FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 juni 2010

WK-rechtbank zeer streng

De speciale WK-rechtbanken in Zuid-Afrika zijn niet mals. Een Nigeriaan die illegaal dertig toegangskaarten voor WK-wedstrijden in zijn bezit had, is woensdag tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De man werd door de politie in zijn auto aangehouden omdat hij over de weg zwabberde. Hij bleek dertig toegangskaarten bij zich te hebben, waarvoor hij geen bevredigende verklaring kon geven. Een rechter van de WK-rechtbank verklaarde hem schuldig aan heling en stuurde hem voor drie jaar naar de gevangenis.

Volgens de FIFA waren de kaarten verkocht via internet.

Moskou hekelt extra sancties VS en EU

Rusland heeft donderdag scherpe kritiek geleverd op de aanvullende Amerikaanse en Europese sancties tegen Iran. Ze zouden de samenwerking tussen Moskou en het Westen over het Iraanse atoomprogramma in de wielen kunnen rijden.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei dat de sancties, naast de strafmaatregelen die onlangs met Russische en Chinese steun door de Verenigde Naties werden getroffen, blijk geven van minachting voor het standpunt van Moskou. Ook doen eenzijdige sancties afbreuk aan de internationale inspanningen om de nucleaire ambities van Iran te stoppen.

Met de nieuwe sancties plaatsen de VS en EU 'zichzelf boven de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties', zegt het ministerie in een verklaring. "Het is telkens weer hetzelfde liedje: als wij na aanzienlijke inspanning bij de VN-Veiligheidsraad tot overeenstemming komen over een set zorgvuldig afgestemde sancties tegen Iran, laten de VS en EU het daar niet bij en tonen ze hun minachting voor partnerschap met Rusland. Wij zijn teleurgesteld over zulke besluiten. Ze ondermijnen de basis van onze samenwerking en de dialoog over manieren om een oplossing te vinden voor de situatie rond het Iraanse atoomprogramma."

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wuift de kritiek van Moskou weg. De VS, EU en Rusland hebben allemaal hetzelfde doel en willen daarbij de Iraanse bevolking ontzien, zegt woordvoerder Mark Toner.

EK shorttrack 2011 naar Heerenveen

Het Europees Kampioenschap shorttrack zal komende winter in Heerenveen verreden gaan worden. In Thialf zullen de rijders van 14 tot en met 16 januari hun ronden gaan rijden, zo maakte schaatsbond KNSB vandaag bekend.

Het wereldkampioenschap is toegewezen aan Sheffield. Dat toernooi zal begin maart gehouden worden, waarna enkele weken later het WK voor landenteams op het programma staat.

Scholieren tevreden over examennormen

De normen voor eindexamens sluiten ook dit jaar goed aan bij de klachten die het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) heeft doorgegeven. Als er veel klachten zijn, wordt nog eens goed naar het examen gekeken en de norm eventueel aangepast, waardoor meer kandidaten een voldoende halen.

Woensdag werden de normen voor het vmbo bekendgemaakt, en donderdag die voor havo en vwo. Het Laks ontving dit jaar bijna 150.000 klachten. Vorig jaar waren het er nog zo'n 88.000. "Het is goed om te merken dat er bij hoge klachtenaantallen nog eens goed naar het examen en de norm wordt gekeken", zegt klachtencoördinator Abe Stegenga. "Zo kunnen we echt iets betekenen voor de eindexamenkandidaten: klagen heeft zin."

Bij het vmbo werd het meest over het examen Duits geklaagd, wat volgens Laks in de normen is terug te zien. Ook voor aardrijkskunde en maatschappijleer werd een hogere norm vastgesteld. Voor het havo maakte het comité zich sterk voor een hogere norm voor het examen Nederlands, waarbij vooral werd geklaagd over de samenvattingopdracht. Het College voor Examens (CvE) heeft voor dit examen een hoge norm vastgesteld, waarmee de hoge moeilijkheidsgraad werd erkend.

Voor het vwo vielen de normen relatief laag uit, stelt het comité. Het Laks bracht vooral het vak Management & Organisatie onder de aandacht, maar dat leidde niet tot een hogere norm. Ook over de wiskundevakken werd veel geklaagd, maar ook daar werd geen hoge norm vastgesteld. Voor natuurkunde en scheikunde werden de normen wel verhoogd.

Het College voor Examens meldde eerder donderdag al dat de centrale examens in het voortgezet onderwijs goed zijn verlopen. Op grond van opmerkingen van het Laks is twee keer een correctievoorstel bijgesteld, liet het CvE weten. De landelijke slagingspercentages worden pas in het najaar bekendgemaakt.

Zweeds parlement voor nieuwe kerncentrales

Een kleine meerderheid van het Zweedse parlement heeft zich donderdag uitgesproken voor nieuwe kerncentrales. Met 174 tegen 172 stemde het parlement voor plannen van de regering om verouderde kerncentrales door nieuwe te vervangen.

In 1980 stemden de Zweden in een referendum voor het gestadig afschaffen van kernenergie. De huidige centrumrechtse regering stelde echter vorig jaar voor bestaande kerncentrales toch te vervangen.

Critici zijn bang dat nu de ontwikkeling van duurzame alternatieven zal stokken. Zweden beschikt nu over tien kernreactoren, die samen de helft van de elektriciteit in het land produceren.

Twee jaar schorsing voor dopingzondaar Serrano

De Spaanse wielrenner Riccardo Serrano is voor twee jaar geschorst door de Spaanse wielerbond. Serrano werd vorig jaar betrapt op het bloeddopingsmiddel cera nadat hij vanwege afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort scherper in de gaten werd gehouden. De 31-jarige renner moet bovendien een boete van ruim 23 duizend euro betalen.

Serrano reed vorig jaar voor Fuji-Servetto toen hij betrapt werd. Die ploeg, de opvolger van het in 2008 door dopingschandalen in diskrediet geraakte Saunier-Duval, schorste de renner direct toen de UCI in juli zijn dopinggebruik naar buiten bracht. De internationale wielerunie vroeg toen ook aan de Spaanse bond om stappen te nemen tegen Serrano.

In de trein

Ik zit in de trein. Over het algemeen kan ik erg genieten van mensen kijken, in de stad, op het centraal station, waar dan ook. Mensen kijken is heerlijk. Maar in de trein is het toch stiekem wel het leukst. Tenslotte zit je langer tegen dezelfde personen aan te kijken, en kan het dus zijn dat je eerste indrukken bevestigd of juist ontkracht worden. Ook is het altijd een plezier om via de reflectie van de ramen stiekem naar mensen te gluren.

De Koning vertrekt bij FC Oss

De wegen van FC Oss en Hans de Koning scheiden. Eerder werd bekendgemaakt dat De Koning niet verder zou gaan als hoofdtrainer, maar een functie als technisch manager kreeg. De partijen hebben nu in goed overleg besloten helemaal niet met elkaar door te gaan.

FC Oss meldt dat de degradatie naar de topklasse de reden van het vertrek vormt. "Een dergelijke functie in de topklasse is iets geheel anders dan beiden voor ogen hadden." Ook de financiële problemen die met de degradatie meekomen, hebben invloed op de beslissing. "De partijen hebben samen vastgesteld dat een beëindiging van hun samenwerking praktisch onontkoombaar is."

Prodrive ziet af van Formule 1

Prodrive zal voorlopig geen gooi gaan doen naar een startplaats in de Formule 1. David Richards doet al jarenlang pogingen om de sport te betreden, maar vanwege budgetredenen liepen deze op niets uit.

Richards heet Motorsport-Total laten weten dat Prodrive zich niet ingeschreven heeft voor volgend jaar. "De situatie is tegenwoordig aanzienlijk anders dan voorheen. De voorwaarden om de Formule 1 te mogen betreden zijn drastisch gewijzigd, in ieder geval op financieel vlak. Daardoor is toetreden voor ons, op dit moment, simpelweg niet mogelijk," zei hij.

"Dat de Formule 1 een tijdje geleden wel een optie was, komt omdat er gesproken werd over een budgetplafond. Daar is nu echter geen sprake meer van, ook al zijn er al wel een aantal financiële regels opgesteld voor in de toekomst," zei Richards die met zijn bedrijf andere projecten aanpakt en daarbij onder meer Aston Martins runt in de de autosport.

De Brit heeft respect voor hoe Lotus, HRT en Virgin het doen in de Formule 1. "Ik neem mijn petje af voor hun werklust. Zo'n scenario is voor Prodrive en Aston Martin niet denkbaar. Wij doen alleen mee als we competitief kunnen zijn."

Sprookjesfiguren in duistere fantasyfilm

Oeroude sprookjes beginnen steeds meer aan populariteit te winnen in Hollywood, getuige het nieuwste project 'Legends', waarin Roodkapje en Hans & Grietje samenkomen in een duistere fantasyfilm. Dat is te lezen op de website van het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter.

De film wordt geproduceerd door Brian Gazer en Ron Howard van Imagine Entertainment en Barry Levine namens Radical Pictures. Er is nog geen scriptschrijver aangesteld en ook is nog niet bekend welke studio de film gaat uitbrengen.

Het verhaal van 'Legends' begint als het stoffelijk overschot van Pinocchio wordt gevonden. Roodkapje, nu actief als wolvenjager probeert uit te vinden wie erachter zit. Onderweg wordt ze geholpen door onder andere de doorgeslagen Hans & Grietje.

De film is gebaseerd op de striproman 'Legends' die deze maand uitkomt in Amerika en is geschreven door Nick Percival.

Ron Howard
Ron Howard (Foto: Novum)

Witte Huis blij met versoepeling Gaza-blokkade

De Amerikaanse regering is blij met het Israëlische besluit om de blokkade van de Gazastrook te versoepelen. De woordvoerder van het Witte Huis, Robert Gibbs, noemde het donderdag een stap in de goede richting.

Onder druk van de internationale gemeenschap heeft Israël de blokkade van de Gazastrook na drie jaar enigszins verlicht. De regering liet donderdag weten dat de lijst met goederen die het autonome Palestijnse gebied in mogen wordt uitgebreid. Zo wordt ook de levering toegestaan van dringend benodigd bouwmateriaal, zij het alleen voor civiele projecten die onder internationaal toezicht worden uitgevoerd.

De Europese Unie gaat de stap nog niet ver genoeg. De in Gaza regerende Hamas vindt alleen een totale opheffing aanvaardbaar.

[WK Pool] Tussenstand na dag 7

Dag zeven op het WK voetbal is voorbij, dus het is weer hoog tijd voor een update van de standen in de FOK! WK 2010 Pool. Hieronder volgt een overzicht van deelnemers en subleagues.

Bij de deelnemers gaat nogeenoudebekende nog altijd aan de leiding en pakte tot nu toe 690 punten. Hij wordt op de voet gevolgd door ßloem, die 85 punten minder heeft. Op plaats drie vinden we TLC met een totaal van 575 punten. De nummer vier van dit moment is Droid en heeft 570 punten. xibalba completeert de top vijf en vergaarde tot op heden 525 punten.

Bij de subleagues hebben we een nieuwe leider, namelijk ouwe. Zij verzamelden al 298 punten. KLBSC zakte naar de tweede plaats met 290 punten. De top drie wordt gecompleteerd door WK Forum, dat 287 punten in de wacht sleepte. Op de vierde plaats staat ~~Rush Addict~~ met een totaal van 271 punten. De top vijf wordt afgesloten door FOK!sportcrew, dat 267 punten behaalde.

Wil je het algemeen klassement nog eens rustig nalezen? Klik dan hier (subleagues).

Molyneux: Alleen celebs krijgen Milo te zien

Game-visionair Peter Molyneux heeft zich geuit over Milo. Op de E3-beurs krijgen namelijk alleen beroemdheden de vorderingen rond het virtuele jongetje 'Milo' te zien. Voor de pers is Milo niet te bekijken, en een reden wil Molyneux niet geven.

Het virtuele jongetje Milo lijkt de grote afwezige van de E3-beurs in Los Angeles te zijn, maar niets is minder waar. Waar Milo in het verleden diende als demo voor de bewegingsgevoelige Kinect-camera is het concept rond Milo inmiddels tot complete game uitgegroeid. Dat heeft geestelijk vader en ontwikkelaar Peter Molyneux aan de website CVG laten weten.

De game heet Milo & Kate en wordt speciaal gemaakt voor Kinect. Er zijn sinds de onthulling op de E3-beurs in 2009 een hoop extra features aan toegevoegd, maar deze worden dit jaar op de E3-beurs slechts aan een select groepje getoond.

De altijd mysterieuze Molyneux weet niet of Milo & Kate rond de releasedatum van Kinect in november uitkomt. "Dat is niet aan mij, maar aan deze mensen", waarna de beste man wijst naar een groepje zakenmannen van Microsoft.

Molyneux: Alleen celebs krijgen Milo te zien
Molyneux: Alleen celebs krijgen Milo te zien

Politie schiet verdachte in hand

De politie heeft donderdagavond in Amsterdam-West een verdachte in zijn hand geschoten na een achtervolging. Enkele verdachten zijn aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

Politiewagens volgden rond 19.15 uur een auto met verdachten, van wie er een paar uit de rijdende auto sprongen. In de Amaliastraat bij het Frederik Hendrikplantsoen loste de politie vervolgens een of meerdere schoten.

De woordvoerder wil verder niets kwijt over het incident omdat de Rijksrecherche het politieoptreden onderzoekt, zoals altijd wanneer de politie een vuurwapen gebruikt. Onduidelijk blijkt dus voorlopig waarom de auto werd achtervolgd, wie er inzaten en waarom de politie schoot.

[Groep A] Uitslag Frankrijk - Mexico

Mexico heeft voor een daverende verrassing weten te zorgen door in Polokwane met 2-0 van Frankrijk te winnen. De vice-wereldkampioen lijkt daarmee te zijn uitgeschakeld voor verdere deelname aan dit WK. Alleen een wonder kan de Fransen nog redden in de laatste speelronde van de groepsfase.

De Franse bondscoach Domenech had door één wijziging gehoopt op wat meer kracht in de aanval. De oefenmeester besloot Malouda te laten spelen en Gourcuff op de bank te laten plaatsnemen. Echte kansen leverde dit echter niet op. De Mexicanen daarentegen kwamen regelmatig gevaarlijk voor het doel van de Fransen. Het elftal, met drie Eredivisiespelers, kreeg kansen via Salcido, Vela en Franco maar telkens gebeurde er iets waardoor de bal niet in het net verdween.

Na een twintigtal minuten in de tweede helft was het dan wel raak. De komst van Hernández en Blanco betekende een nog sterker Mexico en dat resulteerde in een doelpunt. Eén combinatie bleek dodelijk te zijn voor de verdediging van de Fransen. Márquez zette Hernández vrij voor Lloris en die faalde niet. Even later werd Barrera gevloerd door Abidal in het strafschopgebied en Blanco wist dit buitenkansje eveneens te benutten en daarmee de Mexicanen naar de overwinning te schieten.

 

Frankrijk

0 - 2

Mexico

     64' Hernández  
 79' Blanco (pen)  
 
 Gele kaart: Toulalan, Abidal, (Frankrijk), Franco, Juárez, Moreno, Rodriguez (Mexico)
 
Stadion: Peter Mokaba Stadion, Polokwane 
Toeschouwers: 35370
Arbiter: Al Ghamdi (Sau)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Sagna
Gallas
Abidal
Evra
Govou (Valbuena/ 69)
Toulalan
Ribéry
Diaby
Malouda
Anelka (Gignac/ 46)
  Pérez
Osorio
Moreno
Rodríguez
Salcido
Juárez (Hernández/ 55)
Márquez
Torrado
Dos Santos
Franco (Blanco/ 62)
Vela (Barrera/ 32)

Ook Gasquet niet op Wimbledon

Richard Gasquet doet volgende week niet mee aan Wimbledon. De Fransman moet het derde grandslamtoernooi van het tennisjaar vanwege een ontstoken spier. Dat meldt de Franse sportkrant l'Équipe vandaag. Vorig jaar miste Gasquet Wimbledon ook al, toen was hij geschorst wegens een dopingonderzoek. Kort na Wimbledon werd hij vrijgesproken van cocaïnegebruik.

Gasquet is niet de eerste tennisser die verstek moet laten gaan op het heilige gras. Eerder vandaag meldden Radek Stepanek en Ivo Karlovic zich al af. Ook Juan Martin del Potro, Fernando Gonzales en David Nalbandian zijn geblesseerd. Wimbledon begint maandag en duurt tot en met 4 juli.

Ook Gasquet niet op Wimbledon
Ook Gasquet niet op Wimbledon (Foto: Novum)

NAVO wil Nederland in Afghanistan houden

De NAVO wil dat Nederland een trainingsmissie naar Afghanistan stuurt. Dat zegt secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen in een donderdag verschenen interview met NRC Handelsblad.

"We hebben overal trainers nodig. We komen er 450 tekort", zegt Rasmussen. Deze trainers moeten Afghaanse soldaten opleiden, zodat die op termijn helemaal zelf kunnen zorgen voor de veiligheid in Afghanistan.

In februari viel het kabinet over de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. De NAVO had Nederland destijds gevraagd om langer te blijven. Dat verzoek geldt nog steeds, zegt Rasmussen. De trainers hoeven van Rasmussen niet per se naar Uruzgan.

In de oude Tweede Kamer zag een meerderheid wel iets in een trainingsmissie in Afghanistan. Of dat in de nieuwe, vorige week gekozen Tweede Kamer ook zo is, moet nog blijken.

NAVO wil Nederland in Afghanistan houden
NAVO wil Nederland in Afghanistan houden (Foto: Novum)

Gerrard springt in de bres voor Rooney

Engeland neemt het morgen op tegen Algerije. De eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten eindigde in 1-1. Voor de ploeg van bondscoach Fabio Capello is het dus noodzaak om morgen drie punten te pakken. Middenvelder Steven Gerrard blikt alvast vooruit.

De middenvelder van Liverpool is blij dat Gareth Barry weer volledig fit is. Of de speler van Manchester City ook meteen in de basis begint weet Gerrard niet. "We zullen moeten afwachten op wat voor manier de bondscoach wil gaan spelen. Het is in ieder geval goed dat Barry weer beschikbaar is. Hij is een echte versterking."

Gerrard, maker van de enige treffer aan Engelse zijde tegen Team USA, hoopt op een aanvallende rol tegen Algerije. "Als de bondscoach mij aanvallender wil zien spelen dan kijk ik daar naar uit."

De international van Engeland neemt het op voor Wayne Rooney. De spits van Manchester United kreeg veel kritiek na het duel met Amerika. "Wayne doet het geweldig op de trainingen. Ik weet zeker dat hij snel zal scoren voor ons. Dan zal iedereen hem ineens weer geweldig vinden."

"Het afgelopen seizoen was hij een van de beste spelers ter wereld. Hij is nu nog steeds in een geweldige vorm en ik ben er zeker van dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dat ook op het WK te zien is."

Gerrard deed ook nog even een duit in het zakje met betrekking tot de veelbesproken Jabulani. Veel spelers vinden het een dramatische bal. "De bal is niet zo slecht voor middenvelders en aanvallers. Door de lucht is hij onvoorspelbaar. Vooral keepers hebben er problemen mee. We zullen er tot aan de finale mee moeten spelen, dus we zullen er mee moeten leren omgaan", aldus de Engelsman.

Informateur praat vrijdag met vijf partijen

Nu een coalitie van VVD, PVV en CDA van de baan is, gaat informateur Uri Rosenthal andere mogelijkheden verkennen. De VVD-senator ontvangt vrijdag achtereenvolgens de fractievoorzitters van PvdA, CDA, D66, GroenLinks en VVD in het gebouw van de Eerste Kamer.

PvdA-leider Job Cohen bijt 's ochtends het spits af en geeft het stokje door aan CDA'er Maxime Verhagen. Na de lunch volgen Alexander Pechtold (D66) en GroenLinks-leider Femke Halsema. VVD-aanvoerder Mark Rutte is Rosenthals laatste gesprekspartner. Pechtold en Halsema zien het liefst een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel Paars-plus of groenpaars genoemd.

Verhagen bleef de afgelopen dagen weigeren om met Rutte en PVV-leider Geert Wilders te onderhandelen. Zij moesten het eerst onderling maar eens worden, stelde de CDA'er. Wilders wilde alleen om de tafel met beide heren. Een voorstel van Rosenthal om aparte gesprekken te organiseren tussen Verhagen en Rutte en tussen Verhagen en Wilders, leidde ook tot niets.

Gezien de economische crisis is er volgens Rosenthal alle reden om snel verder te gaan met het bekijken van andere opties. Naar welke coalitie hij eerst gaat kijken, maakt hij vrijdag bekend. Naast groenpaars is ook een coalitie van VVD, PvdA, en CDA een mogelijkheid.

Informateur praat vrijdag met vijf partijen
Informateur praat vrijdag met vijf partijen (Foto: Novum)

Gesink: "Beloning voor het harde werk"

Robert Gesink boekte vandaag misschien wel de mooiste zege tot nu toe in zijn carriere. Hij liet in de Tour de Suisse toppers als Lance Armstrong en de gebroeders Schleck achter zich op de Albulapass en soleerde naar de zege. Uiteraard was de Rabobank-renner blij met zijn zege.

"Die sterke bezetting is nog het mooiste," aldus Gesink over zijn tegenstrevers op Rabosport.nl. "Het geeft extra kleur aan mijn overwinning. Een extra glans voor de beloning. Want zo zie ik het. Hiermee zet ik alvast een eerste beloning neer voor het vele harde werken van de afgelopen weken. We hebben enorm veel bergop gereden en heel strikt geleefd. Dat was zwaar, maar door zoiets als vandaag weet je direct weer waarvoor je het doet."

Gesink bevestigde de woorden van zijn ploegleider Van Houwelingen dat hij zich vandaag zou testen. "Woensdagavond hadden we het er bij de bespreking met Nico Verhoeven en Adri van Houwelingen over gehad, dat ik op tien kilometer van de top zou proberen te versnellen, maar Andy ging al eerder. Ik kon me toen niet inhouden, maar het kostte niet zoveel kracht. Het ging toen al erg lekker, maar in ons groepje draaide het niet super, dus kwamen de anderen toen weer terug."

"Daarna reed Andy hard weg. Ik heb nog even gewacht, maar toen ik versnelde, kon niemand volgen. Dat was al een kick. Vervolgens kwam ik bij Andy en toen hebben we even samen gereden. Ik kwam op kop, versnelde een beetje en hij plafonneerde meteen. Dat verraste een beetje, maar ik ben vervolgens wel volle bak doorgegaan."

Gesink is nu de leider in het klassement, maar aan de eindzege heeft hij nog niet gedacht. "Ik had me specifiek op deze rit gericht. Die moest eerst maar achter de rug zijn. Met het restant heb ik me nog helemaal niet bezig gehouden. Ook niet met die tijdrit. Daar is nog tijd genoeg voor. Ik wil eerst even van deze dag genieten."

Misdaad internationaliseert sneller dan politie

De georganiseerde misdaad mondialiseert sneller dan de nationale of internationale autoriteiten kunnen bijbenen. Het gebrek aan een internationaal weerwoord vormt een bedreiging van de vrede en ontwikkeling, soms ook van de nationale soevereiniteit van landen waar politici en militairen worden omgekocht. Dat zegt het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad in een donderdag verschenen rapport.

Een internationaal gecoördineerde aanpak is nodig om misdadigers te stoppen. Het vizier moet daarbij ook worden gericht op de juristen, accountants, vastgoedhandelaren en bankiers die de illegaal verkregen winsten helpen 'witten', zegt directeur Antonio Maria Costa.

Het rapport wijst er op dat veel aandacht wordt gericht op de bron van verboden drugs, zoals de opiumproducenten in Afghanistan of de cocatelers in Colombia, terwijl de meeste winsten worden vergaard in de rijke landen waar de drugs naar toe gaan. Zo gaat maar vijf procent van de winst van de heroïnehandel, goed voor 55 miljard dollar, naar de boeren en handelaren in Afghanistan. Op de cocaïnemarkt, waarin 72 miljard dollar omgaat, gaat zeventig procent van de winst naar de tussenhandel in verbruikerslanden.

Ook de opbrengsten van de piraterij voor de Hoorn van Afrika worden zeer ongelijk verdeeld. Van de ruim honderd miljoen dollar per jaar die aan losgeld wordt betaald, gaat maar een kwart naar de zeerovers en de rest naar de georganiseerde misdaad.

Een andere vorm van misdaad die voor de autoriteiten vaak ongrijpbaar is, is cybercrime of misdaad gepleegd via internet. Anderhalf miljoen gevallen per jaar waarin gebruik wordt gemaakt van 'gestolen identiteiten' leveren een verliespost van een miljard dollar op. Cybercrime vormt volgens het rapport ook een toenemend gevaar voor overheden, als hackers elektriciteitsnetwerken, luchtverkeersleidingssystemen en kerninstallaties binnendringen.

Leerlingen presteren slechter in gemengde scholen

Leerlingen van etnisch gemengde scholen presteren minder goed dan vergelijkbare leerlingen van scholen die homogeen zijn samengesteld. Dat stelt hoogleraar internationaal onderwijsonderzoek aan de Universiteit Maastricht Jaap Dronkers.

"Dit positieve effect van etnische homogeniteit in scholen kan de aantrekkingskracht van bijvoorbeeld islamitische, witte en joodse scholen verklaren", zei de socioloog donderdag in zijn inaugurele rede. De overheid probeert het aantal zwarte of witte scholen te verminderen.

De onderwijsprestaties van allochtone leerlingen gaan alleen vooruit als hun medeleerlingen uit dezelfde regio komen. Wel is het zo dat bij een hoger aandeel kinderen uit islamitische landen in de klas de prestaties van alle leerlingen verminderen, terwijl meer leerlingen uit Zuid- en Oost-Azië juist een positief effect hebben op de leerpresaties.

Leerlingen uit islamitische landen presteren slechter dan andere allochtone leerlingen, maar die achterstand kan volgens Dronkers niet worden verklaard door hun sociaaleconomische achtergrond of schoolkenmerken.

De onderzoeker gebruikte geen gegevens van Nederlandse scholen, maar cijfers van 9279 immigrantenleerlingen uit 35 landen van herkomst in vijftien westerse landen en van 76.569 autochtone leerlingen. Het gaat om 15-jarige scholieren. Dronkers gaat ervan uit dat de situatie in Nederland niet veel afwijkt van de onderzochte landen.

Boer in ruste verkracht manhoer

Een zeventigjarige gepensioneerde boer uit het Vlaamse Assenede moest gisteren voor de rechtbank van Gent verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd een gigolo te hebben verkracht. Gilbert V. ontkent echter in alle toonaarden.

Volgens de rechter had de boer in ruste drie jaar lang geregeld seks met de man van plezier. In drie jaar tijd betaalde hij maar liefst veertigduizend euro voor de hand- en spandiensten van de jonge manhoer.

In de nacht van 9 december jongstleden liep de oude boer echter een blauwtje bij de gigolo. Omwonenden zagen het slachtoffer in shock en gescheurde onderbroek over straat rennen. Hij beweerde ruw te zijn verkracht door V. omdat hij die avond geen zin had in een betaald avontuurtje met de dader. In en op het lichaam van de gigolo trof de recherche inderdaad DNA-sporen van de boer aan.

V. blijft echter ontkennen iets met de brute verkrachting van de man van begin twintig te maken te hebben. "Hij kwam zomaar langs en drong aan op seks", beweert de gepensioneerde boer. "Ik kon die avond niet betalen en dat kon hij niet verkroppen. Er is trouwens geen enkel bewijs van verkrachting. Geen blauwe plekken, geen andere verwondingen."

Het OM wijst de samenzwering echter van de hand en eiste dertig maanden cel voor de voormalig landbouwer. "Het is duidelijk dat hij liegt en blijft liegen. Er is voldoende bewijsmateriaal tegen de man. Uit het psychiatrisch verslag blijkt dat de beklaagde uitermate egocentrisch is en dat zijn empathische vermogen nihil is." Op 30 juni zal de rechter uitspraak doen in de zaak.

EU akkoord over heffing voor banken

De leiders van de 27 EU-lidstaten zijn het donderdag tijdens een top in Brussel eens geworden over een heffing voor banken. Die moeten daarmee opdraaien voor de kosten van de financiële crisis.

EU-president Herman Van Rompuy heeft dat na afloop van de top bekendgemaakt. Hij zei ook dat de EU zich volgende week tijdens een bijeenkomst van de G20, de toonaangevende economieën, zal opstellen achter een oproep van Duitsland en Frankrijk om tot een wereldwijde heffing op financiële transacties te komen.

Verder zal de EU binnenkort informatie openbaar maken over hoe de banken ervoor staan, zo liet Van Rompuy weten. Het publiceren van deze 'stresstests' moet aantonen dat de banken niet in problemen verkeren en het vertrouwen bij de investeerders terugbrengen. Enkele EU-landen kondigden eerder al aan op de gegevens over hun banken bekend te maken.

'Geen ivf na kindermishandeling'

Mensen die bijvoorbeeld zijn veroordeeld voor kindermishandeling of aan een ernstige erfelijke aandoening lijden, kan een ivf-behandeling worden ontzegd. Dat staat in een protocol van gynaecologenvereniging NVOG, waarin richtlijnen staan om een aanvraag voor reageerbuisbevruchting af te wijzen, meldt het televisieprogramma Netwerk donderdag.

Professor Jan Kremer van de ivf-kliniek van het Nijmeegse UMC St Radboud is een van de opstellers van het protocol. "Het belang van de ouders staat bovenaan, maar soms kan het nodig zijn dat je een noodrem hebt", zegt hij in Netwerk.

Niet alleen IVF-aanvragers die met justitie in aanraking zijn geweest kan een vruchtbaarheidsbehandeling worden geweigerd, ook mensen die een zeer korte levensverwachting hebben of met een ernstige erfelijke aandoening kampen, kunnen nul op het rekest krijgen. Een kind moet kans hebben op een leven onder normale omstandigheden, is de gedachte hierachter. Dat rechtvaardigt de aantasting van de privacy, stelt Kremer.

Ethicus Theo Boer van de Universiteit Utrecht is kritisch over het protocol. "Iedereen kan zich voorstellen dat ouders die hun kind mishandelen even niet meer worden geassisteerd bij een zwangerschap", zegt hij in het programma. "Waar ik moeite mee heb is dat, dat als mensen een ernstige aandoening in de familie hebben, dat de artsen dan niet helpen bij een zwangerschap.''

Een op de zes stellen in Nederland krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer zestienduizend vrouwen ondergaan jaarlijks een reageerbuisbevruchting.

Nelson Mandela bij uitvaart achterkleinkind

Nelson Mandela heeft donderdag de uitvaart bijgewoond van zijn achterkleindochter Zenani Mandela. Zij kwam vorige week na een concert aan de vooravond van de opening van het wereldkampioenschap voetbal om het leven bij een verkeersongeluk.

De 91-jarige ex-president, die zelden meer in het openbaar verschijnt, werd vergezeld door zijn vrouw Graca Machel. Ook zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela, de overgrootmoeder van Zenani, woonde de plechtigheid bij.

Nelson Mandela bij uitvaart achterkleinkind
Nelson Mandela woont uitvaart achterkleinkind bij (Foto: Novum)

Löw waakt voor euforie bij Duitsland

Duitsland neemt het morgen in zijn tweede groepswedstrijd op tegen Servië. Die Mannschaft won vier dagen geleden met ruime cijfers van Australië (4-0). Bondscoach Joachim Löw waakt echter voor een te grote euforie bij zijn manschappen.

"Servië is als een aangeslagen bokser," aldus Löw in een reactie. "Het wordt voor hun buigen of barsten." De bondscoach kon overigens nog niet zeggen met welke elf speler hij morgen zal starten.

[WBD] Krajicek mogelijk toch in hoofdtoernooi

Michaëlla Krajicek heeft toch nog kans om te spelen tijdens het enkeltoernooi op Wimbledon. De Nederlandse verloor vandaag welliswaar in de derde en laatste kwalificatieronde van het derde grandslamtoernooi van het jaar, maar heeft via een omweg alsnog kans om in actie te komen in het hoofdtoernooi.

Krajicek is namelijk één van de vier hoogst geplaatste speelsters uit de kwalificatie die het hoofdtoernooi niet haalden. Aangezien er al één afzegging is vanuit het hoofdtoernooi, zal er zeker een loting plaatsvinden tussen de vier speelsters om als Lucky-Loser alsnog mee te doen. Bij meer afzeggingen zullen de kansen van De Kleine Kraai om deel te nemen alsmaar stijgen.

Elia kijkt voetbal met Zidane

De spelers van het Nederlands elftal vermaken zich tijdens het WK met het kijken van voetbalwedstrijden. Dat doen de internationals met oud-wereldtoppers Zinedine Zidane en Luis Figo. "Die zitten ook bij ons in het hotel", meldt Eljero Elia. "De eerste dagen verveelden we ons een beetje, toen was er nog geen voetbal op tv. Nu kijken we veel wedstrijden met ze."

Voor Elia was het na de wedstrijd tegen Denemarken een bijzondere ervaring om door Zidane herkend te worden. "Eerst herkende hij me niet, maar na dat duel kwam hij ineens op me af lopen en zei: good game." De waardering van de met profvoetbal gestopte Zidane betekent veel voor de 23-jarige Elia. "Hij is de allerbeste."

Na de wedstrijd tegen Denemarken liet Elia zich ontvallen 'schijt te hebben' aan zijn tegenstanders. Die instelling neemt hij ook mee naar het duel met Japan. "Maar dat moet ook. Je moet schijt aan alles hebben, behalve aan je teamspelers. Als je tegenstander je tegenhoudt, dan probeer je het nog een keer, net zolang tot je er langs bent."

Ondanks zijn goede optreden denkt Elia niet meteen aan een basisplaats. "Ik zie mezelf niet als de ideale invaller", zegt de vleugelspits verwijzend naar omschrijvingen in de media. "Maar ook nog niet als basisspeler. Ik wil gewoon lekker groeien in het toernooi en als de bondscoach me nodig heeft, dan speel ik."

Branson wil tiende plaats in kampioenschap

Richard Branson leek het niet erg te vinden dat Virgin Racing de tiende plaats in het Formule 1-wereldkampioenschap niet zou pakken, maar nu de Brit weet dat die plek een bonus van twintig miljoen dollar oplevert wil hij dat zijn team er alsnog vol voor gaat.

Op dit moment bezet Lotus de tiende plaats dankzij de dertiende plaats van Heikki Kovalainen in Australië. HRT staat op dit moment elfde in de titelstrijd door twee veertiende plaatsen van Karun Chandhok. Virgin moet het stellen met één veertiende plaats, waardoor het team laatste staat in de titelstrijd. Branson wil nu hij weet dat er geld op het spel staat verandering in brengen. "Is er geld te verdienen? Dat is me nooit verteld. Dat maakt wel een verschil. Ik zei eerder dat de tiende plaats me niet echt interesseerde, maar opeens is dat een stuk aantrekkelijker," zei hij tegen de BBC.

Khune mist laatste groepswedstrijd

Itumeleng Khune moet het laatste groepsduel aan zich voorbij laten gaan. De keeper van Zuid-Afrika kreeg in de verloren wedstrijd tegen Uruguay (0-3) namelijk een rode kaart, nadat hij Luis Suárez in het strafschopgebied toucheerde.

Hierdoor zal Khune de laatste groepswedstrijd, die Zuid-Afrika tegen Frankrijk speelt, aan zich voorbij moeten laten gaan. Het Afrikaanse land zal overigens moeten winnen om uitzicht te houden op de achtste finales.

3DS heeft 3DAchievementS en meer

De Nintendo 3DS is afgelopen dinsdag aangekondigd op de E3. En elke dag wordt het E3 Network, te vinden op http://e3.nintendo.com/, geüpdatet. In een interview met Ryan Stradling is ook naar buiten gekomen dat de 3DS Achievements ondersteunt, genaamd 3DAchievementS. Ook zal je vrienden kunnen toevoegen. Natuurlijk hopen we dat hiermee de Friend Codes in de prullenbak worden gegooid.

De vraag is hoe dit zal uitpakken: krijgen we net als bij de Xbox een balkje met "You've unlocked an achievement", op dat kleine scherm? Hoe gaan ze de achievements leuk toevoegen bij bijvoorbeeld The Legend of Zelda: Ocarina of Time of Mario Kart? De tijd zal het leren.

Het volledige interview met Ryan Stradling is hier te vinden.

De 3DS

Oranje komt aan in Durban

Het Nederlands elftal is vanavond aangekomen in Durban. In deze stad speelt Oranje zaterdag a.s. zijn tweede groepswedstrijd op het WK voetbal tegen Japan. Ook Michel Vorm is weer terug bij de selectie. De keeper mocht van bondscoach Bert van Marwijk even naar huis, omdat zijn vrouw was bevallen.

Ook Arjen Robben is mee afgereisd naar Durban. De aanvaller van Bayern München is nog altijd herstellende van een blessure aan zijn hamstring. De kans is groot, dat hij tegen Japan nog niet in actie zal komen.

Het Nederlands elftal traint morgen in het stadion van Durban, waarna Van Marwijk aansluitend een persconferentie zal geven. De wedstrijd tegen Japan begint zaterdagmiddag om 13:30 uur.

Zeldzaam onagerveulen geboren in Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp is onlangs een onager geboren, een wilde ezelsoort. Het veulen heeft inmiddels zijn eerste schreden gezet op de Mongoolse steppe.

Onagers zijn zeer zeldzame dieren die van nature voorkomen in Iran, maar daar zijn ze alleen nog in twee reservaten te vinden. Groei van de onagerpopulatie in dierentuinen is van groot belang voor het voortbestaan van de diersoort, meldt Blijdorp. De dierentuin in Rotterdam heeft het nog naamloze veulen dan ook met veel enthousiasme ontvangen

De kleine kudde in Blijdorp is onlangs uitgebreid met twee nieuwe merries, om volgend jaar een bijdrage te leveren aan het Europese fokprogramma voor de onager.

Onager met veulen
Onager met veulen (Foto: Novum)

Pirelli wil met Toyota's testen

Pirelli zal hoogstwaarschijnlijk de nieuwe bandenfabrikant in de Formule 1 worden. Om goed beslagen ten ijs te komen wil de Italiaanse rubbermaker komende zomer testen. Hiervoor is het onder meer in gesprek met Toyota om de beschikking te krijgen over recente bolides zonder een team te benadelen.

Pirelli was twintig jaar geleden voor het laatst actief in de Formule 1 en daarom wil het merk testen om data te verzamelen. Door gebruik te maken van Toyota's kan dit gebeuren zonder met beperkende factoren rekening te moeten houden. Aan het eind van het seizoen zal er dan in Abu Dhabi nog een test voor alle teams volgen. Hiervoor blijven de renstallen nog enkele dagen langer in het Emiraat. Eén van de rijders die al aangegeven heeft wel te willen testen is Nick Heidfeld die dit seizoen noodgedwongen aan de zijlijn staat.

Komende woensdag zal de World Motor Sport Council van de FIA bijeen komen en wordt mogelijk de definitieve bandenleverancier voor 2011 bekendgemaakt.

Cocaïne in doosjes oogschaduw

Een 36-jarige Portugese vrouw is woensdagochtend op Schiphol aangehouden met honderd make-updoosjes waarin cocaïne zat. Haar koffer bleek een dubbele bodem te bevatten, waarin ook cocaïne zat verstopt. In totaal werd bijna tweeënhalve kilo cocaïne aangetroffen.

De vrouw kwam vanuit Brazilië. De marechaussee en de douane troffen in haar handbagage honderd doosjes met oogschaduw aan. Die voelden nogal zwaar aan, waarna rechercheurs de cosmetica aan een nader onderzoek onderwierpen.

Onder een laag oogschaduw bleek in elk doosje cocaïne in een kleine ruimte te zitten. De vrouw is in een cel gezet.

Van Houwelingen: "Test Gesink pakt goed uit"

Robert Gesink sloeg vandaag een prachtige dubbelslag tijdens de Tour de Suisse. De renner van Rabobank won hij de vijfde etappe en pakte en passant ook nog de leiderstrui. Uiteraard was ploegleider Adri van Houwelingen erg trots op Gesink.

"Ik hoorde hier aanwezige Nederlandse journalisten zeggen, dat dit de mooiste overwinning van een Nederlandse renner van de laatste jaren is," aldus de ploegleider van Rabobank. "Daar kan ik me helemaal in vinden. Zijn nummertje op de Albulapass was niets minder dan indrukwekkend. We hadden ons voorgenomen, dat Robert zich vandaag zou testen, maar deze test valt wel heel erg goed uit."

Niet alleen liet Gesink Andy Schleck achter op de Albulapass, maar in de achtervolging beet team RadioShack zijn tanden stuk op de Varssenvelder, die zelfs uitliep. "Het zegt wel iets over de overwinning van Robert als je ziet dat Radioshack zich in de achtervolging min of opblaast. Inclusief de volgens mij betere tijdrijders in die ploeg als Klöden en Leipheimer."

De Tourstart in Rotterdam komt natuurlijk dichterbij en deze zege zal ongetwijfeld verwachtingen scheppen bij het grote publiek. Toch denkt Van Houwelingen dat Gesink hier goed mee om kan gaan.

"Robert zelf is erg nuchter. Hoe de buitenwacht hier op gaat reageren, dat hebben we toch niet in de hand. Er zal wellicht wel wat euforie ontstaan, maar dat zal ons en Robert zeker niet beïnvloeden. Wij hebben een koers uitgestippeld en daar houden we ons aan vast. Maar dit is natuurlijk wel een prachtig ijkpunt en geweldig goed voor de moraal."

[Unicef Open] Henin naar halve finale

Justine Henin heeft vandaag de halve finale van het Unicef Open bereikt. Bij het grastoernooi in Rosmalen won de grote publiekstrekker met 7-5 en 6-3 van Kristina Barrois uit Duitsland. De Belgische neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Roemeense Alexandra Dulgheru. De andere halve finale gaat tussen Kirsten Flipkens en Andrea Petkovic.

Bij de mannen plaatste titelverdediger Benjamin Becker zich voor de laatste vier. De als achtste geplaatste Duitser rekende met 6-3 en 6-1 af van zijn landgenoot Simon Greul. Becker treft in zijn volgende partij Janko Tipsarevic (7). De Serviër klopte Peter Luczak uit Australië met 6-3 en 6-3. Xavier Malisse en Sergiy Stakhovsky spelen de andere halve finale.

'Spotje over dumpprijs kip is oké'

De Reclame Code Commissie heeft geen moeite met het spotje van Wakker Dier waarin de prijs van kip wordt vergeleken met die van kattenvoer. Dat een kilo kattenvoer duurder is dan een kilo kip is volgens de commissie simpelweg een feit. Tegen het spotje was geklaagd, maar de commissie heeft die klacht afgewezen.

In de reclame, die op Radio 1 werd uitgezonden, wordt gezegd: "Nu bij u in de supermarkt: kipfilet, nog goedkoper dan kattenvoer. We hebben het zover laten komen dat kip vaker goedkoper is dan kattenvoer. Wat voor een leven denk jij dat zo'n kip heeft gehad?"

Volgens de klager, die anoniem blijft, gaat de vergelijking mank omdat het om zeer verschillende producten gaat. Kattenvoer zou een zeer complex product zijn, 'getest in laboratoria en voorzien van vele noodzakelijke toevoegingen'.

Aangezien de klagers niet betwisten dat kip inderdaad goedkoper is dan kattenvoer, is de klacht volgens de Reclame Code Commissie onterecht. De spotjes zijn volgens de commissie niet misleidend.

Deus Ex doet niets extra

David Anfossi, een producer van Deus Ex: Human Revolution heeft aangegeven dat het telaat is om enige functionaliteit voor Kinect of Move toe te voegen aan Deus Ex. Hij geeft wel aan dat het misschien iets is voor een volgende game.

Voor 3D functionaliteit gaan ze misschien nog wel kijken voor op de PC versie, maar voor de consoles zal het zeker niet meer gebeuren, misschien dat Eidos later een patch zal uitbrengen geeft de producer aan.

Deus Ex: Human Revolution is de derde game uit de serie en zal een prequel zijn voor het eerste deel, de game staat gepland voor een 2011 release en komt op de PS3, PC en Xbox 360

Deus Ex

 

 

Laatste wedstrijd Ten Napel zit erop

Evert ten Napel heeft vandaag zijn allerlaatste wedstrijd verslagen. Het betrof het duel tussen Griekenland en Nigeria (2-1) op het WK voetbal. Op het FOK!forum neemt men inmiddels afscheid van deze commentator.

Toch wilden wij jullie enkele citaten van Evert niet onthouden. Hieronder volgt een selectie van de uitspraken van de commentator, die hij op het WK voetbal van 2010 heeft gedaan.

Citaten uit de wedstrijd tussen Zuid-Korea en Griekenland:
"Let niet op de namen die achterop de shirts van de Koreanen staan, ik spreek ze misschien anders uit. Hou het maar bij de korte namen."
"Is het hands? Nee het is geen hands, het is zelfs buitenspel."


Citaten uit de wedstrijd tussen Ghana en Servië:
"Tjonge wat een herrie, de vuvuzela's. De leeuwen in Pilanusbergen, op twee uur rijden hier vandaan, moeten het wel horen!"
"Miljas en Stankovic bedenken weer wat, maar dit hadden wij ook wel kunnen bedenken."


Citaten uit de wedstrijd tussen Ivoorkust en Portugal:

"Ronaldo. Een geweldige voetballer, maar af en toe een deksels vervelend menneke."
"Kolo Touré, alle wonderdokters en medicijnmannen komen er aan te pas om hem weer op te lappen."
"Over de scheidsrechter: Hij trekt sneller een kaart dan Lucky Luke zijn pistool."


Citaten uit de wedstrijd tussen Griekenland en Nigeria:
"De verdediger met die heel moeilijke naam, Sokratis noemen we hem maar, da's makkelijker."
"De Grieken, die met pek en veren zijn besmeurd na de eerste wedstrijd."

In het verleden publiceerde FOK!sport een special over Evert ten Napel. Deze kan je hier nog eens nalezen.

[Le Mans] Audi overweegt dichte auto voor 2011

Audi zal haar nieuwe Le Mans-bolide mogelijk in Coupé-vorm uit gaan voeren. Het Duitse merk racete de afgelopen jaren met een open auto, maar Motorsport directeur Wolfgang Ullrich onthulde dat de R18 hiervan waarschijnlijk af gaat wijken.

Hij onthulde dat Audi racete met open auto's omdat deze bij pitstops voordeel opleverden. Vorig jaar verdween dit voordeel omdat de bandenstops langzamer werden. "Als je naar pure prestaties krijgt, dan is de efficiency van een gesloten auto veel beter. Eén van de voordelen van een open auto is nu verdwenen, dus we moeten naar beide concepten kijken. We hebben bij de ACO er op aangedrongen om beide concepten dezelfde kansen te geven, maar dat lijkt niet het geval te zijn."

'Reünie Spice Girls niet reëel'

De Spice Girls komen niet samen voor een reünie. "Er is geen kans dat dat gebeurt", vertelt Melanie 'Mel C' Chisholm aan het Britse tabloid Daily Star. Volgens de 36-jarige zangeres zijn er geen plannen voor een tour. "We zijn allemaal met onze eigen projecten bezig en hebben onze families. We hebben er geen tijd voor, zelfs niet als we dat zouden willen."

Er gingen geruchten dat de meidengroep weer bij elkaar zou komen. Volgens een ingewijde zag alleen Victoria 'Posh' Beckham een hereniging niet zitten. De comeback van de Spice Girls zou gepland staan na de musical over de vijf zangeressen, waar momenteel aan wordt gewerkt. Vanaf wanneer de show, die 'Viva Forever' gaat heten, op de planken staat is nog onbekend.

De Spice Girls waren in de jaren negentig mateloos populair. Hun cd's gingen wereldwijd ruim 55 miljoen keer over de toonbank. De dames kwamen in 2007 bij elkaar voor een reünie. Het eerste optreden was binnen 38 seconden uitverkocht.

Spice Girls
Spice Girls (Foto: Novum)

Agent "slaat" door...

South Seattle is niet een standaard Vinex-wijkje, gok ik. Deze agent heeft het knap lastig om een paar dames in bedwang te houden. De reden dat de agent ze aansprak was de straat oversteken op een plek waar het niet mocht. De dames vonden het maar onzin. Ik kan mij voorstellen dat je als agent zijnde niet echt op je gemak voelt, maar een 17-jarig meisje slaan is niet handig. Zeker niet met tig cameraatjes om hem heen. 

VN: vierhonderdduizend vluchtelingen Kirgizië

Ongeveer vierhonderdduizend mensen zijn door het etnische geweld in het zuiden van Kirgizië op de vlucht geslagen. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gezegd. Het officiële aantal vluchtelingen is daarmee enorm gestegen. In het gebied is sprake van een humanitaire crisis. Doodsbange mensen zonder voedsel en water zitten in kampen langs de Oezbeekse grens.

Elisabeth Byrs, een woordvoerder van de VN, zei dat ongeveer driehonderdduizend mensen uit hun huizen verdreven zijn, maar wel in Kirgizië zijn gebleven. Rond de honderdduizend mensen hebben hun heil gezocht over de grens met Oezbekistan.

Etnische Oezbeken die in kampen in Oezbekistan zitten zeiden bang te zijn om terug te keren naar Osj. Velen zeiden bovendien geen huis meer te hebben. Vluchtelingen die in Kirgizië zijn gebleven zeiden dat de autoriteiten hen verhinderd heeft naar huis terug te keren.

Vorige week sloeg de vlam in de pan in het zuidelijke deel van Kirgizië. Kirgiziërs namen de wapens op tegen de Oezbeekse minderheid. Het aantal doden als gevolg van het geweld is officieel 223, maar vermoedelijk ligt dit veel hoger. De regering van Kirgizië heeft de afgezette president van het land, Koermanbek Bakijev ervan beschuldigd de twee etnische groepen in het zuiden tegen elkaar te hebben opgezet. Bovendien beschuldigde ze Bakijev van verregaande corruptie en pogingen de drugshandel in het zuiden, een belangrijk doorvoerpunt voor Afghaanse heroïne, in zijn macht te krijgen.

De vice-premier van de interim-regering, Azimbek Beknazarov, zei donderdag dat de autoriteiten op alle toegangswegen in de hoofdstad Bisjkek blokkades hebben opgeworpen. Bovendien is de beveiliging in gevangenissen opgevoerd om te voorkomen dat de clan van Bakijev ook in het noorden oproer kan veroorzaken.

Beatrix bij herdenking vliegramp Tripoli

De regering heeft de nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Tripoli uitgenodigd voor een herdenkingsbijeenkomst in Den Haag. Naast koningin Beatrix zijn diverse kabinetsleden aanwezig.

De herdenking wordt op 30 juni gehouden in de Anton Philipszaal in Den Haag en is alleen bedoeld voor genodigden. De bijeenkomst heeft als doel nabestaanden de gelegenheid te geven om samen met lotgenoten hun dierbaren te herdenken, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag.

Premier Jan Peter Balkenende houdt een toespraak, en ook de ministers van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin en Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zijn aanwezig.

Bij de vliegtuigcrash kwamen op 12 mei 103 inzittenden om, onder wie zeventig Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende. De lichamen van de laatste drie Nederlandse slachtoffers kwamen dinsdagochtend aan in Nederland.

Celstraffen voor handel in rot varkensvlees

Een 43-jarige directeur van een slachterij moet honderd dagen de cel in vanwege het in de handel brengen van afgekeurd varkensvlees. De rechtbank in Middelburg legde hem donderdag ook een werkstraf van 210 uur op. Het OM had drie jaar cel geëeist.

Een medeplichtige bedrijfsleider kreeg ook honderd dagen gevangenisstraf en een werkstraf van negentig uur. De slachterij kreeg een boete van vijftienduizend euro. Onbekend is of mensen ziek zijn geworden van het vlees.

Het bedrijf genaamd Porkland slachtte en verwerkte op grote schaal varkensvlees dat door de Voedsel- en Warenautoriteit was afgekeurd en moest worden vernietigd. De directeur gaf uit puur winstoogmerk meerdere keren opdracht om het afgekeurde vlees te verwerken en verkopen. Dit gebeurde tussen april 2006 en juni 2007 in Melderslo en Sint Philipsland.

Maradona: "Wij domineerden de wedstrijd"

Diego Armando Maradona was na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Zuid-Korea uitzinnig van vreugde. De bondscoach van Argentinië zag zijn ploeg met 4-1 van het Aziatische land winnen. Gonzalo Higuaín maakte drie goals en stond logischerwijs in het middelpunt van de belangstelling.

Maradona was echter van mening dat alle lof niet alleen Higuaín toekwam. "Ik heb 23 topspelers tot mijn beschikking", aldus de bondscoach in een reactie. "Iedereen wil het Argentijnse shirt aantrekken en keihard werken op het veld. Dat maakt me gelukkig, want zo creëer je een teamgevoel."

Om de tegentreffer maakte Maradona zich geen zorgen. "Oké, ze maakten één doelpunt. Maar ze hebben nooit de wedstrijd kunnen domineren, want dat deden wij."

[Unicef Open] De Bakker/Haase uitgeschakeld in dubbeltoernooi

Thiemo de Bakker en Robin Haase kunnen zich klaar gaan maken voor hun vertrek naar Wimbledon. Het duo werd vandaag uitgeschakeld in het dubbeltoernooi van de Unicef Open.

De Bakker en Haase verloren in twee sets van het Tsjechisch/Indiase koppel Lukas Dlouhy en Leander Paes. De standen in deze partij waren 7-5 en 6-3. In het enkelspel verloren beide Nederlandse heren al in de eerste ronde, waardoor hun avontuur in Rosmalen er nu op zit.

Senderos mist overige groepswedstrijden

Zwitserland zal het in de resterende twee groepswedstrijden op het WK voetbal zonder Philippe Senderos moeten stellen. De speler liep in de gewonnen wedstrijd tegen Spanje (1-0) namelijk een gekwetste enkel op.

Eén dag na de overwinning op Spanje werd de schade geïnventariseerd; een zwaar verstuikte rechterenkel. "Hij kan de komende wedstrijden tegen Chili en Honduras met zekerheid niet spelen", liet de teamarts van de Zwitsers, Cuno Wetzel, weten.

Lagerbäck baalt van arbitrage

Nigeria begon goed aan het duel met Griekenland. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck controleerde de wedstrijd en kwam op 1-0. Na de rode kaart van Sani Kaita kantelde de wedstrijd.

Lagerbäck baalt als een stekker van de rode kaart en vooral de manier waarop de arbitrage met de situatie omging. "Het is moeilijk. Ik ben enorm enorm teleurgesteld in de slechte communicatie tussen ons en het arbitrale kwartet. We mochten niet met ze praten toen Kaita uit het veld werd gestuurd."

"Het enige wat ik kan doen is Griekenland feliciteren", vervolgt Lagerbäck op de persconferentie. "Zij scoorden er twee en wij maar één. We moeten dit afsluiten en morgen opnieuw beginnen. De rode kaart was het kantelpunt in de wedstrijd. Ik ben trots op de manier waarop wij gespeeld hebben met tien man."

Doelman Vincent Enyeama hield Nigeria lang op de been, maar zag er bij de 2-1 niet goed uit. "De bal leek een beetje te zwabberen. Maar uiteindelijk hebben beide teams daarmee te maken dus het maakt niet uit."

Ook aanvoerder Joseph Yobo had graag een andere uitslag op het scorebord gezien. "We zijn enorm teleurgesteld met het resultaat. We begonnen goed en wilden niet overhaasten. De rode kaart was cruciaal. Ik had met tien man nog steeds het idee dat we hadden kunnen winnen."

Suïcidale man wil maar niet dood

Het leven van een suïcidale Zuid-Afrikaan is nu pas echt mislukt. Zelfs in iets simpels als zelfmoord plegen weet de man maar niet te slagen. Na zelfmoordpogingen met een pistool en een vrachtwagen is de beste man echter nog steeds in leven.

De man uit de Zuid-Afrikaanse stad Newcastle stopte gisteravond tijdens een zelfmoordpoging een pistool in zijn mond en haalde de trekker over. "De kogel schoot door zijn mond en bleef in zijn schedel steken", laat een woordvoerder van de ambulancedienst weten. Vervolgens stapte de onsuccesvolle zelfmoordenaar uit zijn auto en rende de weg op, waarna hij werd overreden door een vrachtwagen.

Ook deze tweede kamikaze-actie heeft de Zuid-Afrikaan overleefd. De ambulance was namelijk snel ter plaatse om de beste man te behandelen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar hij in kritieke toestand is opgenomen.

Onderhandelingen over EU-lidmaatschap IJsland

Europese regeringsleiders hebben donderdag ingestemd met onderhandelingen over het toetreden van IJsland tot de Europese Unie. Voorwaarde is wel dat het land 'actief pogingen doet om alle openstaande kwesties op te lossen'. Hiermee werd verwezen naar het conflict dat het land met Groot-Brittannië en Nederland heeft over het omvallen van de IJslandse bank Icesave.

"We gaan de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap niet blokkeren", zei demissionair minister-president Jan Peter Balkenende. Hij zei wel dat 'als het aankomt op toetreding, IJsland aan zijn verplichtingen moet voldoen' en de Nederlandse spaarders moet compenseren. "IJsland moet zijn verantwoordelijkheid nemen en wij zullen daarop toezien", aldus Balkenende.

IJsland heeft gemengde gevoelens over het afstand doen van zijn onafhankelijkheid. Tientallen jaren wilde IJsland geen land worden van de EU uit vrees dat het de rijke Noord-Atlantische visgronden moest delen met andere landen. Het land besloot pas een poging te doen lid van de EU te worden, nadat de financiële crisis de bankensector in het land had gemarginaliseerd, de koers van de IJslandse kroon was gekelderd en een bankroet moest worden voorkomen met een lening van het Internationaal Monetair Fonds en Scandinavische landen. Vier van de vijf politieke partijen in het land hebben het parlement echter opgeroepen van het EU-lidmaatschap af te zien.

Explosie Dordrecht was mogelijk zelfmoordactie

De dode man die woensdagavond werd gevonden in een flat in Dordrecht was de 60-jarige bewoner van het pand waarin een explosie plaatsvond. De politie houdt er rekening mee dat de man de ontploffing heeft veroorzaakt en zelfmoord wilde plegen. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk, meldt een politiewoordvoerder donderdagavond.

Het lichaam van de man werd rond 19.00 uur aangetroffen, nadat in het pand brand had gewoed. Door de ontploffing en brand vielen achttien gewonden, van wie er acht naar een ziekenhuis zijn gebracht. Donderdag lagen er nog drie in een ziekenhuis met brandwonden en gezichtsletsel. Veertien woningen zijn onbewoonbaar verklaard.

De 38-jarige zoon van het slachtoffer is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie en zit nog vast. De ontploffing vond rond 12.15 uur plaats tijdens een ontruiming van het pand aan de Prinses Julianaweg in de wijk Krispijn. Onder de gewonden waren een agent, een deurwaarder, een medewerker van de corporatie en van een verhuisbedrijf, die bij de uitzetting waren betrokken.

Het onderzoek loopt nog. De politie heeft 35 man op de zaak gezet.

Dubbelslag Gesink in Zwitserland

Robert Gesink is er in geslaagd om vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland, die ook de Koninginnenrit werd genoemd, te winnen. De renner van Rabobank reed solo over de finish en pakte promt de leiderstrui, omdat voormalig leider Tony Martin drie minuten aan zijn broek kreeg.

De kopgroep van de dag bestond uit twaalf renners, namelijk Francesco Gavazzi, Pablo Lastras Garcia, Marco Marcato, Edouard Vorganov, Wouter Poels, Juan Manuel Gárate, Alessandro Vanotti, Jérémy Roy, Amets Txurruka, Mathias Frank, Brice Feillu en Philip Deignan.

Nadat de voorsprong op de meute tot een aantal minuten was opgelopen, gingen twee Italianen, twee Spanjaarden en een Fransman er vandoor. Daarna onstonden telkens een aantal kleine groepjes, die uiteindelijk weer tot één grote kopgroep samen smolt.

Op 90 kilometer van de finish was de voorsprong van de leiders opgelopen tot zeven minuten. In het peloton werd hard gewerkt, waardoor de achterstand snel kleiner werd. Toch liepen zij uiteindelijk een minuut vertraging op. De oorzaak was een passerende trein.

Op de laatste klim van de dag verrichtten de gebroeders Schleck veel werk, waardoor de groep met favorieten al snel in stukken brak. Daarnaast werden ook de koplopers ingelopen en was het wachten op een demarrage. Die kwam er uiteindelijk van Gesink. Niemand kon de versnelling van Gesink beantwoorden, die vervolgens solo over de finish reed.Uitslag vijfde etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Rabobank 06:20,53
2 Rigoberto Urán Caisse d'Erpagne + 0,42
3 Joaquim Rodríguez Team Katyusha z.t
4 Oliver Zaugg Liquigas z.t
5 Lance Armstrong Team RadioShack z.t


Algemeen klassement:

# Renner Ploeg Tijd
1 Robert Gesink Rabobank 25:18,57
2 Rigoberto Urán Caisse d'Erpagne + 0,29
3 Steve Morabito Team BMC + 0,36
4 Fränk Schleck Team Saxo + 0,38
5 Joaquim Rodríguez Team Katyusha + 0,42

BNN zoekt partner voor Mark Rutte

BNN zendt in augustus een programma uit waarin de jongerenomroep op zoek gaat naar een partner voor VVD-leider Mark Rutte. Dat heeft een woordvoerster van de zendgemachtigde donderdag laten weten. Het programma, dat door BNN en Endemol wordt geproduceerd, is volgens haar een serieus initiatief.

De omroep vindt het belangrijk dat de beoogd minister-president niet lang meer vrijgezel is. Aangezien Rutte, wegens de formatie, geen tijd heeft om te daten, schiet BNN hem graag te hulp, vertelt de zegsvrouw. Op een speciaal aangemaakte Facebookpagina kunnen potentiële partners zich aanmelden. Voorafgaand is niet met Rutte overlegd over het tv-project.

BNN wil het programma in de week van het TV Lab op de buis brengen. Dat is een themaweek op Nederland 3 waarin de publieke omroepen de kans krijgen om nieuwe televisieprogramma's te testen. Een precies uitzendmoment en presentator zijn nog niet bekend.

Als het programma aanslaat overweegt BNN met meer van dergelijke programma's te komen waarin wordt gezocht naar een partner voor bekende vrijgezellen. In het Rutteprogramma strijden potentiële kandidaten in een eenmalige liveshow om de titel 'beste kandidaat'. De kanshebbers moeten in de studio opdrachten uitvoeren om zich van hun goede kant te laten zien. "Kunnen ze speechen, hebben ze de juiste manieren en kunnen ze aan een staatsbanket meepraten over de wereldpolitiek"?, werpt de woordvoerster als vragen op. "En hoe zit het met de romantiek en hun kinderwens?

Uiteindelijk beslist de kijker wie het wordt, want de first lady/man is uiteraard een zaak van nationaal belang." De tv-makers beloven hun 'baanbrekende werk' uiteindelijk voor te leggen aan 'de nieuwe premier in wording'.

Leden CDA en VVD willen nu met PvdA

Nu VVD, PVV en CDA er niet uitkomen, kan er volgens leden van VVD en CDA het best een kabinet komen van VVD, CDA en PvdA. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag onder 350 VVD-leden en 500 CDA-leden in het EenVandaag Opiniepanel. Dat panel bestaat uit ruim 40.000 mensen die bijna wekelijks vragenlijsten beantwoorden.

Samenwerking met de PVV van Geert Wilders blijkt volgens het onderzoek vooral gevoelig te liggen bij de CDA-achterban. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan onder geen voorwaarde te willen samenwerken met Wilders. Als het toch tot samenwerking met de PVV zou komen, overweegt een kwart het CDA-lidmaatschap op te zeggen, terwijl een op de tien ondervraagde CDA-leden zegt dat daadwerkelijk te zullen doen.

Ruim driekwart van de benaderde VVD-leden vindt dat hun partij wel met de PVV kan regeren. Nu dat donderdag geen optie bleek, geeft bijna 60 procent de voorkeur aan een 'nationaal kabinet' met CDA en PvdA. 28 procent wil liever een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel bekend als Paars-plus. Ook uit de politieke barometer van Synovate blijkt onder CDA'ers een voorkeur voor een kabinet met VVD, CDA, en PvdA. Bijna de helft van de VVD'ers was voor een kabinet waarin naast hun eigen partij CDA en PVV zitten. Nu dit er niet in zit, blijkt Paars-plus met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de tweede keus.

Van alle kiezers was bijna een kwart voor VVD, PVV en CDA, maar Paars-plus zit daar met 20 procent vlak achter. Op de derde plek komt dan een regering met VVD, PvdA en CDA.

Microsoft vindt 3D te duur voor consumenten

Microsoft denkt niet dat 3D een technologie is van nu. Volgens een woordvoerder van Microsoft is 3D een technologie van de toekomst en op dit moment te duur voor de consument. Dit schrijft de Britse website Eurogamer.

Desondanks de aankondiging van Nintendo's draagbare 3D-spelcomputer, en de nieuw geïntroduceerde mogelijkheid om in 3D te gamen op de Playstation 3, is Microsoft van mening dat 3D te duur is. Volgens Microsoft is de bewegingscontroller Kinect een stuk belangrijker.

"Wij denken dat het aanbieden van Kinect met een natuurlijke gebruikersinterface een stuk interessanter is voor consumenten. Het is financieel gezien een goede deal voor de klant in plaats van dat men nu al kijkt naar 3D", zegt de woordvoerder van Microsoft.

Microsoft wil in november Kinect lanceren. Kinect is een speciale camera voor de Xbox 360 die bewegingen van mensen en diepte kan herkennen. Hierdoor kunnen menselijke bewegingen worden overgenomen door de personage in een game. Microsoft heeft nog geen prijs genoemd voor de nieuwe Kinect-camera.

Microsoft vindt 3D te duur voor consumenten
Microsoft vindt de 3DS te duur voor consumenten. Iwata heeft er echter de grootste lol in.

Ultraorthodoxe joden boos om uitspraak rechter

Tienduizenden in het zwart geklede ultraorthodoxe joden zijn donderdag in Jeruzalem en Bnei Brak de straat opgegaan om te protesteren tegen een beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof, dat heeft bepaald dat een meisjesschool met een andere school moet samengaan.

De demonstranten veroorzaakten verkeersopstoppingen en zwaaiden met spandoeken waarop ze de beslissing van het hof afkeurden en de suprematie van de religieuze wet uitriepen. De demonstratie verliep zonder incidenten.

Volgens een woordvoerder van de politie waren er in het centrum van Jeruzalem ongeveer honderdduizend betogers op de been. Nog eens twintigduizend personen demonstreerden in Bnei Brak. Er werden tienduizend agenten ingezet.

Europese joden, ook wel Asjkenazische joden genoemd, willen niet dat hun dochters naar school gaan met joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, ofwel Sefardische joden. De Ajskenazische ouders zeggen niet racistisch te zijn, maar voeren aan dat de Sefardische joden niet religieus genoeg zijn.

Het Hooggerechtshof verwierp dat argument en bepaalde dat de 43 ouderparen die de pogingen de scholen te integreren hebben tegengewerkt, twee weken de cel in moeten.

Leidenaar opgepakt voor fraude met OV-chipkaart

Een 30-jarige man uit Leiden is dinsdag aangehouden op verdenking van fraude met de OV-chipkaart. Hij kopieerde met speciale apparatuur anonieme OV-chipkaarten, waardoor hij meerdere keren kon reizen op het saldo van de oorspronkelijke kaart, meldt het OM in Utrecht donderdag.

De fraude werd ontdekt door het detectiesysteem van Trans Link Systems, het bedrijf dat het OV-chipkaartsysteem beheert. Het Amersfoortse bedrijf deed in maart aangifte. Er was nog niet eerder aangifte gedaan van fraude met een OV-chipkaart.

Het strafrechtelijk onderzoek leidde naar de Leidenaar, die onder meer van vervalsing wordt verdacht. Hij is donderdag weer naar huis gestuurd en moet zich later voor de rechter verantwoorden. De maximale straf is zes jaar cel of een boete van 76.000 euro.

Meer informatie over Gran Turismo 5

Het heeft even geduurd, nou ja, even, maar tijdens de E3 beurs zijn er veel meer feiten van Gran Turismo 5 bekend geraakt. Gran Turismo 5 zal meer dan duizend auto's van wereldbekende merken hebben en meer dan twintig tracks met meer dan zeventig variaties bevatten. Deze tracks wisselen van de bekende racecircuits, stadsraces, naar ook andere omgevingen, zoals de woestijn.

Het spel zal ook tijdens botsingen schade oplopen, en deze zal realistisch berekend worden, door middel van de snelheid en plek waar de auto geraakt is. Spelers kunnen met zestien spelers online racen, al zijn er ook speciale online multiplayermodus die 32 spelers ondersteunen. Communicatie kan door middel van tekst invoeren, maar natuurlijk ook door gebruik van je headset, wat ons wat makkelijker lijkt rijden.

Wat meer informatie over Gran Turismo 5:

  • Verschillende racetypes, zoals NASCAR, rally en Super GT.
  • Two-player splitscreen
  • Carriere modus is terug met een volledige kaart van de wereld, licenties met dealers, tuning van je auto's en meer.
  • Laat je rijkunsten zien in License Test of race voor punten in Championship modus.
  • Gran Turismo TV Video geeft spelers toegang tot een online museum vol grote historische motorsportevenementen (zowel HD en SD kwaliteit) via PSN. Deze zijn dan te delen met Gran Turismo op de PSP.
  • De fotomodus en het fotoalbum stellen spelers in staat hun favoriete momenten vast te leggen in allerlei cameraposities en te delen. Het online fotoalbum kan ook gedeeld worden en spelers kunnen hun favoriete replays uploaden naar Youtube.
  • Muziek, die opgeslagen is op de PS3 kan de speler gebruiken tijdens de races.
  • Spelers die een Gran Turismo PSP en Gran Turismo 5 Prologue hebben, kunnen hun vrijgespeelde auto's overzetten naar de garage van Gran Turismo 5 om in arcademodus te kunnen racen.

 

Gran Turismo 5 zal vijf november in Amerika uitgebracht worden Een Europese datum is helaas nog niet bekend. Hier beneden nog wat nieuwe screenshots om het wachten maar weer wat dragelijker te maken.

GT 5GT 5

Liefde, humor, list, flair & wanorde

Geraakt. Gekrenkt. Tot in het diepst van de ziel. In een troosteloos bestaan mijn grote Liefde beschadigd voor het leven. Verkregen door roekeloos ingrijpen. Het kostte een middag onderhandelen. Verkoper Aalglad kwam op mij af toen hij me verliefd zag worden. Tot over de oren. Zo aantoonbaar zichtbaar, zo schaamteloos merkbaar. Emoties werden beroerd, zintuigen gestreeld. Geluk lag voor het grijpen. Ik viel als een blok...

[Groep B] Uitslag Griekenland - Nigeria

Griekenland heeft haar eerste wedstrijd op een WK ooit gewonnen. In Groep B was de ploeg van bondscoach Otto Rehhagel met 2-1 te sterk voor Nigeria. Hierdoor behouden de Grieken na het eerdere verlies tegen Zuid-Korea de kans om de tweede ronde te halen.

Voor het tweede duel op het WK had de Nigeriaanse coach Lars Lagerbäck een plaats in de basiself ingeruimd voor Kalu Uche en Peter Odemwingie, waardoor Victor Obinna en Chinede Obasi op de bank plaats moesten nemen. Aan de andere zijde had de Griekse coach Rehhagel Sotirios Kyrgiakos, Dimitrios Salpigidis en Sokratis Papastathopoulos ten koste van Georgios Seitaridis, Angelos Charisteas en Georgios Samaras opgesteld.

Het duel was het eerste kwartier slecht, maar won daarna aan aantrekkingskracht. Uche nam van 35 meter afstand een vrije trap die door doelman Alexandros Tzorvas niet goed beoordeeld werd. Hij ging uit van een kopbal van Odemwingie, maar hij miste de bal, waarna de bal in de goal verdween. Hierna domineerde Nigeria de wedstrijd zonder echt grote kansen te krijgen.

Griekenland werd geholpen door een domme overtreding van de Nigeriaan Kaita. De Oud-Spartaan trapte licht na bij een uitlokking door Vassilios Torosidis. Hij kreeg de rode kaart, waarna het spelbeeld van de wedstrijd kantelde. Rehhagel bracht meteen Samaras in het veld om meer aanvallende impulsen te krijgen. De Grieken waren plotseling volop in het offensief en kregen enkele goede kansen. Vlak voor rust loste Salpingidis een schot dat van richting werd veranderd en daardoor door keeper Enyeama niet meer tegen te houden was.

Na rust keken beide ploegen de kat uit de boom, maar daarna brandde de strijd wederom los. Gekas had een goede mogelijkheid waarbij Enyeama redding bracht. In de tegenstoot hadden zowel Odemwingie als Obasi moeten scoren, maar zij verzuimden dit te doen.

De Grieken werden hierdoor wakker en begonnen te drukken met als doel de 2-1 op het bord te zetten. Samaras zag zijn kopbal knap door Enyeama gepareerd worden en ook enkele van zijn teamgenoten hadden geen succes. Twintig minuten voor tijd had de Nigeriaanse doelman geen afdoende antwoord op het schot Tziolis, waarna Torosidis kon scoren. Daarna was Nigeria niet meer in staat om nog iets aan de stand te veranderen.

Griekenland

2 - 1

Nigeria

 44' Salpingidis
 71' Torosidis
   16' Uche
 
 Gele kaart: Papastathopoulos, Tziolis, Samaras (Griekenland), Obasi (Nigeria)
 Rode kaart: Kaita (33) (Nigeria)
 
Stadion: Vrystaat Stadion, Bloemfontein
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Ruiz (Col)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tzorvas
Vyntra
Papastathopoulos (Samaras/37)
Papadopoulos
Kyrgiakos
Tziolis
Katsouranis
Karagounis
Torosidis
Salpingidis
Gekas (Ninis/79)
  Enyeama
Odiah
Yobo
Shittu
Taiwo (Echiejile/55, Afolabi/79)
Kaita
Etuhu
Haruna
Uche
Odemwingie (Obasi/46)
Yakubu

Sony is blij met de 3DS van Nintendo

Tijdens een recente presentatie over 3D-technologie heeft Sony's Mick Hocking aangegeven dat het bedrijf erg blij is dat Nintendo de 3DS uit gaat brengen. Sony zelf is natuurlijk een erg voorstander van 3D technologie en hoopt zo dat het meer gemeengoed gaat worden.

"We zijn erg blij dat Nintendo de 3DS lanceert, op het gebied van 3D, want dit zal het grote publiek een beter inzicht in 3D bieden en dus
zorgen voor een snellere acceptatie van de technologie
", zei Hocking.

En dat is weer goed voor de 3D schermen en PlayStation 3. Want Sony heeft tijdens de E3-conferentie zijn duidelijk gemaakt dat het hoog in gaat zetten op 3D en dus deze technologie veel gaat promoten door onder andere grote titels deze optie mee te geven. Killzone 3 en Gran Turismo 5 zullen bijvoorbeeld al meteen ondersteuning krijgen, en er zullen vast en zeker meer bekende titels dezelfde aanpak krijgen.

GT 5

Gran Turismo zal een van de eerste zijn

 

Bridgestone wil agressievere bandenstrategie

Bandenfabrikant Bridgestone wil waar het kan een agressievere bandenstrategie gaan hanteren in de Formule 1. De Japanse leverancier van het rubber doet dit naar aanleiding van de Grand Prix van Canada waar de banden in de race beslissend bleken te zijn.

In Montreal bleek de slijtage van het rubber hoger dan verwacht waardoor de rijders minimaal twee keer naar binnen moesten om nieuwe banden te halen. Hoofd bandenontwikkeling Hirohide Hamashima wil deze situatie vaker zien op de circuits en wil daarom vaker het superzachte rubber meenemen. Wel moet het voor iedereen veilig blijven.

"Onze eerste prioriteit is veilige banden leveren die gelijk voor iedereen zijn. Ik wil geen banden leveren waar blaren op komen, want dat is een risico," zei Hamashima. "Als we met zekerheid kunnen voorspelen dat de superzachte band geen blaren zal krijgen, dan zullen we deze banden in de resterende races zo veel mogelijk inzetten."

De komende race in Valencia maken de coureurs gebruik van de superzachte en de mediumband. De zachte en de harde band zullen op Silverstone worden gebruikt. Voor de race in Duitsland is nog geen keuze gemaakt, evenals de andere Grand Prix die dit seizoen nog zullen volgen.

Doden na explosie in Colombiaanse kolenmijn

Na een explosie in een kolenmijn in Colombia zijn minstens acht mijnwerkers om het leven gekomen. Tweeënzeventig worden vermist, heeft president Alvaro Uribe bekendgemaakt.

De explosie deed zich woensdagavond voor in de San Fernando-mijn in de provincie Antioquia.

Door de explosie is een deel van een tweeduizend meter lange toegangstunnel, die naar een diepte van 150 meter voert, ingestort. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door een grote concentratie methaangas in de mijn.

[Upd] Grachtduwmarokkaan opgepakt

De Marokkaan die twee jaar geleden een zwerver in de gracht duwde en daar een filmpje van maakte, eist dat het filmpje per direct wordt verwijderd van het internet. Dat heeft zijn advocaat Michiel Ellens laten weten.

In het filmpje, dat pas vorige week online kwam, is te zien hoe R. el Mahdioui een zwerver omhelst en daarna in de gracht duwt. In een e-mail aan AT5 zegt Ellens dat de privacy van zijn cliënt wordt geschonden alsmede het portretrecht. De film moet dan ook per omgaande worden verwijderd. 

De Amsterdamse politie kan overigens de jongen niet arresteren aangezien er geen aangifte is. De zwerver werd twee jaar geleden door voorbijgangers uit het water gevist. Men dacht toen dat hij er zelf in was gevallen. Het filmpje staat nog steeds op AT5.

Update 17:09
De Marokkaan die twee jaar geleden een zwerver in de gracht duwde is naar aanleiding van het filmpje aangehouden. Dat maakte de Amsterdamse politie vandaag bekend. Afgelopen dinsdag is de dader al voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn voorarrest is wel inmiddels weer opgeheven.

Informateur gaat andere opties bekijken

Informateur Uri Rosenthal gaat andere mogelijkheden bekijken om een kabinet te vormen dan een coalitie van VVD, PVV en CDA. Die coalitie is niet mogelijk gebleken.

Rosenthal heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan koningin Beatrix om haar te vertellen dat het niet is gelukt onderhandelingen te starten tussen VVD, PVV en CDA.

Rosenthal gaat nu bekijken welke andere mogelijkheid hij als eerste gaat onderzoeken. Dat denkt hij vrijdag te kunnen melden. Het meest voor de hand ligt een coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66.

Bavaria zwicht onder druk FIFA

Bavaria zal tijdens het WK voetbal, dat op dit moment in Zuid-Afrika aan de gang is, geen publiciteitsstunt meer organiseren. Dit heeft de Brabantse bierbrouwer zojuist bekendgemaakt. Hierdoor zullen er zaterdag a.s., tijdens het duel tussen het Nederlands elftal en Japan, geen 'babes' op de tribune zitten.

Daarnaast liet het bedrijf weten dat het belang van de twee vrouwen, die gisteren werden opgepakt wegens 'ongeoorloofde commerciële activiteiten' in het stadion, boven het commercïele belang staat.

Beide vrouwen zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar moesten wel een borgsom van 1000 euro per persoon betalen. Daarnaast moesten zij hun paspoort afstaan en dienen ze op 22 juni a.s. voor de rechter in Johannesburg te verschijnen.

Afgelopen maandag zouden de twee dames, samen met 34 andere vrouwen, reclame voor Bavaria hebben gemaakt. Dit gebeurde tijdens de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken (2-0). Dit is echter verboden, omdat Budweiser als sponsor aan het toernooi verbonden is.

Bavaria liet overigens nog wel weten de 'harde houding' van de wereldvoetbalbond (FIFA) te hekelen.

GP2-teams moeten ook in Asia Series racen

Teams die tussen 2011 en 2013 in de GP2 Main Series willen rijden moeten ook in de Asia Series uit gaan komen. De huidige cyclus van drie jaar loopt af en de inschrijvingen voor de komende drie seizoenen worden de komende tijd bekeken.

De meeste van de huidige teams nemen al deel aan beide series, maar de Maleisische renstal Meritus komt alleen in de Asia Series uit, terwijl Racing Engineering nog helemaal niet in die klasse gereden heeft.

GP2-baas Bruno Michel bevestigde tegen Autosport het verhaal. "Teams moeten in beide series uit gaan komen. Voor de Asia en de Main Series zullen we exact dezelfde teams aan gaan wijzen. De situatie voor Meritus die als enige alleen de Asia Series deed verandert. Het team zal samen met de andere inschrijvers beoordeeld worden om te kijken of het een uitnodiging voor de Asia en de Main Series zal krijgen."

Canal Plus weet raad met geluid vuvuzela's

Het Franse Canal Plus biedt alle WK-wedstrijden aan zonder het gezoem van de vuvuzela's. Het bedrijf Audionamix heeft dit voor de zender ontwikkeld. Het systeem werd dinsdag voor het eerst getest. Donderdag, bij de wedstrijd tussen Argentinië en Zuid-Korea (4-1), noemde Cyrille Linette van Canal Plus het geluid 'bijna perfect'.

De technologie, gebaseerd op het scheiden van frequenties, vermindert het geluid van de vuvuzela, maar staat andere geluiden wel toe. Zo is het mogelijk om andere geluiden uit het publiek te blijven horen. Ook is er gewoon commentaar bij de wedstrijden. Het bedrijf dat het geluid op het WK verzorgt, heeft de audiofilters al verdubbeld. Die maatregel werd genomen na de aanhoudende klachtenstroom.

[NASCAR] Villeneuve mikt op top drie klassering

Jacques Villeneuve zet hoog in voor de NASCAR Nationwide-race op Road America. De Canadees rijdt voor Braun Racing zijn eerste race van het seizoen op de vier mijl lange baan en wil meteen in de top drie eindigen.

"Ik maak me er geen zorgen over omdat ik halverwege het seizoen pas begin. Dit is pas het eerste normale circuit van het jaar en de eerste keer dat de NASCAR racet op Elkhart Lake. Veel rijders moeten de baan nog leren kennen," zei Villeneuve. "We gaan voor een goed resultaat dit weekend en als we uit de problemen blijven is een top drie finish mogelijk."

Villeneuve zelf is in 1995 voor het laatst op Road America geweest. Destijds won de Canadees voor het tweede jaar op rij en was hij op weg naar de titel in de IndyCar Series. "Terugkeren naar Road America is leuk, omdat het een van mijn favoriete banen is. Ik heb goede herinneringen aan het circuit omdat de twee keer dat ik hier geracet heb ook gewonnen heb. In 1994 was Road America de eerste overwinning in die raceklasse."

De Canadees is niet onbekend met de Nationwide Series, want op het Circuit Gilles Villeneuve kwam hij de afgelopen twee jaren al in actie. Vorig jaar behaalde hij een vierde plaats. Ook dit jaar zal de 39-jarige rijder weer in Montreal aan het vertrek komen.

Dagzege Ventoso in Ster Elektrotoer

De tweede etappe in de Ster Elektrotoer is gewonnen door de Spanjaard Francisco José Ventoso. Na 146 kilometer koersen, van Eindhoven naar Geleen, was de renner van Carmiooro Graeme Brown (Aus) en Romain Feillu (Fra) te snel af in de massasprint.

Jos van Emden, die gisteren de openingsrit won, blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag etappe 2

# Renner Ploeg Tijd
1 Francisco José Ventoso (Spa) Carmiooro 3.17,13
2 Graeme Brown (Aus) Rabobank z.t.
3 Romain Feillu (Fra) Vacansoleil z.t.
4 Andre Greipel (Dui) Columbia z.t.
5 Sebastien Haedo (Arg) Saxobank z.t.

Algemeen klassement

# Renner Ploeg Tijd
1 Jos van Emden Rabobank 3.24,54
2 Lars Boom Rabobank +0.03
3 Sebastian Langeveld Rabobank +0.07
4 Graeme Brown (Aus) Rabobank +0.09
5 Pieter Weening Rabobank +0.10

 

Huta Galung naar hoofdtoernooi Wimbledon

Voor het eerst in zijn loopbaan heeft Jesse Huta Galung het hoofdtoernooi van Wimbledon bereikt. Vanmiddag won de Nederlander in de derde en laatste kwalificatieronde met driemaal 6-3 van de Fransman Adrian Mannarino.

In 2008 deed hij bij Roland Garros voor het eerst mee aan een grandslamtoernooi. Naast Huta Galung spelen bij de mannen Thiemo de Bakker en Robin Haase in het hoofdtoernooi op Wimbledon.

FrieslandCampina naar duurzame cacao

FrieslandCampina gebruikt in zijn productie vanaf 2014 uitsluitend cacao die duurzaam wordt verbouwd en daarvoor is gecertificeerd, meldt de zuivelcoöperatie donderdag. Ahold en Unilever zeggen vergelijkbare plannen te hebben.

FrieslandCampina, producent van onder meer Chocomel, zegt dat dit jaar al 10 procent van alle gebruikte cacao met UTZ-certificaat wordt verbouwd, maar dat deze productiewijze nog niet voldoende volume heeft om al direct volledig over te stappen op deze duurzame cacao. Het overstappen naar UTZ-gecertificeerde cacao levert FrieslandCampina volgens een woordvoerster 'geen substantiële' kostenverhoging op en zal dan ook niet leiden tot prijsverhogingen.

Het UTZ-certificaat, waaraan organisaties als Solidaridad, Oxam Novib en WWF Internationaal zijn verbonden, garandeert goede arbeidsomstandigheden bij de verbouw van cacao, koffie en thee, waarbij ook natuur en milieu worden ontzien.

Ahold 'heeft de ambitie' dat vanaf 2015 alle ruim negenduizend producten van de Nederlandse winkelketens Albert Heijn, Etos en Gall & Gall worden geproduceerd met UTZ-gecertificeerde grondstoffen, zegt een woordvoerster van Albert Heijn donderdag tegen Dow Jones.

Unilever heeft zich in internationaal verband gecommitteerd aan 100 procent duurzame cacao in haar producten vanaf 2025, maar in Nederland zal die overstap 'aanzienlijk sneller' plaatsvinden, zegt een woordvoerster van Unilever, die eraan toevoegt dat het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern daar binnenkort nadere mededelingen over zal doen.

Zeilmeisje langer onder toezicht

Het zeilmeisje Laura Dekker blijft een maand langer onder toezicht staan van Jeugdzorg. Dat heeft de rechtbank in Middelburg donderdag bepaald. Volgens de rechter kwam een zeilplan dat ze moest indienen te laat binnen om beoordeeld te worden. Over een maand wordt er alsnog een beslissing genomen over het plan.

De 14-jarige Laura kondigde vorig jaar plannen aan om als jongste ooit een solozeiltocht om de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling.

Vorige week verdween een 16-jarige Amerikaanse solozeilster uit beeld tijdens haar tocht rond de wereld. Ze werd later door een Franse vissersboot gevonden in de zuidelijke Indische Oceaan. De mast van haar schip bleek gebroken.

De nieuwe beslissing over Laura Dekker wordt genomen op 20 juli.

[E3] Tron: Evolution in trailers

Tron, de film uit de jaren 80 krijgt een vervolg en daarbij komen ook een game uit. Voor ons is die film niet zo van belang maar de game wel. Op de E3 is er namelijk uitgebreid gespeeld met Tron en daar zijn nu ook 3 gameplay demo's van en gametrailer.

De gameplay lijkt een beetje op een kruising tussen Prince of Persia en Mirrors Edge, je zal rennen, springen en op je motor rijden om het systeem te beschermen tegen indringers. Bekijk hieronder de 4 filmpjes. Tron: Evolution zal uitkomen op de PS3, Xbox 360, PC, DS, PSP en Wii, de game verschijnt op één november 2010.

 

Afghaanse minerale rijkdom mogelijk nog groter

De onaangeboorde minerale rijkdom in Afghanistan is ten minste drie biljoen dollar (ongeveer 2,4 biljoen euro) waard. Dat heeft de Afghaanse minister voor mijnen, Wahidullah Shahrani, donderdag gezegd. Deze schatting ligt drie keer zo hoog als een eerdere schatting van een team Amerikaanse geologen en medewerkers van het Pentagon, die de hoeveelheid grondstoffen waardeerde op ongeveer een biljoen dollar (ongeveer 825 miljard euro).

"Afghanistan heeft grote voorraden onaangeboorde natuurlijke energiebronnen en minerale afzettingen die een enorm potentieel zijn voor onze economische ontwikkeling", aldus Shahrani, die volgende week naar Groot-Brittannië vertrekt om investeerders aan te trekken. "Er voor zorgen dat dit (de economische ontwikkeling, red.) op de meest transparante en efficiënte manier plaatsvindt, terwijl het land tegelijkertijd een goede prijs krijgt, is een prioriteit voor de regering."

Shahrani zei dat het ministerie maanden heeft samengewerkt met internationale partners om met behulp van oude geologische data de grondstoffenreserves vast te stellen en de kennis van Afghaanse geologen te verbeteren. Bovendien zei hij dat wetten die betrekking hebben op grondstoffen zijn aangepast, zodat deze nu voldoen aan internationale standaarden. De minister voegde daaraan toe dat er alles aan zal worden gedaan om corruptie bij het toekennen van mijnbouwcontracten te voorkomen.

"Deze mijnen zullen overduidelijk een enorm stimulerend effect op de economie hebben, niet alleen op landsniveau, maar ook in de regio's waar de mijnen liggen", aldus Craig Andrews, een mijnbouwdeskundige van de Wereldbank. "Ik denk dat als gemeenschappen zijn verankerd in een economie die hen banen, geld en inkomen verschaft, ze wellicht minder geneigd zijn de Taliban of andere opstandelingengroepen te steunen."

'Politie Kenia mishandelt vluchtelingen'

De Keniaanse politie verkracht en slaat Somalische vluchtelingen, sluit ze op en deporteert ze naar willekeur. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een donderdag verschenen rapport gezegd. De anti-Somalische retoriek van sommige Keniaanse regeringsmedewerkers heeft het misbruik door agenten alleen maar aangewakkerd.

"Mensen die de chaos in Somalië ontvluchten, merendeels vrouwen en kinderen, worden in Kenia verwelkomd met verkrachtingen, zweepslagen, klappen, gevangenschap, afpersing en willekeurige deportatie", aldus Gerry Simpson, onderzoeker voor HRW en hoofdauteur van het rapport.

Het Keniaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de politie, zei dat alle aanklachten van mishandeling zullen worden onderzocht. "Elke onwettige daad die door een agent is begaan is geen weergave van het beleid van de regering", schreef minister George Saitoti in een brief aan HRW.

Volgens het rapport, dat is gebaseerd op interviews met meer dan honderd vluchtelingen, is de 'georganiseerde natuur van de afpersingspraktijken en de mishandeling door de politie' een direct gevolg van het feit dat de grens tussen Somalië en Kenia al drie jaar dicht is . Doordat de grens gesloten is, omdat Kenia geen extremistische islamisten uit het buurland wil, verlaten veel vluchtelingen zich noodgedwongen op smokkelaars om Kenia binnen te komen.

Kenia heeft het grootste aantal Somalische vluchtelingen ter wereld. Het Oost-Afrikaanse land vangt al negentien jaar Somalische asielzoekers op. Somalië wordt geplaagd door gevechten en humanitaire problemen nadat krijgsheren dictator Mohamed Siad Barre hadden afgezet en vervolgens de strijd met elkaar aangingen.

Crediteuren akkoord met voorstel Veendam

Het lijkt erop dat BV Veendam komend seizoen definitief betaald voetbal kan spelen. De schuldeisers zijn vandaag akkoord gegaan met het voorstel van de voetbalclub om twintig procent van hun vordering terug te krijgen. Dit heeft voorzitter Max Becherer gezegd.

Onlangs vernietigde het gerechtshof van Leeuwarden al het faillissement van BV Veendam. Daardoor verkeerde de Groningse club weer in surseance van betaling. Doordat Veendam nu een akkoord heeft bereikt met de crediteuren is dit nu ook niet meer het geval. Overigens moet de rechtbank het akkoord nog wel bekrachtigen.

Bij de KNVB diende Veendam onlangs een sluitende begroting en een plan van aanpak in. De voetbalbond moet zich nog wel daarover buigen.

Zestien gewonden bij treinongeluk in Duitsland

Bij een botsing tussen een passagiers- en een goederentrein in het Noord-Duitse Peine zijn woensdagavond zestien mensen gewond geraakt. De goederentrein liep door nog onbekende oorzaak uit de rails, waarna de passagierstrein frontaal op de verongelukte vrachttrein klapte. Onder de gewonden is de machinist van de passagierstrein. Hij is er slecht aan toe.

De goederentrein was met grind geladen. Zes van de 49 wagons liepen uit de rails en drie sloegen om. Van de passagierstrein liepen de locomotief en twee wagons uit de rails en kwamen deels terecht in de voortuinen van huizen die vlakbij het spoor liggen. Door het ongeluk is voor miljoenen euro's schade ontstaan. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Grote harddrugsvangst in loods Medemblik

De politie heeft in een loods in Medemblik ruim honderd kilo heroïne, vijftig kilo cocaïne en meer dan twee kilo amfetamine aangetroffen. De harddrugs hebben volgens de politie een straatwaarde van ruim vier miljoen euro. Drie verdachten zijn aangehouden en zitten in een cel.

De politie werd op 26 februari getipt dat er een verdachte vrachtwagen bij een loods aan de Nijverheidsweg stond, waarna een onderzoek werd opgestart. Maandag werden twee mannen uit Hoorn van 37 en 43 jaar aangehouden, bij wie huiszoekingen zijn gedaan. Ook de eigenaar van de loods, een 40-jarige man uit Wervershoof, is aangehouden voor handel in harddrugs

De eigenaar wordt ook verdacht van de wiethandel. In zijn auto werden twee weken geleden ruim vijfhonderd hennepstekken gevonden. Ook zijn diverse wietplantages opgerold.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Israël versoepelt embargo Gaza

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft donderdag ingestemd met het toelaten van meer goederen tot de Gazastrook. Dat heeft het kantoor van premier Benjamin Netanyahu donderdag laten weten.

Na de machtsovername van de militante Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook in 2007 besloot Israël veel goederen niet meer toe te laten in het gebied. Israël is nu bereid tot een versoepeling van de blokkade, in het het licht van de internationale bezorgdheid na de recente aanval op een hulpkonvooi met goederen bestemd voor de Palestijnse kuststrook.

[E3] Star Wars: The Old Republic toont schepen, armor en verraad

Bioware gaat zich wagen aan een Star Wars MMO, de game heet Star Wars: The Old Republic en werd in 2008 aangekondigd. De game zou in 2011 van start moeten gaan en nu komt er langzamerhand meer informatie over de game.

Vandaag heb ik drie filmpjes, het eerste deel laat twee van de spelers-schepen zien, één voor de Jedi en één voor de Sith. Het tweede gedeelte laat zien hoe de armor en het vechten van een Bounty Hunter er in verschillende stadia uit ziet. Het derde en laatste gedeelte laat een klein stukje over quests en gevechten zien.

De MMO zal zich zo'n 3500 jaar voor de gebeurtenissen van de film afspelen, je zal kunnen kiezen tussen twee fracties met hun eigen classes, de Galactic Empire en de Sith Empire.

Bekijk hieronder de trailers.

Heinze beste speler eerste speelronde

De FIFA heeft de beste speler van de eerste WK-speelronde uitgeroepen. De winnaar, beoordeeld volgens het Castrol Index-systeem, is Gabriel Heinze.

De Argentijnse linksback scoorde het hoogst van alle 443 spelers, die meespeelden bij de 32 landen in de eerste ronde. Opvallend genoeg domineren verdedigers en keepers de bovenste plaatsen van de ranglijst. De grote namen ontbreken.

Heinze viel op bij de FIFA door zijn verdedigende acties, zijn doelpunt en de winst van zijn land. Zijn gemiddelde aantal succesvolle passes (52 in totaal, 77 procent goed) was het hoogst van alle spelers in de eerste ronde.

De beste Nederlander is Gregory van der Wiel. De rechtsback van Ajax staat op een vijfde plaats. Dirk Kuyt is de hoogst gerangschikte aanvaller op de lijst. De Katwijker, die de 2-0 voor zijn rekening nam tegen Denemarken, komt terug op plaats twaalf.

In de Castrol Index wordt elke pass, elke tackle en elke beweging op het veld beoordeeld. De FIFA wil na elke speelronde een dergelijke ranglijst publiceren.

Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd

De bij de verkiezingen van vorige week gekozen leden van de Tweede Kamer hebben donderdag de eed of belofte afgelegd. Daarmee is de nieuwe Kamer officieel geïnstalleerd.

Eén voor één moesten de Kamerleden beloven dat ze trouw zullen zijn aan de koningin en de grondwet, en hun werk naar eer en geweten zullen vervullen.

Bekende gezichten onder de nieuwe Kamerleden zijn PvdA-leider Job Cohen, die niet eerder in de Tweede Kamer zat, en Ahmed Marcouch, voorheen stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. Bij het CDA zitten de demissionair ministers Ab Klink en Jan Kees de Jager voor het eerst in de bankjes van de Kamer.

Verder werden veel nieuwe PVV-Kamerleden beëdigd: die partij ging vorige week bij de verkiezingen van negen naar 24 zetels. Bij D66 werd voormalig nieuwslezeres Pia Dijkstra met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen.

De vijf overgebleven Kamerleden van de ChristenUnie droegen bij de beëdiging een duidelijk zichtbaar kruis. Ze wilden daarmee aangeven dat je in het openbaar moet kunnen blijven uitkomen voor je geloof. Dat is volgens de ChristenUnie niet langer vanzelfsprekend.

De Tweede Kamer heeft woensdag al afscheid genomen van de Kamerleden die niet terugkeren. Een deel van hen wilde zelf niet verder, een ander deel is niet herkozen.

TomTom gaat samenwerken met Studio Scivoletto

TomTom gaat samenwerken met Studio Scivoletto, de eigenaar van websites met informatie over 15.000 toeristische accommodaties in Italië, meldt de aanbieder van navigatieoplossingen en digitale kaarten donderdag. Via dit partnerschap zal Scivoletto Studio's accommodatie-database opgenomen worden in de TomTom-navigatiesystemen.

"De samenwerking met Studio Scivoletto zal het voor reizigers in Italië makkelijker maken om typische Italiaanse toeristische accommodaties te vinden die goed bij de eigen voorkeur aansluiten", aldus Pietro Salmoiraghi van TomTom.

Gewonden bij botsing tram en bus in Amsterdam

Bij een botsing tussen een tram en een bus in Amsterdam zijn donderdagmiddag meerdere mensen gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde op de Amstelveenseweg ter hoogte van het IJsbaanpad, meldt de politie. Hoeveel gewonden er precies zijn en hoe ze eraan toe zijn, is nog niet bekend.

Het ongeluk gebeurde rond 14.00 uur op de kruising tussen het Olympisch Stadion en het VU ziekenhuis. Het gaat om een drukke doorgaande weg met onder meer een metrostation en een op- en afrit naar snelweg A10. De weg is afgesloten richting Amstelveen.

Regen bemoeilijkt hulp aan Nederlanders in Frankrijk

De hulp aan de Nederlanders die de dupe zijn geworden van het noodweer in Zuid-Frankrijk wordt bemoeilijkt door nieuwe regenval. De buien zijn echter niet zo heftig als dinsdagavond, zegt een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross, die de hulpverlening coördineert.

Twee hulpverleners zijn woensdagavond geland in Marseille en komen donderdagochtend aan in het rampgebied. Door heftige regenbuien zijn auto's, tenten en caravans weggespoeld. De hulpverleners werken samen met de Nederlandse consul. Zodra ze ter plekke zijn, willen ze zo snel mogelijk de hulpverlening op gang krijgen.

"Die zal vooral gericht zijn op het repatriëren van auto's en caravans, maar ook op het repatriëren van de mensen zelf", zegt de woordvoerder. Het is nog de vraag hoeveel mensen terug naar Nederland willen. "Sommige mensen hebben afschuwelijke dingen gezien. Maar het verschilt per persoon hoe je daarmee omgaat. Andere mensen willen juist zo snel mogelijk kijken of er nog wat van hun spullen te redden valt."

Door de regen is het voorlopig niet mogelijk terug te keren naar het rampgebied. "De autoriteiten lopen liever geen enkel risico." Ook is het de vraag hoe de vakantiegangers eventueel terug kunnen keren. "Voor zover ik weet is de luchthaven van Nice nog altijd gesloten. Maar de wegen zijn ook niet overal even begaanbaar."

Door het noodweer zijn voor zover bekend 22 doden gevallen. De alarmcentrale gaat ervan uit dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. "Sinds woensdagavond hebben we nog twee telefoontjes van gedupeerden gehad, er komen dus nauwelijks meldingen bij", legt de woordvoerder uit. "Als er iemand was vermist, hadden we dat hoogstwaarschijnlijk wel gehoord." Ze sluit echter niets uit. "Het kan altijd zo zijn dat iemand zonder duidelijk plan alleen op pad is gegaan."

Regen bemoeilijkt hulp aan Nederlanders in Frankrijk
Regen bemoeilijkt hulp aan Nederlanders in Frankrijk (Foto: Novum)

[E3] Nieuwe DLC Dragon Age Origins aangekondigd

Bioware heeft nieuwe DLC aangekondigd voor de game Dragon Age: Origins. De DLC zal "Leliana's Song" heten. 

In deze game speel je als Leliana, een bard die samenwerkt met een organisatie die handelt in politieke geheimen. Op een riskante missie met haar mentor Marjolaine raakt ze verwikkeld in een spel van intrige waar ze zich niet met haar charme, schoonheid of tact uit kan redden. Ze moet doden of gedood worden.

Als je deze quest hebt uitgespeeld krijg je een beloning die zowel in je Awakenings- als je Origins-account gebruikt kan worden.

Voor meer specifieke informatie kun je de site even checken

Nederlandse werkloosheid daalt verder

De werkloosheid in Nederland is in de periode maart tot en met mei 2010 verder afgenomen. Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheid over de driemaandsperiode daalde tot 5,6 procent van de beroepsbevolking, van 5,9 procent in de periode februari tot en met april 2010. Een jaar eerder was gemiddeld 4,6 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Gemiddeld waren 431.000 personen werkloos in de periode maart tot en met mei, 7.000 personen minder dan de vorige driemaandsperiode.

Aanval Taliban op politiebureau

Een Taliban-strijder heeft donderdagochtend een zelfmoordaanslag gepleegd op een bureau van de Afghaanse politie in de zuidoostelijke provincie Ghazni. Vier politiemensen raakten gewond, van wie één levensbedreigend.

Een Taliban-woordvoerder zei dat de dader een gestolen politieauto vol met explosieven voor de aanslag had gebruikt. De politie zei dat de vier agenten de bomauto hadden zien aankomen, meteen het vuur hadden geopend en de bestuurder hadden doodgeschoten, waardoor meer slachtoffers zijn voorkomen.

[Groep B] Uitslag Argentinië - Zuid-Korea

Argentinië heeft ook zijn tweede wedstrijd op het WK gewonnen. Zuid-Korea werd met 4-1 verslagen waardoor de Zuid-Amerikanen zo goed als zeker zijn van de tweede ronde.

In de beginfase van de wedstrijd waren het de Argentijnen die het meesten in balbezit waren. Het tempo was echter nog laag en echte kansen waren er nog niet. In de zestiende minuut kwam Argentinië op voorsprong. Park Chu-Young kreeg de bal na een vrije trap van Lionel Messi tegen zijn scheenbeen in het strafschopgebied en zette daarmee zijn keeper op het verkeerde been. Zuid-Korea reageerde meteen met een pegel vanaf respectabele afstand maar doelman Romero kende daar geen problemen mee.

In de 27e minuut was het Tévez die een kans op de 2-0 had. Zijn loeiharde vrije trap ging echter net over het Zuid-Koreaanse doel. De Argentijnen waren duidelijk de betere ploeg en in de 32e minuut scoorde Higuain de 2-0. Rodriguez dropte een hoge bal in het 16 metergebied en aan de tweede paal kon de vrijstaande Higuain de bal binnen koppen. In de 40e minuut was het bijna 3-0 toen Di Maria de reflexen van doelman Jung testte. Op slag van rust bracht Zuid-Korea nog wat spanning in de wedstrijd terug. Door een grote verdedigingsfout van Demichelis wist Lee Chung-yong de 2-1 te scoren. Dit was ook de ruststand.

De Argentijnen begonnen goed aan de tweede helft. Ze stormden al meteen naar voren, een schot van Messi werd afgeblokt. Yeom Ki-Hun had de 2-2 op zijn schoenen, maar hij schoot net naast. Argentinië speelde in de eerste twintig minuten van de tweede helft een stuk minder, Zuid-Korea kreeg op bepaalde momenten vleugels maar Romero werd nog niet erg op de proef gesteld. In de 76e minuut kwamen de Argentijnen op 3-1. Lionel Messi liep vriend en vijand voorbij, trapte eerst op Jung, dan op de paal en in de rebound maakte Higuain er aan de tweede paal 3-1 van.

Niet lang na de 3-1 werd het 4-1. Messi wipte de bal naar Agüero, die de bal voortrok tot bij Higuain. De spits van Real Madrid knikte zijn derde doelpunt tegen het touw. De Argentijnen leken het daarna wel genoeg te vinden en speelde de wedstrijd rustig uit.

Argentinië

4 - 1

Zuid-Korea

 16' Park Chu-Young e.d.
 33' Higuain
 76' Higuain
 80' Higuain
   45+1' Lee Chung-yong
 
 Gele kaart: Mascherano, Gutiérrez, Heinze, (Argentinië), Yeom Ki-hun, Lee Chung-yong, (Zuid-Korea)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: De Bleeckere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Gutiérrez
Demichelis
Samuel (Burdisso/24)
Heinze
Maxi Rodríguez
Mascherano
Messi
Di María
Tévez (Agüero/75)
Higuaín (Bolatti/82)
  Jung Sung-ryong
Oh Beom-seok
Cho Yong-hyung
Lee Jung-soo
Lee Young-pyo
Lee Chung-yong
Ki Sung-yueng(Kim-Nam/46)
Park Ji-sung
Kim Jung-woo
Yeom Ki-hun
Park Chu-young (Lee/82)

Kuyt: "Gelukkig bepaalt de bondscoach de opstelling"

Dirk Kuyt is voorlopig de enige doelpuntenmaker voor het Nederlands elftal op dit WK. Toch werd hij door enkele analytici bekritiseerd over zijn spel. Dat vindt Kuyt raar, maar hij is vooral blij dat de bondscoach er anders tegenaan kijkt.

Ondanks zijn vele gespeelde interlands, zijn tomeloze inzet en het doelpunt voor Oranje tegen Denemarken is niet iedereen te spreken over het spel van de Liverpool-spits. "Het is natuurlijk best raar dat je de waardering niet direct krijgt", zegt Kuyt tegenover Voetbal International.

"Spelers, trainers en mensen om me heen waarderen me wél", vervolgt hij. "Als ik kijk naar mijn prestaties, heb ik nu al meer keren het ongelijk van die critici bewezen. Ik kan alleen maar wijzen op mijn 63 interlands, mijn vijftien goals. Veel mensen vergeten dat ik in meer dan 75 procent van de gevallen niet op mijn positie heb gespeeld."

De oud-Feyenoorder had in de voorbereiding te kampen met de uitspraken van Robin van Persie over 'de grote vier', waar hij niet toe behoorde. De 'grote vier' werd een groots discussiepunt en men vroeg zich openlijk af of Kuyt wel in de aanval moest staan.

Kuyt zegt daar alleen maar kracht uit te hebben geput. "Volgens mij heb ik de laatste 28 interlands gespeeld en dus lach ik om al die critici. Ik weet dat de bondscoach vertrouwen in me heeft. Toen hij me naar Feyenoord haalde, was hij ook al de enige die geloofde dat ik het aankon. De opstelling wordt gelukkig nog altijd door hem bepaald en niet door de media."

'Hulk'-regisseur waagt zich aan rampenfilm

Louis Letterier wordt waarschijnlijk de regisseur van de sci-fi rampenfilm 'Gravity', zo schrijft de filmwebsite Pajiba op zijn website op basis van een anonieme bron. Op dit moment zijn er in Hollywood opnames bezig van nog een rampenfilm met dezelfde titel. De Mexicaan Alfonso Cuarón ('Children of Men') regisseert deze prent, met Robert Downey Jr. in de hoofdrol.

Letterier ('The Incredible Hulk') liet de regieklus van 'Clash of the Titans 2' aan zich voorbijgaan en hapte toe op het alternatieve 'Gravity', waarvan de pitch 'The Day After Tomorrow' meets 'Taken' is. Het verhaal gaat over een vader die op zoek gaat naar zijn kwijtgeraakte kind als de wereld stopt met draaien.

'Gravity' wordt geproduceerd door Mark Gordon ('2012') en George Nolfi ('The Adjustment Bureau') in opdracht van Universal.

'Hulk'-regisseur waagt zich aan rampenfilm
'Hulk'-regisseur waagt zich aan rampenfilm (Foto: Novum)

[E3] Trotseer de natuur met Discovery Channel

Nu de populaire tv-zender Spike met een game rond de serie Deadliest Warriors op de proppen komt, kan Discovery Channel natuurlijk niet achterblijven. Vandaag is er een trailer verschenen van de game Man vs. Wild. Dat Discovery Channel meewerkt aan de game moge duidelijk te zien zijn in de trailer. Wat het doel van het spel is en hoe de gameplay er ongeveer uit gaat zien, is niet helemaal terug te vinden in de trailer.

Wat we wel weten is dat de game zich op verschillende natuurlijke locaties zal afspelen. Denk bijvoorbeeld aan hoge bergen, in gevaarlijke bossen en in de woestijn. Bekijk de trailer hieronder zelf en trek je voorlopige conclusie.

[E3] Playstation Plus aan einde van de maand

De nieuwe online service van Sony, Playstation Plus zal aan het einde van de maand beschikbaar zijn. Om van de Playstation Plus service gebruik te kunnen maken zal je wel eerst firmware update 3.40 moeten installeren die op 29 juni beschikbaar is.

Cross Game Chat zal geen onderdeel zijn van de Playstation Plus service, dus het is nog steeds niet bekend wanneer deze functie zal komen. Met Playstation Plus krijg je maandelijks gratis een aantal games waaruit je mag kiezen, dit zal gaan om PS minis, PSN games of PS one classics. Je zal ook eerder demo's te spelen krijgen en andere voordelen hebben op niet Plus gebruikers.

Playstation Plus zal zo'n 50 dollar per jaar kosten en 18 dollar per 3 maanden.

PSPLUS

A15 dicht na ernstig motorongeluk

De A15 is donderdag net voorbij Papendrecht richting Gorinchem afgesloten door een ongeluk. Een motor met daarop een man en een vrouw is volgens de politie hard onderuit gegaan. De vrouw is er zeer ernstig aan toe.

De traumahelikopter is inmiddels geland, maar de snelweg blijft voorlopig dicht voor een sporenonderzoek. Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De politie zoekt onder meer uit of de motor ten val kwam doordat hij door een auto is aangetikt.

De snelweg is net voorbij de oprit afgesloten.

Openbaar vervoer Athene lamgelegd door staking

Het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad Athene is donderdag lamgelegd door stakingen. Medewerkers legden vijf uur lang het werk neer uit protest tegen hervormingen van de sociale zekerheid. De Griekse regering wil op salarissen bezuinigen en het uitkeringsstelsel aanpakken. De hervormingen zijn onderdeel van het bezuinigingsplan van de regering om Griekenland uit de schuldencrisis te helpen.

Medewerkers van de bussen, trams en trolleys in Athene legden donderdag het werk neer. Het personeel van de metro bleef voor de tweede dag op rij thuis. Het contract van bijna 285 metromedewerkers loopt binnenkort af en de vrees bestaat dat zij hun baan verliezen.

Woensdag maakte de regering een voorlopige versie van een presidentieel decreet bekend. In het decreet worden maatregelen aangekondigd die het voor bedrijven gemakkelijker maken personeel te ontslaan, bijvoorbeeld door het maximaal toegestane aantal ontslagen te verhogen en lagere ontslagvergoedingen toe te staan.

Een van de belangrijkste Griekse vakbonden, de GSEE, verwierp de hervormingsvoorstellen en noemde ze 'onacceptabel' en 'in strijd met de grondwet'. De bond zei de maatregelen aan te gaan vechten voor de rechter. "In een tijd dat het aantal ontslagen en de werkloosheid stijgen, hebben we maatregelen nodig die ontslagen ontmoedigen, en niet aanmoedigen", aldus de GSEE in een verklaring.

Vorige maand ging Griekenland bijna failliet, omdat het land zijn schulden niet kon betalen. Een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie bracht redding, maar om de lening te ontvangen moest de Griekse regering streng bezuinigen. Een team inspecteurs van de EU en het IMF is deze week in Athene om de voortgang te evalueren.

Ruim honderd kinderen geëvacueerd uit sportcentrum

Nadat acht basisschoolleerlingen donderdagochtend onwel werden in een sportcentrum in Vianen zijn 110 kinderen geëvacueerd. Dat gebeurde rond 11.00 uur.

Aanvankelijk werd gedacht dat er iets mis was in de meisjeskleedkamer, maar onder de kinderen die kampten met hoofdpijn en misselijkheid waren ook twee jongens. De brandweer heeft metingen verricht en kon niet achterhalen waardoor de kinderen onwel zijn geworden. Even voor 13.00 uur is het gebouw weer vrijgegeven.

Op het moment dat de sporthal en het naastgelegen zwembad werden geëvacueerd, waren de kinderen van de basisscholen De Wegwijzer en De Voorhof aanwezig. De kinderen die onwel werden, hadden net een gymles achter de rug.

"De gymleraar zei dat de kinderen tijdens de les hard hebben moeten werken. Misschien zijn ze daardoor in combinatie met het drukkende weer onwel geworden", zegt een woordvoerder van de brandweer.

In het naastgelegen zwembad is woensdagnacht een lekkage geweest, maar dat kan volgens de woordvoerder geen oorzaak zijn. De onwel geworden kinderen blijven ter controle een nachtje in het ziekenhuis.

Somalische piraten krijgen vijf jaar cel

De rechtbank in Rotterdam heeft vijf Somalische piraten veroordeeld tot vijf jaar cel voor piraterij in de Golf van Aden. Het is voor het eerst dat piraten in Europa zijn veroordeeld.

Ze werden er onder meer van verdacht voor de Somalische kust met een raketwerper en vuurwapens op een schip te hebben geschoten. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie eiste straffen tot zeven jaar tegen de vijf zeerovers.

[E3] Ren je rot met Sonic Colors

De eerste gameplaybeelden van de game Sonic Colors zijn vanaf de E3-beurs binnengekomen. We zien in deze beelden dat de gameplay, in tegenstelling tot Sonic The Hedgehog 4, zal lijken op die van Sonic Adventure. Namelijk in 3d third person van achter. Dit wisselt zo nu en dan eens af met een soort 2,5d side-scrolling maar zal voornamelijk in het eerder genoemde 3d gespeeld worden. Of je naast Sonic ook als andere helden uit het Sonic the Hedgehog-universum kunt spelen is nog niet bekend.

Bekijk het filmpje hieronder om Sonic voorbij te zien rennen.

[E3] Saints Row 3 niet aanwezig

Saints Row 3 is niet aanwezig op de E3 want de ontwikkelaars zijn druk bezig met de game om hem te kunnen tonen in december dit jaar bij de VideoGame Awards. Dit heeft THQ's vice president Danny Bilson gemeld tijdens een analisten-vergadering op de E3.

Danny Bilson had verder nog een aantal uitspraken over het derde deel in de serie:

"We hebben een jaar extra genomen om de technology van deze game te herbouwen, het ziet er geweldig uit en is nog steeds even tof"


"We zullen ook een verzamelbaar kaartspel, boeken en nog veel meer verschillende merchandise krijgen, dit wordt ons grootste media bereik ooit"

"De meeste deals zijn al gesloten, waarschijnlijk komen de grote aankondigingen met de VideoGame Awards dit jaar"

"We zijn erg enthousiast dat we zijn doorgegaan met Saints Row en zodra hij aangekondigd wordt zullen mensen omkijken en zien wat we met dit merk hebben gedaan"

"Saints Row zal een monstersucces worden voor ons"


Danny Bilson heeft ook laten weten dat er een Saints Row-film gaat komen die op dezelfde dag in de bioscoop zal draaien als de dag dat de game in de winkels verschijnt.

Saints Row 3 staat gepland voor een release in 2012, we zullen nog even moeten wachten dus.

THQ

Agent krijgt taakstraf voor dodelijk ongeluk

De agent die vorig jaar in Hoofddorp een dodelijke aanrijding veroorzaakte, heeft een taakstraf van honderdtachtig uur gekregen. Ook mag de agent, die inmiddels is ontslagen, van de rechtbank in Haarlem negen maanden niet rijden en moet hij de nabestaanden een onkostenvergoeding van ruim 6800 euro betalen.

De agent reed op 31 augustus met zijn politiewagen met hoge snelheid een 78-jarige automobilist aan. Diens auto belandde ondersteboven in een sloot. De bejaarde uit Amstelveen werd gereanimeerd, maar overleed later in een ziekenhuis.

De agent liep een hersenschudding, nekletsel en kneuzingen op. Na het ongeluk ontstond ophef, omdat uit beelden op internet bleek dat hij niet meteen ingreep toen het slachtoffer in de sloot lag. In mei werd de agent ontslagen omdat onderzoek uitwees dat hij veel te hard had gereden.

Hof laat rookverbod in stand

Het gerechtshof in Arnhem heeft het rookverbod in de horeca in stand gelaten. De cafébazen die donderdag terechtstonden, zijn veroordeeld tot het betalen van een boete van 1200 euro. Eerder werden ze vrijgesproken, waarna de Hoge Raad bepaalde dat het hof er opnieuw over moest oordelen.

Tegen de kroegbazen was naast de boete ook een voorwaardelijke sluiting van een maand geëist, maar dat vond het hof niet nodig vanwege de principiële aard van de zaak. De kroegeigenaren hoopten met het proces het hele rookverbod in kleine kroegen onderuit te halen.

Na de eerdere vrijspraak oordeelde de Hoge Raad op 23 februari dat er toch grond is voor een rookverbod in kleine cafés zonder personeel. De wet zou wel onduidelijk zijn, maar dat hoefde niet te betekenen dat die niet geldt voor kleine cafés. Het hof in Arnhem moest zich daarom opnieuw over de zaak buigen.

Blessures Iniesta, Ramos vallen mee

Spanje ging gisteren verrassend onderuit tegen Zwitserland. Een dag na het pijnlijke verlies was er voor bondscoach Vicente del Bosque ook goed nieuws. De blessures van Andrés Iniesta en Sergio Ramos vallen mee.

Iniesta moest zich gisteren in de 77e minuut laten vervangen nadat hij stevig was aangepakt. Ramos viel ongelukkig en had last van zijn ribben. Del Bosque heeft gezegd dat het nu een stuk beter gaat met Iniesta. Uit onderzoek bleek dat Ramos geen gebroken of gekneusde ribben heeft.

[E3] Een bloederige Halloween met Saw II

Konami heeft zojuist de release van deel 2 van de game Saw aangekondigd; de bloederige game die geïnspireerd is door de gelijknamige filmserie.

In dit deel speel je als Michael, de vervreemde zoon van detective Trapp, die achter de waarheid probeert te komen van de dood van zijn vader. We kunnen weer de gebruikelijke sadomasochistische puzzels verwachten die je moet oplossen terwijl je jezelf verdedigt tegen Jigsaws volgelingen.

De game komt uit op Halloween (31 oktober) dit jaar.

Screenshot

Beschamende blunder Servische commentator

Een Servische commentator heeft deze week bij de wedstrijd tussen Duitsland en Australië een gigantische fout gemaakt. Hij stelde dat Manuel Neuer bij de Duitsers het doel verdedigde, omdat Robert Enke geblesseerd was.

"Neuer staat tussen de palen, want Enke kan niet spelen. Hij is geblesseerd", aldus Vladimir Mijaljevic, commentator bij RTS, de grootste Servische tv-zender. De verslaggever was niet op de hoogte van het feit dat Enke in november 2009 zelfmoord pleegde.

Ondanks de pijnlijke blunder mocht Mijaljevic deze week ook commentaar geven bij Ivoorkust - Portugal. Jörg Neblung, vriend en manager van Enke, rekende de commentator er niet op af. "Dit was niet slecht bedoeld. De journalist was gewoon slecht geïnformeerd. Hoewel het moeilijk te vatten is, kan het altijd gebeuren."

Robert Enke sprong op 10 november 2009 voor de trein. De 32-jarige doelman was depressief, nadat in september 2006 zijn twee jaar oude dochtertje overleed door een aangeboren hartafwijking. Enke was bovendien bang dat hij door zijn depressiviteit het ouderschap over zijn geadopteerde dochtertje zou verliezen.

[E3] Vechten zonder ledematen in Neverdead

Konami komt met een nieuwe actie shooter, Neverdead. In de game speel je met de onsterfelijke Bryce die tijdens het gevecht zijn ledematen kan verliezen en er later weer op aan kan zetten. Er is verder niet veel bekend van de game, maar je zal met een vlinderachtig zwaard en een heel arsenaal aan geweren een stel demonen bevechten in de nabij gelegen toekomst.

De game zal uitkomen voor de Xbox 360 en de Playstation 3, er is geen datum bekend maar bekijk hieronder de trailer.

Silent Hill krijgt achtste game

Gamestudio Vatra en uitgever Konami werken samen aan Silent Hill 8. De populaire survival horror-serie moet verschijnen op de Xbox 360 en Playstation 3. Een definitieve naam voor de achtste game uit de serie is nog niet bekendgemaakt.

De nieuwe Silent Hill begint wanneer de hoofdpersoon in een busje wordt weggevoerd naar de gevangenis. In het noodweer raakt het busje van de weg en krijgt Murphy Pendleton de kans om te vluchten. Alleen, hij vlucht in de richting van Silent Hill en dat is natuurlijk niet echt verstandig.

Het oerinstinct om bij een confrontatie te vechten of te vluchten staat centraal in het avontuur dat Murphy Pendleton in de duistere horrorwereld beleeft. Pendleton moet er alles aan doen om te overleven en kan daarvoor allerlei voorwerpen in de omgeving als wapen gebruiken, van flessen tot en met stoelen of gewoon zo snel mogelijk proberen weg te rennen. De keuze is dan ook simpel in Silent Hill 8: vecht of vlucht, maar blijf in hemelsnaam leven.'Staatsschuld NL verdubbeld in 9 jaar'

De staatsschuld van Nederland loopt naar verwachting op tot 512 miljard euro in 2015; oftewel 74 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) op verzoek van de financiële nieuwszender RTL Z.

De schuld zal de komende jaren oplopen met meer dan 21 miljard euro per jaar. In 2015 heeft iedere Nederlander plusminus 30.000 euro schuld namens de staat. Het CPB gaat uit van een gemiddelde economische groei van 1,75 procent.

Staatsschuld verdubbeld
Eind dit jaar zal Nederland ongeveer 390 miljard euro staatsschuld hebben. In 2006, bij het begin van kabinet Balkenende IV, had Nederland nog een schuld van 256 miljard euro (47,4 procent van het bbp). In 2015 zal de staatsschuld dus verdubbeld zijn in slechts negen jaar tijd.

In de prognose van het CPB zal Nederland van 2011 tot 2015 gemiddeld een begrotingstekort hebben van 2,9 procent van het bbp, wat net onder de drie-procent norm van Brussel ligt.

Met een staatsschuld van 74 procent van het bbp ligt Nederland wel boven het gestelde maximum van 60 procent. Hier voldoen overigens weinig eurolanden aan, evenals andere naties zoals het Verenigd Koninkrijk, Japan en de VS.

Hypotheekschuld nog hoger
Hoewel de Nederlandse staatsschuld fors oploopt, vooral door de vergrijzing, steun aan de banken en de diepste recessie in 80 jaar tijd, is de overheidsschuld nog altijd fors lager dan de totale Nederlandse hypotheekschuld: deze ligt al enige jaren boven de 100 procent van het bbp.


Staatsschuld Nederland in miljarden euro's / percentage bbp (Bron: RTL Z)

[E3] MGS: Rising is een prequel

Tijdens de persconferentie van Konami zijn er een aantal details van het nieuwe Metal Gear Solid: Rising verteld. Het spel speelt zich af na deel twee in de serie en voor deel vier in de serie. Het spel zal uitleggen hoe Raiden de ninja uit deel vier is geworden.

Weet je nog in de trailer van afgelopen week hoe Raiden de ruggengraat van zo'n mech eruit trok? Die ruggengraat zal een grote rol gaan spelen in het verhaal en hoe dit zich afspeelt. Het spel zal zich voornamelijk als hack en slash afspelen maar er zullen ook stealth momenten inzitten, alleen zullen deze wat sneller zijn dan de vorige MGS spellen.

Naast het zwaard zal Raiden ook andere wapens ter beschikking hebben om vijanden uitteschakelen. Binnenkort kunnen we meer nieuws verwachten over het verhaal volgens Konami en tot die tijd moeten we het doen met de onderstaande E3 trailer. Het spel zal uitkomen voor de PC, PS3 en Xbox 360, er is nog geen datum bekend.

[Upd] Karlovic, Stepanek niet op Wimbledon

Ivo Karlovic heeft zich afgemeld voor Wimbledon. De Kroaat heeft last van een blessure aan zijn rechtervoet. Vorig jaar reikte de boomlange tennisser (2.08 meter) nog tot de kwartfinale.

Karlovic, vooral bekend van zijn harde opslag, kampt al maanden met de blessure en miste daardoor ook Roland Garros. Voor het Engelse grandslamtoernooi was hij als 25e geplaatst. De Roemeen Victor Hanescu is door de opgave nu als 32e geplaatst. De loting voor het hoofdtoernooi vindt morgen plaats.

Update @ 14:15 uur

Ook de Tsjech Radek Stepanek doet niet mee aan Wimbledon. Hij kampt met een blessure aan zijn linkerknie. Stepanek was de nummer 22 van de plaatsingslijst. In maart van dit jaar maakte de tennisser al bekend oververmoeid te zijn. Daardoor stond hij twee maanden aan de kant.

Vuvuzela's internationaal gedempt

Het doordringende geluid van de vuvuzela's wordt voortaan vanuit Zuid-Afrika gedempt voor de internationale tv-uitzendingen. Deze maatregel is door de 'hoofdomroep' HBS genomen na een aanhoudende klachtenstroom van omroepen die het WK in hun eigen land uitzenden.

Dit maakte adjunct-hoofdredacteur Pim Marks van NOS Sport donderdag bekend. "Ondanks hun filosofie dat ze de stadionsfeer willen overbrengen, hebben ze besloten het geluid van de vuvuzela's te filteren", citeert Marks uit de meest recente nieuwsbrief vanuit Johannesburg. De microfoons die geluiden van het veld opvangen, krijgen voorrang op de microfoons die het omgevingsgeluid op de tribunes registreren. "Ze hopen hiermee het balgeluid beter te laten horen. Het zal een subtiel verschil zijn", aldus Marks.

Jack van Gelder neemt zaterdag zogeheten lipmicrofoons mee naar Durban. Die vangen tijdens de interviews op het veld minder omgevingslawaai op. "Tijdens mijn werk voor de radio had ik er geen last van. Dan heb ik een koptelefoon op. Ik vond het vooral moeilijk om me op het veld verstaanbaar te maken tijdens het interview met Erwin Koeman", aldus Van Gelder. "Het is vervelend, maar je went er wel aan."

Japan ziet in 'frustratie' grootste wapen tegen Oranje

De Japanse middenvelder Yuki Abe weet hoe Japan Oranje aan zal moeten pakken. Zaterdagmiddag treffen de twee landen elkaar in Durban.

Japan begon, na een teleurstellende aanloop, het WK met een 1-0 zege op Kameroen. Na de winst van Nederland op Denemarken (2-0) kunnen beide al een ticket voor de volgende ronde in de wacht slepen aanstaande zaterdag in de directe confrontatie.

De Japanse middenvelder Yuki Abe erkent de aanvallende kracht van de Nederlanders. Ook ziet Abe waar dit Oranje op te pakken is. "De Nederlanders zelf denken dat hun kracht in de aanval zit", vertelt Abe op de site van de FIFA. "Dus wat we moeten doen is het ze daar heel moeilijk maken en frustreren. Wesley Sneijder beweegt over het hele veld om in balbezit te komen. Maar ze hebben meer goede spelers en het wordt lastig om ze allemaal onder controle te houden. We moeten op onze hoede zijn."

'Joran krijgt aids toegediend als wraak'

Volgens Peruaanse verslaggevers zal de vader van de vermoorde Stephanie Flores geen wraak nemen door Joran in de gevangenis te laten vermoorden. Dat staat deze week in de Nieuwe Revu. Hij heeft er andere plannen voor.

In een reportage over de hel die Joran van der Sloot te wachten staat, tekent het blad op dat Joran een injectie zal krijgen met HIV. Toegediend door een ingehuurde medegevangene. Aangezien de leefomstandigheden zo slecht zijn, zal de HIV snel omslaan in aids en zal het binnen twee jaar gebeurd zijn met Joran.

Volgende week wordt Joran voorgeleid aan de rechter. Momenteel zit de Nederlander nog afgezonderd in een cel. Uiteindelijk zal hij een cel moeten delen met tientallen anderen.

Nigeria heeft snelste speler van het WK

Victor Obinna uit Nigeria is tot nu toe de allersnelste speler van het WK in Zuid-Afrika. De middenvelder van Malaga haalde tegen Argentinië een topsnelheid van 31,10 kilometer per uur.

Obinna was daarmee net iets sneller dan Gonzalo Higuain. De 22-jarige Argentijn trok in dezelfde poulewedstrijd uit groep B een sprintje van 30,93 kilometer per uur. Argentinië won de wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van Gabriel Heinze.

Tot nu toe legde Carl Valeri uit Australië de meeste kilometers af. De middenvelder kwam tegen Duitsland tot 12,927 kilometer. Veel effect had zijn inzet niet, want Australië werd weggespeeld door de sterke Duitsers: 4-0.

Valeri kan zaterdag weer flink aan de bak, want Australië moet winnen van Ghana om kans te houden op plaatsing voor de volgende ronde. Ghana wist haar eerste duel namelijk wél te winnen, het werd 0-1 tegen Servië.

Miyamoto betrapt bij Microsoft

Show-business in de game-business!

Shigeru Miyamoto, ook wel de vader van de videogames genoemd, is gespot bij concurent Microsoft. Hij is te zien tijdens een demonstratie van Kinect, Microsofts nieuwste motion controller. Met Kinect lijkt Microsoft de kant op te gaan van Nintendo. Hij staat er samen met Bill Triner, vertaler bij Nintendo of America. Natuurlijk is het nooit weg om even een kijkje te nemen bij de concurrentie.

Wat zal Miyamoto gedacht hebben? Erg onder de indruk lijkt hij in ieder geval niet!

 

Siemerink kan in DC over sterkste spelers beschikken

Jan Siemerink, de captain van het Nederlandse Davis Cup-team, kan in de wedstrijd tegen Wit-Rusland over de beste spelers beschikken. Siemerink zei vandaag dat Robin Haase, Thiemo de Bakker, Igor Sijsling en Jesse Huta Galung allevier inzetbaar zijn.

De wedstrijd is van 9 tot en met 11 juli in Wit-Rusland en het betreft een wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs in de Europees/Afrikaanse zone. Haase, Sijsling en Huta Galung zouden eigenlijk het toernooi in Scheveningen spelen, maar geven toch de voorkeur aan het DC-duel.

Den Haag verbiedt Snoop Dogg op Parkpop

De populaire Amerikaanse rapper Snoop Dogg mag niet optreden op het Haagse muziekfestival Parkpop dat 27 juni plaatsvindt. Dat heeft de gemeente Den Haag donderdag laten weten.

De 'driehoek' van burgemeester, politie en justitie heeft dit besloten 'om het open en vriendelijke karakter' van Parkpop te kunnen garanderen. De gemeente heeft organisator Ducos Productions gevraagd een vervangende hoofdact te zoeken. De organisatie geeft hier gehoor aan, zo laat een zegsvrouw donderdag weten.

Parkpop is naar eigen zeggen het grootste gratis popfestival van Europa en vindt dit jaar voor de dertigste keer plaats in het Haagse Zuiderpark. Andere acts tijdens de jubileumeditie van Parkpop op zondag 27 juni zijn onder meer Nena, Nick Lowe en Juliette Lewis. De Amerikaanse rapper staat op 28 juni op het programma in de Melkweg in Amsterdam. Alle kaarten voor die show zijn uitverkocht.

'Overgang naar Real hangt van Maicon's gevoel af'

De toekomst van Braziliaans international Maicon ligt in zijn eigen handen op dit moment, dat claimt zijn zaakwaarnemer Antonio Caliendo. De Braziliaanse verdediger van Internazionale heeft zijn lot in eigen hand. Naar verluidt zou zijn voormalig trainer, José Mourinho, hem graag naar Real Madrid halen. Maicon heeft echter nog een contract bij de Italiaans kampioen.

Maicon, die op het WK uitkomt voor zijn land, werd volgens geruchten geprobeerd naar de Spaanse hoofdstad te halen voor een bod van 25 miljoen euro. Vanuit Milaan zou men als reactie daarop een bedrag van 35 miljoen voor hem hebben gevraagd.

De zaakwaarnemer van de international wil nog niet te veel uit de doeken doen over een overgang naar Real. "Ik kan de interesse van Real Madrid niet ontkennen. Omdat Mourinho de coach is is de interesse alleen nog maar groter", aldus Caliendo tegenover de Italiaanse media.

"Maar ik wil nog niet zeggen dat hij naar Real Madrid gaat. We moeten alles op een rijtje zetten met respect voor Inter, dat een geweldige club is. Veel zal van Maicon's gevoel afhangen aangezien hij gelukkig is in Milaan."

Cavendish uit Ronde van Zwitserland

De Britse sprinter Mark Cavendish is vandaag niet meer gestart in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland. De wielrenner van HTC-Columbia kwam dinsdag hard ten val en liep diverse schaafwonden op.

Cavendish week in de rit in de laatste meters van zijn lijn af en kwam in aanraking met de Duitser Heinrich Haussler. Daardoor gingen ook andere renners onderuit.Cavendish werd voor de zekerheid onderzocht in het ziekenhuis, maar er werden geen breuken geconstateerd.

Zijn agressieve houding leverde Cavendish woensdag veel kritiek op uit het peloton. Uit protest op de ongepaste reactie van Cavendish na diens valpartij van dinsdag, startte het peloton met een symbolische vertraging van twee minuten aan de vijfde etappe.

[Upd] 'CDA blokkeert rechts kabinet'

Volgens PVV-leider Geert Wilders blokkeert het CDA een kabinet van VVD-PVV-CDA. Verhagen houdt namelijk vast aan zijn weigering om met de andere partijen te onderhandelen. "Het CDA trekt gewoon de stekker eruit", concludeert Wilders.

Volgens Wilders wordt een rechts kabinet 'heel moeilijk, zo niet onmogelijk'. Dit zei hij na zijn gesprek donderdagochtend met informateur Rosenthal. Verhagen was eerder op de ochtend al bij Rosenthal langs geweest. Rutte zal rond 11:30 uur zijn gesprek hebben.

Later vandaag zal Rosenthal een persconferentie beleggen. Waarschijnlijk wordt er bekendgemaakt dat de beoogde coalitie niet mogelijk is. De meest waarschijnlijke volgende coalitie is Paars+. Deze zou moeten bestaan uit VVD-PvdA-D66 en nog een partij. GroenLinks is de meest genoemde als laatste coalitiepartner.

Update 13:35 uur:
Ook Mark Rutte heeft zijn gesprek met Rosenthal afgerond. In een reactie tegenover de aanwezige media liet hij weten de kans op een rechts kabinet klein te achten. "Ik stel vast dat het CDA niet wil deelnemen en niet met Geert Wilders en mij aan tafel wil", zei hij. Ondanks deze observatie, laat hij de hoop niet varen. "Het is aan de informateur om conclusies te trekken."

Volgens de VVD-leider zou een rechts kabinet programmatisch haalbaar zijn. Ook vindt hij dat zo'n kabinet het meest voor de hand ligt na de laatste verkiezingen.

Schuld
Ondanks dat het het CDA is die niet aan de tafel wil verschijnen, weigert Rutte de schuld bij Verhagen neer te leggen. Wel noemde hij de eis van Verhagen om de VVD en PVV eerst te laten praten een 'non-voorstel en irreëel' en 'nog nooit voorgekomen in de parlementaire geschiedenis.'

Wilders
Rutte gaf ook aan dat Wilders niets te verwijten valt volgens hem. "Wilders heeft zich constructief opgesteld", zei hij. Ook ziet de VVD-leider voldoende aanknopingspunten om een coalitie te vormen. "Er was de VVD en de PVV veel aan gelegen om dit kabinet te vormen."

FIFA straft Perreira niet

De FIFA heeft laten weten niets te doen aan de uitlatingen van de bondscoach van Zuid-Afrika, Carlos Alberto Perreira. Hij liet in de media weten dat hij Massimo Busacca de slechtste scheidsrechter vond die hij ooit gezien had. De arbiter kende Uruguay gisteren een strafschop toe nadat Luis Suárez getackeld werd door doelman Itumeleng Khune.

"Alle spelers vonden dit de slechtste scheidsrechter tot nu toe. Hij gaf kaarten die geen kaarten waren. Hij hoort hier niet thuis," zei de bondscoach van Zuid-Afrika.

'Draagvlak OV-chipkaart slinkt'

Nederlanders zijn steeds minder enthousiast over de OV-chipkaart. Zo vindt nog maar 43 procent dat de kaart het reizen gemakkelijker maakt. In 2008 vond nog een meerderheid van 54 procent dat, blijkt uit de Vervoersmonitor 2010 van onderzoeksbureau Newcom. Voor het onderzoek zijn meer dan duizend mensen ondervraagd.

Nog maar 28 procent noemt de OV-chipkaart een eerlijk reissysteem. In 2008 vond nog 37 procent het systeem eerlijk. Slechts zeven procent gelooft dat zijn persoonsgegevens bij de chipkaart veilig zijn, ongeveer net zo veel als in 2008. Ook het percentage dat de kaart betrouwbaar noemt (elf procent) bleef nagenoeg gelijk. Maar twintig procent gelooft dat de kaart het reizen sneller maakt.

Terwijl de kaart volgend jaar in heel Nederland moet worden ingevoerd, geeft nog maar dertig procent aan zeer goed op de hoogte te zijn van hoe de kaart werkt. Dat is wel iets hoger dan in 2008, toen nog maar zeventien procent op de hoogte was.

De bekendheid van de kaart is wel toegenomen: 93 procent van de ondervraagden kent de kaart tegenover 88 procent in 2008. Ook is nu dertig procent van plan de kaart te kopen zodra hij in de eigen regio wordt ingevoerd, vergeleken met zeventien procent in 2008.

Lijk opgevist uit Amsterdamse gracht

De politie heeft donderdagmiddag het stoffelijk overschot van een man uit een gracht in Amsterdam gehaald. Het lichaam werd gevonden door medewerkers van Novum Nieuws voor de deur van het persbureau. Het lijkt te gaan om een man van rond de 40 jaar. De identiteit van het slachtoffer moet nog worden vastgesteld.

Het lichaam werd rond 09.45 uur opgemerkt in het water van de Wittenburgergracht, tussen een brug en een scheepswerf. De politie was binnen een half uur ter plaatse, maar haalde het lijk nog niet meteen uit het water.

Pas toen het lichaam dertig meter verderop tussen twee bootjes lag, haalde de politie het met een duiker en een hijskraan op het droge. Hoe lang het slachtoffer al in het water lag, is niet bekend. De man had een baard en droeg een overhemd en een pantalon.

Assassin's Creed: Brotherhood krijgt limited edition

Het nieuwste deel uit de Assassin's Creed serie krijgt ook een limited edition. Net zoals de Limited Edition zal deze versie een aantal exclusieve maps bevatten en krijg je er interessante voorwerpen bij.

Bij het kopen van de Assassin's Creed: Brotherhood - Limited Codex Edition krijg je:
- Het Assassin's Creed: Brotherhood spel
- Een Renaissance Collector kist
- Een Exclusive Codex
- Een Map van Rome
- Multiplayer characters kaarten
- De DVD van de korte film: Assassin's Creed: Lineage
- Een Bonus DVD en de game soundtrack
- 2 Exclusieve single player maps: Aqua Gear & Trajan Market
- 2 Multiplayer characters: Harlequin & Officer
- En andere bonus contect word nog aangekondigd.

De Limited edition zal voor £69.99 te koop zijn, wat omgerekend ongeveer €85,- is.

Limited Edition

OM: tweede incident Club Q was ongeluk

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden stelt geen vervolging in voor het incident dat buiten plaatsvond bij discotheek Club Q. Bij de dansgelegenheid waar dezelfde avond iemand door geweld overleed, raakte buiten iemand in coma, maar justitie oordeelt nu dat het daarbij gaat om een ongeluk.

Voor het incident buiten zijn twee jongeren opgepakt. De 17-jarige verdachte en de 20-jarige man uit Dongeradeel worden niet vervolgd.

In de discotheek in Noordbergum kwam in de nacht van 17 op 18 april de 16-jarige Redmar Smedema om het leven. Die nacht vonden er verschillende opstootjes en ruzies plaats rondom de club. Bij een van die ruzies is het 20-jarige tweede slachtoffer ongelukkig ten val gekomen, concludeert het OM na onderzoek.

Het slachtoffer, dat de bewuste avond niet in Club Q was geweest, bemoeide zich met een van de ruzies, waarbij dorpsgenoten betrokken waren. Hij liep bij zijn val ernstig letsel op en herstelt momenteel in een revalidatiecentrum.

Visboer bijna gestikt in springende vis

Een Indiase visboer uit de omgeving van de stad Ka-sargod kreeg onlangs de schrik van zijn leven. Terwijl hij een zak met gevangen vis klaarmaakte om te verhandelen, sprong een van de vissen in de mond van Mohamad Kunhi.

Nadat het zeedier in de mond van de arme visverkoper was gesprongen, baande het zich een weg in de longen van de arme man. De man stikte en liet bijna het leven. De man bezocht verschillende ziekenhuizen, maar in de eerste twee ziekenhuizen durfden de artsen het beest niet te verwijderen.

In het derde en laatste ziekenhuis durfde men het wel aan Mohamad te helpen. De complexe operatie nam meer dan een uur in beslag, maar uiteindelijk wist men de vis uit de longen van de visboer te verwijderen. Hoe het nu met de man is, is helaas niet bekend.

Pakistaanse grenssoldaten vermist na aanval

Honderden moslimextremisten hebben een Pakistaanse legerpost bij de grens met Afghanistan aangevallen. Zeker 35 paramilitaire soldaten worden sinds de aanval vermist. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse veiligheidsdiensten donderdag gezegd.

De aanval werd gepleegd op een grenspost in de stammenregio Mohmand. Volgens de Pakistaanse bronnen was de aanval het werk van AfghaanseTaliban. Vanuit de aan Mohmand grenzende Afghaanse provincie Kunar werd echter gemeld dat Pakistaanse militairen de grens over waren gevlucht, uit angst voor Pakistaanse Taliban.

Hockeyclub Zuidlaren krijgt blauw kunstveld

De Hondsrug in Zuidlaren speelt vanaf september als eerste hockeyclub van Nederland op een blauw hockeyveld. Dat maakte voorzitter Marcel Pruijt vandaag bekend. Alleen in het Spaanse Valencia ligt nu een blauw hockeyveld.

"Het contrast op een blauw veld is beter. Het spel is beter te volgen, vooral bij kunstlicht. Ook op televisie komt het beter tot zijn recht. Maar dat is voor ons niet belangrijk natuurlijk", aldus Pruijt.

Het huidige groene hockeyveld staat bij het kleinste regenbuitje onder water. De club was dus al toe aan nieuwe velden. "En waarom dan niet een blauw veld? We waren de eerste die een aanvraag hebben ingediend", zegt Pruijt.

Er was dispensatie van de hockeybond nodig, want de regels schrijven een groen veld voor. De voorzitter is trots: "We behoren met onze tweehonderd leden tot de kleinste hockeyclubs van Nederland."

WK vandaag: 17 juni 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de groepswedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag staan er weer drie duels op het programma, waaronder een wedstrijd van de Argentijnen, en Les Bleus

Groep B

Argentinië v. Zuid-Korea

Vandaag staat Argentinië tegenover Zuid-Korea. Argentinië wist ondanks een overvloed aan kansen haar vorige wedstrijd maar met moeite te winnen. Met de overactieve Maradona als trainer, en sterspeler Lionel Messi in het veld, zou je toch verwachten dat het wel goed zal komen met de Argentijnen. Aan de andere kant Zuid-Korea, dat verrassend makkelijk wist te winnen van Griekenland. Griekenland speelde zwak, maar Zuid-Korea liet ook zien over aardig wat kwaliteit te beschikken. Mocht er een winnaar uit deze wedstrijd komen is de eerste ploeg die doorgaat al bekend.

Griekenland v. Nigeria

Later vandaag de twee ploegen uit de poule die de vorige wedstrijd verloren hadden. Griekenland speelde ontzettend zwak, en wil het team van Rehagel überhaupt nog een kans maken zullen ze heel wat beter moeten gaan voetballen, én winnen van Nigeria. Voor Nigeria is er echter wat meer hoop, tegen Argentinië hadden zij niet veel hoop op de winst, maar wisten toch een aardige pot te voetballen.

Groep A

Frankrijk - Mexico

Op papier een geweldig affiche. Frankrijk tegen Mexico. De Fransen wisten in de kwalificatie echter niet de imponeren en ook de eerste wedstrijd was niet om over naar huis te schrijven. Willen de Fransen echt een kans maken op de wereldtitel zullen zij onder leiding van Domenech toch wat meer moeten laten zien. Ook van Mexico werd veel verwacht, wat er in de eerste wedstrijd tegen Zuid-Afrika niet uitkwam. Tegen Frankrijk hopen zij opnieuw op een overwinning om zich zo toch te kunnen plaatsen voor de volgende ronde.

TV Schema:

Tijd Programma Zender
13:00 - 13:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Argentinië - Zuid-Korea Ned. 1
13:20 - 14:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Argentinië - Zuid-Korea Ned. 1
14:20 - 14:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Argentinië - Zuid-Korea Ned. 1
14:30 - 15:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Argentinië - Zuid-Korea Ned. 1
15:25 - 15:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Argentinië - Zuid-Korea Ned. 1
15:30 - 15:50 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Griekenland - Nigeria Ned. 1
15:50 - 16:50 NOS WK Voetbal: 1ste helft Griekenland - Nigeria Ned. 1
16:50 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Griekenland - Nigeria Ned. 1
17:00 - 18:04 NOS WK Voetbal: 2de helft Griekenland - Nigeria Ned. 1
17:50 - 18:55 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Frankrijk - Mexico Ned. 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Frankrijk - Mexico Ned. 1
21:20 - 21:30 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Frankrijk - Mexico Ned. 1
21:30 - 22:25 NOS WK Voetbal: 2de helft Frankrijk - Mexico Ned. 1
22:25 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing helft Frankrijk - Mexico Ned. 1
22:20 - 23:30 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:30 - 23:25 NOS Studio Sportzomer Ned. 1

Rooney hoopt op achtste finale tegen Duitsland

Engeland is nog lang niet verzekerd van een plek in de tweede ronde, maar de Engelsen kunnen daar wel Duitsland tegenkomen. Aanvaller Wayne Rooney zou graag tegen onze oosterburen spelen.

"Ja, ik wil graag tegen ze spelen. Het zou leuk zijn om ze te verslaan", aldus Rooney. "Duitsland speelde erg goed tegen Australië. Maar ik heb geen teams gezien die zo goed zijn dat ik niet tegen ze zou willen spelen. Dit toernooi is volledig open."

Duitsland begon het WK met een 4-0 zege op Australië, terwijl Engeland niet verder kwam dan 1-1 tegen de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Fabio Capello kan Duitsland alleen tegenkomen als het eerste in de poule wordt en Duitsland tweede in haar poule, of andersom.

Rooney is vol zelfvertrouwen voor de rest van de groepsfase, waarin Algerije en Slovenië de andere twee opponenten zullen zijn. "Ons spel tegen Amerika is niet iets om ongerust over te worden."

Ferrari test drie jonge coureurs in F2008

Het Formule 1-team van Ferrari heeft drie coureurs van de Ferrari Driver Academy deze week een driedaagse test laten afwerken. De testdagen vonden plaats op het circuit van Fiorano.

De drie coureurs, Jules Bianchi, Mirko Bortolotti en Daniel Zampieri, kregen de kans om in de F2008 te rijden. Ook praaten ze met de engineers van het Formule 1-team, kregen ze Engelse les en werkten de drie coureurs aan hun conditie.

Dans en gitaren in Singstar

De karaoke-game Singstar voor de Playstation 3 gaat de mogelijkheid implementeren om de gitaar-controllers van Guitar Hero en Rock Band te gebruiken in Singstar Guitar. Daarnaast wordt er een optie toegevoegd in Singstar Dance om mee te dansen op de muziek. Dit heeft Sony bekendgemaakt op haar eigen Playstation-website.

Singstar Guitar is een nieuwe editie binnen de Singstar-serie waarin het mogelijk is om de beroemde gitaar-controller van games als Guitar Hero en Rock Band te gebruiken binnen de karaoke-game. De reden om deze optie toe te voegen aan de game is dat Sony het vermoeden heeft dat sommige mensen het eng vinden om te zingen, al kan het zingen ook met twee personen. Omdat het spelen op een plastic gitaar iets minder confronterend is, wordt dit nu mogelijk gemaakt in Singstar Guitar.

Het is mogelijk om in Singstar Guitar met vier mensen tegelijk te spelen. Twee mensen zullen dan zingen, terwijl twee andere gamers op een plastic gitaar aan het spelen zijn.

Een soortgelijke beredenering gaat op voor Singstar Dance. Om Singstar Dance te kunnen spelen, is een speciale Playstation Move-controller vereist. Deze nieuwe bewegingscontroller wordt op 15 september in Europa gelanceerd.

Dans en gitaren in 'Singstar'
Dans en gitaren in Singstar

Duitsers, Serviërs mogen niet trainen in Nelson Mandela Bay

De wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten dat Duitsland en Servië vandaag niet mogen trainen in het Nelson Mandela Bay Stadium. Omdat het hard regent in Port Elizabeth is de FIFA bang dat het veld wordt beschadigd.

Duitsland en Servië spelen morgen tegen elkaar in het Nelson Mandela Bay Stadium. De Duitsers trainen vandaag nu in Pretoria, waar ze hun trainingskamp hebben.

Overigens zijn de weersvooruitzichten voor morgen in Port Elizabeth beter.

Ozzy Osbourne's DNA onder de loep

Wetenschappers zijn zo onder de indruk van het feit dat voormalig Black Sabbath-frontman Ozzy Osbourne nog leeft, dat ze zijn DNA gaan onderzoeken. Hiermee treedt Ozzy (61) toe tot een select groepje mensen, dat precies weet uit welke chromosomen ze bestaat.

Het hoge prijskaartje dat aan zo'n onderzoek hangt - rond de 30.000 euro - hoeft Ozzy niet zelf te betalen. Omdat de oude rocker jarenlang overmatig veel drugs gebruikte, is het een wonder dat hij nog leeft, zeggen wetenschappers. In principe had hij allang dood moeten zijn. Wetenschappers zijn nu benieuwd of hij een bijzonder lichaam heeft, dat misschien beter bestand is tegen zwaar gebruik van drugs.

De zanger begrijpt zelf ook niet hoe hij zijn jarenlange 'rock ‘n roll lifestyle' heeft overleefd. Hij noemt zichzelf 'een medisch wonder', na het 'veertig jaar lang lol maken'. Hij dronk vroeger tijdens het touren vier flessen cognac per dag en ook een ongeluk met een quad in 2003, waarbij hij zijn nek brak, wist Ozzy te overleven.

Waaruit zijn 'medisch wonder' bestaat is wellicht binnenkort duidelijk, als zijn genetische opbouw in kaart is gebracht door het Amerikaanse bedrijf Knome. Volgens de directie van het biotechnologiebedrijf is het bestuderen van personen ‘met een extreme medische geschiedenis' van grote wetenschappelijke waarde. 

 

Oranjekoorts in supermarkten stijgt

De Oranjekoorts in de supermarkten neemt toe. De omzetten stijgen, maar de verkoop van Oranjeproducten blijft nog ietsje achter vergeleken met het WK in 2006 en het EK in 2008. Dat stelt marktonderzoeker GfK vandaag.

De afgelopen twee weken haalden supermarkten 24 miljoen euro meer omzet binnen dan gemiddeld. Eerder schatte GfK de totale extra WK-omzet van de supers op 50 miljoen euro. "Het gaat de goede kant op", concludeerde een woordvoerder.

Vooral in de Randstad worden veel Oranjeproducten verkocht. Het zijn vooral de huishoudens met kinderen die producten als WK-M&M's, Oranje-bifi's en Oranjevla in hun winkelwagentjes laden.

Premier League opent met kraker Liverpool - Arsenal

De Premier League heeft vanmorgen het speelschema voor het komende seizoen bekendgemaakt. Manchester United en kampioen Chelsea openen het seizoen allebei tegen een promovendus, terwijl op Anfield de kraker tussen Liverpool en Arsenal wordt gespeeld.

De eerste speelronde van de Premier League is op zaterdag 14 augustus. United krijgt bezoek van Newcastle United, vorig seizoen als kampioen gepromoveerd vanuit de Championship. West Bromwich Albion werd tweede en mag op de openingsdag op bezoek bij kampioen Chelsea.

Een ander opvallend duel op de eerste speeldag is Tottenham Hotspur - Manchester City. Beide clubs streden afgelopen seizoen om de vierde plek, die uiteindelijk naar de Spurs ging. De derde nieuwkomer, Blackpool, begint met een thuiswedstrijd tegen Wigan Athletic.

Ook op Boxing Day staat er een topper op het programma. In het Emirates Stadium staat Arsenal tegenover Chelsea. De eerste ontmoeting tussen United en Chelsea is op 18 december op Stamford Bridge.

Branson: "Is er geld te verdienen?"

Het team dat dit seizoen als tiende eindigt in de strijd om het constructeurskampioenschap, verdient een leuke bonus.  De nummer tien kan een bedrag van twintig miljoen euro tegemoet zien.

Virgin-baas Richard Branson, dat met zijn team helemaal onderaan bungelt, wist niet dat er zoveel geld te verdienen valt. "Is er geld te verdienen? Dat is me nooit verteld. Dat maakt wel een verschil. Ik zei eerder dat de tiende plaats me niet echt interesseerde, maar opeens is dat een stuk aantrekkelijker," aldus Brandson tegenover de BBC.

Virgin slaagde er dit seizoen tot nu toe in om maar één keer als veertiende over de finish te komen.

Verhagen: 'praten is nog steeds zinloos'

Het blijft volgens CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zinloos om met de VVD en PVV te onderhandelen over een coalitie zolang die partijen hun onderlinge verschillen niet hebben overbrugd. Dat heeft hij donderdag opnieuw onder de aandacht gebracht bij informateur Uri Rosenthal, die hem voor een gesprek had uitgenodigd.

Verhagen heeft tijdens het korte overleg weer bevestigd dat de VVD en PVV het eerst eens moeten worden over belangrijke punten, zoals de aanpak van de economie en etnische registratie. Hij wees erop dat hij dat sinds vrijdag steeds heeft gezegd. "Mijn positie is niet veranderd", zei Verhagen. Van de informateur heeft hij ook geen nieuwe dingen gehoord.

Verhagen gaat ervan uit dat de informateur donderdagmiddag met VVD-leider Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders spreekt.

Pienaar: "Uitschakeling Zuid-Afrika zou ramp zijn"

Uitschakeling in de eerste ronde op het WK zou een ramp zijn voor Zuid-Afrika. Dat zei de Zuid-Afrikaanse middenvelder Steven Pienaar na de 3-0 nederlaag tegen Uruguay gisteren. Met slechts een punt in twee wedstrijden kan Zuid-Afrika het eerste organiserende land op het WK worden dat in de groepsfase sneuvelt.

Om nog een kans te maken op de knock-outfase moet de ploeg van bondscoach Carlos Parreira dinsdag winnen van Frankrijk."Het gaat heel erg moeilijk worden voor ons", zegt Pienaar over de kansen van zijn land. "We moeten hopen dat Frankrijk en Mexico gelijk spelen."

Mexico tegen Fransen gesteund door Uruguay

Mexico staat vanavond tegenover Frankrijk en de ploeg van trainer Javier Aguirre krijgt daarbij steun van Uruguay. Bij een zege van Mexico kunnen de twee landen ervoor gaan zorgen dat Frankrijk de eerste ronde niet gaat overleven.

"Als Mexico van Frankrijk wint, hebben we in de laatste groepswedstrijd aan een gelijkspel genoeg", rekende doelman Fernando Muslera uit nadat Uruguay gisteren met 0-3 van Zuid-Afrika won. Uruguay speelt haar laatste poulewedstrijd tegen Mexico.

Mocht Mexico vanavond winnen van Les Bleus, dan kunnen de twee landen het in hun laatste duel op een akkoordje gooien. Bij een gelijkspel is Frankrijk, ongeacht het resultaat in hun duel met Zuid-Afrika, uitgeschakeld.

Uruguay, dat al sinds het WK van 1990 geen duel had gewonnen, is in elk geval al in een euforische stemming. Sterspeler Diego Forlan vindt echter dat de ploeg niet te ver op de zaken vooruit moet lopen. "We blijven met beide benen op de grond staan", aldus de aanvaller.

Wimbledon wil geen vuvuzela's

Tijdens Wimbledon mogen de toeschouwers geen vuvuzela meenemen. De organisatie van Wimbledon heeft de vuvuzela op de zwarte lijst gezet.

“Onze boodschap aan de bezoekers: laat dat ding thuis”, zegt een woordvoerder van de organisatie van Wimbledon tegenover de BBC. “We hebben een lijst met verboden attributen. Daarop staan onder meer claxons en toeters. De vuvuzela hoort thuis in die categorie.”

Wegens de aanzuigende kracht is de vuvuzela, onlosmakelijk verbonden aan het WK voetbal, populair in Engeland.

'Zet Griekenland uit de euro'

Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat een derde van de Europese financiële directeuren (CFO's) Griekenland het liefst uit de euro zien vertrekken. Woensdag presenteerde de universiteit de resultaten van het onderzoek.

Naast dat een derde van de CFO's Griekenland uit de euro wil zetten, vindt tachtig procent de financiële situatie in de Zuid-Europese landen een serieuze bedreiging voor de financiële stabiliteit van Europa.

Verslechtering
Zeventig procent van de ondervraagden voorziet een verslechtering van de financiële toestand in landen als Spanje en Italië. Bijna tien procent is zelfs van mening dat ook deze landen uit de euro gezet dienen te worden.

Toch positief
Ondanks de pessimistische houding van een deel van de ondervraagden, zijn de meeste CFO's toch positief over de maatregelen die door de EU zijn aangekondigd. De overheersende mening is dat het noodpakket uiteindelijk goed zal zijn voor de euro en de algehele Europese economie.

Ook over hun eigen bedrijven zijn de meningen overwegend positief. Men verwacht een gemiddelde winstgroei van 13 procent ten opzichte van 2009. Ook verwacht men hogere investeringen en een stijging van het uit te keren dividend van 6 procent.

Belg Ivens voor vier jaar naar Groningen

FC Groningen heeft de Belg Jonas Ivens gecontracteerd. De 25-jarige verdediger tekent een contract voor vier jaar in de Euroborg. Hij komt over van KV Mechelen, waar hij sinds 2006 speelde.

Ivens groeide bij Mechelen uit tot aanvoerder, sinds hij in 2006 over kwam van KMSK Deinze. Hij doorliep de jeugdopleiding van KSK Beveren. Er is niet bekendgemaakt hoeveel geld er met de overgang gemoeid is. Wel spelen de Groningers een oefenwedstrijd op de open dag van de Belgische club.

BP: deel weglekkende olie verbrand

Oliemaatschappij BP is woensdag begonnen met het verbranden van olie uit het lek in de Golf van Mexico. Volgens BP is in twaalf uur tijd al een kleine tweehonderdduizend liter olie verbrand. Ondertussen wordt gewerkt aan een verdere verfijning van het systeem, waardoor het uiteindelijk mogelijk wordt per dag zo'n 1,5 miljoen liter olie te verbranden. Dit heeft BP-woordvoerder Tristan Vanhegan gezegd.

BP zet twintig miljard dollar (ruim zestien miljard euro) opzij voor slachtoffers van de olieramp, zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag. Volgens Obama biedt dat bedrag voldoende zekerheid voor de inwilliging van schadeclaims van mensen en bedrijven die door de olieramp hun inkomsten kwijt zijn.

Oranje vliegt naar Durban, Vorm terug bij groep

Het Nederlands elftal pakt vandaag het vliegtuig naar Durban, waar zaterdag wordt gespeeld tegen Japan. Later op de dag voegt reservedoelman Michel Vorm zich weer bij de groep.

Vorm kreeg na de 2-0 zege op Denemarken van bondscoach Bert van Marwijk te horen dat hij naar huis mocht. Zijn vriendin Daisy was afgelopen weekend namelijk bevallen van hun eerste kind, zoon Jaivy. Vandaag voegt Vorm zich weer bij de selectie.

Oranje vliegt van Johannesburg naar Durban, maar eerst wordt er nog een training afgewerkt. Deze besloten training vindt plaats op het terrein van de Wits University, waar de selectie ruim anderhalve week heeft getraind.

Na de tweede poulewedstrijd tegen Japan is Kameroen volgende week donderdag de laatste opponent in de groepsfase. Dat duel wordt gespeeld in Kaapstad. Als Nederland groepswinnaar wordt, speelt het de achtste finale in Durban. Bij een tweede plek moet de selectie afreizen naar Pretoria.

Strengere aanpak etherpiraten

Er komen steeds meer illegale radiostations in Nederland. Het Agentschap Telecom wil daar met een nieuwe aanpak een einde aan maken, zo liet deze organisatie donderdag weten.

Het agentschap zal mensen met een antenne in de tuin waarschuwen om deze niet te gebruiken voor illegale radio-uitzendingen. Doet de eigenaar van de zendmast dat toch, dan krijgt hij onder andere meteen een bekeuring van 2500 euro. Volgens het agentschap groeit vooral in de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland het aantal etherpiraten en daarmee ook het aantal klachten.

"Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan", zegt Peter Spijkerman, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom. "We willen zoveel mogelijk overtredingen voorkomen, maar als ze toch de fout in gaan, geven we de piraten lik op stuk."

CD: Sleepy Sun - Fever

Na een goed ontvangen debuutplaat in juli 2009 is het Amerikaanse zestal van Sleepy Sun nu alweer terug met hun opvolger. Ze houden van korte titels zo lijkt het. Na het debuut Embrace is daar nu Fever. Niet alleen een korte albumtitel, maar ook de gehele tracklisting bestaat slechts uit zestien woorden. Met meer dan veertig minuten is de schijf redelijk gevuld, maar wel een beetje aan de korte kant binnen het genre waarin de band opereert: psychedelische rock. Daarvan mogen nummers frequent tussen de vijf en tien minuten duren. Sleepy Sun houdt het bij kortere uitspattingen, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit ook minder is.

Sleepy Sun

Olga's WK-feitje van de dag

Tijdens het WK voetbal brengt Olga, manager sport op FOK!, elke dag een feit over een van de landen die die dag in actie komen of een andere gebeurtenis van WK's in het verleden.

Zuid-Korea speelt vanmiddag tegen Argentinië. In 2002, toen de eindronde van het WK in Zuid-Korea en Japan werd gehouden, werd het Aziatische land onder coach Guus Hiddink vierde, de beste prestatie ooit van een Aziatisch land.

In de groepsfase werd Zuid-Korea verrassend groepswinnaar. In de tweede ronde, tegen Italië, leek Zuid-Korea te worden uitgeschakeld toen het een paar minuten voor het eind van de wedstrijd 1-0 voor de Italianen stond.

In de 88e minuut dwong Seol Ki-Hyun echter een verlenging af. Na een tweede gele kaart moest de Italiaanse spelverdeler Francesco Totti eraf en een minuut voor het einde van de wedstrijd maakte Ahn Jung Hwan de winnende goal.

Boek: Amin Maalouf - De ontregeling van de wereld

"Wat ik de Arabische wereld vandaag de dag verwijt, is haar gebrek aan moreel bewustzijn; wat ik het Westen verwijt, is de neiging om zijn moreel besef aan te wenden als een middel om te overheersen. Dat zijn twee zware aantijgingen,.." Dit zijn inderdaad twee zware aanklachten van Amin Maalouf, maar ergens daarin is er wel een waarheid te ontdekken. Met het boek  De ontregeling van de wereld  wil Amin Maalouf met een onderbouwde mening de lezer laten zien dat er serieus iets onrustbarends aan de gang is en dat het ernaar uitziet dat dit niet snel zal slinken. Maalouf staat bekend om zijn boeken: De geograaf van de Paus, Eeuwig zonder vrouwen, Oorsprong en De omzwervingen van Baldassare.

De Ontregeling van de Wereld

Waterpolovrouwen verslaan Frankrijk

In de World League hebben de Nederlandse waterpolosters gisteren met 16-6 gewonnen van Frankrijk. Door de winst is Nederland nog steeds in de race voor de Super Final ,over twee weken in San Diego.

Bij de rust stond de Olympisch kampioen al met 5-3 voor. Na de pauze nam de ploeg van bondscoach Mauro Maugeri pas echt afstand.

Nederland staat in de poule tweede, achter Griekenland. Vandaag speelt Oranje tegen Zuid-Afrika.

Capello begrijpt Beckenbauer niet

Fabio Capello heeft verbaasd gereageerd op uitspraken van Franz Beckenbauer. De Duitser beweerde dat Engeland tegen de Verenigde Staten het oude vertrouwde "kick and rush" speelde.

De Italiaanse bondscoach van Engeland begrijpt echter niets van de uitspraken van Beckenbauer. "We hebben helemaal niet de lange bal gespeeld. We combineerden veel en kregen op die manier scoringskansen", aldus Capello op BBC Radio Five Live.

Capello uitte ook nog even kritiek op de veelbesproken Jabulani. Michael Carrick noemde de WK-bal al een strandbal en Capello is niet veel positiever. "Dit is de slechtste bal die ik ooit heb gezien. Het is voor alle spelers een drama, omdat je nooit weet waar de bal heen gaat."

Engeland speelde haar eerste duel tegen de VS met 1-1 gelijk. Steven Gerrard scoorde al vroeg, maar nog voor rust kwam de opponent langszij door een blunder van doelman Robert Green. Morgen speelt Engeland tegen Algerije.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de lokjood.

Vandaag wordt Achmed Marchouch beëdigd als Kamerlid. Gisteren lanceerde hij een prima plan. Lokjoden. Want niet alleen homo’s, maar ook Joden worden in sommige buurten door Marokkaanse jongeren geïntimideerd en zelfs mishandeld. Naar verluidt durven sommige Joden op straat hun keppeltje niet eens meer te dragen. Een schande.
 
Lokjoden dus, zodat de daders van zulk geweld kunnen worden aangehouden en vervolgd. Maar het gevaar ligt op de loer, dat er wordt gedweild met de kraan open:

Doden bij aardverschuivingen in Birma

Aardverschuivingen als gevolg van overstromingen hebben in het noordwesten van Birma aan zeker 46 mensen het leven gekost. Reddingswerkers zijn doende mensen uit het getroffen gebied, de deelstaat Rakhine bij de grens met Bangalesh, te evacueren. Dit hebben de Birmese staatsmedia donderdag gemeld.

Het gebied wordt al twee dagen geteisterd door onophoudelijke neerslag. Overstromingen zijn schering en inslag tijdens de moesson, die gewoonlijk eind mei begint.

Mokoena: "Het was niet onze dag "

Zuid-Afrika verloor gisteravond met 3-0 van Uruguay. Aaron Mokoena, de aanvoerder van Zuid-Afrika, was na afloop duidelijk: "Het was niet onze dag, We zijn in de val van de tegenstander gelopen."

De bondscoach van Zuid-Afrika, Carlos Alberto Parreira, foeterde vooral op scheidsrechter Busacca. "Alle spelers vonden dit de slechtste scheidsrechter tot nu toe. Hij gaf kaarten die geen kaarten waren. Hij hoort hier niet thuis."

'Weinig slachtoffers spreken dader'

Slachtoffers van een misdrijf maken weinig gebruik van de mogelijkheid om een gesprek met de dader aan te vragen. Vooral de veroordeelden melden zich bij Slachtoffer in Beeld, dat de ontmoetingen regelt. Dat schrijft het Nederlands Dagblad donderdag op basis van het jaarverslag van de organisatie.

Vorig jaar meldden zich honderdveertig slachtoffers die willen praten of schrijven met de persoon door wie ze zijn mishandeld of beroofd of die een naaste heeft gedood. Het aantal daders dat zich meldde was met 863 veel groter.

Dat minder slachtoffers een gesprek aanvragen komt volgens de organisatie doordat ze vaak niet weten dat de mogelijkheid bestaat. Er zouden veel meer organisaties zijn die zich bezighouden met daderhulpverlening, waardoor daders vaker te horen krijgen dat ze met hun slachtoffer kunnen praten.

Voor slachtoffers is er wel Slachtofferhulp Nederland, maar die organisatie staat hen vaak alleen in de eerste periode na het misdrijf bij. Het zou dan te vroeg zijn voor een gesprek. Dat gesprek volgt volgens Slachtoffer in Beeld meestal pas na de veroordeling van de dader, maar dan hebben de slachtoffers vaak al geen contact meer met Slachtofferhulp.

Zowel bij de slachtoffers als bij de daders gaat ongeveer 45 procent in op het verzoek om in gesprek te gaan. De gesprekken tussen slachtoffers en daders zijn in 2007 landelijk ingevoerd. Het aantal gesprekken blijft volgens de krant achter bij de verwachting maar zou wel ieder jaar toenemen.

Heitinga heeft geen schrik van Honda

In aanloop naar de wedstrijd van zaterdag tussen Nederland en Japan zijn veel ogen gericht op Keisuke Honda. John Heitinga kent de oud-VVV'er alleen van tv-beelden, maar is daar niet erg van geschrokken. "Hij heeft absoluut veel kwaliteiten en een goed afstandsschot. Maar we moeten hem ook niet groter maken dan hij is", zegt de verdediger van Everton.

Heitinga denkt dat de kracht van Japan vooral schuilt in het collectief. "Vorig jaar in Enschede maakte Japan tegen ons een goede indruk", kijkt de verdediger terug op de 3-0 overwinning in september, toen Oranje in de eerste helft een paar keer door het oog van de naald kroop. "Ze kunnen zeker wel voetballen, maar wij moeten van onze eigen kracht uitgaan."

Japan heeft net als Oranje zijn eerste groepsduel gewonnen, waardoor de ploeg die zaterdag de onderlinge ontmoeting wint zo goed als zeker is van een plaats in de volgende ronde. "Dat we allebei drie punten hebben maakt het wel een bijzondere wedstrijd", kijkt Heitinga vooruit. "We moeten laten zien dat wij de beste ploeg zijn en gewoon ons eigen spelletje spelen."

Laatste wedstrijd voor Ten Napel

Griekenland-Nigeria, dat wordt donderdagmiddag de laatste wedstrijd waarbij voetbalcommentator Evert ten Napel (66) achter de microfoon zit voor de NOS.

Eigenlijk nam Ten Napel al eerder afscheid van de omroep, en wel toen hij vorig jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Toch zochten hij en de NOS elkaar weer op en verzorgde de geboren Drent op freelancebasis commentaren, zo ook op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Ten Napel begon zijn lange carrière bij het WK Voetbal in Argentinië. Samen met Eddy Poelmann deed hij het commentaar bij de finale. In 1982 kwam hij in dienst van de NOS. Naar eigen zeggen is de in Klazienaveen geboren Ten Napel 'een commentator van het volk'.

Het WK in Zuid-Afrika is zijn zestiende en tevens laatste eindronde. Donderdag rond de klok van zessen klinkt zijn laatste fluitsignaal. Al weet je het met Ten Napel nooit helemaal zeker. Volgens een woordvoerder van de NOS heeft de sportjournalist nog een verzoek in beraad om toch nog een jaartje naar de Nederlandse voetbalvelden te gaan.

Weer brute liquidaties in Mexico

Zeven agenten zijn woensdag uit hun huizen ontvoerd door gewapende mannen in de noordoostelijke Mexicaanse stad Monterrey.

Uren later werden hun stoffelijke overschotten gevonden op een verlaten stuk land met daarbij een boodschap van een criminele bende, aldus de politie. Ook werden drie tieners in dezelfde plaats vermoord door een bende. In drieënhalf jaar tijd zijn al circa 23.000 mensen omgekomen door drugsgerelateerd geweld in het land. De cijfers lopen vanaf december 2006, toen president Felipe Calderon de strijd aanbond met drugsbendes. Calderon maakte deze week bekend, dat hij met een wereldwijde reclamecampagne het imago van zijn land wil oppoetsen.

Positief geluid moet de aanhoudende stroom negatieve berichtgeving over onthoofde lijken en liquidaties neutraliseren. Hij wil daarvoor internationale reclamebureaus inhuren.

Verhagen in gesprek met informateur

CDA-leider Maxime Verhagen gaat donderdagochtend toch weer praten met informateur Uri Rosenthal. Woensdag zei hij dat verder onderhandelen met de VVD en de PVV over de vorming van een nieuw kabinet weinig zin heeft. Eerst zouden zij duidelijk moeten maken hoe zij hun onderlinge verschillen gaan overbruggen.

Verhagen noemde onder meer de aanpak van de economische crisis en de 'kopvoddentaks' die PVV-leider Geert Wilders bepleitte als voorbeelden. Verhagen wilde pas aanschuiven als duidelijk was hoe die verschillen worden overbrugd.

Rosenthal onderzoekt of het mogelijk is een rechts kabinet samen te stellen met in ieder geval VVD en PVV. Met het CDA zou een nipte meerderheid van 76 zetels worden bereikt.

Binnen het CDA is veel kritiek op een mogelijke coalitie met de PVV. Zo spraken meerdere prominenten, onder wie Ruud Lubbers en Dries van Agt, zich uit tegen zo'n coalitie. Als het tot die coalitie komt, moeten de CDA-leden op een partijcongres besluiten of deelname aan de coalitie ook echt doorgaat. Dat geldt overigens ook voor andere coalities dan met de PVV.

Het gesprek tussen Rosenthal en Verhagen staat om 09.00 uur op het programma. Later donderdag volgen gesprekken met Wilders en VVD-leider Mark Rutte.

'Politie doet inval bij huurhuis politicus'

De politie heeft woensdag in Amsterdam-West een inval gedaan in een huis dat door een lokale PvdA-politicus wordt verhuurd. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Volgens de krant zijn drie mensen aangehouden die worden verdacht van mensenhandel. De politie wil in de krant alleen zeggen dat het onderzoek nog loopt.

Buurtbewoners zouden al meerdere keren bij de politicus, Zati Yurdakul, hebben geklaagd over de situatie in de woning die hij sinds twee jaar verhuurt. Zo zouden auto's 's nachts af en aan rijden en werden jonge meisjes naar binnen gebracht.

Yurdakul was tussen 2002 en 2006 gemeenteraadslid in Amsterdam. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stond hij op de kandidatenlijst voor stadsdeel Nieuw-West.

Auto rijdt kantoor binnen in Huizen

Een auto met vier inzittenden is in de nacht van woensdag op donderdag een hypotheekkantoor in Huizen (Noord-Holland) binnengereden, met een ravage tot gevolg.

Het viertal rende er volgens de politie vandoor nadat de wagen de pui had geramd. Eén vrouw werd direct opgepakt. De bestuurder meldde zich later zelf op het politiebureau, vertelde een woordvoerster. Volgens haar ging het waarschijnlijk niet om een kraak, maar moet de oorzaak van de botsing eerder worden gezocht in onhandigheid, kapotte remmen of alcohol. Dat moet nog blijken uit onderzoek. Over de overige twee inzittenden maakt de politie zich geen zorgen. "Het gaat vooral om de bestuurder. De anderen komen vanzelf wel boven water."

De brandweer heeft vastgesteld dat er geen instortingsgevaar is, ook niet voor de bovenliggende appartementen. Niemand raakte gewond.

Noodweer eist twintigste leven

Het noodweer aan de Zuid-Franse Côte d'Azur heeft een twintigste leven geëist in het departement Var. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdagavond laten weten, berichtten Franse media. De meeste slachtoffers zijn ouderen. Er worden nog mensen vermist.

Stortregens veroorzaakten van dinsdagmiddag tot in de loop van woensdagochtend in korte tijd grote stromen van water en modder in lager gelegen delen van het bergachtige departement Var. Lokaal viel meer dan 380 millimeter regen. Mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en op daken van auto's om aan het wassende water te ontkomen.

De zwaarstgetroffen gemeenschappen zijn Draguignan (elf doden) en Trans-en-Provence (vier doden). Meteorologen hebben voor woensdagavond opnieuw lokaal noodweer voorspeld in de regio. Ongeveer tweeduizend reddingswerkers zoeken onverminderd door naar vermisten. Ongeveer 350 technici zijn bezig de stroomvoorziening te herstellen in het gebied. Donderdagochtend worden honderd extra electriciëns naar Var gestuurd, waar nog ongeveer 100.000 huishoudens zonder stroom zitten.

Het treinverkeer tussen Toulon en Nice ligt nog zeker tot vrijdagochtend plat. De luchthaven van Toulon, die dinsdagavond gesloten werd, ging woensdagmorgen weer open.

Alles anders

Even een lekkere mindfuck om de dag mee te beginnen. We kennen allemaal het normale perspectief, kleine dingen zijn ver weg en grote dingen dichtbij. Maar wat krijg je als je gaat werken volgens het zogenaamde reverse perspective.

Nou dan krijg je een filmpje waarvan je hersens even niet weten wat ze er mee aan moeten. Het is zijn geen special effects of aangepaste gebouwen het is puur de camera (al is dat mischien niet de juiste term in dit geval) die ingesteld is op dat omgekeerde perspectief.

Khedira: "Voor Servië is het al een finale"

Sami Khedira verwacht een lastig duel voor Duitsland tegen Servië. De Serviërs vechten voor hun laatste kans. De vervanger van de geblesseerde Michael Ballack heeft echter vertrouwen in een goed resultaat tegen Servië. "We zijn enorm geconcentreerd", aldus de middenvelder van VfB Stuttgart op FIFA.com.

"We hebben een goede start gehad en het is belangrijk dat we hard blijven werken. We willen die tweede zege veiligstellen en winnend voetbal blijven spelen, terwijl er natuurlijk ook nog ruimte tot verbetering is."

Khedira verwacht een getergd Servië. "Voor hen is het al een finale. Zij moeten winnen en daarom zal het dus niet makkelijk worden. Ze bezitten ook veel individuele kwaliteit."

"We hoeven niet bang te zijn voor Argentinië"

De Zuid Koreaanse bondscoach Huh Jung-Moo vindt dat zijn spelers niet bang hoeven te zijn voor Argentinië.

De Zuid-Koreanen treffen de formatie van bondscoach Diego Armando Maradona in de tweede groepswedstrijd. Beide landen wonnen hun eerste wedstrijd, maar de Aziaten maakten een doelpunt meer tegen Griekenland (2-0). Argentinië wist Nigeria met 1-0 te verslaan.

Huh verwacht een mooi duel. "Ik heb mijn spelers gezegd dat ze van de wedstrijd moeten genieten. In 1986 speelden we tegen Argentinië op het WK en destijds waren we erg onder de indruk van de spelers die daar rondliepen. Dat moeten we nu voorkomen."

"Destijds bestond Argentinië uit internationale sterren en speelden alle Koreanen in eigen land, maar dat is nu anders", sprak Huh tegen diverse media. "Ik heb nu ook spelers die in de sterkste Europese competities spelen. Wat ik wil zeggen is dat we niet bang hoeven te zijn."

[E3] Mortal Kombat: Finish him!

Met Mortal Kombat 9 zullen NetherRealm Studios samen met Ed Boon, de bedenker van de serie, weer terug gaan naar waar het ooit mee begonnen is: bloed. Veel bloed. En dan natuurlijk ook fatalities. Nu is er een video met wat van deze eindmoves opgedoken.

Het spel zal volgend jaar verschijnen voor Xbox 360 en PlayStation 3. Let op, dit filmpje en ook de game zijn niet voor mensen die al bij het zien van een bloedneus flauwvallen!

Van druiven en peren

De solo op het podium was niet eens slecht. Dat vroeg om inzoomen op vingers en de gitaar. En dus om mijn aandacht. Die Eelco Gelling was opeens helemaal niet zo afwezig en dement en sneu, maar een heuse Nederlandse blueslegende. Toen het nummer afgelopen was, was het eerste deel van het optreden ook afgelopen.
Ik keek snel links van mij. Of de leuke jonge vrouw er nog stond. Het leven is kut. Ze was weg.

[E3] Castlevania: de zweep erover deze herfst

MercurySteam is al een tijdje bezig met Castlevania: Lords of Shadow. Dat Hideo Kojima's bedrijf het ontwikkelteam van die studio helpt, zorgt alleen maar voor nog meer vertrouwen in de game. In onderstaande trailer zien we dat er in ieder geval genoeg monsters te verslaan zullen zijn.

Gabriel Belmont, lid van een orde die het bovennatuurlijke bestrijdt, wil zijn geliefde weer terug uit de dood halen, wat mogelijk zal zijn door een masker te bemachtigen. Rot voor hem is dat een oude aartsvijand van de familie het masker ook wil hebben, dus Gabriel zal zijn zweep er over moeten laten gaan. Veel bekende mensen lenen hun stem uit aan de personages uit de game, zoals Patrick Stewart, die als mentor en verhaalverteller voor zal komen. Vandaag is ook bekend geworden dat het spel deze herfst in de winkel zal liggen. Het zal uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3.

Piqué: "Vanaf nu is onze favorietenrol onzin"

Gerard Piqué was uiteraard teleurgesteld over de nederlaag van Spanje tegen Zwitserland en hij trekt zijn conclusies. "Spanje heeft zelfs nog nooit de finale gehaald", verklaarde de mandekker tegen Spaanse media. "Vanaf nu kunnen we de onzin achter ons laten dat we favoriet zouden zijn om de wereldtitel te winnen."

"We hebben geprobeerd om daar niet aan te denken, omdat het gewoon niet reëel is. Spanje heeft zelfs nog nooit de finale gehaald. Het is waar dat we een zeer goede ploeg hebben, maar we zijn geen favoriet."

Het verlies was te voorkomen weet Piqué. "We creëerden kansen en hadden in de tweede helft misschien wel moeten scoren. Dit is een voorbeeld van hoe ieder team je kan verslaan, en helaas is het ons overkomen."

Casillas: "Iedereen kan het ons moeilijk maken"

De Spaanse doelman Iker Casillas was verrast door de nederlaag van zijn ploeg tegen Zwitserland in de eerste groepswedstrijd.

"Dit had ik niet verwacht. Volgens mij hebben we best aardig gespeeld. We dachten dat we uiteindelijk wel zouden scoren, maar we kregen een tegengoal. Daarna werd het alleen maar moeilijker", aldus Casillas na afloop tegen diverse media. Zwitserland won met 1-0.

De doelman van Real Madrid zag Gelson Fernandes het enige doelpunt maken, waarna Spanje zich geen weg kon banen door de hechte Zwitserse defensie. Casillas beseft na de nederlaag dat Europees kampioen Spanje niet zo ontastbaar is als vooraf werd gedacht.

"Veel mensen zeiden dat wij de te kloppen ploeg waren, maar nu zie je dat iedereen het ons moeilijk kan maken. We mogen nu niet nog meer fouten maken. Iedereen moet beseffen dat op een WK elke tegenstander lastig is", besluit de eerste doelman van het Spaanse elftal.

Rooney hoopt doelpuntloze periode te doorbreken

Wayne Rooney was het afgelopen seizoen bij Manchester United zeer trefzeker. Maar bij het Engelse team stokt de teller.

Rooney scoorde slechts een keer in de afgelopen twaalf maanden voor Engeland. Dat terwijl de Engelse topspits in 61 interlands al 23 keer wist te scoren. "Het feit dat ik al een tijdje niet heb gescoord voor de nationale ploeg baart mij geen zorgen", zegt Rooney tegen FIFA.com.

"Ik hou van scoren, en als spits ga je natuurlijk voor doelpunten. Als ik niet scoor en we winnen toch, dan ben ik een gelukkige spits. Ik weet dat we om te winnen meer moeten gaan scoren en dat ik de ploeg aan de doelpunten moet helpen. Ik hoop dat ik een reeks doelpunten kan produceren zodra ik het net heb gevonden. Hopelijk begint die reeks vrijdag."

Engeland treedt vrijdag aan tegen Algerije in de tweede groepswedstrijd. Rooney maakt het niet uit of hij in de punt speelt of achter de spits. "Dat is aan Fabio Capello. Ik zal overal spelen waar hij wil dat ik speel. Als hij op deze manier wil blijven spelen, dan zal ik ook mijn stinkende best doen."

GB stopt hulp aan China en Rusland

Groot-Brittannië stopt met ontwikkelingshulp aan China en Rusland. Dat heeft de Britse regering woensdag bekendgemaakt.

De Britse minister van ontwikkelingshulp Andrew Mitchell zei woensdag dat het niet langer gerechtvaardigd is om geld aan beide grote landen te betalen en dat de hulp zal stoppen zodra het 'haalbaar en verantwoord' is.

Volgens Mitchell 'moet Brits geld gebruikt worden om de armste mensen in de armste landen te helpen'.

Maradona dient Pele en Platini van repliek

Diego Maradona heeft hard uitgehaald naar Pele en Uefa-voorzitter Michel Platini. De twee hadden eerder kritiek op het werk van Maradona als bondscoach van de Argentijnen. 'Pluisje' liet woensdag merken daar niet van gediend te zijn.

De Braziliaanse voetballegende Pele had gezegd dat Maradona alleen trainer is geworden vanwege het geld. Een uitspraak die de Argentijn niet waardeert. "Pele moet terug naar het museum." Maradona had ook kritiek op Pele vanwege diens twijfels over Afrika's kansen om een WK te kunnen organiseren.

Ook Platini kreeg ervan langs. De Fransman vindt dat de bondscoach van Argentinië een goede speler was, maar geen goede trainer is. Volgens Maradona heeft hij nooit een goede relatie met Platini gehad. "Hij is een Fransman en denkt dat hij beter is dan de rest van de wereld."

Woods op jacht naar vierde titel US Open

De Amerikaanse golfer Tiger Woods gaat vandaag op voor zijn vierde titel in de US Open. Woods hoopt door een overwinning in het rijtje te komen van illustere golfers die het prestigieuze toernooi al vier keer op hun naam schreven, een record.

Vandaag begint in Pebble Beach de US Open, het tweede majorevenement van het jaar. Het jaarlijkse golftoernooi in juni is tevens de laatste major die Woods op zijn naam schreef. Dat was in 2008. Nu de lucht rondom hem geklaard is, hoopt Woods zich weer op de golfsport te kunnen concentreren.

"Ik heb er zin", aldus de gerehabiliteerde Woods. De golfer ging de afgelopen tijd in de media nadrukkelijk door het stof vanwege zijn vele buitenechtelijke escapades. Vorig jaar trok de topgolfer zich zelfs voor enkele maanden terug om zijn persoonlijke leven weer op de rit te krijgen. In april dit jaar keerde hij terug.

"Ik heb weer een tijdje gespeeld en het goede gevoel is terug", aldus Woods. In 2000, 2002 en 2008 won Woods de US Open. Mocht Woods de overwinning dit jaar weer in de wacht slepen, dan voegt hij zich in het illustere rijtje Willie Anderson, Bobby Jones, Ben Hogan en Jack Nicklaus, die het toernooi al vier keer wonnen. De vorige editie werd een prooi voor de Amerikaan Lucas Glover.

'Botten Caravaggio gevonden'

Italiaanse wetenschappers denken dat ze overblijfselen van het lichaam van de Italiaanse schilder Caravaggio hebben gevonden. Botten die werden gevonden in crypten van het Italiaanse stadje Porto Ercole, waar Caravaggio in 1610 stierf, zijn geanalyseerd en vermoed wordt dat het om een deel van het skelet van de schilder gaat. De wetenschappers gaven toe dat ze het echter nooit honderd procent zeker kunnen weten.

Bij de analyse van de botten werd van DNA-materiaal gebruik gemaakt en bij slechts één set botten werden alle elementen gevonden die ze tot die van Caravaggio konden maken -leeftijd, periode waarin hij stierf, geslacht, lengte. Volgens de wetenschappers is er 85 procent kans dat ze het bij het juiste eind hebben.

Waarschijnlijk overleed Caravaggio aan een zonnesteek -zo denken de onderzoekers-, maar was hij al verzwakt door syfilis en andere ziekten. Caravaggio leidde een losbandig leven met veel drank en prostituees. Anderen denken dat hij vermoord werd door een van de vele vijanden die hij gedurende zijn leven maakte.

Op 39-jarige leeftijd was Caravaggio een barokke meesterschilder en alom bekend. Hij was vermaard vanwege zijn indrukwekkend gebruik van licht, zijn ongewone perspectieven en het gebruik van gewone mensen in religieuze en mythologische scènes. Volgens velen was hij een revolutionaire kunstenaar die de geschiedenis van de moderne schilderkunst veranderde.

Xbox 360 Slim wordt 17% kleiner

Onderstaande tabel over de nieuwe Xbox 360 slim is ingezonden bij Joystiq. Volgens de tabel wordt de nieuwe Slim console ongeveer 17% kleiner dan de normale Xbox 360, zal support voor sloten hebben en zal nooit een "Red Ring of Death" krijgen. Hoewel dit laatste heel tof klinkt betekent dat natuurlijk niet dat je console niet stuk kan gaan, de console bevat gewoon geen rood ringlicht. Als je console crasht krijg je dus gewoon je vertrouwde knipperende groene ringlicht. Ook kan je zien dat de nieuwe console een Kinect-poort bevat en in plaats van 2 memory unit-poorten heeft deze er 2 usb-poorten aan de achterkant bijgekregen.

Bettini bondscoach Italiaans wielrenners

Paolo Bettini is de nieuwe bondscoach van de Italiaanse wielrenners. De oud-renner is hiermee de opvolger van Franco Ballerini die in februari bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

De benoeming van Bettini komt niet als verrassing, want zijn naam werd al tijden genoemd voor deze baan. De Krekel moest eerst een geschil met de belastingdienst oplossen voordat hij benoemd kon worden. De presentatie van de nieuwe bondscoach zal volgens La Gazetta dello Sport op 23 juni zijn. Hij zal na de presentatie afreizen naar Melbourne waar in september het WK georganiseerd wordt.

In zijn carrière als wielrenner heeft Bettini onder meer de olympische titel in 2004, de wereldtitels in 2006 en 2007, Luik-Bastenaken-Luik in 2000 en 2002 gewonnen. Ook won hij de Ronde van Lombardije 2005 en 2006 en Milaan-San Remo in 2003.

[E3] Nieuwe details over Zelda: Skyward Sword

Nadat de trailer en gameplay beelden zijn laten zien gisteren, is er vandaag wat informatie over de inhoud van de game losgekomen. Wij sommen de nieuwste puzzelstukjes even voor je op:

Luchtkastelen: Vergeet Kokiri Forest of Ordon Village. Link komt in deze Zeldagame niet uit een bos of dorp op aarde. Link komt uit een dorp in de wolken! Op een bepaald moment in de game gaat hij vanuit de lucht naar de aarde om te zien dat de aarde overloopt van monsters en ander gespuis. Vandaar zien we Link in de trailer ook een sprong naar beneden maken.

Dooie Schilders: Shigeru Miyamoto heeft aangegeven dat hij voor de graphics van dit spel zich heeft laten inspireren door het 19e eeuwse impressionisme van schilders als Monet en Renoir. Dit verklaart de minder grauwe setting voor deze Zelda en de meer overdreven bewegingsanimaties van de vijanden.

Irritante HUD: De HUD, voor zo ver we hem hebben gezien, neemt een groot deel van het scherm in om informatie op te tonen. Als de game eenmaal uit is kan deze HUD ook uitgeschakeld worden.

Betere Maps: Nintendo heeft toegegeven dat de laatste paar maps die zijn gemaakt niet altijd even duidelijk zijn en verbeterd kunnen worden. Nintendo belooft dat je bij deze Zelda minder snel het gevoel zal hebben 'verdwaald' te zijn.

Buiten het scherm richten: Net zoals bij Red Steel 2 zal Zelda zowel de Sensor Bar en de WiiMote Plus gebruiken op te bepalen waar je op richt. Dit betekent dat wanner je buiten het scherm richt, de controller nog steeds weet wat je wil met je pijl en boog.

Klassieker: Als het aan de soundtrack ligt word dit een episch Zelda-deel. Nu Super Mario Galaxy 2 een gigantisch orkest achter zich heeft, vindt Nintendo dat de Zelda-franchise niet mag achterblijven. Verwacht een epische, klassieke, orchestrale, bombastische soundtrack achter deze game.

Releasedatum: De game gaat dit jaar niet halen. Dit betekent dat de releasedatum voorlopig ergens in 2011 ligt. Mocht dit veranderen, dan lees je het hier als eerste!

Nieuwe Link

 

 Artwork Link en nieuw dier Link valt aan

Turkse troepen in Iraaks Koerdistan

Turkse troepen zijn Iraaks Koerdistan binnengetrokken op jacht naar Turks-Koerdische guerrillastrijders. De troepen zijn, ondersteund door gevechtsvliegtuigen, drie kilometer het Noord-Iraakse grondgebied binnengegaan en hebben daar vier PKK-strijders gedood.

Tot de grensoverschrijdende actie werd besloten nadat PKK-rebellen een overigens onsuccesvolle aanval op Turkse militairen aan de Turkse kant van de grens hadden uitgevoerd en daarna naar Iraaks Koerdistan waren gevlucht. Dit heeft het Turkse leger woensdag bekendgemaakt.

Geloofsgenootschap verschanst tegen vaccinatie

Ruim honderd leden van een christelijk geloofsgenootschap houden zich in het zuiden van Malawi verschanst in een verlaten gebouw om te voorkomen dat hun kinderen tegen mazelen worden ingeënt. Dit heeft een plaatselijke gezondheidswerker woensdag gezegd.

De leden van het geloofsgenootschap zijn faliekant tegen vaccinaties en het toedienen van medicijnen. Zij geloven dat alleen gebed tot heling kan leiden. Zij houden zich nu al een week verschanst in een gebouw in het district Mulanje.

Dit jaar zijn in Malawi al 48 mensen overleden aan mazelen. Zeker 9600 mensen zijn met de uiterst besmettelijke ziekte geïnfecteerd. De regering heeft opdracht gegeven alle kinderen jonger dan 15, rond de zes miljoen kinderen, tegen mazelen in te enten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.