeekanaal voer, de Götheborg volgde rond 09.00. In tegenstelling tot de Sail-In voeren de schepen niet in een aaneengesloten stoet, maar ze vertrokken op eigen gelegenheid.

Het evenement ging donderdag van start met een Sail-In Parade die van IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam voerde. Tot en met zondag werd de dag met een feestelijk vuurwerkspektakel afgesloten. Zondagmiddag nam kroonprins Willem-Alexander op het koninklijke schip de Groene Draeck de vlootschouw af. Koningin Beatrix en prinses Maxima waren ook aan boord.

Het zeilevenement is rustig en probleemloos verlopen, meldt de organisatie maandag. Vrijdagmiddag meldden vijf mensen zich bij EHBO-posten die last hadden van de hitte. De organisatie deed toen een oproep aan bezoekers om rekening te houden met het weer. Het kostte de polite 's avonds veel moeite om de boten binnen een veilige afstand van het vuurwerk te houden. Een aantal boten kwam klem te zitten en raakte beschadigd.

Sail is het grootste publieksevenement van Nederland en een van de grootste maritieme evenementen ter wereld. Het festijn wordt sinds 1975 om de vijf jaar georganiseerd. Het zeilevenement heeft dit jaar 1,5 miljoen bezoekers getrokken. Dit is bijna een miljoen minder dan vijf jaar geleden, toen er 2,4 miljoen mensen op afkwamen. Toen duurde het evenement een dag langer.

Het evenement heeft de populariteit van boten doen stijgen. In aanloop naar Sail is vanuit Amsterdam ruim twee miljoen keer naar boten gezocht op de website marktplaats.nl. Het totaal aantal zoekopdrachten naar vaartuigen steeg met 13,5 procent in vergelijking met begin augustus, meldt het PR-bureau Bijl.

Amsterdammers waren voornamelijk op zoek naar boten uit de prijsklasse tot tienduizend euro. De populairste categorie was Motorboten, jachten en tourboten.