Toekomst Organon nog ongewis

Redactie

Het is nog onduidelijk of MSD in Oss een doorstart zal maken. Dat zei demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) maandag tijdens een werkbezoek aan het voormalige Organon.

In de media doen berichten de ronde dat het bedrijf zint op een doorstart, nadat het Amerikaanse moederbedrijf Merck had aangekondigd de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van MSD over te hevelen naar de VS. Hierdoor verdwijnen mogelijk 2175 van de 4500 banen.

Dit weekeinde stuurden zeventien topwetenschappers nog een brandbrief naar het kabinet en de Tweede Kamer, waarin zij een oproep deden aan de politiek om een doorstart van MSD mogelijk te maken. Door de sluiting van Organon worden ook de universiteiten in Nederland direct getroffen.

Het bedrijf biedt namelijk werk aan veel studenten, promovendi en hoogleraren. "Deze industriële inbreng biedt universiteiten niet alleen extra mogelijkheden op wetenschappelijk terrein, maar draagt ook in belangrijke mate bij aan het creëren van waarde uit wetenschappelijk onderzoek." Met het sluiten van de onderzoeksafdeling verdwijnt een van de motoren van de Nederlandse kenniseconomie, aldus de wetenschappers.

"Of er nu een doorstart komt of een management buy out of een overname of wat dan ook, er zijn verschillende opties in beeld", zei de bewindsvrouw tegen RTL Nieuws. "Het is lastig om te zeggen: het wordt dit of dit."

Van der Hoeven bezocht maandag het bedrijf. Ze sprak met de directie, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad. Ook werd ze rondgeleid door het bedrijf en sprak daarbij medewerkers.

Een aantal partijen, waaronder MSD, Oss, de provincie Noord-Brabant en het rijk, werkt aan een plan voor een science park, dat moet zorgen voor behoud van werkgelegenheid, mochten de plannen van Merck doorgaan.

Maar alleen bedrijven die zich richten op onderzoek zijn niet genoeg, waarschuwt de bewindsvrouw. Er moet ook een productiefaciliteit zijn om deze bedrijven voor meerdere jaren van opdrachten te voorzien. "Er moeten goede perspectieven zijn", licht een woordvoerder van de bewindsvrouw toe. "Het moet niet iets zijn dat na twee jaar alsnog instort."