Bijna helft CDA-leden voor akkoord met PVV

Bijna de helft van de CDA-leden is voor een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Dat blijkt maandag uit een enquête die het AD door TNS Nipo heeft laten uitvoeren.

De enquête leidt tot verschillende conclusies. 'Achterban CDA neigt naar steun kabinet', kopt Trouw. 'Weerzin in CDA tegen formatie groeit', concludeert de Volkskrant echter. Het AD zelf houdt het erop dat een groot deel vooralsnog niets in samenwerking met de PVV ziet.

Er is inderdaad geen meerderheid voor samenwerking (48 procent), maar het aantal tegenstanders is kleiner: slechts 39 procent is tegen. De tegenstanders zijn wel fel in hun verzet. Dertien procent zou zijn lidmaatschap opzeggen als het rechts kabinet waarover nu wordt onderhandeld daadwerkelijk tot stand komt. Nog eens twintig procent zegt het opzeggen van zijn lidmaatschap te overwegen.

Eerder waren volgens de Volkskrant meer CDA-kiezers voorstander van de onderhandelingen met PVV-leider Geert Wilders. Trouw wijst erop dat een tegensputterende achterban de onderhandelaar een sterke positie geeft.

De mede-onderhandelaars weten namelijk dat ze veel concessies moeten doen om het CDA mee te krijgen. Aan de andere kant kan de onderhandelaar ook besluiten dat een akkoord het CDA te veel schade berokkent.